Ako sa zisťujú autoimunitné ochorenia?

15. nov 2023

Zdravím , ako sa zisťujú autoimunitné ochorenia ? A aký lekár to môže zistiť?

viestta
15. nov 2023

Vies kolko je autoimunitnych ochoreni? Stovky, ked nie tisice a patria do roznych medicinskych odborov. Preventivne ich nikto nezistuje, az ked su potiaze tak sa beru do uvahy ako mozna diagnoza

dadis
15. nov 2023

Zvacsa autoimunne ochorenia maju specificke protilatky (niektore su menej specifike, ine viac) - tie sa zistuju z krvi pri priznakoch, podozreniach (napr.dcera mala strumu - zvacsenu stitnu zlazu - v krvi zvysene anti TPO, tiez zvysenu hladinu hormonu TSH - mala diagnostikovane autoimunne ochorenie stitnej zlazy Morbus Hashimoto - lekar bol endokrinolog. V druhom pripade dcera slabo priberala, bola nizka a pediatricka jej dala preventivne spravit z krvi test na protilatky specificke pri celiakii- mala zvysene 2 z 3 tychto protilatok - tam uz bolo vazne podozrenie na celiaku- bola odoslana gastroenterologovi - robili jej geneticke testy a histologiu creva - celiakia sa vsak nepotvrdila.

majamat
15. nov 2023

v zavislosti od dg.
ako t bolo povedane, autoimunnych ochoreni je mnoho. pri mnohych sa odoberaju protilatky, pri nikeotrych sa robi biopsia a pod. samozrejme napr pri mozgu sa robi MRI/CT a pod.

majamat
15. nov 2023

tu som nasla taky neuplny zoznam autoimunnych ochoreni.

dadis
15. nov 2023

@majamat kazdopadne najprv by kroky kazdeho so zdravotnym problemom mali smerovat k obvodnemu lekarovi, on moze spravit niektore zakladne vysetrenia a autorku odoslat prislusnemu specialistovi. Teda ziadne konkretne znalosti netreba..

hugger
15. nov 2023

Najcastejsie reumatolog, alergolog alebo endokrinolog

majamat
15. nov 2023

@dadis ano, to ano. aj tak sa nikde be VL nedostane, musi k obvodakovi

lulu2014
16. nov 2023

@hugger este by som pridala gastro

majamat
16. nov 2023

nemoze pochodit vsetkyhcodbornych dr. autoimunitne ochorenia su prakticky v kazdom odbore - aj neurolog,aj kozny, aj hematolog a urcite sa najdu aj dalsie.
zavisi od tazkosti, s ktorymi treba ist k obvodakovi, ten urobi zakladneochorneie a rozhodne, ci treba ist k odbornemu lekarovi. ko konkretnemu odbornemu kekarovi.