icon

Ako sa prejavuje celiakia?

8. sep 2022

Prosim,co Vas viedlo k vysetreniu,ake priznaky a v akom veku dietata?Dakujem za kazdu odpoved.

Strana
z2
fairyprincess
Odpoveď bola odstránená
danieli
8. sep 2022

Pretrvavajuci ekzem v laktovych jamkach, kortikoidy stiahli, po vysadeni navrat lozisk, mala som 17, iba toto, 20 rokov mam dietu a odvtedy nemam s kozou ziaden problem, ekzem sa vytratil asi po 3 mesiacoch diety

evinqua
8. sep 2022

Ekzem, caste choroby, kedze ja mam celiakiu, vyšetrili u syna preventívne aj celiakiu a zatiaľ ma iba hodnoty z krvných odberov, ide na gastro. Bude mat 5 rokov. Inak vseobecne dobre prospieva, tráviace problémy nema /ja osobne som nemala tiez a o celiakii viem od 30tky, zistili mi ju pri komplexných odboroch na hemato z iných dovodov/

dahra
8. sep 2022

syna boleli klby, najpr clenky, postupne sa pridavali dalsie. Ja mám reumatoidnú artritidu, tak som si chvilu myslela, ze to bude nieco podobne. Ale ziadny zapal, tak ho hospitalizovali a tam mu z krvi zistili. Siel na endoskopiu - hadicu a to mu potvrdilo. Mal asi 4x zvysene hodnoty. Ako zacal dietovat, bolest ustupovala. Celiakia mu sposobila, ze sa nevstrebavali ziviny a akutne mu chýbalo D-cko a vapnik, co si telo potom bralo z kosti. Sestry sli na krvne testy ako prvostupnoví príbuzní. Prostredná mala 10 nasobne vyssie hodnoty, sups hadica a tiez potvrdena celiakia. Ona nemala ziadne priznaky, sem- tam ju viac naduvalo a teda to dosť smrdelo. Casom by sa jej to urcite prejavilo. Okrem toho obaja zaostavali v raste. Najmladšia má tiez vyssie hodnoty, ale endoskopia to nepotvrdila. No myslim, ze jej plet reaguje na lepok - ked papa vela peciva, ma drsne licka, robia sa jej mini vyrazky husto po licach a brade.

cawes
8. sep 2022

Moj maly akym to zistilo mal naguknute brucho, stale mal ekzemy na chrbte. Bol unaveny, bledy , mrzuty az neprijemny. Z krvi zistili ze ma hodnuty 2400 normalne su pod 20 u celiatikov a pod 12 u bezneho cloveka

majamat
8. sep 2022

je to dost indvidualne.

co sa tyka deti, vacsinou priznaky maju, ale su aj bezpriznakove, resp., s minimalnymi proznakmi, vlemi nenapadnymi. u takch ludi ak by sa celiakia neliecila, casom urcite priznaky pridu, lebo telo trpi nedostatocnou vyzivou a to ma nasledky. kolegyna sice v detsve malanejake priznaky, ale v puberte trochu ustupii, po porode zacala byt vlemi chudokrvna a nereagovala na liecby. pred 40-tkou nachladla, preslo to do zapalu priedusiek, potom schudla skoro 40kg, nevladala chodit, udajne aj stolicu neudrzala, ludia po dedine si hovorili, ze ma rakovinu. ja osm ju videla, ked uz bola na diete mesiac a uz sa citila vyborne a mala znovu silu, aj ked bola stale vychudnuta a bleda. no prisli jej na to v hodine dvanastej, este chvilu a si by to neprezila. zrejme ju mala od detstva.

moja dcera horsie rastla a priberala, stazovala sa na brusko, mala kozne problemy, odmietala jedlo, mala kruhy pod ocami.

viem o detoch, ktore nemali skoro ziadne priznaky, len napr, poruchu rastu ( vobec nemusi byt vyrazna, dieta je primerane vysoke, no na diete aj tak dobieha zameskane a rastie nadpriemerne ), pripadne bolesti klbov.

majamat
8. sep 2022

no vseobecne u deti sa casto vyskytuje porcha rastu, chudnutie, nepriberanie, rozne traviace problemy - skor hnacka,a lebo zappcha,a le moze byt aj vracanie ( moze vadit aj mlieko, subezne byva prechodna intolerancia laktozy ), bolestive a anfuknute brusko, enchutenstvo. kozne problemy, unava, caste infekcie, chudokrvnost, nervozita atd. je toho fakt vela.

ja_bb
8. sep 2022

Ja som mala len roky nizke zelezo,inak nic. Zobrali krv-hodnoty trojciferne, hranica bola max 10.Hadica to uz len potvrdila.

mirina13
18. jún 2023

@majamat ahoj môžem sa spýtať píšeš že mala dcérka problémy s kožou mám 19 mes dcérku a všimla som si že nechce jesť pečivo z cestovín po chvíľke kaka a má na tele take fliaciky vraj atopicky exem neviem… preto m Mata či nie je alergická na lepok nakoniec od malička je slávy jedák mlieko vôbec nechce naťahuje Ju z neho tak že či by si mohla poradiť aké problémy mala tvoja ďakujem

majamat
18. jún 2023

@mirina13
este mi preloz toto, nie celkom tomu rozumiem - ...preto m Mata či nie je alergická...

no dcera mala drobny prchavy vysyp po tele, rano nemala nic, do vecera sa jej objavil. resp este rano po zobudeni bolo nieco, no v priebehu dna nic. najskor som myslela, ze to z plienky, lebo od narodneia byvala zaparena. no neskor sa jej to objavilo aj na hornej casti tela, na chrbte.
okrem toho mavala nieco ako ekzem na rukach v zime a tiez na brade - to som si myslela, ze z cumlika ( mala ho dlho ), no mala to aj po oduceni o cumla.
klasicky ekzem vyslovene nemala.

okrem toho nemala hnacky a odmietala jedlo uplne. maloco zjedla, boli rozne obdobia,ked sa problem s jedenim rozbiehal, jedavala len jogurty a ovocie a zeleninu. nic ine.
ona si prakticky sama nasadila dietu a potom uz trosku nieco pojedla. neodmietala vyslovene lepok, resp. lepkove jedlo, ona odmietal vsetky jedla.

co sa tyka kakania kratko po jedle, ak je to fakt kratko po jedle, tak to bude skor nejaka reflexna zalezitost, ze sa to pri jedeni spusti. je to podobne, ako s mocenim, ked voda tecie. ide o to, ze nez alergen prebehne traviacim traktom, ono to chvilu trva a to aj v pripade patologickych procesov. ako toereticky sa tam moze kombinovat reflexna reakcia s akousi slabostou creva - pri nejakom crevnom ochoreni, ale vyslovene napr za 30min nemoze vykakat to co zjedla.
neviem presne udaje, lebo traviaci trakt u deti je urcite iny,a ko u dospelych. a tiez dlzka travenia u zdraveho cloveka sice odsledovana je,a le ak sa jedna o patologicky proces a konretne dochadza k urychleniu, tak je to ine a teda rychlejsie.
bezne pecivo travi 3-4hod.

ja osobne mam skusenost so sebou, ze po zjedeni ATB ma prehnalo,a le ze dost a cely den nic. iba po ATB. prislo to vzdy zhruba 2hod po uziti tbl.
u deti to moze ist trosku rychlejsie, ale nech je to o polhodku.

a teda alergia na lepok a celiakia to su 2 ochorneia. pri alergii byt hnacky vobec nemusia. tam mozu byt viac alergicke prejavy.
pri celiakii mozu byt hnacky, ale nie su konretne po nejakom jedle. ak je crevo poskodene, tak je poskodene stale, to nie je reakcia na lepok, ktora prichadza len po zjedeni lepku, tu ide o poskodenie creva, ktore je tam stale, aj ked sa lepok nezje.

samozrejme v medicine nie je nic ist, cize ak ma dieta traviace tazkosti, celiakiu urcite treba vylucit pomocou krvi - vysetrit protilatky.
ak vyskocia protilatky, potom smer gastro.

pises e od malicka je slaby jedak, to odkedy?

mirina13
19. jún 2023

@majamat od malička Slabo jedla povedzme že jedla tak aby prežila asi🤦🏻‍♀️ kojila sa 5 mes aj to tak že nikdy som nemala pocit že dosť zjedla ale asi jej stacilo umelé mlieko toez bol problém akoby sa jej vyslovene hnusilo no musela aspoň čo to vypiť vždy väčšinou v spánku aby ani nevedela akože trápenie je jej jedenie má 19 mes a dokola by jedla vyvar zeleninvu polievku varené sú he zemiaky poprípade kasu zemiakovú nechce zjesť pečivo chlieb rožok natrety syr nič mlieko to zaciti a naťahuje ju nerozumiem tomu jogurt ten zje banány má rada ovocie celkovo zje asi všetko aj keď nie veľa je drobná má 10 kíl a 80 cm ledva ledva asi stále je akože v tabuľkách energie má za 3 deti ale trápenie je kŕmiť ju od malička ešte pred 2 mes zjedla chleba vo vajíčku teraz si dá kusok teda ja jej dám do úst sama by ho zahodila asi a hneď ju natiahlo nerozumiem tomu a vsimla som si ze keď zje cestoviny má kašovitú stolicu až hlienovu žltú už som na prášky uvidíme je aj nachladnutá sople a tak ale každopádne si to odsledujem a keď tak budem musieť s ňou ísť k Dr. Ďalšia vec že ma akoby exem koza. Povedala vraj je to atopicky ale nič vážne ale presne cez deň to nevidím väčšinou vo vani v teple večer ma take fľaky akoby na trupe a skor niekedy ako krupica ma po tele keď ju prezliekam a lepsie kuknem tak neviem už zúfalá som z toho

majamat
19. jún 2023

@mirina13 no tazko povedat, co to znamena.

celiakia sa zacina prejavovat az po zavedeni lepku do stravy, aj to nei hned. cize ak od narodenia jedla slabo, tak v tom obdobi ju trapilo nieco ine.
samozrejme ak je jej jedenie stale slabe, neznamena to, ez nemoze amt teraz aj celiakiu, ale kludne to moze byt fakt aj iny problem. casty problem u deti je mlieko.
bola niekedy vysetrena na alergiu BKM, ci laktozovu intoleranciu?

urcite by bolo treba ju riadne vysetrit. my sme sa tiez trapili s jedenim, je to horza, ked dieta takto zle jedava.
inak moja dcera je aj teraz vyberava, ale teda spon jedava. no malo.

pozrela som vysku a hmotnost.,
tak vyskovo je na 22%, co nei ej tak malo. ono sa to zda ako malo, lebo je tam 78% vyssi deti rovnakeho veku a pohlavia,c oje teda dost vela,a le je len kusok pod hrnaicou noramlnej vysky. moja dcera takuto vysku mala v 2r.
a teda hmotnost sa ma vztahovat k vyske a teda pomer vaha a vyska je na 25%, co je spodna hranica normy. hmotnost sa neposudzuje na vek, lebo tam by vysielnejaky priemer, pricom v tomto primere mozu byt len priemerne vysoke deti, ale nizke, alebo vysoke dieta musi mat inu primeranu hmotnost. dcera takto podobne vazila v tomto veku, na 2r mala asi 10,5kg. nemali sme digi vyhu, preto neviem presne.

no tu ani uplne nei ej dolezite kolko mera a kolko vazi, ale aj to, aky je tam posun, ci narastie a pribera priemerne.

aka velka sa narodila ( v ktorom tt) a kolko mala v 1r?

mirina13
20. jún 2023

@majamat narodila sa ona veľká 3760 a 51 ale porod ťažký išla do inkubátora bola pridusena a tým to podľa mna celé začalo dali jej umelé mlieko z fľaše potom sa ťažko prisavala chvela fľašu nevedela sa chytiť a tým to začalo jej jedenie nejedenie malo si ťahala kazd hovoril keby bola hladná plače neboj sa ale ona neplakala jej stacilo tolko aby necitila hlad asi až u Dr sa zistilo na vazeni že malicko ona priberá len 150 týždenne čo bolo malo na malé dieta v roku mala 8 500kíl tak nejako myslím ona je ziva neni apaticka behá lieta šikovná bola od malička na 4 sa dávala skoro behala skoro ale to jedenie och joj to je trápenie veľké ja neviem či to údel mám syna ten jedol a v 2 rokoch chytil asi nejakú fóbiu a konec nezje šunku syr horčicu kečup bryndzu vlastne má asi 5 jedál ktoré zje a nikde sa nenaje len doma u nikoho nič nezje aj keď navarí ten človek rezeň a hranolky u cudzieho to nezje už má 18 takze z toho nevyrastie už keď mal 2 hovorili daj ho do skolky s deťmi sa naučí a 3 roky jedol súcHy chleba tam nic iné neviem či to je osud môj alebo čo aj mala ta by jedla jogurt banán polievku vyvar a zeleninovu ryžu suchu suche cestoviny a zemiaky no a možno 2-3 veci ešte a dokola takze veľké trápenie no bojím sa že bude taký jedák z nej ako z brata a to potom presne on ani na lyžiarsky lebo veď tam čo by jedol a takto rozmýšľať stále že čo bude tam jesť a rady ako nedaj mu jesť zje aj šunku neboj sa nezje proste má to c hlave že umre radšej hladom on

majamat
20. jún 2023

@mirina13 ja to stale tvrdim, strava je u deti taky najrozsiahlejsi problem. hlavne trva zvycajne dlho.
moja dcera ako tak jedava, aleteda tocim par jedal do skoly. navarenu stravu ako tak zje, nie vsetko, ale s malymi upravami zje.

javiemneviem
20. jún 2023

Žiadne príznaky… len dedičnosť. Kvôli genetike sme šli na vyšetrenie a celiakia bola potvrdená. Spätne keď pozriem, bol jeden príznak - častejšie pálenie záhy ako je u zdravých ľudí bežne.

mendy1980
19. okt 2023

mile maminky smiem aj ja ku Vam po radu synovi tiez diagnostikovali celiakiu pani doktorka mi dala papiere aby som si nastudovala no aj tak sa chcem opytat syn ma 11 rokov mam si ist predpisat muku alebo cestoviny alebo krupicu kazdy mesiac k lekarovi a potom vybrat v lekarni?doplacate vela za take specialne potraviny pripadne nieco hradi aj dovera budem velmi vdacna chvylu potrva kym nabehnem na takyto system preto budem rada za kazdu pomoc a mozno pomozete aj ostatny kto to bude citat.vopre velmi pekne dakujem ps chutia Vasim detickam taketo specialne suroviny? viete poradit dobry recept na rozky alebo chlieb

majamat
19. okt 2023

@mendy1980 ahoj, dcera je na diete od 3,5r. uz si asi ani moc nepamata, ko chuti lepkova strava. sice mi tvrdi, ze ano,a le nejak tomu neverim.

potraviny na predpis su rozdelene do skupin. trosku vznika ohladom toho polemika, ake mnozstvo sa da predpisat. mnozstevne limity su podla veku, ale limit pre prvu skupinu podla jednej vety, co tam je, by mal platit pre vsetky skupiny spolu.

tu su kompletne materialy, ale predpokladam, ze sa v tom takto na zaciatok nebudes vediet orientovat,t ak to trochu rozoberiem.

tieto materialy platia pre vsetky potraviny,c i potravinove doplnky, cize musis v jednotlivych materialoch trosku hladat tie bezlepkove. limit je na mesiac

ked otvoris cast_C_limity_01_10_2023.rtf najdes mnozstevne limity podla veku.
tretia tabulka plati pre bezlepkove potraviny.
ma skupinu L2, kde je podla veku tvojho syna limit 8kg. pod tabulkou je jedna veta, podla ktorej tento limit by mal platit pre vsetky skupiny dokopy. tu vznika polemika, ci to plati teda pre vsetko ( L2,L3,L4,L5a L11 ), alebo len pre tuto skupinu L2.
niekomu predpisuju podla prveho pravilda, niekomu podla druheho a nikto presne nevie ako to ma byt. no aby nenastali problemy, u teba by som to zatial zobrala tka, ze 8kg dopoy pre vsetky skupiny.
do tejto skupiny L2 sa zaraduju muky, mucne zmesy a pekarenske vyrobky,a ko je chlieb a pecivo.

skupina L3 zahrna struhanku a krupicu. mate limit 1kg.

skupina L4 su cestoviny. mate limit 2kg

skupina L5 su doplnkove vyrobky, limit je 10ks. t najdes granolu, kekse, slane pracliky a neviem co ese. myslm,ze toto malokto vyuziva, lebo v obchodoch najdes aj lacnejsie produkty.

L11 su polotovary - knedla, parene buchty, mate narok na 4ks.

majamat
19. okt 2023

@mendy1980 cize podla toho druheho sposobu by to bolo tak, ze ak si vezmes 1kg cestovin+1kg struhanky a krupice+1kg polotovarov, tak si mozes zobrat este 5kg muk a chleba

majamat
19. okt 2023

@mendy1980 co sa tyka doplatkou, v cast_A_zoznam_DP_k_01_10_2023.xlsx pod pismenom K ( stlpcek K ) mas doplatok za 1ks.

pred casom sa zacli doplatky o nieco znizovat, ale akosi doteraz neviem ako to funguje. neviem ci to je len u deti,a lebo u tych, co maju ZTP, ale vdaka tomu tam vznikne zlava.

ked sme zacali s dietou, doplacala som medzi 20-30e mesacne, neikedy som prekrocila aj 30e. ked sa zacalo preplacat cast tychto doplatkov a doplatky sme mali do 10e. doplatok bol ciastocne nizsi aj preto, ze sa na predpis za tie roky zaradil chleib, ktory bol lacnejsi. predtym sme brali 240g chlieb, ktory sa doplaca 2,37e a potom sme brali 300g chlieb s doplatkom 1,44-1,66 ( su 3 druhy ). takze aj toto znizilo cenu. no teraz som brala opat ten prvy chlieb, lebo tieto novsie a lacnejsie v poslednej dobe dost plesniveju.

takze uplne presny doplatok ti nepoviem.

majamat
19. okt 2023

pozeram, ze som ti nedala link na materialy z minsterstva https://www.health.gov.sk/Clanok?zkdp202310

majamat
19. okt 2023

a teda teraz konkretnejsie. skupina L2 tam su muky znacky Novalim ( slovensky vyrobca ), niekto ich pouziva. mne s amoc nepacili tie co som skusila.
je tam aj cicerova a pohankova. ked som chcela kedysi skusit, nedala sa zohnat, tak som ich nikdy neskusala.

vela sme pouzivali muky Schar, teraz aj Nutri free, ci Liana. je tam aj ceska Jizerka, aj tu sme mali.
su tam aj mucne zmesy, tie by mali byt tiez v tejto skupiny, je tam zmes na muffiny, pernik, palacinky, ci halusky ( tie halusky su hnusne ) - toto v pohode urobis aj z inej bezl. muky.
je tam zmes na knedlu, no nemam to vyskusane. roky som robila knedlu z klasickej chlebovej muky a bola uzasna, no asi 3r sa mi akosi neda urobit. netusim preco. skusam opakovane a neviem rpist na to, kde je chyba.,

bezlepkove muky su rozdelene inak,a ko lepkove. napisem ti o tych, s ktorymi mam skusenosti.

v zasade plati, ze mas muky na kysnute cesta, niektore su speci na chlieb - maju pridavok neicoho, co vyslovene chuti chlebvo, tak preto. niektore su vhodne aj na chlieb + na ine kysnute cesta - aj na sladke kysnute pecenie, ci varenie. no musim spomenut, ze uz moc chlieb nepeciem, lebo domaci je hutnejsi a rychlo zostane suchy a drolivy. obcas rychlo tvrdne, proti tvrdnutiu som pouzivala teffovu muky ( nie je na predpis )

- Promix CH - tato mi akosi smrdela, preto sme ju mali len 1x, je to vyslovene chlebova muky
- Bakery mix od Liana - celkom fajn na rozne kysnute cesta
- Mix per pane od Nutri free- tiez fajn na rozne kysnute cesta
- Mix B od Schar - tiez fajn,a le zmenili za tie roky zlozenie, no ta knedla sa mi nedari ani z tych ostatnych a tiez je na rozne kysnute cesta
- bola este od Schar tmava chlebova,a le uz ju tam nevidim.

majamat
19. okt 2023

potom mas kolacove muky, na sladke pecenie, resp hlavne na nekysnute sladke pecenie - bublaniny, zakusky ...

- Jizerka zelena - nie ej to vyslovene kolacova muky, je univerzalna,a le podla mna pacuje najviac na kolace. pouzivala som, no uz nepouzivam.
- Mix C od Schar - prisla mi dost sucha, resp cesto bilo suche.

prakticky z tejto skupiny nepouzivam nic.
pouzivam univerzalnu muku, ktoru spomeniem nizsie a robim casto aj take zakusky, kde sa muka moc nepouziva.

majamat
19. okt 2023

potom su iniverzalne muky, no casto nei su idelane na chlieb, skur na nekysnute mucne jedla, pripadne na kolace a pod.
- Mehl Farine od Schar - dobra na zahustovanie, pomucenie dosky ( je lacnejsia, ako ine ), tiez palacinky, domace cestoviny, halusky a pod
- Mix it - tuto muku ja pouzivam na zahustovanie, mam pocit, ze pije menej vody, ako ine muky, lebo bezl. muky piju viac vody, cize nie je dobre nahradit v recepte lepkovu muku rovnakym mnozstvom bezlepkovej. tej treba zvycajne menej - treba odskusat., pridavat psotupne a chvilu nechat muku, nech sa napije ( staci minutka ) a zhodnotit ci treba, alebo netreba, pripadne robit podla bezlekoveho receptu.
ozaj a tuto muku pouzivam aj na bublaninu, pisotove cesto a pod.
-

majamat
19. okt 2023

@mendy1980 chlieb sme pouzivali Maestro classik od Schar, sem tam Cereale. no ako som pisla, v poslednej dobe dost plesnivie.
tak som objednala Pain Campagnard. je drahsi. pride mi dost rozdielny oproti lepkovym, no nechuti vyslovene zle. treba si nan zvyknut. tie Maestro subsice tiez ine ako lepkove, no nepridu mi tak vyrazne,a ko tento Pain Camp.

okrem toho sme mali aj Ciabattu a to obyc, ci Rustica od Schar- daju sa ohriat, ujdu, aj ked dcere uplne nechuti

tiez sme teraz vzali Panfette od Nutrifree a da sa,a j ked dcere moc nechuti.

tiez berieme sladke rozky Bon Matin od Schar. dcere chutia. robim z nich aj zemlovku.

majamat
19. okt 2023

cestoviny Felicia nam nechutia, su vyrazne kukuricne, okrem ryzovych, ci trikolore, tie su celkom fajn.

Novalim cestoviny nam nechutia, jedine tusim pismenka sme brali ( pri tychto cestovinach nemas napisane v tabulke ake, to si povies v lekarni ake konkretne chces, ci pismenka, ci spiralky, ci kolienka a pod. )

pouzivame cestoviny Schar - su tiez kuuricne, ale pridu mi jemnejsie. neviem ci nie su ryzovokukuricne. podla mna ujdu.

majamat
19. okt 2023

doplnkove neriesim., tie neberieme.

tie polotovary obcas - knedlu a parene buchty, no cerstva knedla doma urobena je ovela lepsia.
skusala som ju posledne roky milion krat a neda sa mi urobit, stve ma to. ked som ju robievala, ten prvy den bola vzdy uzasna. na nerozoznanie od lepkovej. druhy den uz bola sucha droliva - to je bezna vlastnost bezl., muky. moc sa s tym neda urobit.
a teda tieto polotovary su akoby uz odstate, nei cerstve.

majamat
19. okt 2023

a teda krupicu som pouzivala skor len do neicoho, nei samostatne. na trhu su rozne dobre kase - pohankova, kukuricna, ryzova.

a struhanku berieme Schar, ale tusim aj Novalim sme mali - su v pohode.
skusala som aj robit, ale suche bezl, pecivo je tak tvrde, ez yb som s nim aj hlavu rozbila. mam jedndouchy plastovy mlyncek, asi by neprezil taketo rpavidelne pouzivanie.,

celicesty
19. okt 2023

@mendy1980 určite synovi vybav aj ZŤP preukaz, každý celiatik má nárok. Prípadne možno vám vyjde aj peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie, ale to závisí od príjmu

mendy1980
20. okt 2023

@celicesty velmi pekne dakujem za radu ano uz som odniesla papiere od lekarky na posudenie budeme cakat tri mesiace na vyjadrenie ci nam prisudia.

mendy1980
20. okt 2023

@majamat jeeejda ja uprimne dakujem za taketo dokonale vysvetlenie presne na co som myslela na to som dostala odpoved majmat veeeeelkeeee ĎAKUJEM. presne som sa bala ako bude taka strava chutit ako sa bude z takej muky piect ci je jedna muka na vsetko kolace chlieb atd na to vsetko som dostala odpoved. ja zasnem ako majamat dokazala vsetko opisat napisat a poradit mi a myslim ze mnohym dalsim ktory budu hladat oporu a pomoc na tejto stranke a bude tu pre nich niekto ako majamat ktora skutocne pracne pravdivo uzasne opisala vsetko co maminky v tejto chvili potrebuju zodpovedat pretoze priznajme si kolke mame problem aby dietatko zjedlo normalnu stravu a nieto este specialnu.urcite sa stretneme s kopou prekazok ale bude to lahsie ked viem ze je tu niekto kto so v tejto teme dokonale vyzna kto si vsetkym presiel a kto ochotne pomohol Ďakujem majamat

Strana
z2