Ako sa nezblázniť z nedostatku spánku na materskej?

21. sep 2021

Mamina začínam byť trošku zúfalá. Synčeka milujem, robí mi strašnú radosť. Ale niekedy som už tak vyčerpaná. Uvedomujem si, že mám len jeho, poviem si, že čo potom tie maminy čo majú viac detí. Malý má len 4 mesiace, ešte sa ani len neplazí a chytá ma panika že čo bude potom 😳😳😳 Mám aj strach, nebudem klamať. Popri tom mám skvelého muža, ktorý ma vo všetkom vie zastúpiť, nekojim, čiže naozaj všetko ovláda. Dokonca cez víkend mi v noci aj k malému vstane. Ale proste som vyčerpaná, v noci keď musím niekedy vstať, mám nervy lebo po novom nám začal cumel vypadávať z úst a vtedy sa vždy zobudí. Čiže v noci idem k postielke strašne veľa krát. Potom si ho už dám k sebe lebo fakt ma nebaví 20x mu ísť dať o tretej rano cumel.. Pri mne pekne spinká, ale ja sa vôbec nevyspim, lebo vzdy ma trhme či som ho nerozpučila. A cez deň si tiež k nemu veľmi nelahnem lebo proste variť, žehliť, upratovať, kočikovat.. Ako to robíte vy aby ste neboli tak k.o???Či to sme naozaj všetky také unavene? Malý je môj vesmír, naozaj ho veľmi ľúbim, ale niekefy už fakt nevládzem...... A potom si zase vyčítam, že nie som dobrá mamina keď mám niekedy nervy a nevládzem a proste takýto kolotoč 😏

zdenka11081983
21. sep 2021

Mam 4 deti... Zaspavam so slinou na vankusi kazdu noc. Muz ma nezastupi v nicom. Ma narocnu, zodpovednu pracu.. Co si nepospis cez den s malym?? Ved mas len jedného..

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
petamich
21. sep 2021

je uplne jedno kolko mas deti - aj to jedno staci na to, aby sme sa citili unavene, ved prakticky fungujes/me dlhodobo na spankovom deficite, ja osobne som uz alergicka na co si nepospis, ked spi maly - napr. moj maly cez den spi iba na prechadzke v kociku, tak sa 3-4 hodiny prechadzame, v opacnom pripade je nervozny, umrncany a pospi max. 30 minut - tak asi tazko si pospim a ked sa vratim z prechadzky som unavena jak fras a je tak 12-13.00 a ked nahodou zaspi cez den normalne v postielke tak neviem ako to robia ine ale nemam vypinac - spi a nie vzdy viem zaspat obzvlast ak to v byte vyzera ako po druhej svetovej a to mam stastie, ze manzel fakt pomaha a cez vikend je v noci s malym a pride po mna, len ked treba prso 🤷‍♀️ ja osobne obdivujem zeny, ktore zvladaju viac deti, to ale neznamena, ze aj to jedno nie je narocne obzvlast pre prvorodicku, ktora ide skuska omyl vo vsetkom a aj tie negativne pocity su normalne, ja ked niekedy v noci vidim muza ako sladko spi, mam chut ho kopnut 😂 neviem ako to robia ine ale ja som obcas celkom KO a to mam doma maleho zlatucha, ktory ked ma plne brusko a suchu plienku je vacsinou usmievave dieta, len s tym spankom este trosku bojujeme, bude lepsie tak o rok 🤪🤪

pondelok01
21. sep 2021

Tak za prve by som prestala zehlit, a za druhe by som spanku dala vyssiu prioritu nez upratovaniu, aspon docasne, kym si v stadiu, ze nevladzes. Ked sa ustves, nikomu to nepomoze.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ewelinka21
21. sep 2021

Ahoj… nam teraz idu zuby, hore sme asi 100x za noc
Ja som predtym mala taku pracu, ze som kolko krat som tahala aj v noci, cize som bola tak trochu na nocne vstavanie pripravena…
Inak negativne pocity su absolutne v pohode, poplakat si je tiez v pohode, v duchu si zanadavat je tiez fajn…
Ale za mna osobne je niekedy mat fajn aj nie uplne vyluxovany byt a nechat to tak… nie si vol, aby si cez den makala luxovala varila prala zehlila a v noci vstavala k dietatu
Pevne nervy zelam

nely1704
21. sep 2021

Je to teraz hrozne náročné. Hrozne. Ale uvedom si -nebude to trvať večne. NEBUDE. príde čas kedy Ťa už nebude potrebovať. Nebude sa mu chcieť ráno vstávať a bude spať celú noc. Bude vyspavat celé doobedu po nejakej chate a Ty budeš môcť spať tiež. Fakt to príde a......... rýchlejšie ako si myslíš 😊 !!!

nwnw
21. sep 2021

Nauc sa spat cez den s nim aspon chvilu a domace prace robit, ked pride muz domov.

macekovam
21. sep 2021

Prvá vec... Najdôležitejšia si teraz ty.. Potrebuje ta silnú a pripravenú... Domácnosť môže ísť pokojne aj bokom... Viem co hovorím.. A druhá vec.. Pri spôsob sa režimu svojho dieťaťa.. Spi vtedy keď spi ono... Aj večer si lahni tak ako ide dieťa spat..aj cez deň... Daj dietstu režim a hotovo

heidy222
21. sep 2021

Rozumne zeny sa najprv vyspia a potom zehlia a upratuju, ak zostane cas

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sslobodnamama777
21. sep 2021

treba vypnut internet a ist skoro spať.

tosomja
21. sep 2021

Máš len jedno. Kaslala by som na žehlenie , ľahla by som si s ním. Ja mám 19m syna a 4 m dcérku. On vstane, zobudí aj ju. On sa chce hrať, ona papať, on sa pokaka, prebalim, ona sa pokaka, prebalim ..on je hladný, ona chce spinkať. Ona spinká, on sa chce hrať. Ich netrápi, že treba variť, že treba popratat, že mama nedopila rannú kávu. Oni chcú byť pri nás, chcú nás vidieť, cítiť.
Večer o 19tej už spinkaju obaja. Vtedy upratam, navarim. V noci vstávam len keď majú zlú noc. Teraz idú synčekovi stoličky, tak sa budí zo sna ale kričí, siréna to slabé slovo, až vyskocim z postele, že čo sa deje. Zobudí aj dcérku. On spí ďalej, no ona chce na ruky a uspavat. Našťastie zaspí rýchlo. Ráno vstávam o šiestej, najstaršiu budím do školy o pol siedmej, potom vstávajú už aj malé deti a zase dookola to isté. Ja veľa chodím vonku s nimi, viem že doma nič neporobim, tak aspoň nech mám energiu zo vzduchu. 😁 Dnes som bola na kurze prvej pomoci, od druhej do pol šiestej 🤣🤣 som sa pýtala inštruktora, či nemôže odznova všetko vysvetliť, lebo som konečne na dovolenke 🙈
Oddychuj, bordel neutecie, deti rýchlo vyrastú. Potrebujú oddýchnutu mamu, bez nervových záchvatov 🤗

diewcatqoo
21. sep 2021

Myslim, ze takmer kazda mama si prejde takymito fazami zufalstva. Najma pokial je dieta narocnejsie a nema nablizku nikoho, kto by jej pomohol. Uplne ti rozumiem, ja som sa dostala do bodu, ze som z vycerpania skolabovala a ze som z nedostatku spanku mala strasnu depresiu.
Syn sa od narodenia budil v noci kazdu hodinu. Do 2,5 rokov. Pocas dna spal max pol hodinu, takze sa nedalo pospat si, ked spal cez den. Stale len plakal, v kociku, v postielke, na rukach... a nevedela som preco, vycitala som si vsetko mozne. Nedalo sa s nim ani nikam ist, stale len plac (neskor mu zistili nejake zdravotne problemy, ale stalo nas to kopu usilia dostat ho na vysetrenia). Boli sme daleko od rodiny, muz chodieval do prace do vecera a ja som bola chodiaca kopka nestastia. Aj ked som sa akolvek snazila tesit sa z toho, ze mam dieta, tak som jednoducho nevladala. Priznavam bez okolkov, ze ten prvy rok bol tym najnarocnejsim obdobim v mojom zivote.

Ani neviem, co ti poradit. Treba vydrzat, bude lepsie. Ak mas niekoho, komu by si mohla dat dieta aspon na hodinu, tak ho urcite vyuzi a skus si odpocinut. Ak je pre teba lepsie mat dieta v posteli, nez k nemu stokrat vstavat a vyberat ho z postielky, supni ho k sebe na postel. Neboj, nerozpucis ho, materinsky instinkt nepusti. Nesnaz sa mat domacnost ako zo skatulky, aj tak to nikto neoceni. Na zehlenie sa vyprdni, jedlo navar na dva dni a nehanbi sa vyuzit donasku. Hlavu hore, bude dobre ;)

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pamela_9
21. sep 2021

Ja sa teraz na toto obodbie čo opisuješ pozerám už s nadhľadom.. môj malý má 19 mesiacov a stále sa mi zobudí v noci minimálne 1Krát určite .. nemame ešte všetky zúbky von, tak preto… alebo mliecko si ešte vypýta .. materstvo je veeelmi ťažké a náročné tak fyzicky aj psychicky … musíš to proste vydržať .. kašli na upratovanie , a ľahni si k malemu. Nemôžeš zabudnúť na seba, lebo potom keď nezvládneš seba nezvladnes ani malého. Ja som tak bola so silou v koncoch.. vyčerpaná .. a potom sme si našli režim .. nespavosť je hnusoba, ale je to len obodbie 🙂 darmo, prvé 2 roky minimálne .. tak veľa síl prajem maminka

jazula
21. sep 2021

Podľa mňa sme na tom všetky veľmi podobne…ja si pomáham tak, že varím ako kedy a aj to len večere (ja sa nejako prestravujem cez deň), prvé tri mesiace sme dosť využívali donášku jedla 🙈, upratovanie - väčšinou cez víkend, keď pošlem drahého kočíkovať aspoň na hodinu, alebo ho nemilosrdne zaúkolujem. Žehlenie - s malou v nosiči, žehlím čo najmenej vecí, oblečenie len malej.
Vyspať sa vtedy keď spí dieťa je skvelá rada….realizovateľná len ak nemáš 4mesačný mamin cecok, čo spí cez deň len na kojovankúši alebo v nosiči a pri každom pokuse o presun do postieľky/ohrádky sa zobudí 🤷🏼‍♀️. A môj problém je, že odmietam ísť spať večer vtedy keď dieťa, lebo sa chcem aspoň hodinku cítiť ako “samostatný človek” a nie “obslužný personál” 😁. Drobatko naše by som nedala za nič na svete, ale teda túžobne snívam o prespatej noci a neskorom budíčku 😂😂😂.

diewcatqoo
21. sep 2021

A este k tomu spanku. Syn ma uz takmer 5 rokov a stale sa v noci budi. Uz to nastastie nie je take zle, ako byvalo predtym, ale vzdy je minimalne 1x hore.
Ja som si nejako navykla na rezim budit sa v noci, takze aj bez toho, aby ma on budil, vstavam jak pripecena aspon 3x. A rano o pol piatej vstavam do prace 🤦‍♀️

ankare
21. sep 2021

To ma mrzí,že aj Tvoje dieťatko zle spáva.
Ak pri Tebe lepšie spinka,tak si ho nechaj u seba na posteli. Zabezpec ho z každej strany,aby si mohla byť kľudná a nechaj si priestor pre seba. Prípadne nech spinká v hniezde. Alebo urob okolo neho mantinel z dojciaceho vankúša,ak sa bojíš s ním spat. ale ozaj by som si malého nechala pri sebe,ak pekne na posteli spinka a nie behať každú chvíľku k postieľke. Aj Ty si na to zvykneš. Možno si kúpte väčšiu posteľ,aby ste mali každý svoj priestor.
Ja vôbec nezehlim. Tričká susim na vesiakoch.
Variť môže večer manžel na ďalší deň, budeš mať cez deň o starosť menej.
Ak sa dá, dačo si uprac,keď bude malý spokojný sa hrať. A proste neznič sa domácimi prácami,to nie je až také dôležité.
Malý asi veľa toho cez deň nepospi, ale vždy,keď sa dá,ľahni si s ním.aj keď len na polhodinu, mne aj to pomáhalo,aspoň si na chvíľu zatvoriť oči.
A na kocarovanie zapoj rodinu, v kočíku isto malý lepšie pospi. A Ty vtedy kasli na všetko a ľahni si.
A stále mysli na to,že sa to zlepší. Neboj,rýchlo toto obdobie pominie,aj keď sa Ti to tak teraz určite nezdá.
Ono sa to zlepší,keď sa mu zreduju spánky a potiahne dva denne spánky dlhsie.
Držím palce! ♥️♥️♥️

bluka2
21. sep 2021

Vobec sa nemusis bat, ze v posteli dietatu nieco urobis. Predpokladam, ze nie si pod vplyvom alkoholu a pod. Vtedy mas ako matka uplne prirodzenu schopnost aj v spanku vnimat dieta vedla seba a neprilahnut ho. Uplne ti ukazuje, co potrebuje. Ja s mojimi spim spolu od dna 1. Dokonca druhy sa narodil a hned prvu noc spal aj so starsou sestrou v posteli. Nikdy sa nic nestalo, ziadne hniezdo, perinka, nic. Mozno tak vankus zo strany, kde nie som. Tak sa uvolni a zbav sa toho strachu...

jankapepe
21. sep 2021

Oddychni si počas dňa. keď spí dieťa spi aj ty. Všetko ostatné počká.

jankapepe
21. sep 2021

@dominika1988 tie sú málo unavené 😉

1katus1
21. sep 2021

Si dobrá mamina staráš sa a robíš čo môžeš. Je super že manžel pomáha. Nemôže zobrať malého do kočíka a ty si pospi. Prádlo ani robota netečie nie je zajac nemá nohy. Je bežné že nebude všetko upratané a dokonalo navarené. Drobec je malý ešte je viac menej na mlieku a občas si skrátka objednajte obed a ty sa miestom varenia vyspis.
Ešte .ozes skúsiť.dat postieľku bližšie k vašej posteli aby si len natiahla ruku a šupla mu dudel . Prípadne zhodiť bok postieľky a prisunut úplne na doraz k posteli. Len by bolo dobré zabezpečiť aby sa postieľka neodsunula. Kamarátka ju mala medzi stenou a manželskou tak sa nikam nehla. Ozaj to pomáha.

eriksonka1234
21. sep 2021

Oddychuj vždy, keď môžeš. Kúp sušičku, nebudeš musieť žehliť. Prvú noc som prespala po 2 rokoch a 7 mesiacoch. A to nebolo to najhoršie, potom prišla dcéra, ktorá spala super, až kým mi ju nedogabali lekári v Ga. Skončila s ťažkou astmou a to teda tie ukaslane noci, keď dieťa lapa po dychu nikomu neprajem.

margaretka1990
21. sep 2021

@tosomja presne pre toto asi nechcem druhez mne aj ten maly 5 mesacny da zabrat 🤦‍♀️

margaretka1990
21. sep 2021

@diewcatqoo toto si zabila!! :Nesnaz sa mat domacnost ako zo skatulky, aj tak to nikto neoceni. Dakujeeem asi toto som potrebovala pocut 🙏🙏✌️

veronice
21. sep 2021

Ako to zvladam? Zacala som to zvladat od momentu kedy som si uvedomila a hlavne pripustila ze ten byt (domacnost) ma sluzit mne, nie ja jemu. Takze, po prve, prestala som zehlit 😁 pradlo po vysuseni pekne poskladam a hotovo. Ked treba, mam zehlicku v spreji, nastriekam, vyhladim a hotovo. Varim vecer ked zaspi alebo ked ju muz vezme von. Nemam 100% upratane, upratujem vzdy az vecer ked dcera zaspi, skor to nema zmysel. VZDY si idem s nou lahnut na obedny spanok, hlavne teraz ked cakame druhe. Muz sa tiez zapaja do chodu domacnoati aj do starostlivosti o dieta. Obcas si vecer sadneme, pozreme na ten neporiadok okolo a bud sa obaja zdvihneme a rychlo popraceme ale stane sa aj ze kyvneme rukou ze kaslat na to, aj zajtra je den a uprace sa hned rano. Nezijeme v bord..li ale ani nie sme otrokmi nasej domacnosti. Napokon 4m babo este dost velku cast dna este spi takze naozaj odporucam oddychovat s nim. Moja 2r8m spi uz len na obed 2-3 hodinky a zvysok dna je aktivna az moc 😁 takze vyuzivam kazdu minutu ked spi na to, aby som si aj ja oddychla lebo viem ze prichodom druheho dietata to bude zas o nieco narocnejsie.
Takze uplne vazne, nesnaz sa mat tip top domacnost za cenu svojho fyzickeho a psychickeho zdravia. Naozaj to za to nestoji. Dieta potrebuje mat hlavne odpocinutu a stastnu maminku, nie vyluxovany byt... Chapes 🙂 🍀💪❤️

janickacrazy
21. sep 2021

No už nemám tak malé bábo, ale vôbec nezehlim, úplne zbytočna činnosť, stále nechápem, kto to vymyslel. Ľahni si s ním cez deň, ostatné veci sa vykašli. Keď budeš vyspatá, tak budeš mať energiu na ostatné potom. Môj druhý syn cez deň spal 15 minút a bol hore, od narodenia a vkuse plakal, celé dni. O spaní cez deň som mohla len snívať. Manžel v zahraničí a pomoc nula. Starší syn našťastie samostatný, inak by som asi bola úplne kaput. Našťastie to moje dieťa už vyrástlo. Neboj, časom bude lepšie. Kľudne si zavolaj mamu, babku, niekoho ak máš na kocikovanie a ty choď spať. Vyspatá mamina je to najlepšie pre dieťa.

lusyc
22. sep 2021

To nič, je to len fáza, bude horšie. Nežehli všetko, len nutné veci, napr.košele, ak muž potrebuje do práce. Spi, keď sa dá, pi kávu, jedz čokoládu.
A buď rada, že muž pomáha. Predstav si, že cez noc vedľa tvojej postele v postieľke plače jedno, vedľa v izbe druhé dieťa a muž veselo chrápe vedľa teba, alebo v tretej izbe, aby sa vyspal. A potom ti povie, že si zdriemol aj poobede a pýta sa, že čo si podráždená, kde má okuliare, či nemôže byť na obed pečená kačka s domácimi lokšami a prečo nemá v chladničke pivo...

macica1706
22. sep 2021

Mam dve deti.jeden 2,5r a druhy 9mesiac.ked som bola tehotná druhy krát starší syn mi neprespal ešte celú noc a to som s nim dospavala cez obed😍a teraz keď som unavená robím to iste😀ráno raňajky,postaviť obed,navariť deti sa zatiaľ hrajú, ist von doobeda,naobedovat,uložiť jedného,druhého a keď spia šup spat aj ja,ason 30minut veľmi to pomoze a potom pokračujem,upratať a spraviť olovrant a čakám kým sa deti vyspia🤩vyskúšaj si len spraviť nejaký režim a určite to pojde👍 s to nás tatino chodí ráno o 6tej z domu a príde dom o 20tej🤷‍♀️pomoc žiadna,dá deťom pusu,mladšieho uloží spat a pri staršom sa ešte trošku pomojkaju a ide sa spat😴
Keď nájdeš ten správny systém pôjde to neboj sa😉