Dobrý deň, chcem sa spýtať či je možné vyhnúť sa domácej karanténe bez toho aby to niekto zistil. Nepýtam sa za seba ale za sesternicu, ktorá uvažuje o takejto variante. Ja samozrejme budem dodržiavať postup ako mám, pre bezpečnosť svoju a ostaných. Momentálne sme v Holandsku, pracujeme tu. Holandsko je v červenej zóne, a dočítala som sa že je nutné byť v 10-dňovej domácej karanténe po návrate z krajiny ktorá je v červenej zóne, a po 5 dňoch doma treba ísť na covid test.
A ďalšia otázka, pri návrate domov sa vypĺňa na hranici nejaký formulár? A zastavujú vôbec ľudí na hranici? Ďakujem za odpovede.
Ked chce platit pokutu,veselo nech na to kasle.Dnes-ked clovek sa boji aj zakaslat,ked vacsina ludi sa hra na kamery a udava.Vela stastia
@mirkabav zatiaľ sa hranice nekontrolujú, ak sa vrátiš z rizikovej krajiny máš sa telefonicky hlásiť na Úrade vetejného zdravotníctva a dodržiavať karanténu, samozrejme ti oznámia kedy treba prísť na test.....čo sa týka sestrenici, len toľko k tomu ak sa niekto nakazí - dohľadávajú sa kontakty, ak sa pri tom príde na ňu a zistí sa že si nesplnila povinnosť a neprihlásila sa a nebola v karanténe - hrozí pokuta 1650eur...detto ak ju niekto nahlási.......čo urobí ak sa neprihlási a po 3-4dňoch jej vyskočí horúčka?alebo po týždni niekomu s kým sa stretla? či predpokladá že ten niekto nepovie že bol v kontakte s ňou a ona sa vrátila z Holandska? ona môže byť bezpráznaková ale infekčná, preto je tam tá karanténa....ak niekoho nakazí a ten dotyčný bude vedieť že ona sa vrátila z Holandska určite to pri dohľadávaní kontaktov praskne....
No nech sa len vyhne a bodaj by dostala max pokutu. Je to maximálne nezodpovedný prístup. Ešte by má zaujimalo či vie, že ak by bola pozitívna a preukázateľne niekoho nakazila, kto by zomrel, bude trestne stíhaná. No nepochopím týchto egoistických ľudí. Ja sa za nikým nehrabem ani s potencionálnemu chrípkou.
@mirkabav hranice sa prechádzajú pomerne v pohode, len občas zastávajú...
Už schválili vetovany zákon, takze mobily už v zasade vedia sledovať, takze ak si nesplní povinnosť hlásenia, prídu na ňu... a ak nebodaj bude nakazená, a niekoho nakazí... tak môže skončiť v base teoreticky... u nás ešte asi nebolo, ale vyskytne sa aj to... okrem toho je to dosť nepekný prístup...
A keďže sme tu udavaci, tak printscreen som poslal na uvz... takze pravdepodobne autorku budú kontaktovať z úradu s doplňujúcimi informáciami...
teraz prehlásila že bude 2 týždne doma, sama, a že ak nebude mať príznaky tak je v poriadku a môže ísť normálne medzi ľudí a do práce.
@mirkabav stačí ak bude v karanténe 10dní ak jej výde negatívny test....na to Úrade verejného zdravotníctva sa musí hlásiť, údajne si to vedia spárovať so zoznamom od operátorov kto sa vrátil z rizikovej krajiny s tými čo sa nahlásili a tak hned podľa čísla vedia zistiť kto sa nenahlásil......
@mirkabav otestovat sa po skonceni karanteny musi!ak nechce dat 70 e,nech nikam nechodi radsej...
@mirkabav test má zadarmo...
@miskooo1987 myslím že nie...čítala som že v prípade príznakov to prepláca poisťovňa, ak je to prípad takýto tak si to musí človek hradiť sám
@mirkabav nie, posiela ta naňho úrad, neplatí sa...
@viestta susedia su Srbi,boli na tyzden doma v Srbsku,ked sa vratili,nahlasili sa,boli tyzden doma v karantene,potom isli na test a doma museli cakat kym im nezavolaju vysledky.
Udaju ju trubku.Tu aj rodina nahlasuje rodinu ked nedodrziava karantenu.By som ju kopla do zadku.
a kde je problem sak ked pride nech je doma pride za nou priatel a nech su v karantele obaja a mozu .... kolko len chcu celych 10 dni karantenovych 😀 a budu obaja spokojny a nemusia z domu ani nohu vystrcit ked uz nevie vydrzat a ma problem s karantenou
@lucia147852 a ako jej to uz len dokazu vaciu blbost som este nepocula uz nevedia ako ludi strasit? Z praveho hladiska je nemozne dokazat od koho sa nakazil a stale sa to da vyvratit. Len na margo absurdnosti,ktore sa siria v ostatnom mas pravdu. Treba byt zodpovedny
Tak nech idu obaja s priatelom do karanteny. 10 dni mozu byt spolu len oni dvaja.
Dufam,že ju udaju susedia..