Má niekt. osobnú skúsenosť nie som tehotná ale čokoľvek zjem pali má záha .. ako je vhodnejšie sa stravovať ak mám tento problém . Nechcem hneď utekať k Dr. Ďakujem
@elementissa veľmi krásne Ti ďakujem a vezmem si Tvoju radu k srdcu a vyskúšam lebo presne či zjem pečivo , vypijem kavu .. pali má záha a začínam byt z toho už nervózna tak skúsim ešte raz ĎAKUJEM
Mne pomohol ostropestrec mariansky, kupila som si v jednote suseny a ten som si davala tak dvakrat, trikrat denne a pomohlo mi to. Kedysi ma palila zaha skoro zo vsetkeho. Aj zo zeleniny, aj z kavy a dokonca a mi bolo tazko aj z vody rano ked som sa napila. Najskor som si kupovala furt talcid lebo to som mala oskusane, ze mi pomaha, ale potom som hladala ine moznosti a hento mi pomohlo a mam pokoj 🙂
Tiez mam asi taky problem :D 1x v zivote ...tiez to vyskusam...do palenia zahy sa zahrna aj caste grganie pocit plnosi pripade mierny pocit na zvracanie? :D
Moja svokra má tiež problém s pálením žáhy. A keď som sa o tom rozprávala s lekárkou tak povedala, že by sa mala dat vyšetriť na gastre.
Ja som na takom vyšetrení bola a nebolo to hrozné len trosku ma napinalo. A keď som to dokázala ja, čo ma napína zo zubnej pasty, tak to dokážu všetci.
Tiež som mala problém so žalúdočnou kyselinou, poskúšala som kadečo.. Ak chceš niečo prírodné skús si dať za malú lyžičku horčice sniko, mne to celkom pomáhalo a ešte voda Fatra..
@viera1107 dakujem💛
Mňa počas tehotenstva veľmi pálila záha, pomohli mi slivky Umeboshi (dostať v nejakej predajni zdravej výživy) a úplne top boli pre mňa mandle. Keď som cítila, že začína kyselina, tak šup zo tri mandle pochrúmať a bolo to v pohode.
@katarina789 Ahoj, tiež som Ti chcela odporučiť mandle, ale vidím, že už Ti o nich @kikk písala. Úplne najlepšie to funguje, keď si ich večer namočíš do vody, ráno ich olúpeš a po každom jedle si dáš zopár kúskov. Treba ich rozžuť úplne na kašičku. (Samozrejme, nemusíš ich namáčať len cez noc, ale odporúča sa cca 8-12 hodín aby boli namočené. Potom, keď ich olúpeš, môžeš ich dať do chladničky, vydržia 3-4 dni.)
@katarina789 ahoj ja som 4 dni trpela kym som nezjedla grep..ten mi tak ukludnil vsetko ze ani neviem ze mi nieco bolo. Dr. Odporucila citron ;)
Skus vylúčiť kyslé potraviny - nájdi si tabuľku zasadotvornych a kyslých potravín na nete - veľmi veľa zeleniny a ovocia je kyslých, tak ich jedz zásadne s niečím zasaditym a nie v príliš veľkých množstvách.
Na zmiernenie kyseliny je dobra 100% grepova šťava a voda s citrónom (to sú jediné dva citrusy, ktoré sú zasadite), taktiež zarad do jedálnička kyslú kapustu, ktorá je tiež zasadita 🙂
Po jedle si daj na lyžičku sódu bikarbonu a zapi pohárom vody, to ti kyselinu zneutralizuje. Snaž sa jesť malé porcie, viac krát za deň, záha pali aj keď sa príliš najes. Vyhybaj sa kysnutemu- koláče, pečivo, pekárenské výrobky, to kyselinu zvyšuje.
Niekomu pomáha dávať si aj acidko- takže vo všeobecnosti, skus si kúpiť nejaké probiotika na prírodnej báze a to ti tiež môže upraviť trávenie tak, aby ti nestupala kyselina.
Ak by nič z tohoto nezabralo, tak jedine si zájsť na gastro, ja som mala od 18 rokov problém s kyselinou (nadmerná tvorba) a brala som na to cca 2 roky tabletky, potom som zmenila životosprávu (na takú, ako som ti napísala) a problémy s kyselinou zmizli - samozrejme, žalúdočné problémy sa mi vrátili v tehotenstve... Bsz toho by to nebolo ono.
Prvá pomoc na zahu sú okrem sódy bikarbony aj tabletky rennie alebo sirup gastrotus, oba lieky sú voľnopredajné. Ale liekmi by som sa veľmi netlacila na tvojom mieste. Skus najprv upraviť tu stravu a uvidíš 🙂 držím palce 🙂
Inak, aj káva dráždi žalúdok a zvyšuje kyselinu, takže skus ju trochu obmedziť