Ako sa zbaviť stresu a úzkosti?

19ninka27
13. dec 2011

Ajojte babenky chcem sa poradit..Ani nevie ako začat,aby som nevyzerala jak cvok .🙂 Mam 20 rokov,som zasnubena mam 2 rocneho synceka a dala som sa na studium ,vlastne si dokonciem rocnik..!posledny rok a pol som si na sebe vsimla ze mam problem sa s niekym otvorene rozpravat,napriklad na praxi v skole som uplne v strese ci nieco nepokazim ,a ked sa ma majsterka nieco spyta som hotova ze co jej odpoveim..Bojim sa komunikovat..sa mi roztrasu ruky,mam krce..Neviem ako to riesit ci tabletky na stres alebo ist za odbornikom.Mam strach uz ked len sa mam s niekym zoznamit,alebo stretnut...☹ neviem co sa to somnov stalo?.nema niekto skusenosti?..Dakujem za radu...

dada1212
13. dec 2011

to vyzerá na sociálnu fóbiu...
nemala si pred tým nejaké dlhšie obdobie počas ktorého si sa nestretávala a nerozprávala s inými ľudmi okrem tvojich blízkych? prípadne tušíš, že čo by to mohlo spôsobiť?
ja by som ti radila na začiatok nejakého dobrého psychologa, ten by to mohol vyriešiť pomocou nejakých terapií.
ale psychologa, psychiatra neodporúčam, lebo tí musia aj predpísať lieky ak chcú mať za tvoje vyšetrenie zaplatené a predsa psychiatrické lieky nie sú vitamíny, môžu aj uškodiť, najprv to treba riešiť len nejakými terapiami so psychologom a ak by to nepomáhalo, tak až potom ten psychiater ako posledná možnosť

19ninka27
autor
13. dec 2011

Nie mam to od ekdy som na materskej..:( no a ja sa neodvazim ist ku psychologovy...Nieto este sa snim rozpravat..🙂Ale dakedy mam take pocuty ,že som to zdolala a nicoho sa nebojima kumunikujem jedna radost,alebo to trva pri zoznameni asi tak 15 minut a potom sa uz uvonim,asi sa moc podcenujem ☹..dkaedy mam tolko sebavedomia ze vybavim aj nemozne a dkaedy ma to tak chyti ze konec..☹...Ale Dakujem ti velmi pekne za radu...)

katka3012
13. dec 2011

@19ninka27 ahoj,v prvom rade by som vyhladala psychiatra a po konzultacii s nim,aspon ti dako poradi,a mozno nasadi aj dake tabletky,bud proti uzkosti...Drzim palce 😉

sisaha
13. dec 2011

@19ninka27 a nemas tieto uzkosti odvtedy co chodis do skoly? Mozno si pocas materskej "vysla z cviku" co sa tyka komunikacie s inymi ludmi..

19ninka27
autor
13. dec 2011

Dakujem pekne.,skusim este pockat ci to nahodov neprejde...Mozno to je aj tym ze skoro s nikim nekomunikujem,kedze som na MD..:( stale rovnaky stereotyp...To je asi tym...alebo si asi myslim ze sa strapnim,a hlavne si stale poviem ze zas sa budem triast a seknem sa a potom sa to aj stane,.☹

sisaha
13. dec 2011

@19ninka27 ak sa nevidis az tak, ze by si chcela zajst za psychiatrom, tak ti mozno na zaciatok postaci chodit viac do spolocnosti, medzi ludi, zacat viac riesit bezne situacie vyzadujuce komunikaciu...Postupne to prekonas 🙂

19ninka27
autor
13. dec 2011

Sisaha.....Dakujem !mysim ze aj hej..ze to je tou skolov...☹ ale to ej len pozitivne ze som zacala chodt aspon komunikujem ,inak by som asi sedela doma a este by sa to zhosili...:(

19ninka27
autor
13. dec 2011

Sisaha Dakujem a vobec sa necitim na psychiatra.:( dufam ze to prejde ...a zacnem si viac vazit samu seba.. Leb sa moc podcenujem...a preto sa bojim ze sa strapnim..Tak som radsej ticho..🙂jak cvok..

sisaha
13. dec 2011

@19ninka27 vies ako sa hovori? nememu decku ani vlastna matka nerozumie...a co ked sa strapnis? si predstav ako sa strapnuju rozni ucinkujuci v rôznych reality show...ku prikladu staci farmar hlada zenu...Radsej niekedy trepnut hlupost a spolocne sa na nej zabavit, ako byt ticho a druhej strane velmi rychlo dojde s cim mas problem a zacne to vyuzivat...tak hlavu hore a treba si viac verit....btw. ked niekomu odpovedas, tak klikni pod prispevkom na odpovedz, aby to tomu druhemu zasvietilo, lebo moze sa stat, ze to ta osoba prehliadne a neodpovie, hoci by ti chcela 😉

sisaha
13. dec 2011

@19ninka27 a na zaciatok, zacni prispievat do hociktorej temy, ktora ta zaujima...sice budes komunikovat virtualne, ale lepsie ako nic..precvicis si slovnu zasobu, neskor nadobudnes istotu a sebavedomie aj beznych situaciach..

zajaciq
14. dec 2011

@19ninka27 psychologovia su len ludia tak ako vsetci ostatni. ja som jednym z nich. pocuva ludi, teda hlavne ten klinicky, poskytne ti priestor, kde mozes nahlas uvazovat o svojom Ja, rozpravat o detstve, minulosti, snoch, kazdodennych uzkostiach, radostiach, problemoch, atd - nesudi, neradi, cielom je, aby si si ty sama uvedomila preco reagujes tak ako reagujes... symptomy mozu postupne vymiznut. Psycholog lieky nepredpisuje.
Psychiater je lekar, ktory ti takisto moze poskytnut psychoterapeuticke sedenia, avsak casto nasadzuje lieky - nemyslim si vsak, ze v tvojom pripade je to optimalne riesenie.
Na zaver, vela ludi chodi k psychologovi aj k psychiatrovi, len sa o tom nehovori. Slovensko je mala krestanska krajina , kde sa vela veci este "nenosi" ... studovala som vo Francuzsku, viem o tom svoje, na zapade to nie je taka tabuizovana tema. Mat psychicke problemy je sucast zivota, kto ich nema? aj samotni psychiatri aj psychologovia ich maju, ved su to len ludia. Cize, akokolvek to znie paradoxalne, prekonaj prvopociatocny strach z neznameho, psycholog ti pomoze s tymi ostatnymi strachmi... 😉

19ninka27
autor
14. dec 2011

@zajaciq Dakujem pekne,ale ja si asi namyslam ze vsetko co poviem je zle ,inak si to vysvetlit neviem...🙂.Stale pri zoznamovani sa mi roztrasu ruky a stratim rec..☹ Neviem preco to tak je,zaujimave je na tom to ze ked som skamoskami tak pri zoznamovani sa s inymi ludmi spravam uplne normalne,super komunikujem,.A tieto pocity mam len ked pride k nam na navstevu priatelova rodina ,trebars stryko,jeho Bratova Zena,.ale toto vsetko trva len 10 .15 minut.a potom sa ukludnima uvedomim a je vsetko ok...Dufam ze ma toto prejde..Ale som vdacna za vase odpovede..Dakujem

19ninka27
autor
14. dec 2011

@sisaha Dakujem velmi pekne za radu...Velmi si to vazim..a som rada ze som neni na hanbu..🙂 Dakujem fakt..

sisaha
14. dec 2011

@19ninka27 ale to ma vela ludi take pocity, ze ked pride na navstevu niekto koho az tak dobre nepoznas, alebo snazis sa zapôsobiť, tak sa chvilu necitia prijemne, pripadne maju studene ruky. Po opadnuti prvotneho stresu sa clovek ukludni a zisti, ze je to uplne v pohode... 😉

zajaciq
14. dec 2011

@sisaha @19ninka27 vsak ano, takmer kazdy to pozname. ale od toho je clovek clovekom, ze ma subjektivne vnimanie. pre niekoho to moze byt len neprijemny jav studenych ruk a trapasu , pre ineho to moze byt spustac obsesivnych myslienok, anxietickeho stavu , insomnie, atd. atd. Pre to tvrdim, posudzovat sa a porovnavat sa mozeme na forach a medzi kamaratkami, kde silne funguje identifikacia na problem, ale ked pridete k psychologovi, ten vas uz porovnavat s inymi nebude a dostanete priestor pre vas (a nie problemy vasich kamosiek 😀 )

sisaha
14. dec 2011

@zajaciq ja mam v rodine troch psychologov, takze viem o com to je.

19ninka27
autor
14. dec 2011

@sisaha Ano prestne toto mam..🙂 ale zas ked pridu na druhy den zas mam tie pocity strachu,a zas to po chvili upadne..Dufam ze sa toho raz zbavim a budem konecne normalen zit bez strachu,stresu,,,☹ ..Dakujem

19ninka27
autor
14. dec 2011

@zajaciq Dakujem pekne..Nejak sa uz stym musinm vyrovnata prekonat to..🙂

zajaciq
14. dec 2011

@19ninka27 symptom sam od seba nema dovod zmiznut, mame ho, aby alternoval to, co nefunguje, pripadne funguje inak ako ma.. 🙂

yvkay
3. okt 2014

@19ninka27 mozem sa opytat,ze ci uz sa mas lepsie?ci to uz preslo,lebo ja som mala nieco podobne preto sa pytam.dakujem za odpoved.Mozme popisat cez IP ak by si chcela.ahoj