Už si neviem rady. Pripravujem sa aj hodiny na telefonát, na návštevu nejakého úradu. Mám strach že sa zaseknem, dostanem okno a nebudem vedieť ďalej reagovať. Už sa to pár krát stalo. Cítim sa po takej návšteve, rozhovore aj hodiny bez energie. Som z toho úplne mimo. Viem že ideálna rada je smer psychológ ale prosím, ak to mal niekto podobne a zvládol to aj bez psychológa, ako?
Moja kolegyna prezivala stresy z akehokolvek jednania, psychologicka jej poradila, nech danu situaciu zacne "prezivat" pol hodiny pred stretnutim (rozhovorom...). Casom sa to naucila a zacala ovladat svoj stres.
Inak je prirodzene a aj ludske, ak clovek pocas rozhovoru nieco dopletie, zasekne sa. Skratka sa treba nad tym zasmiat, ospravedlnit sa a vacsinou druha strana preberie iniciativu v rozhovore. Zivot ide dalej, nestoji na takomto beznom trapase. Aj mne sa to stava, aj ludom, s ktorymi so mnou komunikuju, ale to sa len usmejeme a pokracujeme v komunikacii dalej.
v minulosti som bola neskutočný introvert 😀 ale stane sa mi to ešte niekedy aj teraz, že dostanem taký akoby blok, zaseknem sa a neviem ako pokračovať ďalej 😀 veľkú hlavu si z toho však už nerobím, treba to brať s humorom, však o nič nejde predsa. sú aj horšie veci. 😉
Ja si to tiež vedome vravím, že o nič nejde, svet sa nezrúti., ale vnútro mám celé roztrasené, žalúdok stiahnutý. No pomáha mi vidieť že nie som sama a že sa to dá prekonať. Ďakujem.
Prestaň sa na to psychicky pripravovať. To ťa ničí viac, než samotný rozhovor. Okrem toho sa tým už dopredu vystresuješ a výsledný efekt je potom ešte horší.
Ak voláš na nejaký úrad, skús si dopredu poznačiť na papier, čo všetko chceš povedať, opýtať sa, aby si nestratila niť rozhovoru. A ten papier môžeš mať kľudne aj pri osobnej návšteve.
treba preprogramovat hlavu. Pre psychologa rutinna zalezitost s takouto fobiou. S nim to bude rychlejsie ako "zarucenym babskym receptom"
Ja mám tiež problém s telefonátmi. Vždy si napíšem a nacvičím dopredu čo poviem ako herec, a mám aj poznačené nejaké body navyše, pre prípad, že dôjde k niečomu neočakávanému a budem musieť improvizovať.
Mne pomohlo si uvedomiť, že svet sa nezrúti keď sa zaseknem alebo niečo dopletiem. Zasmejem sa a skúsim to povedať ešte raz a jasnejšie. Nikdy sa mi nestalo, že by s tým druhá strana mala problém.