Ahojte, často tu čítam, že ženy bojujú so strachom zo šoférovania. Ja bojujem so strachom z plávania. Trápi ma, že neviem plávať ale strach ísť do hlbokej vody je väčší. Možno je za tým, že ako ako dieťa som sa topila. Boli ste niekedy v podobnej situácii a prekonali ste to? Tie, co neviete plavat, čo je dôvodom?
@andrejka2424 strach z hlbočiny je oficiálne fóbia, pramení hlavne z toho, že v tej hlbočine sa môže skrývať niečo, čo ťa za nohy stiahne ku dnu 😱
Ja viem plavat, ale podobne ako Ty, v detstve som sa topila a mam blok, idem iba do vody, ktora ma nezaleje. Na VS som sa prihlasila v ramci telocviku na plavanie a vtedy sa to velmi zlepsilo, ale casom (uz mam vyse 50) sa to znovu vratilo tam, kde to bolo a uz to ani neriesim. Takze mozno skus nejakeho instruktora a kurz plavania-mne vtedy ten telocvikar (bol to taky starsi pan, velmi trpezlivy) dost pomohol, ale u mna to, bohuzial, nemalo trvaly efekt.
@dskjhfdlkdjhl ja som sa topila ako 10 ročná v 3 metrovej vode. Pamätám si ako nejaký muž skočil do vody a zachránil ma. Odvtedy som to viackrát skúšala. Mala som obdobie, že som plávala a menej sa bála. Ale potom sa strach zase vrátil. Ako u teba.
Skus ten kurz, mozno to pomoze.
@dskjhfdlkdjhl ďakujem, skúsim
Neviem, ci sa s tym da bojovat. Duplom, ked nevies plavat. Mam kolegynu, ktora zavodne plavala, ma medaily a napriek tomu sa boji plavat v mori, jazere, kde nedociahne na dno.
Veď plávaj kam dočiahneš, mňa by nikto nedonútil ísť na otvorené more a to plávam dobre.
Proste nechod do vody, v ktorej nedociahnes na dno. Easy 😃 Ja sice plavat viem, ale plavam len v takej hlbke, v ktorej sa viem hocikedy postavit...skratka kvoli bezpecnosti. V pohode zaplavam aj v hlbokej vode, ale naco? Ak dostanem krc alebo ma niekto trepne rukou po hlave pocas plavania, tak sa jednoducho postavim a otrepem sa, ale v hlbokej vode logicky idem ku dnu. Takze za mna vobec nie je potrebne ist do hlbokej vody 😃
@surama muž by chcel aby som s nim plávala v mori ale ja mám strach. Tak berie našu dcéru. Tiež vždy trpnem ci nedostanú kŕč a v poriadku sa vrátia.
@januska12323 mozem vedieť prečo? My chodíme na dovolenke na výlety loďou, potom ľudia skáču z lode do mora. Ja samozrejme nie. Ale rada by som.
Ja milujem plávanie a vodu, ale doteraz si pamätám, ako sme boli na jednej dovolenke v Egypte. Hotel nemal pláž, vlastne bol za ním útes, cez ktorý sa po rebríku vliezli rovno do hlbokánskej vody a začínalo tam otvorené more. Vliezla som tam až raz 😂 ten pocit hlbočiny, že čokoľvek môže priplávať odkiaľkoľvek a ja som tam tá najpomalšia a najslabšia….ma fakt vydesil.
Skus individualny kurz plavania, podla mna idealne pre ludi s takouto fobiou. Budes zacinat v plytsej vode, postupne sa v ramci bazena presunies do hlbsej, plus sa naucis spravnu techniku plavania a zlepsis kondicku - to ti neskor pomoze aj na otvorenej vode, ked budes mat istotu v tom, ze vies plavat.
Sú ľudia ktorí napriek závodnému plávaniu by nepreplávali ani cez slovenskú vodnú nádrž.To je o nastavení v hlave.
Ešte horšie je keď sa človek bojí aj v bazéne.
Pokiaľ človek sám nechce tak ho nikto nepresvedčí, žiaden kurz nezmení tvoje nastavenie v hlave a pravdupovediac učiť dospelého plavať je najťažšie.
Ja som sa v puberte topila a nikdy som sa plavat uz nenaucila. Pokusov bolo vela, ucili ma rozni ludia na dovolenkach, v kupeloch, ale nepodarilo sa. Nechyba mi to, lebo kedze nepoznam slast z plavania neviem, o co prichadzam 😄
Inak aj ja to mám tak….plávať akože viem ale vôbec nie nejak dokonalo. A taktiež nevleziem do hlbokej vody, nebodaj plávať niekde v jazere alebo v nejakom mori. Pre mňa je už aj plavecký bazén,ktorý má hĺbku od nejakých 170-180cm veľa a nevleziem tam😅 keď si uvedomim v takej hlbke,ze nedociahnem na dno tak automaticky akoby som zabudla plávať. A to som sa nikdy netopila ani nič.
Ale ved mozes plavat aj v mori. Pojdes od brehu do vody po prsia a nepojdes dalej do hlbky, ale budes plavat zlava doprava, cize budes cca stale v rovnakej hlbke. Nech by som bola akykolvek plavec, tak do velmi hlbokej vody by som v mori nesla a dieta by som tam uz vobec nepustila. Proste bezpecnost na prvom mieste 🙂
Čo prečo? Prečo chcem dočiahnuť na zem? No lebo v mori nikdy neviem kedy príde väčšia vlna, dostanem kŕč alebo sa mi noha zachytí do chaluhy a ja sa zľaknem. Plus ten pocit, že tam plávajú zvieratá a ja som len návšteva 😁
@januska12323 jasné, chápem 🙂
Vsak plavaj len kde dociahnes, daj si rukavky, koleso. Teraz som videla take dva valce spojene sietkou, a ked nie v mori tak skusaj bazen.
Strach bude ale casom aj istota. A pri mori ma kazdy bazen, kazda plaz plavcika 😊
Sme pri mori, do vody idem pokiaľ dociahnem, otočím sa a plávam smerom k brehu..a prečo? Stačí mi to a deťom tiež nedovolím do hlbokej vody, načo..
A za ďalšie my sme v mori na návšteve;) takže kadejaké ryby a potvory ma desia (rada to pozerám len v tv)
Každoročne sa niekoľko ľudí utopí v mori, lebo plávajú ďaleko ...minule bol v tv taký americký dokument z pláže, boli tam chlapi/plavčíci ktorí boli stále vo vode, pretože každých 5 minút sa niekto topil pretože neodhadol vzdialenosť a svoju kapacitu doplávať naspäť...
Ja som sa ako dieta topila. Oblecenu ma chalani na skolskom vylete necakane hodili do jazera. Odvtedy nemam ani zaujem sa naucit plavat. Milujem vodu,rada sa cvachtam,ale pocit zaplavat si odvtedy nikdy neprisiel. Asi je to v hlave. ked budem chciet,naucim sa plavat. Zatial mi to nechyba. Aj v mori idem iba tam,kde dociahnem. Som typ cloveka,ktory by asi nikdy neplaval vo vode,kde nedociahnem. To iste mam s korculovanim,nikdy nejdem do stredu jazera vzdy len na okraji. Naco zbytocne riskovat.
Ja mam rada plavanie, ale do velkej vody v mori sa bojim ist kvoli zralokom😬 hlavne, ked uz su vsade 😃vies splyvat na vode? To je pre mna taka istota, ze keby som uz nevladala, viem si jednoducho lahnut na vodu a odpocivat
@kitycat Lenže plavčíci nemajú oči všade.Na toto keď sa spoliehajú ľudia a ešte k tomu rodičia detí.
Plavčík ťa zachráni len vtedy ak ťa vidí a pokiaľ nie je ohrozený jeho život.Každý človek má poznať svoje hranice.Ja viem plávať veľmi dobre, ale do mora kde už pri pláži mali vlny 2m ma nikto nedostane :D.To je nebezpečné aj pre dlhoročného plavca.
kurz plavania, psycholog... ak si sa ako dieta topila, je to pochopitelne
Ja trochu plávať viem, ale rovnako ako ty, nenávidím pocit hlbočiny podo mnou a vlani som sa topila na dovolenke, lebo som si myslela, že už som na plytčine a chcela som sa postaviť. Tento rok som sebe aj synovi kúpila v Decathlone takú bójku na plávanie. Upevní sa to na pás. je tam aj píšťalka a viem si trochu oddýchnuť na nej ako na nafukovačke. Proste ten pocit istoty.ale všade ju brať nejdem, občas skúsim preplávať aj na otvorenom mori , keď budem pod dozorom manžela.