Ako sa zbavím závislosti na nakupovaní?

alofinka
29. sep 2020

Už sa to ťahá asi rok ale je to čoraz horšie, som závislá na nakupovani, už to neviem ovládať, má niekto podobný problém, skúšam to riešiť ambulantne u psychológa, psychiatra lebo sa bojím ze budem musieť sa ísť liečiť na tri mesiace na prednú horu, tam to liečia, som zamestnana a mam 4 ročne dieťa

hipuska
29. sep 2020

Ako často a koľko minies?

marca12
29. sep 2020

Mas muza? Ze by ti strazil peniaze a vydeloval len na najnutnejsie vydavky. Potrebujes pomoc blizkych,zamestnat mysel. Najst stastie. Nakupmi ai kompenzujeme smutok,frustraciu.

ckatka
29. sep 2020

@alofinka na to je najlepší liek. Nemať peniaze k dispozícii alebo len obmedzený . limit.
Ja rada nakupujem...ale už som sa naučila počkať a nekúpi vec hneď..len si ju napríklad odfotit a potom si nechať dva tri dni na rozmyslenie ci ju naozaj chcem...(Aj v eshope).
A hlavne sme sa vydali smerom k minimalizmu (vedome)...takže už ozaj prehodnocujem na čo minam...
Skus myslieť na prírodu a nebyť len konzument...

ariannazara
29. sep 2020

Ja som tiež niekedy bezhlavo nakupovala, fakt kvantá veci.
Jedného dňa som si pozrela v telke dokument keď som bola tehotná a musela len ležať. Kde hovorili ako strašne je znečistená planéta, koľko vody sa minie na výrobu jedného tričká v akých hrozných podmienkach tie veci šiju. Proste brutálny dokument ako sa volal to ti nepoviem lebo už neviem ale potom som začala na túto tému hľadať články a fakt ma to dostalo von z toho kolotoča, šialeného. Zacala som nakupovať viac veci na bazari malému, sebe už nekupujem chcem si vyskladat kapsulovy šatník. Proste prišla taka doba, všade sme zahlteni množstvom všetkého a chceme to mat. Ci už oblečenie, drogéria všade sa to na nás valí zlavove kódy, pošta zdarma a podobne veci. Treba sa nad tým zamyslieť a pouvažovať ci toto ta vážne robí šťastnou? Chod cvičiť, zabehať si a rob niečo čo ťa od toho odregauje. VŠETKO JE LEN V TVOJEJ hlave! Veľa šťastia, ty to dáš! 🖤

83lenka83
29. sep 2020

@alofinka ja som dlho bola maniačka, kupoval A som stále a veľa, už som čakala len na výplatu a noc predtým som už ani spať nevedela, postupne sa ta eufória z nakupovania vytracala a nakoniec som prišla do takého stavu, že hneď ako som za vec zaplatila už som sa z nej netešila, zamerala som sa na zariadovanie domu a záhradu a to mi robilo oveľa väčšiu radosť, teraz už mám všetko zariadené a nespadla som opäť do toho kolotoča, teraz si radšej kúpim zopár veci ale kvalitných, nenakupujem bezhlavo a mám oveľa lepší pocit keď na seba dám kvalitnu vec .

liz_lemon
29. sep 2020

tiez som mala take obdobie, ze som strasne vela nakupovala, vsetko som musela mat, ale ja som sa pomaly zacala za to nakupovanie hanbit, ked ma uz poznali kurieri aj doma aj v praci, ked mne doniesli vzdy tu najvacsiu krabicu, potom v praci vsetci, ze zase si nakupovala, no proste hanba, tak som si povedala, ze to zmenim od januara dalsieho roku, a nebudem nakupovat nic, podarilo sa mi to, velmi lahke to bolo, co som ani necakala, teraz uz opat nakupujem, ale triezvo, ziadne mega nakupy uz nerobim
zvladnes to aj bez odbornej pomoci, prvy krok, je uvedomit si, ze mas problem, a to sa uz stalo

liz_lemon
29. sep 2020

no a este som zabudla dodat, ze som za ten rok usetrila cca 5000 E, co je tiez velmi pozitivne 🙂

whatever1
29. sep 2020

@alofinka A uz si u psychológa bola, či ešte len zvažuješ?

adamka25
30. sep 2020

Predstav si ze neskodis len sebe ale aj planete.tieto lacne kusky z fast fashion nie su zrovna najlepsie.ja som si dala napriklad predsavzatie ze si v roku 2020 nic nekupim a zatial o dodrzujem a velmi dobre sa citim,taka vnutorna radost.
Skus to aj ty,lebo lahkovazne nakupovanie nikam nevedie a je to slabost cloveka

lauriema
30. sep 2020

@alofinka Ahoj, ja tiež som chorá na nakupovanie, manžel to stopol, vzal mi všetky peniaze, ako náhle mi prídu na Georga, okamžite ich presúva na svoj účet. Ja už som to nezvládala, stále som nakupovala oblečenie.

irusa
30. sep 2020

no viem o čom píšeš , tiež som si tým prešla

wikiwiki
30. sep 2020

Najlepším riešením je podľa mňa obmedzenie prísunu peňazí. Tak proste nebudeš mať za čo nakupovať a vec bude podľa mňa vyriešená

dilino
30. sep 2020

Bola som taka ista niesi sama a niekoľko rokov má to držalo našťastie to pominulo.Ked som bola mladšia oblečenia no na kvanta, topánky, kabelky, a jedného dňa som si povedala dosť polovicu veci rozdala kamarátkam a sestram a prestala som nebolo to ľahke a dokazala som to preto si myslim že prestaneš aj ty.Ved toľko veci sa vám musi doma kopiť.Polož si otázku či to čo kúpiš aspoň raz využiješ a či to ozaj potrebuješ. Ak nie zbytočne miňať peniaze ktore si môžeš odložiť a využiť ich zmysluplné.Jedine načo ja minam veľmi veľa sú potraviny ale to asi každá rodina.Oblečenie obuv nekúpujem alebo minimalne raz za čas niečo fakt ked sa mi to zapači ale už nie vo veľkom čo kupujem vždy každý mesiac je spodne prádlo a ponožky to pravidelné ale ináč takmer nič.

irusa
30. sep 2020

@dilino ja som z 2000 inzerátov klesla na 800😅 ..začali sa u mňa zdravotné problémy a v tom som si uvedomila, ak by ma kleplo, čo by robil muž s toľkými vecami ??? Vyhadzoval by to dva mesiace, radšej im nechám peniaze na účte 😀

elizabet2020
30. sep 2020

skús drahé veci nahradiť sem tam návštevou sekáča kde si kúpiš jedno tričko za euro a možno budeš rovnako spokojná 🙂

mariejenka
30. sep 2020

Ja som kedysi dávno, mala pocit,že kde vojdem do predajne,je jedno či potraviny,oblecko,a tak musím niečo kúpiť, aj keď len drobnosti, plus ozaj oblečenie...mňa postupne vyliečili,že som si stanovila limit! Že Max 5€... a aj že som nešla do obchodu, ale len tak von...to bolo na VŠ...a taký ten pocit eufórie z novej veci, mi stačil sekac,ozaj lacne tričko, čo o týždeň slo na handru...

liz_lemon
30. sep 2020

@wikiwiki a to ako do konca zivota bude mat obmedzeny prisun penazi? to nic neriesi, ona na to musi prist sama, a odola, aj keby mala milion

barborkabar
30. sep 2020

uvedom si či je to vôbec pre teba dôležité čo chceš kupovať, mysli na to, že ak niečo kúpiš bez rozmyslu a nebudeš to nosiť, používať tak len zbytočne tvoríš odpad :/

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alofinka
autor
5. okt 2020

@pieksamaki eufória, potom výčitky

alofinka
autor
5. okt 2020

@whatever1 bola povedal ze mam jednoducho závislosť craving na nakupovanie a naučiť sa zvládať craving

alofinka
autor
5. okt 2020

Mama povedala ze mi zoberú auto a peniaze ale to nie je riešenie, som už týždeň na PN dávam sa dokopy a rozmýšľam ako ďalej momentálne nenakupujem lebo ani není tak kde, bývam na dedine, chcem si oddýchnuť od mesta kde pracujem a kde je veľa obchodov plno nástrah

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veverickav
6. okt 2020

Pozri si na netflixe skvely film Minimalism, odoberaj na instagrame ludi, ktori sa teme venuju... ako uz bolo pisane vyssie, mozno si uvedomis, ako sme vsetkym zahlteni a ako malo ti vlastne staci.

alofinka
autor
6. okt 2020

Nemám toho až tak veľa kupujem len handry, topánky,do bytu veci co nenosím rozdam kamoškam, normálne mam jednu skriňu a jeden botnik, chytne ma to hlavne po výplate a miniem zhruba pol výplaty cca 500 eur

irusa
6. okt 2020

@alofinka fúha niekoho mesačná mzda,tak to fakt prehanas

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alofinka
autor
6. okt 2020

Teraz som doma na PN ale vo štvrtok už idem do roboty, mala som jeden craving, nutkanie ísť si kúpiť sivu deku, lebo ta hnedá mi tam neladila, ináč nič, uvidíme keď príde ďalší craving, nutkanie ci odolam, verím ze hej, ved všetko mam nič nepotrebujem, ale v tej chvíli keď ma to chytí si myslím ze to nutné potrebujem a hneď