Ako sa naučiť precítiť bolesť?

25. aug 2023

Zvláštna otázka, ale na upresnenie. Niektoré veci v mojom živote ma trápia a rada by som to so seba dostala nejako von. Napríklad neviem plakať, samozrejme pri niečom vážnom určite áno, ale neviem so seba ventilovať bolesť, stres, strach a podobne. Napríklad plačem takmer pri každom filme, ktorý sa končí šťastne, alebo keď vidím niekoho plakať, plačem aj ja. Ale taký ten ventil, že so seba dostanem to neviem, viete poradiť ako to dosiahnuť ? Prípadne ako inak so seba dostať svoje pocity?

loliki
25. aug 2023

Nakresliť, napísať, spievať, vyrozprávať. Psychológ. Kamarát. Kňaz. Bútľavá vŕba, objať strom. Pes - hladkať. Alebo rúbať drevo. Podľa toho, aké pocity máš.

anonymanonym
25. aug 2023

Psychoterapia mi napadla ako prva.. Ale okrem toho sport, buchnutie do niecoho (vankus napr. alebo boxovacie vrece), vykricanie sa (nemyslim na niekoho, ale v bezpecnom prostredi len tak sama pre seba si zakricat), pocuvat hudbu (ta na mna vplyva dost emotivne, viem cez nu precitit aj bolest, aj hnev, aj smutok...) a/alebo spievat a/alebo hrat na hudobny nastroj, fyzicka praca, upratovat (to mne pomoze si upratat aj v hlave), nieco vyrabat, tvorit (pisat, kreslit,.....)..

pralinka25
25. aug 2023

no to mas este celkom dobre. ja napriklad neplacem vobec. nie ze by neboli veci ktore by si moj plac zasluzili ale skratka mam blok vypestovany este z jasiel kde nas za plac zatvarali do vedlajsej miestnosti do ohradky. vlastne cely zivot som sa stretavala s ohriakovanim nerev. a tak nerevem dodnes. v podstate je to problem ako sama pises neviem potom vyventilovat negativne emocie a cim som starsia tym vacsi pretlak citim. takze sa ti sem pridam ze co kto poradi

zaba21
26. aug 2023

Ja som mala veľmi ťažké životné obdobie, ale dlho som nedokázala uvoľniť svoje emócie. Prišlo to až po čase a pomohla mi hudba. Po rokoch som objavila hudbu svojej mladosti a postupne som objavovala novú. Veľmi mi to pomáha uvoľniť sa.aj teraz, keď mám horšie obdobia.

marianarem
26. aug 2023

Tak skus si vybrat nejaku cinnost ako kreslenie, pisanie, spievanie, tanec. Potom mysli na nieco, co v tebe vyvolava tieto negativne pocity a zacni volne pisat, kreslit, spievat alebo sa hybat. Bez cenzury, kludne mozes vytvorit aj totalny chaos bez hlavy a paty, ale nieco sa tam podla mna objavi, co ti bude davat nejaky zmysel.

babulkomale
26. aug 2023

@pralinka25 boze to je hrozne...preto som nikdy nedala nikam a nikomu strazit dieta ktore nerozprava.
Presne taketo veci mi sposobuju nevolnost a neskutocny hnev je vo mne, ako to niekto moze robit.
Keby som o tom vedela, tak tie ucitelky by videli co je to matka levica 😡
Je mi velmi luto ze si to zazivala 😔

pralinka25
26. aug 2023

@babulkomale 👍😘inak to bol este socik a vtedy si rodicia usta otvorit ani nemohli. mama sa to dozvedela len nahodou o tych jasliach. byvala som aj extremne casto chora (mozno zo stresu) tak som tam potom chodila uz malo ale aj tak nebolo na vyber. zmena skolky sa nenosila a clovek musel drzat hubu a krok.
co sa dialo v skolke som ale napriklad doma ani nehovorila. takze ani to rozpravacie dieta nie je zarukou.

babulkomale
26. aug 2023

@pralinka25 ano aj som si myslela ze socik. Hroza. Mam par spomienok zo skolky kam sme chodili v lete ked nasa bola zavreta a nic moc tie ucitelky.
Ale nase boli fantasticke a doteraz si ma pamataju 😍

pralinka25
26. aug 2023

moje deti maju tiez stastie na ucitelky chvalabohu. som rada.

autor
26. aug 2023

Hrozne ma ukludnuje písať zoznamy, možno keby som si tie pocity napísala takto na papier niečo by to pomohlo, len sa neviem čo to spraví, keď to budem vidieť na papieri. Že možno po pár týždňoch zistím, že sú všetky tie pocity len zle a toho sa bojím

loliki
26. aug 2023

Keď to zo seba vydáš na ten papier, tak ten papier môžeš spáliť a pozerať sa na to, ako sa tie negatívne pocity premenia v dym a vietor ich odfúkne ďaleko od teba. 🙂