Ahojte chcem radu ako sa vyliečiť z anorexie. Ma ju 18 ročna dcera mojej kamaratky . Trva to dva roky. bola v nemocnici niekolko krat. Trpí depresiami chce sa z toho dostať ale vždy ked sa naje tak ma vyčitky. posledne dni vracia krv. Stále ma okolo 45 kg. Je to super dievča velmi dobre sa učí pomáha mamine vo všetkom. Ale toto nevie zvládnut. Cela rodina tým trpí,chcú jej pomôcť ale nevedia ako. Ak mate skusenosti PROSIM VAS O POMOC. Ďakujem za rady 😢 Lili
jednoznacne odbornik. A zakladnym predpokladom uspesnej liecby je zaujem tej dievcinky. Anorexia je velmi vazny problem.
Ak vracia krv, tak treba okamzite na pohotovost, bolo by dobre ju hospitalizovat, nasadit infuzie a potom riesit so psychiatrom, psychologom.
A hlavne, neliecit iba dievcinu, ale aj jej rodicov prizvat na sedenia, respektive absolvovat kazdy zvlast.
Za anorexiou moze byt skryty problem, a tomu treba prist na koren. V pozadi moze byt ten problem v rodine a dobre skryty, aj ked ta rodina navonok moze vyzerat ako idealna.
Pridávam sa k babám,teraz treba ísť k doktorovi,alebo na pohotovosť,tam by som doktorom povedala,že dotyčná trpí anorexiou,a verím tomu,že s pomocou psychiatra alebo psychológa sa to bude dať napraviť.
Mám strach,že bude takýchto anoraktičiek za chvílu priveľa.Lebo ako čítam jednotlivé mamičky a ich obavy,dotazy,a požiadavky 😖 Proste nám vyrastá nová generácia,ktorá bude trpieť novými psychickými neduhmi a psychológovia zažijú zlatý Klondajk...
No...ja.somju zvladla sama..a.ale neviem ako...nikdy som po tom nepatrala......ale myslim...ze treba odstranit to.co ju spustilo....takze jaradim jednoznacne odbornika ktory pomoze pozerat sa na sebasamu i.aka zdbihnut sebavedomie.....
Anorexia je jedna z najhorsich diagnoz,rovnako ako bulimia,lebo jest musis,ked clovek chlasta,tak po lieceni sa nemusi uz v zivote alkoholu ani dotknut,alebo drog,ked fetuje,tiez sa ich vzda uplne a je pokoj. Ale co s jedlom? To jest musime, len ide o to,ze anorektik je zavisly na tom ako sa moze velmi kontrolovat. Stale ma nejaky ciel,dobre vie,ze ho to zabije skor ci neskor,ale aj tak si nevie pomoct a ide po tom. Samozrejme je to aj o tom,ze sa clovek vnutri nema rad, je to tazko liecitelne,lebo nikdy si clovek nemoze povedat,ok som z toho vonku a mam svaty pokoj. Ne, staci jedna blba situacia a clovek v tom ide zase. Vzdy to ma nejaky spustac (preto neznasam to ako sa spolocnost stavia k zenam,vobec k tomu gender ponimaniu) a potom to ide,spociatku euforia, pocit absolutnej moci,moci nad sebou,ze je niekto lepsi ako ostatni a potom pad na hubu. Mne osobne ziadny psychiater,psycholog nepomohol,proste tie ich pateticke kecy,este tam zrali predomnou nejaku horalku...proste pre mna nieco nepredstavitelne a nechutne. Pomohlo jedine, ja sama som si uvedomila,ze to tak dalej nejde,ze zivot ma trosku vyhody,ktore mozu byt zaujimavejsie. Samozrejme nesmiem mat doma vahu,inak by som sa zabila skor ci neskor. Nesmiem sa kontrolovat. O dozivotnych zdrav. nasledkoch radsej pomlcim,lebo tie su. Ale som stastna ako som,v zivote su dolezitejsie veci,nez sprosta vaha a postava a pocit kontroly nad tym celym. Pri anorexii neexistuje ten bod,ked clovek konecne dosiahne ciel a vyhra. To si vsak ten,co tym trpi vobec neuvedomuje. Preto oni radsej umru,ako to nechat. Mne velmi pomohlo mat zviera, tam sa clovek musi nastavit an to,ze tomu zvieratu vari,dava mu pravidelne jest,takze tym padom musim nieco jest aj ja. Anorektik si musi komplet prestavat system,ak sa z toho chce dostat a malokedy clovek a lekari pomozu. To,ze to na par mesiacov v niekom utlmia antidepresivami je pre mna nezmysel,ono sa to potom vrati a este aj s urokmi...poznam ludi s touto diagnozou pre ktorych je smrt doslova vykupenie. Ludia si neuvedomuju,ze toto ochorenie je velmi zavazne a nie je to len o diete a par kilach dole. Ze to je vlastne boj na cely zivot s prestavkami.
@lilik7 anorexia je v hlave, treba riešiť s psychiatrom čo najskôr