Bojím sa, či nemám cukrovku. Stále som smädná a pritom pitný režim dodržiavam, pijem len vodu a bylinkové čaje. Čím to môže byť? Ďakujem za všetky odpovede a názory.
Smad, únava, acétónový zápach z úst, chudnutie pri dobrej chuti do jedla.
najjednoduchsie to zistis odberom krvi. Ja som v podstate priznaky nemala ziadne a skoncila som v 35tke na inzuline
Tiež som mala podozrenie, že mám cukrovku. Smädilo ma, bola som unavená, trpli mi nohy a máme ju aj v rodine. Nedalo mi to a išla som na odber krvy, všetky vysledky v poriadku, takže radim choď čo najskôr aby si mala pokoj. Mne na tieto moje ťažkosti poradila lekarka magneziove tablety ktore su volne dostupne a odkedy ich beriem sa citim super.
ja som tak jednej učiteľke odhadla, pretože tak jej strašne, keď sa rozprávala tiahol z úst aceton...išla na krv a cukrovka 18
Ahojte..chcela by som vam tiez napisat moj pribeh ako som prisla na to ze trpim ochorenim cukrovka..pred rokom som mala taktiez tieto vsetky potreby, neustaly smad, unava, zapach z ust..samozrejme som nechcela ist k doktorke a isla som az ked uz bolo zle.. jedno rano som odpadla a zobrala ma zachranka a potom mi vlastne zistili ze mam cukrovku..treba si davat na toto ochorenie pozor..chcela by som sa vas teraz spytat ci tie ktore trpite touto chorobou uzivate aj nejake vyzivove doplnky, alebo cisto len lieky ktore vam dal doktor?
@senan nie, nepovedal mi nic taketo..a ked som si citala na internete rozne clanky ohladom cukrovky tak som natrafila na nejake vitaminy pre diabetikov a neviem ci sa ich oplati si kupit alebo je to zbytocne..pisali tam ze obsahuju tieto tabletky vela potrebnych vitaminov, ktore by diabetici mali prijimat aj inak nie len ako z potravy a hlavne v tomto obdobi ked ide zima..nevies o nich cosi viac a teda mi aj poradit co robit?
Od nadich susedou 13 rocnej dcere v nemocnici zistili silnu cukrovku,doma si dlhsie stazovala na bolest pod rebrami,stale nola hladna a smedna rodina to neriesila az pred 9 dnami jej bolo dost zle a v nemocnici zobrali krv a vysledok ,40 a malo by byt 6,vraveli rodicom ze keby ju doviezli o nieco pozdejsie uz by bolo neskoro dievca nadalej v nemocnici pridna dieta a dozivotne si musi pichat inzulin 4x denne
@senan som pozerala ze stoja len okolo 4€, tak to fakt nie je vela penazi, takze stoja za skusenie a uvidim aky budu mat ucinok..ale co som pozerala tak dost vela vitaminov a prospesnych latok obsahuju ktore by malo telo prijimat a hlavne v tomto obdobi..tak snad to nebudu zbytocne vyhodene peniaze..
@vyrdrnik chudatko to mi je luto ze takto dopadla, este ze to stihli lebo inak by to bola tragedia. Je mi to luto:/
@zdenusa4 ano nejako tak stoja, tusim ich mali aj v akcii ale uz asi ta akcia skoncila, neviem ci si ju teda stihla? Ale aj tak si myslim, ze to nie je nejaka horibilna ciastka ze by to nestalo za skusenie. Ved potom daj vediet, ake mas pocity a ci ucinkuju. Vies, urcite je aj pre zdraveho cloveka dolezite aby uzival vitaminy a nie este pre cloveka ktory trpi cukrovkou. On tie vitaminy a ostatne vyzivove doplnky potrebuje este viacej
@senan nevsimla som si ziadnu akciu, tak asi som ju nestihla..objednavala som si ich za 4,15€, ved to je v pohodicke cena..keby to bola vyssia ciastka tak by som riesila nejaku akciu ale toto je uplna pohoda..uz mi aj vcera prisli, tak dnes som si uz dala prvu tabletku..inak myslis ze cukrovka moze sposobovat aj to, ze sa nam nedari otehotniet?..hej to viem, ved preto som si povedala ze ich aj vyskusam aj ked si myslim ze jem dost vela vitaminov v ovoci a zelenine, ale tak ked to ma pomoct tak som isla do toho...
Pokiaľ máš podozrenie zajdi určite za lekárom, alebo pokiaľ máš niekoho s cukrovkou v okolí skús si pár krát zmerať cukor (nalačno alebo aj namatkovo počas dňa) aj v niektorých lekárňach meraju glykemie tak poprípade tak môžeš skúsiť...
Mne zistili DM1 na preventívnej prehliadke a nemala som vlastne žiadne príznaky iba únavu ktorú som pripisovala tomu ze v noci som sa budila ku malému
Inak medzi príznakmi je aj smäd, caste močenie, chudnutie (napriek tomu ze človek veľa je) únava, a ako spomínali baby tak môže byť z dychu cítiť aceton pri vysokých glykemiach...
Vsetky priznaky uz tu boli vymenovane, najlepsie zajst k lekarovi, staci jeden odber a hned bude jasno. Dajte vediet ako to dopadlo
Ako pisla @totatimeka ak chcete rychlomodpoved tak staci poprosit niekoho kto ma glukomer zmerat glykemiu pichnutim do prsta, pripadne pouzit diagnosticky pruzok co analyzuje moc (ak ho niekto vo vasom okoli ma) a tam vam ukaze ci je glukoza pritomna v moci (ak je glykemia nad 10, tak sa glukoza vylucuje cez oblicky a vtedy to aj v moci ukaze)+pritomnost ketolatok.
@vydrnik len pre male objasneine - neexistuje silna cukrovka a slaba cukrovka. Existuje Diabetes 1. TYP - ten ma vasa 13 rocna susedka ( tento ma cca 10% diabetikov). A potom Diabetes 2.Typu - ten mavaju vacsinou starsi ludia alebo ludia ktori su obezni (tento diabetes ma vacsina diabetikov ktori su diagnostikovani cize taker tych 90%). A potom je este Tehotensky diabetes. A pri kazdom je liecba trosku ina.
@zdenusa4 samotny diabetes nema ziadny vyznamny vplyv na sancu otehotniet. Ale ak su zle glykemie a zla hodnota glykovaneho hemoglobinu tak je vacsie riziko vyvojovych poruch o dietatka, hlavne uplne na zaciatku ked sa vytvaraju zaklady vsetkych organov a zena este ani nemusi vediet ze je tehotna. Preto je dolezite pred otehotnenim sa snazit dostat do co najlepsieho stavu a az potom pracovat na dietatku. V pripade otehotnenia pri zlych hodnotach treba sa zrovnat co najskor, pripadne s lekarskou pomocou (napr v NEDU kde vas moze diabetolog poslat)
@jenny_m ja som to zminila tak ako to vravela teta tej dievciny ze ma silnu cukrovku,ja viem ze jectyp 1,a 2 moj otec sa liecil na cukrovku,takze mne to vysvetlovat nemusis,bohuzial tej dievciny je mi luto nemuselactak dopadnut kedy jej rodicia to riesili hned ako si stazovala na bolesti,smad a bola casto hladna,
@vydrnik to mate naozaj pravdu, ak je podozrenie tak to treba urcite riesit co najskor a nie cakat az na hodinu 12tu kedy uz moze byt velmi zle. Ked sa diabetik nelieci tak moze az upadnut do komy. Bohuzial ludia casto vedia o cukrovke velmi malo, a preto nevedia pri priznakoch spravne reagovat. Je strasne vela dezinformacii, preto som aspon uviedla tie typy ked to tu bude niekto citat ze to moze byt napomocne. Ja sama mam DM 1 typ viac rokov, a dovolim si povedat ze uz cosi o tom viem.
Najcastejsie hluposti a bludy a ktore pocuvam od ludi ale poukazuju ako malo je verejnost o tomto informovana. Uvediem par viet ktore casto pocuvam:
-Si jedla vela sladkeho ze si dostala cukrovku? (nie nejedla som nikdy vela sladkeho)
-To ked si diabetik tak nemozes jest nic sladke ze? (mozem jest sladke ale s mierou, a ked mam nizku glykemiu tak dokonca MUSIM zjest nieco sladke)
-Aha ty si pichas inzulin tak to mas tu silnu cukrovku ze? (nie ja mam DM 1 typ.)
-A nemohla by si byt len na tabletkach ako moja babka? Ved ona ma tiez cukrovku a nepicha si... (no nie nemohla lebo nemam taky diabetes ako tvoja babka)
-Cital som na internete ze existuje zazracna dieta/tabletky/bylinky a ktore ked budes uzivat tak sa z cukrovky vyzdravies....(tu by som len podotkla, ze su iste sance na zlepsenie pri cukrovky ale vzdy zavisi od toho ako a na kolko % fungule konkretnej osobe vylucovanie inzulinu cez pankreas a vstrebavanie inzulinu v tele -cize velmi individualna zalezitost, treba to konzultovat s lekarom)
-Taka mlada a uz mas cukrovku? Sak to maju len stari ludia...(no buhuzial aj babatka mozu mat cukrovku, ale iny typ ako ti stari lidia)
Dalsia super hlaska- Moj znamy/sused/dedko.... mal cukrovku a uz mu amputovali nohy, uprimne ta lutujem...(ked sa clovek stara o seba a spravnu liecbu tak nemusi dojst k ziadnym amputaciam)
Takze asi tolko....
@jenny_m u nich v rodine mal jej dedko cukrovku a museli mu amputovat nohu,u deti tam bola zla zivotasprava lebo aj brat tej dievciny je vhory ale mie na cukrovku,rodicia dievciny isli s nou do nemocnice na poslednu chvilu,a este jim povedali ze keby prisli o nieco pozdejsie dievca by zomrelo namerali jej hodnoty 4 a malo by byt 6 ma prisnu dietu doma musia vsetko jedlo vazit a 4x denne dozivotne pichat inzul.
@vydrnik to je dobre ze jej vazia jedlo, aspon k tomu teraz zodpovedne pristupuju, nech uz bola zivotosprava predtym vselijaka. Ja som tiez na zaciatku pichala 4x, potom uz 5x teraz mam inzulinovu pumpu a tam je to zasa trosku inak...U nas ma dedko tiez DM 2 typ , to mam ale potvrdene ze nijako nesuvisi napr. s tym ze ja mam DM1. A tiez dedko ma komplikacie ale preto lebo nedodrzuje pravidla tak ako by bolo treba (zatial chvalabohu este nema nic amputovane, ale moze aj k tomu dojst casom). Chvalabohu ze este tu vasu susedku zachranili, lebo smrt takeho mladeho dievcata by bola skutocne tragedia kedze ide o diagnozu s ktorou sa da normalne fungovat, len treba vediet ako.
@jenny_m tam su kplikovane vztahy v rodine viac sa stara babka ako rodicia,a aj ten jej brat tak nemusel byt chory keby vcas vsetko riesili,viem to teraz zo svych skusenosti z drobcom zexsa nic nema podcenit za stav nadho drobca ale moze pediatricka lebo nic neriesila az ked bolo vaznejsie,a ako fopafol nas drobec si mozes precitat z mojich zprav,
@jenny_m dakujem ti velmi pekne za tvoj prispevok..velmi mi pomohol, kedze sa uz dlhsie snazime a teraz sa aj citim ako tak dobre, vies ako chcem radsej teraz ked som este mladsia a mam viacej energie..ktovie co bude neskor a hrozne tuzime po babatku..tak snad sa to podari, kedze sa citim aj po zdravotnej stranke celkom ok
@zdenusa4 a glykemie sa daria udrzat ako tak v norme? Hlavne aby ste nelietali prilis hore-dole s glykemiou, a bude dobre. Nebojte sa😊 inak glykovany heloglobin sa da v priebehu cca troch mesiacov velmi vyrazne zlepsit ak ho teda nemate dobry. A treba hlavne myslietnpozitivne, je to dost aj o psychike a aj psychika a stres dost vplyva na kompenzaciu diabetu. Ak ste po tejto stranke OK tak urcite netreba s babatkom zbytocne otalat, radsej skorej nez sa vyskytnu dalsie komplikacie ☺
@jenny_m hej tie sa daria celkom fajn udrziavat, co som rada..aj naposledy ked som bola u doktora mi povedal ze vsetko je ok ze sa mozme na plno snazit o babatko..este aj tie vitaminy ktore mi poradili uzivam a po nich sa citim este lepsie, tak snad sa to cim skor podari🙂..samozrejme 90% je psychika, to viem..preto sa snazim len pozitivne mysliet a netlacit na pilu ako sa hovori..snazime sa a cakame co bude..
@zdenusa4 som tu dlhsi cas nebola a preto som ti ani neodpisovala, prepac. Tak ako sa citis, ako dlho uz vitaminy pre diabetikov uzivas? Citam, ze uz sa ti podarilo aj otehotniet, alebo ste na tej dobrej ceste k tomu? To je super sprava a tesim sa s tebou 🙂 🙂 Prajem ti, aby si mala dietatko a aby ste boli stastna rodinka. To je to najkrajsie co v zivote moze byt 😉
@senan v pohode nemusis mat z toho velku hlavu kedze ani ja sem nechodim casto a malo tu babam odpisujem..citim sa o dost lepsie a uzivam ich uz vyse mesiaca..este sa mi to sice nepodarilo, ale dufam, ze kadzu chvilku sa to podari..teraz sa snazime na to moc nemysliet ako snazit sa snazime alebo nejako netlacime na pilu a uvidime..najprv som sa musela dat dokopy po zdravotnej stranke a potom to snad pojde lahsie🙂 Dakujem ti velmi pekne, si zlata😉
Zdravím, príznaky cukrovky sú rôzne. Najlepšie je dať si vyšetriť krv, nebolí to 🙂 Ak ale hľadáte optimálne info, tak tu je to celkom pekne spracované https://blog.hillvital.eu/je-to-cukrovka-ake-su-jej-priznaky/ Veľa zdravia.
u mojho sa diabetes typ 2 prejavoval, ako strasna unava a tazoba noh potom co zjedol sladke ,alebo zemiaky, cestoviny a ostatne pomale cukry, bol stale podrazdeny, mal kovovu prichut v ustach a stale ho smedilo, a ked mal prinizky cukor tak mal strasnu slabost v nohach nevladal sa ani postavit a bolo mu na odpadnutie....Len smäd nemusi byt hned priznakom cukrovky, zalezi ake bylinkove caje pijes a kolko vody vypijes....unava moze byt priznakom nedostatku tekutin, cukrovkou, znizenou funkciu stitnej zlazy, nizky krvny tlak a kopec inych veci.....ak mas podozrenie na cukrovku sup k lekarovi na odbor krvi....