Máte prosím niektorá skúsenosť s pečenovou dietou? Vraj som prekonala infekčnú mononukleozu a mám držať pečenovú dietu,ale dostala som len takú 2 stranovú brožurku a nachádzam aj nejaké infošky, ktoré si vzájomne odporujú. Preto uvítam Vaše skúsenosti, názory, linky...
@sima.p v podstate mozes vela veci, musis len vyberat "beztukove", ziadne maslo, varit na vode, dusene, ak uz trochu tuku, tak kvalitny rastlinny olej.ak mas aj vysledky pecenovych testov, napis sem alebo do ip vysledky, ono zvysene mozu byt velmi mierne, alebo velmi vysoko, podla toho aj dieta..
myslím, že je to toto: GMT_S 1,26 S (cca 2 mesiace predtým som mala tento údaj GMT_S 1,45) a neviem či aj ALT_S, to som mala pred tými dvom mesiacmi 0,60 a naposledy 0,26, tak to už bolo v norme. Ja sa v tom až tak nevyznám a lekári tiež bohviečo nepovedia. Dali mi tú brožúru a vraj nemám hlavne vyprážané jedlá (to ani moc nevarím, kedže mám malé deti). Tak som teraz oprášila parný hrniec a snažím sa čo najviac variť v ňom. A je niečo vyslovene vhodné, čo by som práveže mala jesť? Lebo na jednej strane som čítala, že treba jesť bielkoviny a v tej brožúre je zas napísané, že pozor na nadmernú sptrebu bielkovín...
@sima.p tvaroh je vyborny na regeneraciu pecene a tiez pohanka. inac tie vysledky nemas nejak extra zle, aby si musela strazit kazdy gram tuku. papaj vsetko nizkotucne (jogurty,syry..), chude maso, co mas tam vymenovane, zeleninu, ovocie.. vyluc hlavne maslo, bravcove maso, vajicka ak tak bielky alebo 1 zltok za 2 dni, skus hlavne varit polievky zeleninove, alebo kuraci vyvar z kosti alebo maska, bez koze,toto v pohode mozes. pecen je doslova zazracny organ, vie sa zregenerovat aj sam vcelku rychlo 😉
@sima.p ja síce nemám skúsenosť s pečeňovou, ale pre syna varím GER dietu, kde sa tiež nemôže používať tuk. odporúčam ti kúpiť si novú dobrú teflónovú panvicu - veľmi mi to pomohlo. Panvicu nechám dobre rozohriať bez akéhokoľvek tuku či vody, úplne suchú . Keď je rozohriata dám mäso - na kúsky, či na plátky, miešam, alebo obraciam a poopekám kým sa dá- Mäsko sa stiahne a opečie a potom podlejem vriacou vodou a dodusím.
Rovnako sa dajú robiť aj rezne alebo čokoľvek v trojobale-aj fašírky - mäsové aj zeleninové, dá sa to pekne na sucho opiecť, podliať vriacou vodou, podusiť, podlievať, na záver nechám vodu odpariť, rezne či fašírky preložím do vyhriatej rúry, kde sa "na vrtuli" osišia a sú veľmi podobné klasicky vyprážaným rezňom.
Podobne na sucho opekám aj filé napr, - poopekám (neobalené - osolené), podlejem, do vody pridám niečo na dochutenie, dodusím)
polievky - nemôžeš klasickú zápražku na oleji, ja dávam na zahustenie do polievok buď ovsené vločky (zelenina rôzneho druhu + vločky - zalejem vriacou vodou, ochutím varím - nemôžeš ani na začiatku zeleninu poopekať na tuku! ) takže to zvyknem rovno zaliať vriacou vodou, vločky sa rozvaria, nebudeš ich cítiť a zahustia polievku
druhá možnosť, miesto zápražky zátrepok - napr do klasickej hráškovej polievky - prišlo mi to divné zo začiatku, ale rozdiel nie je cítiť, len nedávaj si veľa múky,len taký slabší zátrepok
po tretie - veľa robím polievok mixovaných, hlavne v kombinácii s mrazeným hráškom, alebo brokolica, zemiak , mrkva - ale dá sa akákoľvek aj karfiól, mrkva - povariť, zmixovať, hotovo. Môžeš pridať pred zmixovaním syrokrém
ak máš alebo si kúpiš rímsky hrniec - varíš si bez tuku celkom, dajú sa v ňom piecť aj zemiaky bez tuku
nejaké konkrétne postupy mám nahodené tu (len potom ma to už prestalo baviť nahadzovať, tak len zopár
😅 http://www.mimibazar.sk/recepty.php?user=14670
len pozor, ak nemôžeš niektoré potraviny z použitých, neviem čo sa môže a čo nie pri pečeňovej
dúfam, že som trochu pomohla. varenie bez tuku je vec zvyku, neboj sa, po pár dňoch ti to príde úplne normálne a bežné 😉
@alami veľmi pekne ´dakujem za Tvoje rady, určite niečo využijem. A akú konkrétne panvicu si si kúpila? Tie rezne bez tuku ma zaujali. Na dusenie bez tuku som si už zvykla, len mi to mäso, kedže nemôžem nejako používať korenie a podobné "dochuteniny", väčšinou len soľ a nejakú zeleninu, tak mi to príde vždy rovnaké. Ja si rozpálim takú nerezovú panvicu, tam si na sucho opečiem mäso, podlejem a dusím. Ale tie rezne ma fakt zaujali ak kvôli deťom. GER to myslíš reflux? Lebo ten trápi moju 30 ročnú sestru, takže niečo z Tvojich rád posuniem aj mame, kedže už nebývame spolu.
Panvicu som kúpila v tescu tefal s červeným kruhom v strede. však som aj samozrejme mala teflónovú, ale nová je len nová, naozaj neprichytáva ani na sucho, super sa na nej robí. tie rezne opečiem, kým strúhanka nie je pekná do červena, či dozlatista, aby to malo farbu - čo najdlhšie, ke´d už sa mi zdá, že je najvyšší čas, tak to teda podlejem a nakoniec osuším v rúre.
áno GER je reflux
Aj mne prídu všetky tie mäsá také rovnaké, no ale zatiaľ papá, už je na diete 5 mesiacov. niekedy dám trolilinku kečupu, len tak po kvapke, niekedy máličko červenej papriky (jemnej)tá sa má rozpustiť v tuku, takže do malej kávovej lyžičky som si dala minikvapku oliv.oleja, do toho som poprášila troškou papriky a to som len tak frcla na mäsko - nech je trochu iné.
potom niekedy dám mäso do pácu, aj ke´d len na chviľku, vajíčko, trochou vody rozriedim a nejaké bylinky alebo trošku nejakej dovolenej koreniny, aj provensálske korenie je dobré - trošku
a vždy len poopekám, podlejem, dodusím.
no a ešte sa dá hovädzie mäso - čisté, nie mastné uvarené v polievke + nejaká omáčka k tomu. neviem či môžeš paradajkovú, my na reflux nemôžeme, robila som mu kôprovú (tak isto bez tuku a cibulky, tak som len karamel zaliala vodou, bujón, kôpor a zátrepok)
tiež som pomixovala uvarenú zeleninu (mrkva, kaleráb, karfiól) bujón, zátrepok a bola zeleninová omáčka
@sima.p rímsky hrniec sa dá kúpiť v hypermarketoch - niekedy, alebo bežne v domácich potrebách. lepšie bez glazúry, čisto hlinený bez úpravy. Namočí sa na 15-30 min do vody, potom sa do neho naukladá, čo chceme upiecť, zavrie a dá sa do studenej ! rúry, zapneme a pečieme. Voda z hliny sa postupne odparuje do hrnca a tak netreba žiadny tuk. výborne sa v ňom pečie aj domáci chlieb 😵 ale tie zemiačky sú super, na záver trochu odokryť, aby sa zapiekli do zlatista 🙂
@sima.p samozrejme, že to nie je rezeň ako z oleja, ale ako náhrada, si myslím, že je to super. vyprážala som tak aj karfiól a veľmi rada robím rôzne mleté zeleninovo-mäsové rezne: napr pomeliem kur. prsia+šunku+v šupke uvarený zemiak+mrazený uvarený hrášok a kukuricu - čo si dáš to máš. trochu ochutím, vytvarujem placky, len pomúčim, alebo aj do strúhanky, ako chceš, opiecť, podliať, dosušiť. Ja si k tomu dávam nejaký dresing (biely jogurt+kečup+horčica - napr) a mňamka
veľa dobrých nápadov prajem 😉
@interklinik_martina vedeli by ste mi poradiť ohľadne spomínanej pečenovej diety? Momentálne mám zvýšené GMT cca 1,5. Ako prísne ju mám dodržiavať, čo vlastne môžem jesť a čomu sa mám vyhnúť? Okrem alkoholu, to je jasné....
ja som tiez prave teraz prekonala tu infekčnú mononukleozu a mam drzat pecenovu dietu takze aj ja by som chcela nejako poradit pretoze to mam len od vcera.. 😔 dakujem
@sima.p zakazane- tuk,zltka,cerstve pecivo,udeniny,potraviny s konzervacnymi latkami ako kecup,horcica,ocot,nakladana zelenina,hriby,konzervy,nafukujuca zelenina,bobulove ovocie s jadierkami,hrusky,brav.mäso,kakao,cokolada,kava,orechy. Treba malo solit,nekorenit,nepouzivat maggi...
Povolene potraviny-mliecne vyrobky len nizkotucne a plati to aj o syroch,len chude mäso,ovocie osupane a ostatne v pohode-ryza,zemiaky,cestovina.....Zaklad je uplne vylucit tuk a pecen sa rychlo zregeneruje.
Nuz ja som roky rokuce drzala pecenovu dietu a potom vseobecne "racionalnu" dietu, pretoze mi zistili zvacsenie pecene a kedze som bola vzdy moletka tak mudre hlavy usudili, ze byvam v macdonalde a jem len vyprazane rezne, slaninu. Aj napriek pecenovej diete sa roky nic nezlepsovalo, skor zhorsovalo az som skoncila s hepatomegaliou a to uz bolo dost blbe. Pritom cholesterol mam velmi nizky, standartne okolo 2,15!!! Nakoniec som sa vykaslala na pecenovu dietu vsetkych stupnov. Jedla som rozumne, neprejedala sa, respektovala som to ako mi travi a pila som cca pol roka caj z ostropestreca marianskeho a kombinovala to s kvapkami na podporu pecene. Tabletky (hepatoprotektiva) mi nerobili dobre. Mam slaby zaludok a tabletky mi zastavuju travenie. Mne travenie zastavuje v podstate temer cokolvek, co je nekvalitne ci prechemizovane. Ale taka slanina mi nikdy zaludok nezastavila. 😵 Ked som bola naposledy na sone pecene tak z tej obrovskej kacacej pecene uz bola len jemne zvacsena pecienocka.
Dobry den.Luskam po internete a pokusam sa najst nejake jednoduchsie recepty-financne nenarocne ,kedze musim drzat pecenovu dietu.ak mi viete poradit,budem velmi rada.dakujem
Baby co mozem jest na pecenovej diete?? lebo vsetko co som nalsa na nete sa mi zda trochu drasticke pre tehotnu zensku v 33 tt..
Ahojte, neviem, či niekto navštevuje toto fórum. Chcela by som sa opýtať, vyšli mi pečeňové testy 2,5 a k tomu, že mám zápal v tele . Povedala, mi to sestrička, ku lekárke idem až vo štvrtok. Viete mi poradiť ,či je táto hodnota vysoká.
@sima.p mrkni na vzorový jedálny lístok pri pečeňovej diéte http://www.dietyachudnutie.sk/diety/liecebne-di... 😉
Pečeňová diéta
(zbaví vás 9,5kg za 4 týždne)
Pečeňová diéta je vhodná pri liečbe žltačky a pri ďalších pečeňových ochoreniach a po virózach tráviaceho traktu, ktoré poškodili pečeň (parainfenčné poškodenie pečene). Je nutné ju dodržať aspoň do tej doby, kým sa stabilizujú pečeňové testy. Potom je z pravidla možné diétu zvoľniť, ale udržiavať minimálne ďalšie 3 mesiace. Kedy diétu zvolniť však závisí výhradne od zdravotného stavu pacienta.
Hlavné zásady pečeňovej diéty
• jedlá nevysmážať, nefritovať
• jesť v menších dávkach a pravidelne, aspoň 5-krát denne
• jedlo by malo byť vždy čerstvo pripravené
• je potrebné dbať na pestrosť a vyváženosť stravy
• vyvarovať sa chemickým prísadám a konzervačným látkam (tzv. éčkam)
• vyvarovať sa alkoholu, kakau a čokoláde
• neexperimentovať s pochutinami, nejesť ťažko stráviteľné jedlá
Povolené potraviny
• ovocie: banány, jablká, marhule, broskyne, citrusy. Voliť čerstvé a dozreté ovocie, alebo kompóty
• zelenina: mrkva, zemiaky
• mäso: ryby, hydina, teľacie. Neskôr môže byť aj bravčové a hovädzie, ale vždy chudé!
• mlieko a mliečne výrobky: acidofilné mlieko, nízkotučné jogurty, nízkotučný syr
• nápoje: najlepšie izbovej teploty (nie studené ani horúce nápoje): čierny čaj, ovocný čaj, neperlivé minerálky, ovocné šťavy, mušty, nealkoholické pivo (pozor na konzervanty a éčka)
• prílohy: zemiaky, zemiaková kaša, ryža, cestoviny. Knedle len nekysnuté.
• múčniky, sladkosti: len piškótové cesto, pudingy a nákypy
• korenie: rasca, sladká červená paprika, petržlenová vňať, kôpor, bobkový list, bazalka
• ďalšie potraviny: z vajec jesť len bielok, aj to maximálne jedno denne. Ak potrebujeme olej, zvoliť len olivový olej, prípadne maslo.
Zakázané potraviny
• ovocie: hrušky a všetko bobuľové ovocie, obsahujúce malé kôstky (hrozno, jahody a pod.)
• zelenina: strukoviny, aromatická zelenina, nafukujúca zelenina: hrach, šošovica, fazuľa, cesnak, cibuľa, kapusta (kyslá aj hlávková), karfiol, kaleráb, uhorky, reďkovka
• mlieko a mliečne výrobky: tučné syry, nakladané syry v oleji, pikantné syry, plnotučné mlieko a jugurty
• nápoje: alkohol vrátane piva, čierna káva, kakao, sýtené nápoje, nezriedené ovocné džúsy, šumienky
• prílohy: kysnuté knedle, čerstvé pečivo
• múčniky, sladkosti: gumové medvedíky a podobné sladkosti s množstvom éčok, čokoláda
• korenie: čierne korenie, štipľavá paprika, chili, maggi, sójová omáčka
• ďalšie potraviny: ocot, horčica, kečup, müsli a cornflakesy, mak, arašidy, čipsy, kokos, žĺtok, huby, nakladaná zalenina a mäso, konzervy, sardinky a rôzne ryby v oleji.
Ahojte jaby som potrebovala'vediet ake velke maju byt porcie a chem jest 5 az6 x denne....
Ahoj, roky trpim na zvysene pecenove testy, neporadite nejake odkazy na recepty, co a ako varit pri takejto "diagnoze" 🙂 dakujem
Odporúčam urobiť si očistu pečene, jar je na tento krok najlepším obdobím. Vynikajúco pôsobí napríklad tinktúra Pestrec s čajom Čistiaci a Pečeň od spoločnosti Serafin. Alebo Cytosan v spojení s Regalenom od spoločnosti Energy. Všetko prírodné prípravky určené na očistu pečene a organizmu celkovo.
Ahojte, ja som aktuálne po mononukleóze, ešte čakám na ďalšie výsledky, infektorlogička mi predpísala isoprinosine - 100 tbl a lagosa - extrakt z plodu ostropestrec mariánsky - tabl., tak isto sa snažím držať pečeňovú dietu ...
@sima.p http://www.dietologie.cz/dieta/specialni-dieta/...
co napriklad sa v tej brozurke odporuje?