Ako sa zbaviť stresu?

10. máj 2023

Ahojte, mám problém že som stále vystresovaná. V práci sa vždy snažím o maximálny výkon, už aj nadriadeny mi povedal že áno je to práca, treba to robiť ale že nieje nutné to všetko doháňať do takých extrémov a všetko si brať osobné. To isté aj pri zdravotnom stave, mám niekoľko zdravotných problémov ale všetko maličkosti, napríklad zhluky uzlín na krku ale len reaktivnych ale napriek tomu má to stresuje keďže to občas býva bolestivé a občas sa zjaví nejaká nová, vždy s tým zbehne so usg a vždy je záver reaktívne uzliny. Takisto aj keď idem napríklad na nejaké nové miesto a mám hrozny zmysel pre orientáciu, tak aj vtedy som vždy v hroznom strese lebo sa skoro vždy stratím 😅. Idem na výšku a už teraz som z toho celého v strese ako to zvládnem financne, zakaždým keď sa v noci zobudím tak si na niečo z toho spomeniem a zas stres..neviem ako sa ho zbaviť alebo ho aspoň čiastočne regulovať, vie mi prosím niekto niečo poradiť? Vďaka🙂

lindusss2016
10. máj 2023

Zacni sa venovat joge a relaxaciam

unicornlady
10. máj 2023

Ak ti nerobí problém angličtina, táto terapeutka má skvelé videá (Therapy in nutshell), vysvetlené aj s príkladmi. Fakt veľa užitočných vecí tam je. Titulky sú nahraté, takže prípadne si ich potom prepni, nech ti ich preloží do SK

A na začiatok možno tieto "rewiring the anxious brain"
Len skratkou poviem, ako ona upozorňuje. Emócie plnia určitú funkciu. Nie je správne ich potláčať alebo sa ich snažiť necítiť. Práve ochota cítiť ich, dať im priestor (nie podľahnúť im, ale skôr pozorovať ich, že teda sú tu, majú svoje miesto, svoj účel), a zamyslieť sa nad tým, čo ti chcú povedať. Či reálne je tu nejaké reálne fyzické nebezpečenstvo (a vtedy tá reakcia flight- fight- freeze má zmysel), alebo je to len niečo, čo vnímaš ako nebezpečenstvo, ale skôr je to len nepríjemná situácia, ktorá ti reálne neublíži. A podľa toho, keď ukľudnená si premyslíš, o čo tu vlastne ide a čo sa tu vlastne deje, vtedy vieš, či je tu niečo čo máš riešiť, alebo niečo, čo máš prijať, lebo to zmeniť nemôžeš.

https://www.youtube.com/results?search_query=th...

unicornlady
10. máj 2023

Ešte čo by som odporučila každému je kniha "Cítiť se dobře" - kognitívno- behaviorálna terapia. Je tam spomínaný aj perfekcionizmus (keďže vždy sa dá niečo zdokonaliť, nikdy nebudete spokojní), závislosť na uznaní (potom budete voči názorom iných veľmi zraniteľní a ľahko manipulovateľní), aj pocity "mal by som", aké chyby robí človek pri premýšľaní (kognitívne deformácie: všetko alebo nič, čierno-biele videnie, mentálny filter, prílišné generalizovanie, čítanie myšlienok, diskvalifikácia pozitívneho, vzťahovačnosť, argumentácia emóciami: Cítim sa divný- takže ja som divný...)
To, čo si myslíme, vytvára potom to, ako sa cítime. Preto to, čo potrebujeme zmeniť je myslenie. A na to je tá kognitívno-behaviorálna terapia. A aj v tom predošlom príspevku Therapy in nutshell, aj tá Emma to spomína, ale teda časť kogn.-behav.terapie a to je acceptance and commitment therapy.

https://www.martinus.sk/?uItem=183137

autor
10. máj 2023

@unicornlady oh super ďakujem, nie angličtina nieje problém, určite vyskúšam

unicornlady
10. máj 2023

Inak, ak ideš na nejaké nové miesto, veď si môžeš deň vopred popozerať mapku, prípadne nejakú uložiť do mobilu či nakresliť záchytné body. Nech si lepšie pripravená. A ak aj zablúdiš, tak sa spýtaš.