Ako presvedčiť chlapa, aby sa dal liečiť ?

26. jan 2024

Ahojte baby..ako presvedčiť manžela aby sa šiel dat liečiť od alkoholu .....nepije často, ale keď pije tak potiahne aj týždeň (pije sám, kúpi si fľašku/y...)
Chcem aby sa šiel liečiť, síce neviem ci to pomôže, ale za pokus to stoji ..........ďakujem za rady....
Ps: rady ako odísť od neho, rozvod a tak mi neradte 🙂

ninusa221
26. jan 2024

Myslím si že keď to on sám nechce tak sa môžeš aj na hlavu postaviť 🙂

mabenn
26. jan 2024

ked sa to bude zhorsovat, mozno aj ten odchod prehodnotis...

januska12323
26. jan 2024

Keď sám nechce tak nijak.

danyelia
26. jan 2024

Ahoj, píšeš, že nepije často, chápem to tak, že ak je nejaká oslava, vypije si, ,,rozbehne sa,, a nevie sa zastaviť...Neviem, ako často to tak robí, ak je to raz za 3 mesiace, dá sa to možno prežiť, ak raz za 3 týždne, je to problém...skús mu dohovárať, povyhrážať sa, alebo keď tak pije, odíď v tom čase z domu na pár dní, keď sa dá, minimalizuj oslavy, príležitosti na pitie...Keď opitý vystrája, nafoť ho, nakameruj v tom stave, potom mu to ukáž, keď bude triezvy, možno sa spamätá...

simca06022011
26. jan 2024

a ma sa vobec z coho liecit? ;) lebo teda, niekde je zvyk pitia normalny, nepride im divne, kazdy den si poliat nieco... durha strana, pises ze to nie je casto.. tak ako to je? ako casto? raz za mesiac, raz za pol rok tyzden v kuse? Opija sa do nemoty sam doma? preco?

tehotna40
26. jan 2024

Aj keby to bolo raz za pol roka ver mi, bude sa to len zhoršovať, očividne ma nábeh nato, byt alkoholik. Možno sa skus porozprávať prečo to robí? Len tak z rozmaru, nudí sa ? Zamestnaj ho. Robí to vo vypätých životných situáciách? Nech so sebou pracuje a naučí sa ich zvládať inak. A možno, keby si mu povedala, že uvažuješ nad odchodom, možno by sa aj vtedy zobudil. Ak napriklad doma vystraja pod vplyvom, skus ho natocit a pustit mu to ked bude triezvy, mozno ho hanba prefacká. Na liečenie ho nijako nedonútiš ísť, to musí chcieť sám, sám to musí chcieť zmeniť.

autor
26. jan 2024

Nenudí sa, chodí do práce, keď sa ho pýtam prečo pije, povie ze ma veľa roboty ze je to veľa na neho. Stane sa to raz za cca 5 týždňov. Niekedy potiahne 3 dní, inokedy aj týždeň....mame dve malé deti, starší 3r. Už vníma ze tato je divný ......už som mu povedala ze odídem k rodičom. :( povedal ze liečenie nepotrebuje, ale ja si myslím ze potrebuje. Na oslavy nechodíme vôbec kvôli tomu alkoholu, keď do nás niekto príde a je nejaká oslava tak bez alkoholu, lebo ho to len naštartuje.....fakt ho nechcem opustiť, milujem ho, mame postaveny dom, samozrejme úver ...keď je triezvy je fakt pracovitý, stále si hľadá robotu popri dome ale keď to na neho príde tak ......a nevystraja keď je opitý, ide spať...ja neznasam alkohol, od kedy si môj otec rad vypije :(

tehotna40
26. jan 2024

Očividne nevie zvládať stres, vypätie a emócie, možno naozaj nepotrebuje liečenie ale naučiť sa s týmto pracovať. Možno skus nejakú knihu s touto tematikou, alebo sa ho viac pýtať co ho trápi, či sa nepotrebuje porozprávať. Ty si matka, tiež je toho na teba veľa, otvor flasu a týždeň pi, čo by urobil on ? Nech ti povie... držím palce

deti95060810
26. jan 2024

pozri stránku Anonymní alkoholici.... možno tam niečo nájdeš čo ti pomôže

tanyan
26. jan 2024

Najskôr musí pochopiť, že má problém. Až potom sa môže dať liečiť...
Podľa popisu je to absolútne neúnosná situácia a aj keď si to neuvedomuje, má veľký problém s alkoholom. On si myslí, že to má pod kontrolou - ale nemá a aj keď nie je agresívny a násilnícky, tak ohrozuje svoje zdravie aj rodinu.
Závislosť sa sama od seba nezmenšuje, ale narastá a zhoršuje sa. Je len otázka času a bude to častejšie alebo prerastie aj do fyzických excesov. Ako píšeš, dieťa to vníma už teraz a bude to len horšie.
Na porovnanie si predstav napríklad muža, ktorý by iba raz za mesiac alebo dva udrel svoju ženu a inak by to bol anjelik. Tolerovala by si mu to?
Je smutné, že Vás to aj spoločensky obmedzuje, lebo nemôžete ísť na oslavu, kde je k dispozícii alkohol, pretože vieš, že by nedokázal odolať a nemá mieru.

sterea
26. jan 2024

Skús ísť za jeho lekárom , možno mu bude vedieť dohovoriť a hlavne mu bude musieť vystaviť PN, keby sa odhodlal ísť liečiť. Vysvetlí mu aké má možnosti. U nás to pomohlo. Držím palce.

simca06022011
26. jan 2024

vies, ja som z rodiny aj chlap, kde alkohol je bezna vec (a to ja ak za rok si pripijem 2x s niecim je vela, proste nepijem), a myslim, ze to ze to nie je robene ako nieco co "nonono nesmies", kazdy pozna svoju mieru, neberie to tak, ze teraz som si dal pohar vina, tak sa odtrhnem z retaze a vypijem dve flase...
CO pomohlo, ked sa opijali s kamosmi takto, a stale rieisli oslavy? nie, ja som oslavy a stretnutie nezrusila, nesledujem ani ako sup ci si da 3alebo 5 stamprlikov. Prave naopak, zakazane to nie je. Ale ovladat by sa musel.. stacilo ze sa parkrat opili, a deti ich videla, tak bol proste dohovor.. ci takto chcce otec aby ho deti videli, ozrateho niekde atd... a vacsine z tych chlapov to stacilo na zamyslenie sa. Moj ak sa opil mimo oslavu len takto doma (ako stalo sa par krat za roky) tak som ho odignorovala. Odisla som, aj s malou. Toto si on musi uvedomit, z ena stres sa nemusi ozrat. A zase alkoholik na liecenie nie je kazdy kto si vypije :D tyzden opity doma z mesiaca je u mnas skor na pohovor s psychologom, alebo na zapriahnutie do starostlivosti o deti, alebo na nejaky sport/odreagovanie/najdenie si ineho hobby, kde odbura stres a nie len praca, v robote, aj okolo domu a iba povinnosti..

cimage
26. jan 2024

To pije dost casto. Kazdy mesiac je tyzden mimo, to nie je prilezitostne, ze 2x do roka. Musi sam pochopit, ze ma zenu a deti, ktore ho potrebuju. Mozno by mu stacilo navstivit psychologa, ktory by mu pomohol zvladat stres. Drzim palce

ivangeline
26. jan 2024

Musi chciet sam a riesit to do hlbky. Predychat mnoho bolesti. Skoncit na dne a z neho sa postabit... To nie je len tak..

ivankamirka
26. jan 2024

Môj pil preto, lebo mal úzkosti, depresiu, trvalo to roky. Objednala som ho k psychiatrovi, vydržal nepiť, kým nezabrali lieky, odvtedy ( 2 roky) sa drží 🙏 už ho netrápia "vtieravé myšlienky "

cacianka
26. jan 2024

Tu na MK je mrte príspevkov o takomto probléme. Čítaj. Písala som aj ja veľa komentov.
Poznám komunitu liečených zavislakov, poznám túto problematiku 45 rokov, 20rokov s partnerom - liečeným alkoholikom.uz 34 rokov nepije.
Takže - ak muž " nemá problém", ty sama nezmôžeš nič. Takmer.
@tanyan to zatiaľ napísala najlepšie.
Môžeš na muža apelovať, pekne aj tvrdo mu dohovoriť, môžeš zapojiť celú rodinu, ale gro je v tvojom mužovi, aké kroky urobí.
Tvoj muž je alkoholik, o tom nie je žiadna pochybnosť.
Jemu môže pomôcť iba silná vôľa, že sa zatne a nedá si už ani kvapku. Sám od seba.
Alebo prijme pomoc od odborníkov, a v spolupráci s nimi bude riešiť svoj problém. Natvrdo, odborne, dlhodobo. Iná cesta nevedie, stav je neúnosný, stav obmedzuje a tyranizuje /traumatizuje celú rodinu. Toto dlhodobo neunesies ani ty ani deti, bez následkov. Vlastne to už máte , všetci

gretaaa
31. máj 2024

@ivankamirka môj manžel na Tom je podobne už rok má stavu úzkosti depresie kvôli zmene práce ktorú som chcela od neho ja...nejako začal piť viac a teraz mi povedal že má už nechce a chce sa rozvádzať proste prvá naša kríza spojená s alkoholom..manžel sa sám odhodlal riešiť problém?

ivankamirka
31. máj 2024

@gretaaa trápil sa hlavne kvôli tým myšlienkam, preto pil a veľa (sám doma tajne,celé dni dokázal preležať) pomohli mu lieky, ale aj chcel to riešiť.