AKo riešiť fyzicky náročnú prácu, ak sa snažíme otehotnieť?

wera_ga
28. nov 2019

Ahojte, mám otázku na ženy ktoré toto riešili a ako to vyriešili? Ide o to že sa snažíme otehotnieť a zároveň riešime hypotéku.. možno sa čoskoro dozviem (niečo tuším) že už som no nemôžem ísť na pn ale nemôžem ďalej pracovať lebo pracujem fyzicky veľmi náročne.. čo robiť v takejto situácii? 😬😬😬

amienne
28. nov 2019

A preco nemozes na PN? A zamestnavatel je povinny najst vyhovujucu pracu ale musis uz mat tehu knizku, ktora sa dava po prvom trimestri ak sa nemylim.

miiriaam
28. nov 2019

@wera_ga ak sa zamestnavatel dozvie,ze si tehotna mal by ta preradit na inu pracu alebo ti dat zdvihat max 5kg..

wera_ga
autor
28. nov 2019

@amienne lebo riešime momentálne hypotéku

wera_ga
autor
28. nov 2019

@miiriaam veď toto že kým mi to doki potvrdí prejdú aj 2-3 týždne tak ozaj neviem ako to mám urobiť :/

ukulela
28. nov 2019

@wera_ga doktorky v prípade potreby dá potvrdenie hneď. nepotrebuješ tehotenskú knižku. stačí ti potvrdenie od doktora z prehliadky. Keď povieš že robíš namáhavú prácu a chceš od zamestnávateľa aby ťa preradil, nevidím dôvod aby ti doktor potvrdenie nevystavil.

amienne
28. nov 2019

Ale ak budes dokladovat hypo teraz, tak budes udavat prijmy za predchadzajuce mesiace. Budete riesit v banke, kde ti chodi vyplata?

amienne
28. nov 2019

Ale mozes ist aj na kratkodobu PN , nie tehotensku hned ak su obavy z hypoteky. Nech ta vypise obvodna, skus sa s nou dohodnut.

wera_ga
autor
28. nov 2019

@ukulela super tak toto mi nenapadlo ďakujem skúsim to tak 🙂 veľmi sa bojím že o to znova prídeme ale zároveň riešime konečne bývanie tak dúfam že všetko klapne..

wera_ga
autor
28. nov 2019

@amienne veď práve nechcem to riešiť hneď pnkou lebo teraz nás čaká minimálne 2 týždňové schvaľovanie behom ktorého nemôžeme byť pn.. a pracujem ako opatrovateľka takže okrem fyzickej námahy sú tam rôzne iné prekážky ako prenosné ochorenia napr..

amienne
28. nov 2019

Tomu nerozumiem. Nemozes byt PN? Mas plat zavisly od odrobenych hodin? Ale aj keby ano a jeden mesiac je vypadok, tak to pre banku problem nebude. Ved prijem budes dokladovat za dlhsie obdobie.

daniella30
28. nov 2019

@wera_ga budes pocas celeho tehu na PN. To, ze robis s chorymi ludmi a mozes sa nakazit, je priamo indikacia na PN v pripade tehu. Najprv ti vypise obvodna, neskor uz ukazes tehu knizku, ale PN ti vzdy vypisuje len obvodna. Do fyzicky tazkej prace ani nechod. Tvoje dieta ti za to stoji!

wera_ga
autor
28. nov 2019

@daniella30 veď samozrejme na to myslím ale konečne riešime bývanie a nerada by som keby nám to neschvália.. preto hľadám dočasne iné riešenie..
@amienne áno podmienkou aby nám to schválili je že v tom čase nesmieme poberať sociálne dávky..

mima1
28. nov 2019

Pozri mas par moznosti musis si uz len vybrat co je dolezitejsie. Dieta hypoteka alebo praca. Dohodni sa s gynekologom nech ti napise papier ze si tehotna. Zamestnavatelovi povedz ze nemozes robit pracu ako robis aby ti vyhovel dako. No zaroven mu vysvetli ze nemozes ist na PN. Nech ti da dovolenku par dni.

evittam
29. nov 2019

@daniella30 A prečo by mala sedieť doma na PN obmedzovana vychadzkami. Zamestnavatel je povinny ju po žiadosti preradit na vyhovujucu pracu ak taku nema tak moze byt doma so 100% náhradou mzdy.
@wera_ga

ajka0207
29. nov 2019

Ak uz ste v stadiu ze vam schvaluju hypo, tak uz je uplne jedno ci budes pn alebo nie, posudzuju sa prijmy z minulosti.

wera_ga
autor
29. nov 2019

@ajka0207 tak ja neviem ale finančný čo nám to vybavuje nás na to upozornil že to môže narušiť schvaľovanie..

bimbina
29. nov 2019

Financie sa nesmú riešiť keď coilen jeden zo žiadateľov je na PN. Odporúčam vydržať do dňa kým sa hypo porieši. Ináč to spadne 👍🙂