Ako prinútiť 14-ročnú cvičiť na skoliózu?

sofia1234567
31. dec 2020

Ahojte moja dcéra má 14 rokov, z toho skoliózu asi 3 roky. Nosí denný aj nočný korzet, chodí na rehabilitáciu ale teraz kvôli korone prestala chodiť. Má 45° ale doktorka jej povedala že by na operáciu nemusela ísť keďže je aj ohybná aj všetko že by mala cvičiť a mohlo by sa to ešte upraviť. No ona nechce a nechce cvičiť. Neviete mi poradiť čo mám robiť alebo ako ju prinútiť cvičiť, chcem jej len na dobré alebo poprípade poradiť nejaké metódy na cvičenie mala sm systém ale vraj nejak nepomáhalo. Ďakujem za každú rad. Veľmi nechceme ísť na operáciu. A bola už aj dva krát na kúpeľnej liečbe v Kováčovej.

gemerka17
31. dec 2020

@sofia1234567 operácia nevyrieši všetko, po operácii musí cvičit úplne rovnako ako bez nej, ak nechce mať bolesť po 5-7 rokov po operácii. A to ju čaká ešte celý život pred sebou. V súčasnosti ti nikto nepovie aký život bude mať s tyčami v chrbte o 20,30,40 rokov. Ten súbor pacientov je malý a teraz vychádzajú na povrch. 2/3 operovanych má bolesti a problémy. Komplikácie po operácii s možnosťou aj skončenia na vozíku nie sú dobrou vyhliadkou (sú aj žiaľ také prípady, čiže treba na to upozornit že sa to stáva). Ak nechcete ísť na operáciu, treba veľa veľa cvičiť. Na masáže nezabúdajte. Dajte si skontrolovať korzet s RTG či je funkčný a krivku vyrovnáva. S SM systémom sú výsledky, len holt teraz treba zamakať, čo najviac čo to ide. Je to beh na dlhé trate.

simsalabim
31. dec 2020

@sofia1234567 no ja by som trvala na tom, aby cvicila. Ukaz obrazky ludi s tazkou skoliozou, apeluj na to, ze ide o jej zdravie. Nebude jej vadit, ak bude tak vyzerat a ludia sa budu pozerat? Ani v plavkach? Nech navrhne, kedy bude cvicit. A dohliadnut na to. Ja s dcerou cvicim - ona svoje cviky, ja svoje. Niekedy ju kontrolujem, inokedy iba cvicim. Trvam na 20min 4-5x do tyzdna. Napriek hadkam. Ona ma iba nabeh na skoliozu, ale v tejto dobe, ked sa tak ci tak hybe malo, pokladam za naozaj dolezite, aby cvicila. Ako jej mame mi na jej zdravi zalezi a v niektorych veciach - a toto je jedna z nich - som general. To, co poviem, sa musi.

katym77
31. dec 2020

13 ročný má iba chybné držanie a cez koronu sme chodili cvičiť v decembri ešte som fotila s dovolením rehabilitačnej aké cviky má robiť a nehovorím že denne, ale na moju výzvu reaguje.
Inak aj ja som mala skoliozu a chodila som aj cvičiť aj korzet som mala a aj doma som si zacvičila, motiváciou mi bolo, nechcem korzet nechcem rehabilitácie.
Korzet som mala si v 14 a polroka som ho nosila ten som nemusela.

akab
31. dec 2020

Aj moja to zo začiatku negovala, ale zvykla si. Tiež chodí na SM a doma cvičíme cviky z rehabilitácii a nejaké z jógy. Čo pracovisko, to iné cviky, každý presadzuje svoje. Dcére zakázali cvičiť na tsv, atď. Naša začala tancovať doma, aj to je trocha o pohybe a mala zlepšenie o 3 stupne teraz. V Kovacovej videla dievčatá, ktoré boli operované, tiež to s ňou nič nerobilo. Sú to ešte deti, musíme ich my presviedčať a dbať o to aby cvičili.
Možno ju motivujte, že ak dobre odcvici, tak jej dáte korzet o hodinu neskôr atď.

majk0986542257
31. dec 2020

Ahoj mam 16 a skoliozu mam od 10 rokov.. pred 2 rokmi som tiež bola v Kováčovej.. Mam tu ťažši typ skoliozy hore 20stupnov a dole 13..keď ma človek 50stupnov ide sa na operáciu.. Operácia je veľmi riziková náročná.. Poznám jednu známu ktorá v 14 Išla na operáciu a ma v chrptici tyč... ak sa stav bude zhoršovať pôjde na operáciu keď bude mať 50 a viac stupňov preto by malo každý deň aspoň 20min cvičít a nosit korzet viem nieje príjemné nosiť korzet ja ho tiez mam pomaly 4 roky a nenosím ho 23 hodím denne.. Dam si ho len na par hodín a pomohlo mi to...

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaruska8
3. jan 2021

@sofia1234567 Som skoro 20 rokov po operácii skoliózy. Vtedy som nemala inú možnosť, korzet som síce poctivo nosila, no necvičila a po zložení sa mi z 23 stupňov zhoršila skolióza na 43, mala som skoro 18 rokov. Priznám sa, bola som strašne lenivá.😕😕 Vtedy bolo všetko za opicami, dokonca som istú dobu cvičila na rehabkách v korzete.👿👿👿👿 Pilates a joga 0 bodov.
Mne tie tyče vybrali a som v pohode. Aj po tehotenstvách. No keby môjmu dieťaťu zistili skoliózu, tak by som urobila všetko, nech sa operácii vyhne. Cvičiť, jedine to pomôže, tanec, joga... Spevniť chrbticu, masáže.
Držím palce.
PS: Pozor na nedostatok vitamínu D!!!! Dajte si urobiť rozbor.

sofia1234567
autor
12. jan 2021

@jaruska8 ďakujem veľmi pekne