Ako sa nekontrolovať pri jedení?

dominikatomas
26. júl 2021

Ako sa prosim nastavit tak aby som sa nekontrolovala, že ked zjem toto alebo toto , že mi bude zle? ja sa najem ale potom mam obavy alebo na to myslim. A ked pozeram druhych ako v pohode jedia ,,miesaju" a neriesia ci im bude či nebude zle tak zavidim. Aj ja sa chcem k tomu tak stavat.. chcem normalne fungovat nerieisit iba to...viem, že v lete sa je celkovo menej pre horucavy ale aj tak...chcem normalne fungovat ...co robit? ako na to?

0silvia0
26. júl 2021

@dominikatomas nemas poruchu prijmu potravy?

dominikatomas
autor
26. júl 2021

@0silvia0 nie jem aj sladke slane, ovocie vsetko , to mam iba taky mylsienkovy atak narychlo , že čo ak..nemam ani anorexiu ani nic podobne. JEM 3 AZ 4X ZAA DEň ,LEN SA ZAMYSLAM co ak keby..

sashka22
26. júl 2021

@dominikatomas neplasili Ťa doma keď si bola malá?

dominikatomas
autor
26. júl 2021

@sashka22 nie vzdy vraveli jedz a nenamyslaj si. Nikdy ze nejc alebo ze musim ryhclo jest alebo tak

haley7897
26. júl 2021

@dominikatomas no počkaj ale nám je potom fakt zle. 😂 Skôr daj pls know how ako sa kontrolovať. 😭

dominikatomas
autor
26. júl 2021

@haley7897 nechapem

zuzitko74
26. júl 2021

@dominikatomas No, ja proti pudu sebazáchovy určite nejdem. Keď viem, že mi je po paprike blbo, tak ju jesť nebudem.
V zásade sa však ľudia delia na tých, ktorí môžu miešať piate cez deviate a na tých, ktorým miešanie robí ťažkosti.. Ak je to len v tvojej hlave, tak máš šancu to prekonať. Postupne, pomaly.

dominikatomas
autor
26. júl 2021

@zuzitko74 tae nejem vobec..viem, ze uhorky mastne papriky s avyhybam stale ,ale ja to riesim ksoro s kazdym jedlom

dominikatomas
autor
26. júl 2021

@zuzitko74 ano je v to hlavne v mojej hlave

haley7897
26. júl 2021

@dominikatomas píšeš, že máš obavy, že keď budeš jest "piate cez deviate", tak ti bude zle. Ze chceš byt schopná miešať jedlo bez obáv ako ostatní. Problém je, že "nám ostatným" reálne po takomto zatahu zle naozaj je 🤣 skôr by sa nám (čítaj "mne") zišlo viac sebakontroly 😭

dominikatomas
autor
26. júl 2021

@haley7897 ano ale mylsim, tak, ze zjest cely obed bez obavy , ze mi nestravy atak

jumama
26. júl 2021

Ako jedavas od mala - nutili ta, kontrolovali, nukali, mala napr. tvoja mamina alebo ocino, babka taky nazor, ze co sa s cim smie nesmie? Na mojho muza mala vplyv jeho mamina, velmi kontrolovala, aby nejedli cukor. A na druhej strane jej mama, muzova stara mama vypekala tie naj kolace na svete volala si vnucatka, hoc aj donedavna, nech si pridu zobrat. Cize moj muz totalne lubi kolace a sladke a konzumuje to s obrovskymi vycitkami. Moja svokrusa trebars mala nasu na prazdniny a sli k jej mamine, ta dala nasej cokoladove bonbony a starka hned zabavila, ze len jeden a ostatne jej da doma, ale nikdy jej uz nedala 🙂 Nasa mala to doteraz lutuje, ze ich npojedla hned vsety u starej mamy 🙂 Okrem cukru ma moja svokrusa este par specialit, na hrane konspiracnych webov, bohuzial nevysvetlitelne pre nu, veri tomu, ze nikto by sa predsa neopovazil do mailu dat nejaku loz a preposielat to. Stacilo by jej obcas vytukat si stranky s hoaxami a vedela by kolka bije... Nezazlievam jej to, ale na rozdiel od nej, nikdy nikomu nekomentujem jeho chute. Ano, pomyslim si svoje, ale som ticho. Mozno skus teda vylet do minulosti, kde sa tvoj problem s prilisnou kontrolou zacal. Mozno to bola niecia nevhodna poznamka k jedlu, k vyzoru, k prestieraniu a vedie to ku takejto zvysenej kontrole u teba. Akoby to jedlo je oblast ktoru mozes ukontrolovat. Ak si sama vyberies, co zjes a chuti ti no nie tak nakombinovane ako ostatnym, tak si ostatnych nevsimal a jedz, ako mas rada ty. Ak ale na nieco mas chut a nedokazes si to napriek tomu dopriat, lebo si myslis, ze to bude dlho travit, alebo priberies, alebo co, naozaj to uz zavana poruchou prijmu potravy.

dominikatomas
autor
26. júl 2021

@jumama zacaloo to hlavne pocas kovidu a zo stresu

jumama
26. júl 2021

No tak mozno to je prave to, uvedomit si, ze vsetko okolo pandemie si nemohla mat pod kontrolou, tak ako taka bezpecna kotvicka aspon to jedlo, to mozes mat pod kontrolou. A ten pocit kontroly ti pomahal, dodal istotu... a kedze pandemia este stale trva, a ktovieako sa zas na jesen vyvrbi, tak stale sa ta istota do nasich zivotou nevratila... Mozno nejake cvicenie, meditacia, nieco co je ti blizke na upokojenie, skus si najst nejaku aktivitu co ta bavi a odvedie tvoje myslienky inam.

dominikatomas
autor
26. júl 2021

@jumama ja ako zjem menej ale viac krat za den , mne to tak vyhovuje max 3 krat za den plus nejake sladke slane snazim s ana dtym nepremyslat aj priatel mi hovori , nech o nerieism tolko

llenka014
26. júl 2021

@dominikatomas aj ja mám psychické problémy po covide a momentálne riešim problémy so žalúdkom

dominikatomas
autor
26. júl 2021

@llenka014 ten covid nam dal zabrat

llenka014
26. júl 2021

@dominikatomas áno len neviem či moje problémy sú v hlave psychika alebo reálne lebo to brucho má tak boli a hadičky sa bojím

dominikatomas
autor
26. júl 2021

@llenka014 90percent je psychika..vravi aj moja psychologicka

llenka014
26. júl 2021

@dominikatomas ale mna veľmi pichá pod rebrami to môže byt co

dominikatomas
autor
26. júl 2021

@llenka014 stres ale aj z chrbticr..mna napr.bolrlo dlhsie na hrudi myslela som si ,ze su to pluca..ale mala som z toho z uzkosti a stresu ..ked som sa ukludnila prrstalo... mna boli chrbtica a niekefy aj trbra aj ked stres nemam ,lebo necvicim,takze ma to tam stale boli

llenka014
26. júl 2021

@dominikatomas no ale mna boli brucho pod rebrami znova dosť blbe to je no

dominikatomas
autor
26. júl 2021

@llenka014 ano je to blby pocit, ja neznasam ked napr. Sa citim ,ze mi je taxko na buruvhu ze som nesla na velku potrebu... a potom z toho mam stres ale yo ttreba pockat telo vie kedy

llenka014
26. júl 2021

@dominikatomas mna to ako záchvaty chytá pichava bolesť