Ako prekonať strach z komunikácie?

19. aug 2024

Už si neviem rady. Pripravujem sa aj hodiny na telefonát, na návštevu nejakého úradu. Mám strach že sa zaseknem, dostanem okno a nebudem vedieť ďalej reagovať. Už sa to pár krát stalo. Cítim sa po takej návšteve, rozhovore aj hodiny bez energie. Som z toho úplne mimo. Viem že ideálna rada je smer psychológ ale prosím, ak to mal niekto podobne a zvládol to aj bez psychológa, ako?

thereisabear
19. aug 2024

Mne pomohlo si uvedomiť, že svet sa nezrúti keď sa zaseknem alebo niečo dopletiem. Zasmejem sa a skúsim to povedať ešte raz a jasnejšie. Nikdy sa mi nestalo, že by s tým druhá strana mala problém.

pokemonkaa
19. aug 2024

Moja kolegyna prezivala stresy z akehokolvek jednania, psychologicka jej poradila, nech danu situaciu zacne "prezivat" pol hodiny pred stretnutim (rozhovorom...). Casom sa to naucila a zacala ovladat svoj stres.

Inak je prirodzene a aj ludske, ak clovek pocas rozhovoru nieco dopletie, zasekne sa. Skratka sa treba nad tym zasmiat, ospravedlnit sa a vacsinou druha strana preberie iniciativu v rozhovore. Zivot ide dalej, nestoji na takomto beznom trapase. Aj mne sa to stava, aj ludom, s ktorymi so mnou komunikuju, ale to sa len usmejeme a pokracujeme v komunikacii dalej.

momi1_1
19. aug 2024

v minulosti som bola neskutočný introvert 😀 ale stane sa mi to ešte niekedy aj teraz, že dostanem taký akoby blok, zaseknem sa a neviem ako pokračovať ďalej 😀 veľkú hlavu si z toho však už nerobím, treba to brať s humorom, však o nič nejde predsa. sú aj horšie veci. 😉

autor
19. aug 2024

Ja si to tiež vedome vravím, že o nič nejde, svet sa nezrúti., ale vnútro mám celé roztrasené, žalúdok stiahnutý. No pomáha mi vidieť že nie som sama a že sa to dá prekonať. Ďakujem.

h2
19. aug 2024

Prestaň sa na to psychicky pripravovať. To ťa ničí viac, než samotný rozhovor. Okrem toho sa tým už dopredu vystresuješ a výsledný efekt je potom ešte horší.

aliziana
19. aug 2024

Ak voláš na nejaký úrad, skús si dopredu poznačiť na papier, čo všetko chceš povedať, opýtať sa, aby si nestratila niť rozhovoru. A ten papier môžeš mať kľudne aj pri osobnej návšteve.

lubossi
19. aug 2024

treba preprogramovat hlavu. Pre psychologa rutinna zalezitost s takouto fobiou. S nim to bude rychlejsie ako "zarucenym babskym receptom"

cosmic_origin
19. aug 2024

Ja mám tiež problém s telefonátmi. Vždy si napíšem a nacvičím dopredu čo poviem ako herec, a mám aj poznačené nejaké body navyše, pre prípad, že dôjde k niečomu neočakávanému a budem musieť improvizovať.