Ako si pomôcť proti únave, vyčerpaniu a stresu?

libertine
31. jan 2014

ahojte, mate nejake tipy, ako si sama pomoct proti unave, stresu a vycerpaniu? mam dve male deti, jedno ma tri mesiace, cize v noci som niekolkokrat hore a rano o siestej uz musim vstavat k starsej. som uz dost unavena a prejavuje sa to na mne hlavne nervozitou a nedostatkom energie. hrozne ma bolieva hlava, kazdy den. no neviem, ako si v takych dnoch pomoct, aby som normalne fungovala a deti nemali uvrestanu a nervoznu mamu, ktora nevladze 🙂 dat ich obe niekomu na starosti a ist oddychovat nemam moznost. manzel sa sice stara vzorne, ale cez den je proste v praci a ja musim fungovat na 100%. ak mate nejake uzitocne rady, ako to viete prekonat vy, sem s nimi.

sono2
31. jan 2014

Neviem. Vidím to na tabletky. Fakt by ti mal niekto pomôcť. Nedokazeš si cez deň pospať? Skús si naplánovať deň aby nebol tak nabitý. Neviem. Je to moc zlé ? Sa bojím tej hlavy. Trvá to dlho?

danjelca
31. jan 2014

@libertine no asi ti poradia dvojmamy, ale tak skus magnezkom sa nadopovať a ten spánok neoklameš..kojíš?
ak nie tak v noci nech krmi muž aspom obden

luba28
31. jan 2014

@libertine magne B6 si daj aj 2x denne,....to trochu pomoze,...

hanka_april
31. jan 2014

kava a magnezium

libertine
autor
31. jan 2014

@sono2 neda sa cez den spat, predtym aspon starsia spavala cez den, ale pred mesiacom prestala, uz vobec nespi, neda sa mi vobec oddychnut. Ta hlava trva dost dlho, mne v nej tak tresti niekedy, ze az sa mi hmli pred ocami.
@danjelca kojim veru, s tym si nepomozem. Ked je dobra noc, tak je hore 2x, ked horsia, ako dnes, tak aj 4x a z toho dve hodiny hore...
@luba28
@hanka_april magnezium by som mohla veru, kavu nie, ked kojim.

luba28
31. jan 2014

@libertine ta hlava moze byt aj z krcnej chrbtice,...isla by som na nejaku masaz,alebo nech ti manzel pomasiruje,...

danjelca
31. jan 2014

@libertine tak potom zaved režim že napríklad doobeda vychádzka potom obed a poobede si dajte paplony na zem, ty si lahni a hraj sa so staršou-samozrejme z polohy ležmo🙂Aspom si poležíš a mono sa ti podarí aj oči zavrieť.No a bábo na prse 🙂
Lebo inak to nevidím ked ti staršiu nemá kto von zobrať

lafamme
31. jan 2014

ahoj, ja nemám 2 malé deti, len jedno a tiež som stále unavená, skúsila som všetko nič nezaberá- vyskúšaj možno tebe pomože- zelený čaj, možeš byť anemická, tak železo, káva len hýbe tlakom, mala som aj guaranu, no neviem , či to možeš keď kojíš, inak ma napadá cez víkend si skús pospať cez obed s menším, mužík postráži staršiu, držím palce, ja s tým bojujem každý deň.

denkaajejdeti
31. jan 2014

@libertine s tým nočným budením si veľmi nepomôžeš, aj keby si nekojila, tak sa nemôžeš striedať s mm obdeň, neviem si predstaviť, ako by fungoval chudák v práci.
Ako vidím, staršie dieťatko má 2 roky a 7 mesiacov, to je náročný vek - veľa aktivít, pozornosti, .... V kombinácii s bábom náročné obdobie pre maminu, ale dá sa prežiť 🙂. Škôlka pre staršie by pomohla, len neviem, či by nebolo dobré počkať s nástupom aspoň do apríla, aby si to dcérka nespojila s príchodom mladšej sestričky a tiež kvôli bacilom a vírusom, ktorých je predsa len v MŠ viacej počas zimy ako na jar + obliekanie, chystanie a vstávanie do MŠ je oveľa príjemnejšie a nenáročnejšie cez teplejšie mesiace.
Pokiaľ bude staršia v škôlke stihneš si aj porobiť aj oddýchnuť aj sa venovať bábu a ona tým tiež len získa - nových kamošov, nové podnety,...
Neboj, teraz je to zlé, ale uvidíš, že príde jar a aj keby malá nenastúpila do MŠ všetko pôjde akosi ľahšie. Je to iba také obdobie, ktoré je síce veľmi vyčerpávajúce, ale našťastie nebude trvať večne aj keď teraz máš taký pocit.
Ak nemáš pomoc rodiny či kamarátok, ktoré by ťa aspoň z času na čas na pár hodín počas dňa odbremenili a už fakt nevládzeš, tak sa porozprávaj s mm (chlapi to často podceňujú) o tejto situácii a spoločne hľadajte riešenie - nie je to hanba.
Magnézium určite neuškodí, možno si aj anemická...možností je viacero - behni za obvodnou a požiadaj ju o rozbor krvi.

kofoluska
31. jan 2014

@libertine Kava ti nepomoze. Doda sice okamzitu energiu, pretoze sa kofein rychlo uvolni, ale rovnako rychlo jej ucinok aj odoznie. Skor to vidim na to magnezium. Klasicke Magne B6 ma malo magnezia, ja mam Magnex 375mg s B6tkou. Brala som ho aj pocas tehotenstva, pretoze som mala krce v nohach. Vyskusaj.
Hlava moze byt ako pise Luba, z krcnej chrbtice. Mavam to aj ja. Niekedy mi dokonca az ruky trpnu. Je to preto, ze nosime tie nase ratolesti obvykle na jednej strane tela a automaticky nahyname hlavu na druhu stranu. Skus ist na masaz alebo popros manzela, aby ti trosku rozmasiroval krk. Mozno ucinok nepocitis okamzite, ale casom ano. Tabletky proti boleniu hlavy je blbost - ked je to z krcnej chrbtice a zaroven z unavy, nepomozu Ti. Mam to odskusane na sebe.
Inak mne trosku pomohol aj Geriavit. Viem, ze su to vitaminy pre starych ludi, ale mam znamu farmakologicku a ta mi vravela, ze ak xcem nejaky komplex vitaminov, tak prave Geriavit, pretoze ich ma v spravnom pomere. Uzivala som to mesiac, dlhsie som nexcela. A citim sa lepsie. On aj porod aj kojenie vycerpava organizmus, tehotenstvo tiez odcerpalo z tela kopec potrebnych latok.
Drzim palec.

dionyzka
31. jan 2014

@libertine ... no ja som to riesila tak, ze v nedelu si poobede zobral manzel deti von a ja som spala 2-3 hodiny a potom 1 hodinu iba oddycholova. Tie 3 hodky su prave interval medzi kojenim, ked s nima behal po vonku, niekedy 4 hodinky. Ako tak som nabrala silu.
No a poobede povinny odpocinok. Ked babo zaspi, isla som si lahnut aj ja a starsia sa hrala v rovnakej izbe, kde sme odpocivali aby som ju videla. Pomohlo to.
A potom uz len pockat, ked budu starsie bude lepsie.
Inak ta hlava vobec nemusi mat povod vo vycerpanosti, z vlastnej skusenosti. Moze to byt uplne nieco ine - chrbtica, nedostatok zeleza, zlcnik....

libertine
autor
31. jan 2014

@denkaajejdeti skolku chceme, len neviem, ci sa podari, tu je to problem. Snad aspon od septembra ju vezmu.

sono2
31. jan 2014

@libertine a to je len teraz takto, pred tým to nebolo či? Ja sa obávam či nepotrebuješ antidepresíva. Ani rodičia ti nemôžu pomôcť, svokrovci? Ťa úprimne ľutujem.

libertine
autor
31. jan 2014

@sono2 predtym to tak nebolo. Mne ta hlava pripada ako od oci, boli to dost pri ociach alebo v ociach a ked nespim, na ociach to hned citim. Svokra alebo mama obcaa postrazia starsiu, ale neda sa casto, mama byva v inom meste a svokra zase tolko nevladze. Necitim sa depresivne, len chronicky vycerpane.

luvika
31. jan 2014

@libertine neviem, co ti poradit, ale aspon ta potesim, ze som v navlas rovnakej situacii, akurat malicky ma uz 5 mes. a starsia ma 6...co je podla mna mozno este horsie. Je pravda, ze je pocas dna v skole, ale ked pride, treba sa s nou ucit, kedze je prvacka, a malinky je narocne dietatko, potrebuje byt vkuse v centre pozornosti, a vsetko chce vidiet, vsade byt, ak ho polozim, place. A to nechcem. No a tak doobedu s nim, upratovanie, prechadzka, varenie sebe i jemu (uz ma prikrmy) a potom dcerka dojde, jej kruzky nosit ju tam, ulohy, vecer kupanie jedneho, druhej, uspavanie jedneho, druhej a zacina nocny kolotoc, budenie sa, krmenie, mojkanie, nosenie na rukach, uspavanie a zas dookola az do rana do siestej, kedy budim dcerku do skoly, nachystat ju, obliect, desiata a uz je hore maly..no a rady typu "spi, ked spi on" nefunguju, pretoze ked on spi, ja sa konecne davam do poriadku a hlavne sa najem...a uz je hore. No a pocas prechadzky tazko mozem spat, kedze kocik niekto tlacit musi a ked sa nekocikuje, tak nespi :D niekedy mam aj niekolko dni za sebou max. 3-4 hod.trhaneho spanku a tiez zaspavam na nohach, boli ma hlava od unavy, ale poviem si vzdy, ze to vydrzim, ved on raz vyrastie a to mi pomaha ist dalej a fungovat, ako sa da....dokonca si uz normalne aj zvykam...

denkaajejdeti
31. jan 2014

@libertine Uvidíš, že MŠ pomôže - staršia sa tam veľa naučí a vybije si energiu a ty si s malinkou môžeš pospať aj cez deň (len nezaspať a stihnúť staršiu vybrať pred "záverečnou" 🙂 ). Ja som tak staršiu dala pred pár rokmi v septembri (až v decembri mala 3), mala 2 roky a 9 mesiacov - úplne v pohode, ani jeden deň neplakala a doma som mala najmladšiu, ktorá mala v ten september 6 mesiacov - bolo to úplne super obdobie. A ešte k tomu jedného 10 ročného školáka 🙂.
Ja som si to obdobie doslova užila, dokonca som stihla aj doštudovať na VŠ v Bratislave - a to som chodila na denné štúdium, ale už som mala len dotiahnuť pár záverečných projektov, napísať diplomovku a zložiť štátnice, takže bola to makačka, ale taká veselá, dynamická.
S malinkou som postíhala aj domácnosť, aj sme boli veľa vonku (kúpili sme si šteniatko a bývali pár minút od parku, hradu, rieky,...ideálne na prechádzanie a čítanie textov 😀), okolo štvrtej sme išli pre strednú dcérku do MŠ a odtiaľ kúsok do družiny po najstaršieho. Keďže som postíhala všetko počas dňa (dôležitá je dobrá organizácia práce a systém v domácnosti !! - bolo to aj ako séria článkov v časopise Dieťa), potom som sa s kľudom a v pohodičke venovala deťom, manžel pomáhal - ale skôr si porobil tie chlapské roboty, max. mi pomohol požehliť, vyvešať prádlo a veľa s nami chodil von, čo ma odľahčilo a nemusela som mať neustále oči na stopkách 🙂).
S tou MŠ - neviem, kde bývaš, ale ak máte súkromné jasle, tak do troch rokov ti náklady na súkromné zariadenie preplatí štát.
Držím ti palce, uvidíš, že raz sa na tom budeš smiať a s nostalgiou spomínať - ako ja teraz, až mi je ľúto, že tie časy, tak rýchlo pominuli.
Užívaj si každý každučký deň s deťmi, vystískaj a pomojkaj ich kedy len môžeš - ani nebudeš vedieť ako a už ťa tak nebudú potrebovať a ver - bude ti to neskutočne chýbať a v spomienkach sa budeš vracať práve k týmto chvíľam, ktoré teraz prežívaš a zdajú sa ti ťažké. Áno je to náročné, ale nič zmysliplnejšie nepoznám.
Bez detí je síce život jednoduchší, ale s deťmi krajší.
Denisa

sono2
31. jan 2014

@libertine no veď to stačí. Tak choď na krv sama si železo nedávaj. To magnezium je dobrá vec. Treba ti pomôcť. Kedy opatrovateľka na nejaké dve hodiny denne? Lenže vy by si potrebovala takú dvojtýždňovú niekde pri mori. Aj ti robia veci radosť? Či ťa ani nebaví. Zaujímavé mňa boli vždy čelo, keď bolí hlava. Toto nepoznám. Aj sa tá bolesť stupňuje alebo je od rána do večera rovnaká. Piješ dosť?

matozazzo
31. jan 2014

@libertine Ahoj, takze v prvom rade rezim, nic ine ti nepomoze! A ze starsia nechce spat? Preco polavujes? Ked sa mladsia narodila, starsia mala 4 roky, tiez nechcela spat a ja som po 3m skoro skoncila na psychiatrii.
Moja mamka povedala, kde to sme, ze nemaju rezim? Starsia v skolke spala, ale doma nechcela. A tak som normalne dala rezim, dopoludnia prechadzka, obed o 12 a obe spat. Samozrejme starsia vymyslala, ale jednoducho som povedala, nemusis spat, ale lezis, lebo mamka je unavena a potrebuje si oddychnut. Protestovala, ale nevzdali sme to a spali sme poobede vsetky 3, inak by som to nezvladla...
A urcite, ak mas moznost, daj do skolky, aj ked prave teraz nie je vhodny cas, lebo by to brala starsia ako odsunutie na vedlajsiu kolaj... Ale po 2-3m to bude uz ok 🙂

monyccka
31. jan 2014

Z vastnej skusenosti odporucam zaviest rezim. Aspon starsej. Ci sa paci, ci nepaci, po obede sa lezi. Ak nespi, nech pocuva rozpravku z cd. Ale lezat a byt ticho. A v tom case babao bud kojit a lezat s nim alebo uspat a ryyychlo si lahnut tiez. Ked starsia nastupi do skolky, ta ci tak, bude musiet spavat, takze ked si na to zvykne doma, o stres menej v skolke. Nepises, kedy chodi spat ver ani kedy vstava rano, mozno ma posunty rezim a preto sa jej nechce spinkat. Mozno je proste nespave djeta. Avsak, kazde dieta, ktore chodi do skolky stravi na postielke 2 hodiny denne. Takze to urcite dokaze aj doma, treba len vydrzat a nepovolit. Do dvoch tyzdnov mas popoludnajsi cas pre seba. A inak len to magnezko, vela tekutin a vykaslat sa na nie nutne veci. Ze je na policke prach? Neujde..ze v detskej izbe nie je popratane? Nevadiii.. varit zasadne aspon na dva dni jedla, co mozte vsetci. Pracku zapinat, ked odchadzas na prechadzku, ked sa vratis este budes prebrata a vyvesis v pohode. S riadmi istotne pomoze aj manzel vecer a vysavanie tiez nie je vzdy nutne. Ak nemate v byte zvkeratko, postaci, ak to bude riesit manzel cez vikendy. Okna, postelne pradlo a podobne vypusti celkom zo slovnika. Tiez navstevy minimalizovat. Kvoli navsteve vymrhas obrovske mnozstvo energie, ktoru momentalne potrebujes na ine. A nezabudaj, ze si na materskej, nie na otrockej. Takze deti, deti a este raz deti. Domacnost, povinnosti, tiptop poriadok aj tiptop visage pockaju. Teraz len nutne ukony. O par tyzdnov-mesiacov to bude lepsie. Drz sa!

libertine
autor
31. jan 2014

@sono2 veci mi robia radost. Ta bolest neviem, ci sa stupnuje, rano to je intenzivne a cez den si to proste nejak nemozem vsimat, niekedy to trocha prejde poobede, v noci, ked som hore na kojenie, tak citim, ze ma boli hlava. Ak sa potom malo vyspim, tak boli riadne. Tekutin pijem dost.
@matozazzo rezim mame. Starsiu aj ulozim, ale nezaspi. No aby dve naraz spali alebo lezali, to neviem dosiahnut. Mladsia je zrovna hore, ked starsia lezi, aj som sa to pokusala zladit, alw vydrzalo tp tak 3 tyzdne, potom sa to zase cele pomenilo...

jana_duricova
31. jan 2014

ahoj, ja chodim plavat a cvicit s mamickami, je to sice dalsia fyzicka namaha, ale oddychne si hlava a ver tomu, pomaha to!

m_ij_ka
31. jan 2014

@libertine skús poprosiť mamu , aby bola s deťmi cez deň a ty si pospi to je najlepšie čo potrebuješ a mne pomáhalo pri únave imunoglukán je dosť drahý , ale zato účinný. Skús si preorganizovať deň, nerob všetko naraz, ale daj si nejaké dve tri činnosti , ktoré urobíš, venuj sa deťom, choďte na krátke prechádzky a ja som sa takto postavila na nohy a fungujem len takto a občas si dám celý deň voľno a venujem sa malej a poobede staršej , keď príde zo školy, rýchlo sa s ňou naučím a potom sa hráme všetky tri spolu. 😉

libertine
autor
31. jan 2014

@monyccka to s tymi navstevami je pravda. To mi totalne vycuca energiu, upratat, riesit kedy co ako, kedy ma kto prist, aby videl deti alebo kedy sa kam a ako s detmi dostavit. A potom este pocuvat otazky a preco place? A preco nespi? A ked sa svokra spytala manzela, ze ci sa chudak v noci vyspi 😀

libertine
autor
31. jan 2014

Ja by som najradsej chcela spat aspon 6 hodin a chvilu nemusiet nic robit 🙂 ze by som mala cas na nejake konicky, to ani nesnivam. Ono tej starsej sa proste treba intenzivne venovat, ona neobsedi na mieste a nonstop vyzaduje pozornost. Ja si nedavam vela povinnosti, len toto, ze ona nonstop nieco chce a nesedi na mieste nikdy, ani 2 minuty. Niektore dni vyjdu celkom dobre, ale niektore hrozne, ked je zla noc a vyskytne sa nejaka stresova situacia, ked mi vsetko ide spadnut na hlavu, tak ja som hned na nervy.

libertine
autor
31. jan 2014

@m_ij_ka mama byva inde, nemoze kazdy den, ona moze tak raz za mesiac.

monyccka
31. jan 2014

@libertine ja som aj za cenu hnevu niektore navstevy proste odmietla. Povedala som, ze sa necitim dobre, ze decka nie su fit, ze ma prist niekto iny a ze sa ozvem. A aj som sa pokojne ozvala. O dva tri tyzdne, o mesiac.. ked uz bol vacsi pokoj. Ludia su cudni v tomto, akoby nechceli vidiet, ze organizacia takychto stretnuti stoji unavenu ksobu dalsiu energiu. Takze na tri styri mesiace sme sa stiahli celkom z obehu. Svokra to dodnes nerozdychala, ostatni to pochopili, mnohi dokonca nasledne sami prisli s napadom, ako mi pomoct.. ze vzalj starsiu na lrechadzku alebo prisla kamoska ale nie na kavu, ale neohlasene mi zazvonila pri branke, ze ahoj, doniesla som ti obed. Ked mas navarene, zamraz, budes mat na neskor. Strcila mi do ruky tasku s dozami s jedlom a vletel dnu. Nasledne mi povedala, ze neprisla za mnou ale za dcerou a ze si ich nemam vsimat. Boli v izbe cele dopoludnie. Raz som tam zakukla a zhukla na mna, nech si idem po svojom, ze neprisla zo zdvorilosti. :D Po roku som jej za to zase raz dakovala a ona mi na to povedala, ze jej vobec nedoslo, ze kavicka je pre mna nuloy relax, zkedlietam za detmi a kojim atd. Ze az ked som jej na rovinu povedala, ze nevladzem sa stetnut, tak jej dosli suvislosti. Takze mozno to treba verbalizovat, ze halooo, teraz mi pomozte inak ako recami. Ne jesen sme si s dalsou kamoskou kupili dvojickovy kocik, od ruky, aby sme si mohli navzajom odlahcit. Mame skoro rovnako stare deti, takze si ich proste posadime do kocika a zatial co jedna kocikuje (je jedno, ci len svoje alebo dve napchavas hodinu piskotkami, ci chrumkami ;)), druha lezi na masazi, je u kadernicky, nakupuje atd.. a dalsi den sa prestriedame.

m_ij_ka
31. jan 2014

@libertine to som nevedela. Tak popros manžela aspoň cez víkend nech sa len on venuje deťom a ty si pospi a kúp si aj imunoglukán, pomôže ti, ja ho mám vyskúšaný na sebe a môžem ho len odporučiť. Užívala som ho zo začiatku tri krát denne (ráno, obed, večer) po dvoch týždňoch len dvakrát denne (ráno, večer) a po ďalších dvoch týždňoch už len raz denne , najlepšie ráno po raňajkách. 🙂

bubelko
31. jan 2014

@libertine skus viac zapojit muza cez vikend - skratka nech vezme deti von a ty si lahni - aj ked nezaspis, ale citaj si, oddychuj.
a pripadne skocit k dr, ci mas dostatok zeleza - lebo aj to moze byt dovodom tvojej velkej unavy.

lili_mia
31. jan 2014

@libertine Staršiu by ti nevzali do škôlky na pol dňa?
Mne pomáha zelený čaj, či čierny earl grey, ten je dosť silný, ak som ráno unavená, ale ak prebdiem noc, to ani káva nepomáha. Skús, pokiaľ to malej nebude vadiť v mliečku.
Nočné kojenie možno prispôsobiť tak, že dáš postieľku úplne k svojej strane postele a dáš dole jednu stranu, na úroveň matraca, hádam sa v noci až tak neprevaľuje. Ak zaplače na kojenie, tak sa natiahneš a budeš kojiť, nebudeš musieť vstávať z postele, akurát sa posadiť na odgrgnutie. Alebo jej v noci dávaj umelé mlieko, to vraj dieťa zasýti na dlhšie a ty sa konečne aspoň trochu vyspíš a je to dobré pre deti. To môže robiť aj manžel.
Ked píšeš, že manžel pomáha, ved by mohol staršiu počas víkendov zobrať v čase ako spí mladšia, niekde von a tam sa s ňou vyšaliť, unaviť ju, aby sa potom potichu hrala, kreslila si, či "čítala". A ty si v tom čase pospíš, kašli na upratovanie a varenie, či žehlenie. To rob, ked je muž doma a môže byť s deťmi on.
A ešte strava, doplňaj si železo a sleduj, či máš dosť bielkovín, pretože hodnotnejšia je energia z bielkovín ako zo sacharidov/cukru.

libertine
autor
31. jan 2014

@lili_mia ono v noci je casto problem nie ze ju musim vyberat, spi vedla mna, ale ze jej to jedenie dlho trva, mava koliky a ona sa potom skruca, grcka, hocico, dnes napriklad bola po jedeni este 1,5 hod hore v noci a ja samozrejme s nou.