Ako sa lieči panický strach?

12. nov 2022

Dobry den maminky,

prosim ako sa lieci panicka porucha? Vtierave myslienky, prehnany strach o blizkych.. chystam sa zdoverit svojej dr.v pondelok, mala som z toho aj panicky zachvat. Ma niekto skusenost?
Poriesi ma aj vseobecna dr. ?? Predpise antidepresiva? Dakujem za kazdy vas prispevok a cas.

deti95060810
12. nov 2022

ad
Ad môžu predpisovať aj obvodný, len akosi sa k tomu nie moc majú... uvidíš - možno ti rovno odporuči psychiatra.

marianarem
12. nov 2022

Treba podla mna skor specialistov, psychologa a psychiatra. U mna na takyto problem zabrala psychoterapia a velmi rychlo. Dostala som sa k dobrej psychologicke, ktora uz na druhom sedeni nasla pricinu tychto myslienok a oni proste zmizli. Len potom sme riesili tiu pricinu, to uz bolo nadlho. Ja sama som najskor vyhladala psychiatra, ale ten mi dal iba Xanax na kratkodobu prvu pomoc a ihned ma poslal na terapiu.

lenuska9999
12. nov 2022

Chod k psychiatrovi, tam výmenný lístok nepotrebuješ. A on ti predpise psychoterapie u psychológa

andulka1988
13. nov 2022

Moja známa sa lieči na to a chodieva k psychiatrovi, obvodný vám nepredpise

derdia
13. nov 2022

Ahoj, nie chod k psychiatrovi, nie je to ziadny ralatan. On bude presne vediet ake antidelresiva ti treba, ci upokojujuce, alebo ppvzbudzujuce.
Panicky zachvat je uz to, ze si to dlho prehliadala a sama chcela riesit.
Vacsinou je to odpoved na nieco v zivote s cim nesuhlasime ale nedokazeme ovplyvnit,zmenit,akceptovat...
Psychika potom sposobi, ze uz z toho ako keby kolabuje potrebuje vypnut.
Neboj urcite ti pomoze a bude ti zase na svete skvele. Potom vyriesis tie problemy uz posilnena.

derdia
13. nov 2022

@marianarem aka prosim ta terapia? Dakujem😊

marianarem
13. nov 2022

@derdia Tak tie prve sedenia ziadna konkretna, tam sme sa len rozpravali o pocitoch a tak. Potom ked sa zistila pricina tych strachov (u mna to bol panicky strach hlavne z niektorych chorob, ale aj z niektorych inyvh veci, uz to narusalo normalne fungovanie), tak.sme zacali postupne skusat vsetky mozne terapie -hlavne KBT, EMDR, tiez ma ucila orientovat sa v pocitoch a vediet ich pomenovat, lebo zistila, ze mam alexitymiu. Vsetko pomahalo, no najvacsia pecka bola katatymno-imaginativna terapia. Vdaka nej nastali obrovske polroky. No ale trvalo to cele dlho, chodila som tam aj 5-6 rokov, hoci posledne roky uz tak sporadicky. Zo zaciatku kazdy tyzden. Velmi mi to pomohlo. Zial okrem tychto konkretnych strachov sa u mna uz nejake 2 roky pred touto terapiou objavila uzkostno-panicka porucha toho typu, ze zachvaty akoby z nicoho a dalsie typicke prejavy - stazene dychanie, mentalna hmla atd. Na tu terapia vobec nezabrala. Iba na konkretne strachy z niecoho. Este som potom v zivote viackrat vyhladala psychoterapiu, vzdy mi to pomohlo, niekedy aj uplne prevratne, ale nikdy nie s tymi nervovymi.obtiazami, tam to bude o niecom inom.