Ako sa zisťujú problémy s pankreasom?

28. jan 2024

Ako sa zisťujú problémy s pankreasom?
Amylaza, lipaza z krvi a pankreaticka elastaza? Môj doktor dlhodobo nerieši problémy. Poprosím Vase skúsenosti. Tí, ktorým boli zistené problémy. Dakujem

mamamasama
28. jan 2024

Bojujem s tým rok. Krv, stolica, všetko super. Dostala som protizápalové lieky na 2 mesiace. Nič nezabralo. Čakám na ďalšie vyšetrenia u iného lekára. Môj takisto nič nerieši. Vraj som mladá, štíhla, nemám žltú pokožku, ani oči.Vybavené. Odmieta mi urobiť ultrazvuk. Vraj zbytočné.

autor
28. jan 2024

@mamamasama ja už neviem, kam sa pohnúť. Výsledky tiež v poriadku. Otvorím internet a tam tie najstrasnejsie diagnózy. Na gastre iba reflux. Doktorka ma na MR nechce poslat. Som zufala. Pi každom jedle mi je zle uz. Tiež to bude skoro rok, čo to riešim, tak asi nie som sama.

madeincssr
28. jan 2024

A nejaki sukromny (plateny) lekar, klinika a/alebo platene MR? Stoji to peniaze, ale zas to byva na urovni, na objednany cas...

autor
28. jan 2024

@madeincssr MR sa sukromne nedá vybaviť, keď nemáte ziadanku. Ci mate inú skúsenosť?

lucinka62
28. jan 2024

Dá sa,môj muž si zaplatil MR v Trenčíne za 250e

mamina7070
28. jan 2024

ak mas vysledky v poriadku nema ta kam poslat

ja som dostala odporucanie na hepatologiu na zaklade vysledkov krvi u vseobecneho potom mi robili sono tam sa im nepozdavalo plus rozsirene krvne testy na klinike thalion potom kolonoskopiu tam sa zasa nieco nezdalo tak CT s kontrastom cele creva

dostala som lieky a som v liecbe (chodim na hepatologiu uz roky) akurat zajtra idem na kontrolne odbery a potom o par dni vysetrenie (plati sa len rocny poplatok v thalion) na terminy sa caka

ale ak nemas nalezy v krvnych testoch tak nemaju dovod ta posielat dalej

a ten reflux si riesis? nepozorujes sa prilis ? lebo samozrejme mimo pankreatidy (ale to by hned videli z krvi) pankreas neboli nejako

mamina7070
28. jan 2024

MR sa da ale ci ti pomoze
CT sa vybavit bez ziadanky neda

autor
28. jan 2024

@mamina7070 po polroku som zaradila mliecne vyrobky, ci mi nerobí zle práve to. Priznaky; pichanie pod prsiami a bolest chrbta na lavej strane. Iba na lavej. Z krvi mi však vyšli výsledky na intolerancie a alergie negativne. Ešte ma napadlo Sibo. Vy mate aké priznaky?

viestta
28. jan 2024

@lucinka62 ale bez ziadanky od lekara nevedia co vysetrovat, univerzalne MRI, kde pozru cleho cloveka a zistia "vsetko" je naivna predstava pacientov, ktora jednoducho nefunguje.

katarinaforever
28. jan 2024

Samozrejme že sa dá. Je to okolo 200 eur CT je okolo 100 eur a máš vyriešené. Ani nečakaš. Stačí si dať MR samoplatca

mamamasama
28. jan 2024

Rovnako ako ty. Bojim sa cokolvek zjest. Vcera mi bolo zle z cokoladovych cerealii. Inokedy z peciva, niekedy z vitaminu C. Nepijem alkohol, jem minimum mastneho. Naozaj uz neviem. Robili ti aj test na helikobaktera?

ctrl
28. jan 2024

Treba si pýtať ziadanku na gastro a tam sa všetko vyrieši prečo by si si mala platiť CT a MR?
Ak bude treba odtiaľ ta pošlú na tieto vyšetrenia .
Mne bola zistená elastaza.

autor
28. jan 2024

@mamamasama na gastre zapal dvanástnika a reflux. Helicobakter negatívny. Všetko ok. Bojím sa len preto, že moja suseda mala presne identické bolesti. Prešla všetkými vysetreniami od MR až po CT. Všetko bolo v poriadku. Mala vždy iba mierne zvyseny bilirubin. Nakoniec si mysleli, že zlcnik, no keď ju otvorili, tak nález na pankrease. A potom človek nemá myslieť na najhorsie.

mell27
28. jan 2024

Môžeš si zaplatiť MR vyšetrenie na vlastnú žiadosť....

autor
28. jan 2024

@ctrl tak mňa na gastre vysmiala, ze keď mam reflux, nema dôvod ma poslať na CT ani MR. Ze ona je tam na to, aby určovala diagnozu. Čiže úplne super prístup.

autor
28. jan 2024

Čítam tu kadejaké diskusie ohľadom problému s pankreasom. Viem, ze niektorý sa s týmto trápia aj roky a nič im nezistili. Bolo by mi to jedno, kebyže mam 65 rokov, ale som mlada a mam dve malé deti. Psychika pracuje na plné obrátky. Možno si budete myslieť, že som hypochonder, no topiaci sa aj slamky chytá.

mamamasama
28. jan 2024

Uplne ti rozumiem. Som mlada, 3 deti do 5 rokov. Takmer kazdodenna bolest a lekarom je to ukradnute.

mamamasama
28. jan 2024

Suseda nemala ziadne ine priznaky? Len bolest?

autor
28. jan 2024

@mamamasama nie, iba bolest chrbta po jedle a pichanie akokeby v zaludku. Všetky výsledky super, okrem bilirubinu. Tak už fakt neviem.

mamamasama
28. jan 2024

Uplne teoreticky. Nemozes mat tu bolest od chrbta? Pretoze ja prave rozmyslam, ze mavam caste bolesti chrbta a prave na tej strane. Ale co ak je to naopak? Ze nie je na vine pankreas, ale chrbat? 🤔

autor
28. jan 2024

@mamamasama ale prečo to boli práve po jedle? Ak by to bolo od chrbtice, asi by jedlo tomu nevadilo. Ja fakt neviem

mamina7070
28. jan 2024

ale to moze byt aj z psychiky zaludok a bolesti okolo su jednym z priznakov problemov v psychike

a cim sa viac sledujes tym si to viac vsimas a uz si v kruhu

ak ta boli po jedle co si davas na ten reflux ? mozno aj cvicenie pohyb odputas mysel zlepsis peristaltiku criev

autor
28. jan 2024

@mamina7070 opremazol mi predpísala, ale zabral iba, keď som ho brala. Po vysadeni sa vrátili problemy. Ja som aktívny športovec snad 15 rokov. Možno sa fakt veľmi sledujem, ale keď raz niečo boli, ťažko to prehliadat.

gemerka17
28. jan 2024

Chýbajú ti základné vyšetrenia. Okamžite zmeň lekara, ktorý sa ti bude venovať. Ak máš stále problémy, je nutné ísť na MR či CT. Určite neostan u lekara, ktorý podceňuje tvoje problémy. Povedať, že ste mladá a co chcete, tak za to by mal vrátiť diplom. Aj mladý ľudia môžu mať problémy, aj vážnejšie diagnózy aj extrémne vzácne diagnózy. Na to tiež treba myslieť.
Chod k všeobecnemu lekárovi po výmenný lístok a objednaj sa k lepšiemu lekárovi.
Mr sa dá zaplatiť avšak načo by si to robila. Len treba najist schopného lekara, ktorý ti urobí základné veci.

simisi
28. jan 2024

Ja mam tento problem od r.2019,bolest pod ľavým rebrom,aj v chrbte v rovnakej vyske cca,iba lava strana.Kolonoskopia negat,mala som znizenu elastazu, beriem enzymy a posledny odber minuly týždeň som ju mala v poriadku.Mala som pozitivne aj Sibo,preliecene Normixom.Chvilu bolo dobre a potom zasa problemy.Minuly rok som mala aj MR a MRCP v poriadku, sono minimalne raz rocne.Tiez uz neviem co s tým

gemerka17
28. jan 2024

@mamina7070 prečo by to mala byť hneď psychika, keď pacientka nie je poriadne vyšetrena?
To ze ju odbije odborný lekár je tragédia na úrovni školskej medicinskej pôdy, ak sa pacient sťažuje ďalej.

mamina7070
28. jan 2024

@gemerka17 a ty ako vies ze to tak byt nemoze ? tak ako to moze byt vzacna diagnoza v danom veku tak to moze byt aj psychika v kombunacii s refluxom
(z pohladu pravdepodobnosti je jasne ze druha moznost je vyrazne pravdepodobnejsia

gemerka17
28. jan 2024

@mamina7070 prečo by to malo byt pravdepodobnejsie ? Presne takéto zmýšľanie zabíja pacientov. Najprv treba vylúčiť všetky diagnózy na základné vyšetrení a až potom keď je to negatívne sa môžeme baviť o možnej psychike. Vôbec nie je nemožné, že jeden lekár nevie a druhy vie, keďže odbornejsie je zdatnejsi. Taktiež sa v praxi často stáva, že radiolog nepopise dobre MR a CT a treba ho opakovať na inom pracovisku a tiež by ho mal vidieť indikujuci lekár, čo mnohí nerobia.
Treba v provom rade myslieť na zdravie a prejsť tým základným co by mala autorka mať. Ak jej niekto povie, že psychika tak kľudne ísť za psycholog alebo psychiatrom aby to buď potvrdil alebo vylúčil.

mamina7070
28. jan 2024

@gemerka17 lebo matematika neklame 😂 pozri si studie ktore sa zaoberaju napr hypochondriou poctommvysetrenia atd

tu je problem ze autorka ma pocit (nicim nepodlozeny) ze ma problem s pankreasom (vyprovokovany najskor chorobou susedy) lekari urobili zakladne vysetrenia a tvrdia ze ma problem s refluxom a nie s pankreasom

a ona to nevie prijat nie je to prva ani posledna tema ja som za to aby vysetrenia boli urobene ale ak lekar vidi problem inde tak sa zameriam na ten (najma ak uvadza ze pri leicbe jej bolo lepsie)

autor
28. jan 2024

@gemerka17 ak má nepošle ďalej, skúsim iného doktora. Ďakujem za každú radu. Vážim si to.