Ako sa vyhnúť domácej karanténe?

mirkabav
5. sep 2020

Dobrý deň, chcem sa spýtať či je možné vyhnúť sa domácej karanténe bez toho aby to niekto zistil. Nepýtam sa za seba ale za sesternicu, ktorá uvažuje o takejto variante. Ja samozrejme budem dodržiavať postup ako mám, pre bezpečnosť svoju a ostaných. Momentálne sme v Holandsku, pracujeme tu. Holandsko je v červenej zóne, a dočítala som sa že je nutné byť v 10-dňovej domácej karanténe po návrate z krajiny ktorá je v červenej zóne, a po 5 dňoch doma treba ísť na covid test.
A ďalšia otázka, pri návrate domov sa vypĺňa na hranici nejaký formulár? A zastavujú vôbec ľudí na hranici? Ďakujem za odpovede.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mirkabav
autor
5. sep 2020

@viestta Tak tak, len ona silou-mocou chce byť s priateľom hneď ako sa vrátime. Keď som jej povedala že sledujú mobily a vidia iný signál pri nej, čiže vedia že nie je sama, tak povedala že dá letový režim a je vybavená.

maca1984
5. sep 2020

Ked chce platit pokutu,veselo nech na to kasle.Dnes-ked clovek sa boji aj zakaslat,ked vacsina ludi sa hra na kamery a udava.Vela stastia

mogaa
5. sep 2020

@mirkabav zatiaľ sa hranice nekontrolujú, ak sa vrátiš z rizikovej krajiny máš sa telefonicky hlásiť na Úrade vetejného zdravotníctva a dodržiavať karanténu, samozrejme ti oznámia kedy treba prísť na test.....čo sa týka sestrenici, len toľko k tomu ak sa niekto nakazí - dohľadávajú sa kontakty, ak sa pri tom príde na ňu a zistí sa že si nesplnila povinnosť a neprihlásila sa a nebola v karanténe - hrozí pokuta 1650eur...detto ak ju niekto nahlási.......čo urobí ak sa neprihlási a po 3-4dňoch jej vyskočí horúčka?alebo po týždni niekomu s kým sa stretla? či predpokladá že ten niekto nepovie že bol v kontakte s ňou a ona sa vrátila z Holandska? ona môže byť bezpráznaková ale infekčná, preto je tam tá karanténa....ak niekoho nakazí a ten dotyčný bude vedieť že ona sa vrátila z Holandska určite to pri dohľadávaní kontaktov praskne....

lucia147852
5. sep 2020

No nech sa len vyhne a bodaj by dostala max pokutu. Je to maximálne nezodpovedný prístup. Ešte by má zaujimalo či vie, že ak by bola pozitívna a preukázateľne niekoho nakazila, kto by zomrel, bude trestne stíhaná. No nepochopím týchto egoistických ľudí. Ja sa za nikým nehrabem ani s potencionálnemu chrípkou.

miskooo1987
5. sep 2020

@mirkabav hranice sa prechádzajú pomerne v pohode, len občas zastávajú...

Už schválili vetovany zákon, takze mobily už v zasade vedia sledovať, takze ak si nesplní povinnosť hlásenia, prídu na ňu... a ak nebodaj bude nakazená, a niekoho nakazí... tak môže skončiť v base teoreticky... u nás ešte asi nebolo, ale vyskytne sa aj to... okrem toho je to dosť nepekný prístup...

A keďže sme tu udavaci, tak printscreen som poslal na uvz... takze pravdepodobne autorku budú kontaktovať z úradu s doplňujúcimi informáciami...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mirkabav
autor
5. sep 2020

teraz prehlásila že bude 2 týždne doma, sama, a že ak nebude mať príznaky tak je v poriadku a môže ísť normálne medzi ľudí a do práce.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
5. sep 2020

@mirkabav stačí ak bude v karanténe 10dní ak jej výde negatívny test....na to Úrade verejného zdravotníctva sa musí hlásiť, údajne si to vedia spárovať so zoznamom od operátorov kto sa vrátil z rizikovej krajiny s tými čo sa nahlásili a tak hned podľa čísla vedia zistiť kto sa nenahlásil......

mirkabav
autor
5. sep 2020

@mogaa jej ide o to aby sa v prvom rade nemusela nikde hlásiť a nemusela dávať 70€ za test 😐🤷🏻‍♀️ preto akože pôjde do domácej karantény na nejaký čas, ale bez testovania...čiže ani nebude vedieť či je reálne zdravá alebo nie.

simona92101
5. sep 2020

@mirkabav otestovat sa po skonceni karanteny musi!ak nechce dat 70 e,nech nikam nechodi radsej...

miskooo1987
5. sep 2020

@mirkabav test má zadarmo...

mirkabav
autor
5. sep 2020

@miskooo1987 myslím že nie...čítala som že v prípade príznakov to prepláca poisťovňa, ak je to prípad takýto tak si to musí človek hradiť sám

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
miskooo1987
5. sep 2020

@mirkabav nie, posiela ta naňho úrad, neplatí sa...

simona92101
5. sep 2020

@viestta susedia su Srbi,boli na tyzden doma v Srbsku,ked sa vratili,nahlasili sa,boli tyzden doma v karantene,potom isli na test a doma museli cakat kym im nezavolaju vysledky.

nini1010
5. sep 2020

Udaju ju trubku.Tu aj rodina nahlasuje rodinu ked nedodrziava karantenu.By som ju kopla do zadku.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kacena4
5. sep 2020

a kde je problem sak ked pride nech je doma pride za nou priatel a nech su v karantele obaja a mozu .... kolko len chcu celych 10 dni karantenovych 😀 a budu obaja spokojny a nemusia z domu ani nohu vystrcit ked uz nevie vydrzat a ma problem s karantenou

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marca12
6. sep 2020

@lucia147852 a ako jej to uz len dokazu vaciu blbost som este nepocula uz nevedia ako ludi strasit? Z praveho hladiska je nemozne dokazat od koho sa nakazil a stale sa to da vyvratit. Len na margo absurdnosti,ktore sa siria v ostatnom mas pravdu. Treba byt zodpovedny

marca12
6. sep 2020

Tak nech idu obaja s priatelom do karanteny. 10 dni mozu byt spolu len oni dvaja.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akbara77
27. sep 2020

Dufam,že ju udaju susedia..

dajana555
24. okt 2020

@viestta a vďaka takýmto ľuďom je to u nás aj vo svete rapídne horšie