Ako prekonať traumu zo školy?

30. apr 2022

Ahojte, mate niekto skusenost alebo ste presli podobnou situaciou? Bola som na velmi tazkej VS v druhom rocniku, cize som ju v podstate zazila cely prvy rocnik distancne a treti semester kombinovane. Bola to hrozne tazka skola a nonstop som sa len ucila. Mala som vyratane minuty na cestu do skoly, zo skoly, na jedlo atd. socialny kontakt nulovy a aj kolektiv sme boli velmi zly. Velmi ma to nenaplnalo a bolo na mne vidiet, ze som nestastna. Povolanie som chcela robit, ale nie som ochotna obetovat pre tu skolu uz viac. V zimnom skuskovom som nespravila najtazsiu skusku a prislo strasne vyhorenie a hrozny odpor ku skole. Podala som si prihlasku na pribuzny odbor, ale na inej fakulte. Poznam ludi, co studuju odbor, na ktory chcem od sepmebra ist a vsetci pochvaluju pristup profesorov. No ja mam hrozny odpor k uceniu, pritom som sa bezne ucila 60+ stran na zapocet a stovky stran na skusky. Ucenie mi vzdy slo, ale v takom mnozstve ma nenaplnalo. No ja sa bojim zacat odznovu. V 21 rokoch zacat studovat znovu. Co ak sa mi to nepodari? Moji rovesnici skoncia o 2 roky skor a ja sa budem este ucit. Velmi ma to traumatizuje a bojim sa, ze do septembra to neprejde. Tesim sa na novu skolu a chcem to studovat, len neviem ci ma moj strach nepohlti. Uz som stratila nadhlad do ucenia. Ze nemusi byt vzdy vsetko na 100% a ked vidim nejaku knihu, texty, testy, tak ma chyta panika. Presli ste si tym niekto a vyrovnali ste sa s tym napokon?
Dakujem za odpovede..

pribinak
30. apr 2022

21 ročná? Však študovať mizes začať sj v 30tke aj v 40tke.

dskjhfdlkdjhl
30. apr 2022

Skus si teraz zamestnat hlavu niecim inym, zrelaxuj sa, venuj sa svojim konickom, cvic, citaj napr. romanticke knihy, proste nieco uplne ine ako za posledneho 1.5 roka. Nemysli na staru skolu a ak si uz (bez prijimaciek) prijata na novu, tak ani na tu zatial nemysli. Ak sa musis pripravit na prijimacky, tak zrejme budes musiet tu pripravu zaradit medzi relax. Pripadne si najdi brigadu, ak zatial ziadnu nemas. A nebude sa dat na novej skole uznat aspon niektore predmety? Pises, ze je to pribuzny odbor.

monvitka
30. apr 2022

Čo študuješ? Medicínu alebo MATFYZ?

autor
30. apr 2022

@dskjhfdlkdjhl ano, pracu mam zatial, no pokial mam volno z prace a idem robit “relaxacnu” aktivitu, tak stale mam vycitky, ze co to robim, ze nie som uzitocna a nemozem si to len tak dovolit. A ano, prijata uz som, aj mi vraveli, ze mi uznaju nejake predmety (max 2 podla mna), no casovo mi neuznaju ani jeden semester, takze znovu od prvaku.

evkamotka
30. apr 2022

Vsetko chapem jedine za co sa "prefackaj" je, ci fakt myslis vazne kauzu ohladom toho, se budes mat AZ 21 a spoluziaci budu o dva roky mladsi. To naozaj nemyslis vazne. 2roky? No way. Kebyze ta trapi 15 rocny rozdiel nepoviem. Ale dva roky riesit je smiesne. Klud. Viaceri mali napr odklad a budu mat 20 alebo budu cez bc opakovat rocnik. Alebo su z bilingvalneho 5r gymka. Hore dole rok dva sa straca.
A začala by som znova. September je daleko, dovtedy si vyborne od ucenia oddychnes. Teraz mas najlepšie podmienky v zivote studovat. Popri praci ci detoch je to uz ina drsnota.

lindous
30. apr 2022

Ja som takto "stratila" rok, tiež som prešla z STU na príbuzný odbor na UK a bolo to najlepšie rozhodnutie, ktoré som mohla spraviť 😊 jeden semester voľna a práce mi veľmi prospel, pretože prvú školu som nezvládala hlavne psychicky a prístup vyučujúcich spraví neskutočne veľa s chuťou chodiť do školy a študovať...A teda mám spolužiakov, ktorí sú ešte o ďalšie 2-3 roky starší odo mňa lebo takúto zmenu spravili až neskôr, nie je na tom nič nezvyčajné...

dskjhfdlkdjhl
30. apr 2022

Ked pridu vycitky, tak ich zazen s tym, ze jednoducho sa musis dat do poriadku pred novou skolou, takze robis to najuzitocnejsie, co vobec mozes.

autor
30. apr 2022

@monvitka medicinu

mauduska
30. apr 2022

@monvitka na matfyze asi ťažko stovky strán skrípt.. skôr stovky strán prerátaných príkladov :D

autor
30. apr 2022

@evkamotka no ja sa bojim trochu toho zivotu okolo. Kedze na starej skole pre mna existovala len skola a nechcem takto stravit dalsich 5 rokov. Odznovu vsetko a len za knihami

autor
30. apr 2022

@lindous a nezabudla si sa potom ucit za ten cas? Predsa je to taka uplne pauza od vsetkeho

lindous
30. apr 2022

Bola som bez školy od januára do semptembra a takýto problém som vôbec nepociťovala, práve naopak, začala som s novou energiou a tým že to bol príbuzný odbor niečo som už mala nadbehnuté a prvý ročník bolo pre mňa na väčšine predmetov skôr opakovanie (nemohla som si ich nechať uznať, lebo na skúšky som ani nešla, tak som vyhorela) ...