Ako prebieha punkcia prsníka?

pips13
18. mar 2020

Dobrý deň,
viem,že v týchto časoch vírusu ,ktorý je v našom okolí máme všetci hlavy niekde inde. Napriek tomu, mám jednu otázočku. Čaká ma totiž punkcia prsníka hrubou ihlou. Prosím Vás ak tu je niekto kto si už prešiel niečím takým a určite tu niekto taký je. Mohla by som Vás poprosiť či by ste mi mohli napísať ako to prebiehalo alebo či to bolelo? Dalo sa to vydržať alebo aký to je pocit ? A čo po punkcií? Ako ste to celé zvládali?
Ďakujem pekne za odpoved a prajem veľa zdravia a veľa síl

brezza
18. mar 2020

@pips13 aj mna to caka, len neviem kedy sa teraz na to objednam.

pips13
autor
18. mar 2020

@brezza mňa na to objednal môj onkológ ale keby to malo byť na mne tak asi to v tejto situácií neni najlahšie

betka226
18. mar 2020

Ja som biopsiu prsníka absolvovala koncom februára. Na to ako som sa veľmi bála to prebehlo v pohode. Samozrejme to tvrdím teraz, len vtedy by sa mi ani krvi nedorezal. A o tom desať dňovom čakaní ani nehovorím. Ale strašiť tu určite nikoho nechcem tak pekne po poriadku. Pred zákrokom som absolvovala mamografiu a potom ma lekárka oboznámila s celým priebehom zákroku. Všetko čo išla robiť mi predtým povedala. Ležala som na polohovatelnej posteli na ľavom boku lebo mi brala vzorku s pravého prsníka. Injekcia na umrtvenie Mezokainom nebolela, len mierne zaštipala. A potom som vôbec necítila nič. Keby mi lekárka nepovedala, že mi ide brať 3 vzorky s jednej hrčky tak by som vôbec nevedela. Pri každej vzorke punkčna ihla tak vystrelí tak je počuť len ten zvuk ako sa odsťiepi z hrčky. Po každej vzorke mi musela sestrička brutálnou silou tlačiť na miesto hrčky, aby sa nespravila modriny. A to bolo najneprijemnejšie, lebo to bolelo. No bolelo. Bolo to nepríjemné. Po zákroku som dostala ľadový obklad, ránu po ihle za lepili a poučili ma ako sa ďalej opatrovať doma. Doma som si mala dať ešte na 1 hodinu minimálne ľadový obklad, ale modrine som sa nevyhla. Bola som pekne vyfarbená. Moje výsledky boli vďaka Bohu negatívne. Obdobie čakania na výsledky bolo pre mňa osobne obdobím kedy som veľmi premýšľala nad svojim životom a veľa veci som zmenila. Momentálne mám nezhubnu hrčku stále v prsníku, ale pripravujem sa na operáciu. Toľko moja skúsenosť, verím ze som popísala priebeh zákroku dostatočne presne a podrobne. Hlavne si treba veriť, pozitívne myslieť. Mne pomohla veľmi moja rodina, ktorá má celý čas podporovala za čo jej veľmi ďakujem.
Ak by si sa chcela ešte niečo opýtať rada doplním info a pomôžem. Betka 😊

miskahryzka333
18. mar 2020

@pips13 ja ti dam zajtra vediet ,mamina moja bola ale davnejsie opytam sa jej

rachel36a
18. mar 2020

Mna caka punkcia prsnika aj pecene...ked sa to vsetko ukudni....😰😰

ivapas
18. mar 2020

Ja som to absolvovala pred štyrmi rokmi, už si to ani veľmi nepamätám, možno aj preto, že to bolo úplne v pohode, možno trošku nepríjemné. Ani si nepamätám, či mi dali niečo na umŕtvenie, mne sa skôr zdá, že nie. Vpichli mi do prsníka takú hrubšiu ihlu, v krorej sa potom pohybovala taká ozubená ihla, akoby pílka, ktorú vystrelovali do miesta, z ktorého sa brala vzorka, na tých zúbkoch sa zachytilo tkanivo, to potom zotreli do skúmavky s nejakou tekutinou, každú vzorku do inej skúmavky. Mne brali tuším 11 vzoriek z každého prsníka. Znie to asi horšie, ako to v skutočnosti je, ja som sa naozaj cítila len mierne nekomfortne, kľudne by som išla znova a nebála sa toho.

betka226
20. mar 2020

@ivapas na biopsiu je vždy asi vážny dôvod, tak vyjadriť sa, že kľudne by som išla znova, to je trošku odvážne. Ani jedna žena to neabsolvuje dobrovoľne a každá má strach, tak ako zo zákroku tak aj z výsledkov biopsie. Ja za seba vravím, že už nikdy viac. Aj keď zákrok bol v pohode a dalo sa to v kľude zvládnuť. A ja verím, že už nikdy nebudem mať dôvod tento zákrok absolvovať.

ivapas
20. mar 2020

@betka226 Ja som to absolvovala preventívne, spolu s mamografiou a magnetickou rezonanciou z dôvodu pozitívnej rakoviny u rodinného príslušníka. Aj doktorka ma ukľudňovala, že nenašla nič neobvyklé, len si chce len úplne istá. A NAOZAJ by som radšej išla na akékoľvek vyšetrenie, vrátane biopsie, kedykoľvek je to potrebné, ako by mi mali zistiť rakovinu neskoro, lebo som na vlastné oči videla dôsledky. Ale ja som taká, že keď niečo "musím" urobiť, tak to urobím a nešpekulujem, aj doktorka sa čudovala, že pritom nevyvádzam, no ale čo by mi to pomohlo...

martina_pinke
20. máj 2021

Ahojte, punkciu preplaca poistovna, alebo si ju hradi pacient. Moja dcera 15 rocna ma cystu, maju odobrat vzorku a hovoria mi o minimalne 70 eurach.

mondolina
21. máj 2021

@martina_pinke
určite prepláca poisťovňa, mne teda áno, pred 2 rokmi

linda144
9. nov 2022

@pips13 prosím ťa, môžem sa opýtať, pri punkcii aj nejako lokálne úmrtia miesto vpichu alebo nie? Ďakujem za odpoveď

martina_pinke
31. dec 2022

@linda144
Ahoj, ak je to nejaka narocnejsia punkcia mozno ano, ale pokial je to klasika, tak naco by davali. Aj injekciu "na umrtvenie by si musela nejak prezit", tak uz by bolo jedno ktory vpich citis 😉 .
Da sa to uplne vpohode prezit.

sloniatko
17. nov 2023

@pips13
@pips13
@martina_pinke Mne to maju robit teraz tiez sa bojim..vzdy je nasledna aj operacia?dakujem

martina_pinke
20. nov 2023

@sloniatko operacie po punkcii klasicky nenasleduju, ak vysaju len hnisavu cystu. Daju len ATB.