Ako sa zbaviť Diazepamu?

9timi3
25. mar 2022

Ahojte, som vysokoskolacka a zároveň momentálne aj pracujem. Liečbu od neurologicky mám nastavenú dobre, žiaľ priveľa nervov a stresu spôsobilo to, že som začala brať diazepam 10mg častejšie. Cca 3 a niekedy aj 4x do týždňa. Skoro pravidelne. Trvá to cca pol až trištvrte roka čo ho takto často beriem. Pri poslednej kontrole mi Dr nasadila nové antileptikum na tento stres. A je to lepšie. Žiaľ neviem ako sa postupne zbaviť diazepamu. Viem aké je návykové a nemám odvahu ho vysadiť naraz. Viete mi s týmto prosím pomôcť??

deti95060810
25. mar 2022

veľmi veľmi postupne... už si nedávaj obvyklú dávku, ale o čosi menšiu... tú menšiu dávku budeš si dávať určíté časové obdobie - týždeň, dva... Potom zas zmenšíš dávku , ktorú bude užívať zas týždeň, dva... a takto postupne vynecháš diazepam... Odvykanie by nemalo trvať menej ako 5-6týždňov... podobne sa odvykajú aj od Ad

stastna17
25. mar 2022

velmi pomaly znizovat a budes mat abstaky na to sa priprav, ja som vysadzala AD aj xanax bolo to tazke ale uz som 2 mesiace uplne bez liekov.

luccija
25. mar 2022

@9timi3 prečo si nepožiadala o radu lekárku?
Berieš ho dlho a dosť veľa a často....vysádzať budeš dlho skús po štvrtkach znížiť.jeden deň, ďalší si nechaj celú veľmi pomaly a postupne.
Akú máš diagnózu?možno vymeniť diazepam za Lexaurine, Xanax v menších mg

9timi3
autor
25. mar 2022

@deti95060810
Ahoj keďže beriem 10mg tak to mám znížiť na pol tabletky, alebo je to veľké zníženie a radšej to znížiť
na trištvrte tabletky? Ja som skúšala dva dni nebrať a mala som abstaky, úzkosť, strach, podráždenosť. Preto sa bojím experimentovať keďže mám diagnózu akú mám. A tak som sa odhodlala poprosiť o pomoc, chcem sa ho zbaviť postupne pretože roky som bola nez neho . Mám pevnú vôľu, ja to vydržím, len fakt som už zúfalá z toho ako z tohto začarovaný kruhu von.

stastna17
25. mar 2022

@9timi3 to by si mala s lekarom riesit on mi v tomto presne vedel poradit ako my cudzie zeny na Mk on je zodpovedny za tvoj stav, inak ked ho beries tak dlho , to ti tak predpisoval? lebo brat ho bral a nepredpisal mu dalsie ked ho bral dlhsie.

9timi3
autor
25. mar 2022

@luccija ahoj ja mám skvelú doktorku, a pred týždňom na kontrole som jej o tomto probléme povedala, odpovedala mi že ak to neberiem v kuse každý deň , nemám sa čoho báť, lenže už to trvá dlho a hoci je to 3 až 4x do týždňa , chcem z toho von. Tak či tak už mám trojkombinaciu antileptik. Nechcem byť závislá qj od diazepamu

stastna17
25. mar 2022

@9timi3 ano urcite sa treba toho zbavit len mi je cudne ze ti tak povie ze to nie je vela, ak to beries tak dlho uz si to vobec brat nemusela. mne take lieky dal dr. max na mesiac.

9timi3
autor
25. mar 2022

@stastna17 doktorka aj sestrička sami videli že mi ho predpísali zakaždým keď mi došiel. Cca každý mesiac a pol. Ako viem že antileptik sa nezbavim nikdy, ale viem že diazepamu sa postupným znižovaním dávky dá zbaviť. ..... on je na zastavenie záchvatu ... Nikdy wom lieky nezneuzivala, len sa mi to vymlo spod kontroly 🙈🙈

3009
25. mar 2022

@9timi3 Možno to sama ani nedáš. Ak to nedáš do 2 mesiacov, tak smer psychiater a ten ti s tým pomôže. Určite nemeniť diazepam za Xanax či Lexaurin.

9timi3
autor
25. mar 2022

@3009 iny liek by mi doktorka ani nepredpisala . Diazepam mám doma 7 rokov a nikdy som ho nezneuzila. Ale zrazu nakopilo sa toho na mňa veľa, štátnice, nová práca, skúšky. A dala som si diazepam, raz dva, tri x do týždňa a vedela som že
je zle. Predtým jedine kedy som si dovolila dať Diazepam bolo pred zachvatom ak som to stihla alebo až po ňom . ... odhodlala som sa napísať o radu, lebo viem že stať sa to môže hocikomu.

stastna17
25. mar 2022

@9timi3 len pevná vola a vydrzat pripadne abstaky das to 🙏

luccija
25. mar 2022

@9timi3 skôr by si sa mala naučiť stres zvládať ako dať si liek, ktorý pomôže, ale v konečnom dôsledku Ti spravil ďalší stres a problémy.
Daj si 3/4 lieku prvý týždeň ako si si ho dávala celý a postupne po štvrtkach, ale buď aj 2,3 týždne na tom istom až potom znížiť.
@3009 prečo?Lexaurin je 1,5 ale 3 mg , ale máš pravdu načo ťahať do toho ďalší liek išli mi skôr o tie gramaze a účinok ten isty

9timi3
autor
25. mar 2022

@luccija Ja verím že to zvládnem žienky, mám pevnú vôľu len som nevedela ako začať, pretože to nie je žiadna sranda . Prečítala som toľko článkov, študovala som si aj pribalovy leták diazepamu podrobne ale ako postupne vyhadzovať liek ani zmienka. Preto som sa nakoniec odhodlala napísať sem o radu. 🙉

9timi3
autor
25. mar 2022

@stastna17 pevnú vôľu mám, abstaky som už zažila keď som si ho proste nedala... vydržím, hlavne sa toho chcem zbaviť, a užiť fakt len v prípade epi záchvatu.

heidy222
25. mar 2022

@9timi3 ja som lekarka a pripajam sa k tvojej lekarke, ze ak nie kazdy den vacsinou neni Problem. mozes skusit tie 3-4 razy do tyzdna 1/2 tbl, tak 1-2 tyzdne a potom 1-2 TT 1/4 a potom vysadit. Ja ked U niekoho vysadzujem tak vzdy najprv rozpolim Tabletu : znizim davku a az potom zvacujem intervaly

kacena4
25. mar 2022

@9timi3 my sme znizovali liecbu (podobnu) kazdy mesiac 1/4 tabletky menej v jednej davke

eviann
25. mar 2022

10 mg je davka ako pre kona. Ja uzivam 1 mg (polovicu tablety) vyse desat rokov proti vertigu, podla potreby a hned po uziti idem zaspat. Neviem si predstavit brat 10 mg. Tolko beru narkomani, seriozne. Zijem v USA a lekari to tu ani nechcu predpisovat. Zavisla nie som, neberiem to aj mesiace vkuse. Znizuj davku...

9timi3
autor
25. mar 2022

@heidy222 ďakujem za radu, veľmi si to vážim 😇😉moja doktorka mi povedala že to nie je problém keď sa zoberie 3 až 4x do týždňa, ale človek má strach že čo ak na tom lieku zostane závislý, keďže ho beriem pravidelnejsie už dlhšiu dobu, preto by som sa toho lieku chcela zbaviť úplne a zobrať ho len v prípade záchvatu. Ja mám epilepsiu od 18 tich. Teraz mám 28. Čiže s touto diagnózou žijem 10 rokov.

heidy222
25. mar 2022

@eviann autorka pise ze Ma epilepsiu. Vacsina Antiepileptik indukuje pecenove CYP enzymy a tym padom rychlejsie metabolizuju a U vela liekov potrebuju vyssiu davku

deti95060810
25. mar 2022

@9timi3 znižuj dávku o štvrť tabl. za týždeň...Takže budeš brať najskôr 3/4 tabl/ týždeň a potom zas o týždeň pol tabl/ týždeň.... a pomaly pokračuješ...
môžeš ísť aj pomalšie a budeš znižovať dávky nie týždenne, ale každé 2 týždne...
Na ukľudnenie je dobrý magnezium forte - môžeš brať aj dlhodobo. Doporučujem.

9timi3
autor
25. mar 2022

@deti95060810 magnézium beriem odporučila mi to neurologicka, cca 6 rokov dozadu. Antileprika mám teraz nastavené dobre , Dr mi pridala jeden liek na stres je to antileptikum namiesto toho diazepamu pretože ten ma ukludnil keď som bola vo väčšom strese. Diazepamu sa chcem zbavit keďže po ňom som ako keby ma udreli lopatou po hlave. Úplne otapena.