Viete mi povedať,čo máte skúsenosť,poznáte niekoho..Je to citlivá téma,viem.Na nete je info,no to je také diskutabilné,možno ak bude niekto ochotný napísať reálnejšie príznaky.Ide o mňa,snažím sa aspoň zmapovať,čo môže byťojim problémom,k lekárovi sa chystám,no až o mesiac,na vyšetrenie.Dakujem
Bludy, paranoia, nevhodné správanie - ale to má milión rôznych konkrétnych prejavov. Že sám chorý človek nemá náhlad na svoju chorobu je typickým znakom schizofrénie.
Je toho strašne veľa, výcuc si prečítaj tu.
@barka1 toto mám aj ja,že sa všetci dívajú,sepkeju,dokonca počujem aj ich rozhovory,čo nerozumiem,si domyslim🤔
@enmery vďaka🙂
schizofrenia ma vaznejsie prejavy a to uz by na tebe videla rodina aj znamy, mas aj bludy, haluze a podobne...
schizofrenik sa nepovazuje za choreho, svojim halucinaciam a bludom bezvyhradne veri. veri, ze sa mu to deje, veri, ze mu chcu ublizit, ci sledovat ho, neuvedomuje si, ez je momo realitu, v svojej hlave si na zaklade toh vytvara svoj vlastny paranoicky svet, resp svoje vlastne pokrutene vnimanie reality.
zaklad je, ez je to zmena osobnosti, osobnost nefunguje spravene a teda to je dost tazke diagnostikovat. musis mat skusenosti, aby si to ako laik mohla posudit.
zmena osobnosti sa moze prejavovat aj "lenivostou". to je jednoducha forma schizofrenie.
poznam mnoho schizofrenikov, roky s nimi pracujem, poznam priznaky schizofrenie, ale aj tak mam stale pocit, ze neviem co to je. aj ked mozno by som dokazala spoznat urcite znaky u nediagnostikovaneho cloveka, no vyslovene by som asi tuto dg urcit nevedela. dovod je aj ten, ze je to nehmotne, je to zmena toho hlbokeho vnutra co mame v sebe - zmena duse. a na to treba mat naozaj vela vedomosti, info a znalosti, vzdelanie.
este kym su tam nejake pestre paranoicke bludy, tam by to mohlo byt ocividnejsie, ale bldy mozu byt rozne. hlaucinacie ( to je porucha vnimania - to co vidim, citim, pocujem... svojimi zmyslami ) tie byt nemusia, ale bludy tam su, lebo porucha osobnosti k bludom vedie. bludy su porucha myslenia - nieco si myslim, no pri schize je to myslenie nespravne. uvediem priklad,a by bolo jasne, aky je v tom rozdiel.
vidim, ze mi do jedla nasypali jed. - halucinacia, lebo to vidim.
viem, ze mi do jedla nasypali jed, aj ked som to nevidela - blud, porucha myslenia, verim tomu, hoci som to nevidela, nepsravny zaver myslenia,
a teda su bludy, ktore su ovela jednoduchsie. napr pali ma zaha, leb som sa prejedla, ja veruim, ze ma rakovinu a pod. nemusim o tom moc hovorit, alebo to moze moje okolie vnimat len ako zvysena strach, no moze to umna prerast do hlbokej viery v take ochorenie, ktore mi nokto ziadnymi argumentami nevyhovori. to je tiez blud.
dokonca aj pri lhlbokej depresii byvaju bludy - verim, ze som neschopna, ze nic znevladnem, ze pre nikoho nic neznamenam a pod.,
taketo bludy mozu byt velmi nenapadne.
citam ten clanok a je tam pouzite zaujimave a vystizne slovo. psychika, trovnako ako telo je sobre namazany stroj s jedmotlivymi mensimi procesmi a sucastami. ktore spolupracuju v sulade - osobnost, mmyslenie, vnimanie, charakter a pod.
a teda pri schizofrenii nastava DEZORGANIZACA toho vsetkeho. vznika akysi nesulad. vacsinou to funguje tak, ze ak nieco nastane, nastartuje to nejake konkretne procesy psychiky. u schizofrenika prave vznika ten nesulad. súravanie je netypicke, niekedy az velmi prekvapujuce.
a ozaj, ze tam citovy chlad. chybaju hlboke emocie. niekedy moze schizofrenik vyjadrovat emocie, ale su ploche, nejdu do hlbky, neviem to tak vysvetlit, ale vidno to asi na spravani, ten clovek sice vyjadri emociu, ale do hlbky ju nepreziva.
Ďakujem Vám všetkým,podľa testov mi vyšla,no to je len nternetovy screening a jasne,že nevypovedny,noaj má to prekvapilo.Uvicim,čo povie lekár.Vysla mi aj záväzná depresia.
*uvidím *závažná
To nebude schizofrénia....stihomam,paranoja....
Bude to psychiatrická diagnóza,za návštevu odborníka nič nedáš,objednaj sa,nastavia ti lieky,pomôže ti to
@ellca123 aha,vdaka
Je toho veľmi veľa. Schizofrénia nezahŕňa totiž len bludy, hlasy, halucinácie (zmyslové alebo vie čítať myšlienky, či mikrovýrazy druhým), ale aj emočné oploštenie, tiež tzv. negatívne príznaky ako napr. že nevie si nič naplánovať ako aj začať s nejakou činnosťou, strata záujmov, nesústredenosť, zlý spánok, sociálne stiahnutie, nízke vôľové vlastností, nespavosť, dezorganizovaná reč (nelogické rozhovory), bizarné správanie, môže byť aj depresia alebo aj trochu autizmus. Niekto má aj katatonické príznaky. Toľko v skratke. Ja som mal úplne všetky, čo som napísal teraz až na tie katatónne príznaky... Poviem tak, že bludy v kombinácii s negatívnymi príznakmi a nízkymi vôľovými vlastnosťami dajú najviac zabrať. Bludy som nemal už 8 rokov, ale nejaké príznaky nemám stále.
@kim2028 vďaka ...mám niekedy pocit,že ma susedia riešia,smejú s,že zazeraju,všetko hodnotia,ohovárajú a riešia a tak,že sú všetci pokrytci a ja jediná úprimná😀,smejem sa tomu,keď to tu píšem...lebo píšem veci o sebe,ktoré píšem nerada,
V pohode. Snáď si vyhľadala pomoc aj ti pomohli. Niekedy môže byť to aj realita. To je veľmi ťažké posúdiť. Existujú napr. ľudia, čo skutočne ohovárajú kde sa len dá a kydajú špinu. Ty musíš ich poznať...
@kim2028 áno,viem,vdaka
@evickuska vďaka
Nie som si ista, či schizofrenik dokáže popisat svoje priznaky...o tom je dušená choroba - sám seba človek vníma normálne, len okolí mu tvrdí opak.
Máme schizofrenika v rodine. Začalo to pocitom, že sa všetci na nu divaju, ukazuju na nu, sepkaju si o nej.