Ako sa vám prejavoval problém so štítnou žľazou?

dominika1640
31. jan 2021

Ahojte. Chcela by som sa opytat ako sa vam prejavovali problemi so stitnou zlazou. Cakam na endokrinologicke vysetrenie , som pol roka po porode a trpim neskutocnou unavou/slabostou , krvny obraz u doktorky bol ok.

simka17161
31. jan 2021

Liečim sa na štítnu žľazu ale nemala som žiadne problémy. Raz mi po preventívnej prehliadke v krvi našli nízke hodnoty cukru a odvtedy beriem tabletky. Problémy žiadne nemám. Myslím si že to závisí aj od životného štýlu rozumná strava, váha v norme, lebo zakaždým vážia keď prídem raz za pol roka na kontrolu zoberú mi krv a urobia vyšetrenie pohmatom a ultrazvukom

babababka
31. jan 2021

U mňa sa to prejavilo,že som mala nevysvetlený vysoký tlak.Všetky ostatné vyšetrenia o.k.,odvtedy ako beriem l-thyroxin,tlak dobrý.

jaskolka
31. jan 2021

Ja mam polovicu SZ vyoperovanu, bola zväčšená, bolo to už aj vidno. Ale funkcne úplne bez problémov, prava polovica pracovala za obe. Zistilo sa to úplne nahodne, boli tam cysty, postupne sa zväčšila ešte viac, tak som súhlasila s operáciou

deedol
31. jan 2021

po porode som pribrala 10 kg a na preventivke som mala zvyseny cholesterol. obvodna mi vzala krv aj na stitnu a nemala som v pohode tie dva markery, co sa sleduju. bola som aj unavena, ako pises, ale pripisovala som to tomu, ze s novorodencom clovek vela nenaspi.

sense
31. jan 2021

Unava, nahle priberanie, vypadavanie vlasov, studene koncatiny.. urobili rozbor krvy ...a zistili vwlmi malo zeleza, velmi malo vit D a znizenu funkciu stitnej zlazy..

bizubcek
31. jan 2021

Ja som bola tiež veľmi unavená. Nič ma nebavilo, bola som smutná. Priberala som aj napriek tomu, že som si strážila každé sústo a pravidelne som cvičila. Moje reakcie boli veeeeľmi pomalé. A začala mi opúchať tvár. Krvné testy odhalili vysoké hodnoty tých markerov, ktoré sleduje endokrinologička + zvýšený cholesterol. Teraz je už všetko v norme. 😉 Liekmi sa môj stav znormalizoval. Neboj, všetko bude v poriadku! 👍🌞🍀

3petka
31. jan 2021

@dominika1640 ja som sa začala neskutočne potievat. A hoc kedy ma oblial pot len tak z ničoho nič. Plus som začala priberať a padali mi vlasy. Ale reálne mi to zistili až popri tehotenstve i keď problemi boli skôr. No vraj to boli take hodnoty že by sa to ani neriešilo nebyť tehotenstva.

majamat
31. jan 2021

cim som starsia, tmy som viac unavena, stitku mam OK. unava moze byt priznak, ale je to pruiznak mnohych ochoreni, porch, ci stavov. len akosi je tazke zistit preco.

mam nadvahu, malo som sa hybala, tak som myslela, ze preto, minuly rok som zacala cvicit, odlahscila stravu a schudla som 13kg. a ziadna zmena.

zanajana
31. jan 2021

U mňa je to suchá koža - najmä v oblasti krku, hrudník, prsia, hánky aj dlane rúk, chrbát a okolie úst (normálne mám skôr mastnejšiu pokožku). Najmä v okolí krku mi koža praská až do krvi, zvýšenie pitného režimu a krémovanie viac krát za deň veľmi nepomáha, chvíľku je to síce lepšie, ale vždy to skĺzne nazad. To je pre mňa indikátor, že so ŠŽ niečo nie je v poriadku. Akonáhle mi upravia dávku, vráti sa to do normálu.

nattinatta
31. jan 2021

Mne vkusne bola zima, studené ruky, nohy,vypadávali mi vlasy aj mám redšie, a pribrala som, mám zníženú funkciu hneď mi dal dr tabletky čo doživotie musím brať

dominika1640
autor
2. feb 2021

@babababka toto mam presne aj ja ze mam zvyseny co som doteraz nemala

dominika1640
autor
2. feb 2021

@sense a moze byt aj ze clovek aj naopak chudne?

sense
2. feb 2021

@dominika1640 ale potom je asi zvýšena funkcia štítnej žľazy

babababka
2. feb 2021

ja mám hypotyreózu.Už 20 rokov sa liečim,zistili náhodou.Bola som na všelijakých vyšetreniach,lebo som mala stále zvýšený tlak.Všetky vyšetrenia vtedy negat.,reumatológ,internista,kardiológ,imunológ,nefrológ.Dávali mi lieky ,ale zabrali len na chvíľu.Potom prišiel výborný endokrinológ a odvtedy čo beriem l-thyroxín tlak sa ukľudnil a je v norme. Síce teraz po klimaktériu určité ochorenia sa pridali,ale tlak je o.k. a od októbra mi znížil aj "gramáž".

majamat
2. feb 2021

@dominika1640 vseobecne plati, ze zvyseny tlak a zvyseny pulz je pri zvysenej funkcii, no urcite kazdy pozna stav, ked je vlemi unaveny a vtedy moze tlak aj pulz vyskakovat tiez, hoci nevladezme a sme spomaleny. cize toto sa deje aj pri znizenej funkcii.
no cgudbutie je pre znicenzu funkciu netypicke,

ak nefunguje stitna zlaza dobre, tak to moze ,at teda 2 dovodu - zvysenu funkciu, ci znizenu.

pri zvysenej sa produkuje vacsie mnozstvo hormonov a tieto hormony celkovo urychluju metabolizmus a fungovanie celeho tela., cize vseobecne je vsetko vrychlejsie a vyssie - tlak pulz, dych, pri rychlom metabolizme sa spotrebuje viac energie ( chudnutie ) a vyraba sa aj viac tepla ( zbysene potenie, mavaly tepla _. samozrejme moze byt aj unava z pretazenia organizmu a kto vie co este).

pri znizenej plati opak. celkove spomalenie metabolizmu a fungovania tela, nizsi pulz, nizsi tlak, dych, zimomrivost, priberanie.

dominika1640
autor
2. feb 2021

@babababka jasne no tak dakujem 🙏 lebo uz som myslela ze pojdem na kardio ale myslim ze ten tlak je skor z tej stitnej ak sa mi to potvrdi. Zvysil sa mi aj tep ale neprikladala som tomu prv velku vahu pri dvoch detoch a unave az kym sa neobjavila ta neskutocna unava a dalsie veci.

dominika1640
autor
2. feb 2021

@majamat no to by na mna sedelo. Uz len teda vyckat do piatka lebo sa od tej unavy ledva vlecem a uvidim co ukazu odbery a sono. Velka vdaka 🙂 este mam otazku dcera 3,5.r ma mierne zvysene ochlpenie.. pediatricka mi vravela ze zatial nie je co riesit ale teraz mi tak napada ci teda nie su take veci aj dedicne keby som s tym mala problem aj ja 😑

zuziiiii
2. feb 2021

@dominika1640 beriem thyroxin 50 . Pocas celeho tehu. Prejavilo sa mi to unavou vypadavanim vlasov a priberanim

majamat
2. feb 2021

@dominika1640 niektore deti mavaju vyraznejsie ochlpenie. nemusi to nic znamenat, taketo typicke pohlavne ochlpenie sa prejavuje az v puberte, toto je iny typ ochlpenia. no cim to je, to neviem.

babababka
3. feb 2021

@dominika1640 ozvi sa po odberoch a sone.Držím palce.

dominika1640
autor
3. feb 2021

@babababka dakujem. Volal mi rano gynekolog ze z odberu co robil on tam nic nevidi.. ale nepovedal konkretne na co bral krv ,sestricka vravela ze len nejaky uplne zakladny odber tak neviem no.. ci je este sanca ze na endo sa cosi odhali.

majamat
3. feb 2021

@dominika1640 u tehuliek, mozno aj v inych pripadoch - pri poruchach menstruacneho cyklu sa vysetruju hormony stitky, ale pri beznych odberoch, ak teda zadny z tychto problem nebol,a lebo nei si tehu,a si gynekolog stitku nevysetruje,.

luccija
3. feb 2021

@dominika1640 je zima malo slnka, d vitaminu, 2 deti... anemicka asi nie si to by Ti gyn povedal niekedy ta unava jednoducho je...a na pricinu sa nepride
Psychicka unava byva horsia ako fyzicka.Mozes mat boreliozu prekonanu, nizky tlak, malo pohybu, zlu stravu...ja mam vsetko ukazkove a unavena som roky.Jedna noc horsie prespana a 3 dni sa davam do poriadku

majamat
3. feb 2021

@luccija presne aj ja hovorim. je mnozstvo diagnoz, psychicka unava, nedostatok neicoho, je toho vela. je to neprijemne, aj ja som unavena roky a vekom sa to zhorsuje,a le tak zhorsuje sa aj moj zivotny styl. no minuly rok po zlepseni ziv, stylu som dufala, ze to bude lepsie a az tak velmi sa to nezmenilo. fakt je, ze obcas mam energie viac, chodila som cez leto vela peso a vladala som. no leto - slnko nas dobija. vzime je to horsie, som citliva na rocne obdobia, zmeny pocasia a hlavne na hormonalne zemny.

dominika1640
autor
3. feb 2021

@majamat jasne viem co mate na mysli, stravu mam ale praveze upravenu , vaha viac menej rovnaka, cvicila som (teraz vobec nevladzem) pohyb mam pri dvoch detoch az az, ale ked sa clovek ledva vlece a nevie vstat z postele jak je slaby.. bodaj by to nic nebolo a chyba mi mozno teplo a slnko 😀

majamat
3. feb 2021

@dominika1640 je tazke zistit, cim to je. stitku by vedel aj obvodak vysetrit - odberom krvi. no kludne je mozne, ze si na tom rovnako,a ko mnohe z nas a nikdy na to neprides.