Ako postupovať, keď chcem darovať obličku?

9. nov 2024

Zienky prosím nehejtujte ma za otázku. Radšej anonymne ju dám. Mám silnú potrebu darovať obličku hocikomu. Hlavne aby som pomohla. Ako mám postupovať? Zdravotný stav mám dobrý. Prežila som klinickú smrť a odvtedy mám chuť “len” pomáhať. Hlavne ľudom na lôžku, ktorí bojujú o život. Dakujem za vysvetlenie lebo vôbec sa do toho nerozumiem

hugoboss1923
9. nov 2024

Ak by som ti mohol poradiť, moc s tým neponáhľaj. Môže sa stať taká situácia, že tú obličku bude potrebovať tebe blízky človek. Ak jednu svoju daruješ a nastane situácia, že ju bude potrebovať niekto z tvojich blízkych, budeš si to vyčítať.

ukgirls
9. nov 2024

pokial sa to netyka priamo rodiny alebo niekoho kto ta o nu poziada a ty si vhodny darca tak nijak- ale mozes skusit dat inzerat na bazos 😀 kazdopadne pocitaj s tym,ze ta druha sa moze pokazit a si v pr.. alebo budes mat dieta a to ju bude potrebovat .. mozno mama otec niekto kto je pribuzny -buducnost nevies... chces byt uzitocna? chod vencit psov do utulku -ty za sprostost ludi nemozu

veronka1996
9. nov 2024

Nerob to. Ja som v 17-tich prekonala glomerunálnu nefridítu a prestala mi fungovať oblička. Je síce zásobovaná krvou, ale nerobí to, čo má. Keď mi prestane fungovať aj druhá oblička, zomriem.

autor
9. nov 2024

Aha, vidíte to takto. Porozmýšľam teda.

ruzovakrava
9. nov 2024

Ak máš neukojiteľnú potrebu pomáhať tak to môžeš robiť aj trochu inak ako si zničiť zdravie, môžeš robiť dobrovoľníka v nemocniciach na paliatíve, v útulkoch pre zvieratá, spoločníka v domovoch dôchodcov alebo detských domovoch

pinkgirl
9. nov 2024

Neviem či je správne len pre svoje uspokojenie rozdať svoje telo na súčiastky "zaživa"😉, ešte ho môžeš potrebovať. Ak máš potrebu konať dobro, dá sa to aj inak. Môžeš darovať krv, plazmu, chodiť do charity pomáhať, robiť dobrovoľníctvo.

vanilkovazmrzka
9. nov 2024

Myslim si ze by si mala absolvovat nejake psychoterapie. Ono je pekne darovat ale nemyslim si, ze to chces robit zo spravnych pohnutok. Najskor spracovat traumu a potom premyslat o formach pomoci druhym 🙂

lucylaw
9. nov 2024

U nás v súčasnosti nie je možné darovať obličku len tak "naslepo",jedine,ak by si mala vo svojom okolí niekoho,komu by si ju cielene dala,ale nemôže to byť len tak nejaký človek z ulice..Kedysi to bolo možné iba medzi príbuznými,už sa to rozšírilo aj medzi blízkych priateľov/známych,ale viem,že sa to veľmi prísne preveruje,či tam je skutočne medzi tými osobami blízky vzťah,aby sa predišlo nejakému obchodovaniu..Inak ľudia,ktorí sú zaradení na transplantačnom zozname,dostávajú obličky len od mŕtvych darcov (ak ju nedostanú od príbuzného alebo blízkeho)..Mamina je na transplantačnom zozname a čaká na obličku,takže viem..

oblaacik
9. nov 2024

A da sa to tu vobec? Je pekne ze chces pomahat ale mysli v prvom rade na seba, toto je prilis velke a riskantne rozhodnutie. Skus ist darovat krv, s tym tiez velmi pomozes.

kleopatra114
9. nov 2024

Prosím, začni najprv pravidelným darovaním krvi.

anjelicek26
9. nov 2024

Ono priroda je mudra a je vela dovodov, preco ma kazdy zdravy clovek dve oblicky. Keby potreboval len jednu, ma len jednu... takze ako pise kocka vyssie, zacni s darovanim krvi, to je velmi velmi uzitocne a ano zachranis tym tiez zivoty.

autor
9. nov 2024

Dakujem. Krv darujem už 12 rokov.

elisebah91
9. nov 2024

Daruj plazmu, keď krv už darovavaš.

anjelicek26
9. nov 2024

Robis dobru sluzbu uz teraz, ak ta ten zazitok velmi vzal, porad sa s psychologom, lebo pomahat je fajn, ale "rozkrajat sa pre druhych" v tomto pripade doslova a opisat to ako silnu potrebu, uz dobre nie je. Mas strasne vela moznosti, ako sa angazovat, najdi si to, co ti vyhovuje - hospice, stari ludia, utulky pre bezdomovcov... vsade je kazda ruka dobra a ludi malo... ludi netreba len "zachranit", ale aj dalej sa o nich postarat v dobe, kedy to oni nedokazu.

heln
10. nov 2024

este som s nestretla s takou tuzbou darovat oblicku. vies, ze ti moze chybat? niektori ludia maju po darovani velke zdravotne problemy.
krv chodis darovat, mozes plazmu a kostnu dren, myslim, ze je to menej invazivne ako darovat oblicku. este sa da darovat pecen, ta dorastie.

taktotedanie
10. nov 2024

Pokial aa to netyka rodiny vo vsetkej ucte a sama som zdravotnik oblicku si nechaj
Mozno ju niekto v rodine bude este potrebovat

marca12
10. nov 2024

Je pekne,ze chces pomoct. Ale pomahat mozes inymi sposobmi. Ja si oblicku setrim pre rodinu,nikdy nevies,kedy niekto z rodiny alebo tebe blizky bude potrebovat. Alebo aj ty sa mozes ocitnut v situacii,ze ti jedna zlyha a zachrani ta druha. S tymto by som nehazardovala a nehrala sa na zachrankynu sveta.

alickapusinka
10. nov 2024

Nikdy som nepočula aby len tak niekto nezištne niekomu daroval obličku.Teraz môj známy daroval svojej dcére a pokiaľ ONA je v poriadku chodi do roboty jej otec dovtedy bol draví chod po vyšetreniach.Takže nemyslím si že si sa jedneho krásneho dňa prebudila a zistila si že dobrý nápad dakomu darovať obličku.Prídeš do nemocncie a povieš vyberte mi jednu obličku a komu bude treba Jožkovi, Ferkovi, Jankovi ju dajte ked bude sedieť krv. To sa tak nerobí.Podľa mna žiaden lekár by toto neurobil že podte uspime vás a vyberieme obličku. Podľa mna TI asi ide o peniaze áno videla som inzerát že kúpi si obličku ale nikdy som nepočula aby niekto dal dobrovoľne.TY by si s toho mala čo teraz si zdrava a potom budeš chodť po lekároch. Kto by tak chcel asi žaiden človek ktorý je psychický v poriadku zdravotne TOP na 1 a odrazu mať zdravotne problémy.Len tak lebo som sa zobudila osvietil ťa alah a chcem dať obličku.Neblázni to mysliš vážne.Nikdy žiaden cudzi človek by to neurobil že by podstupil operáciu.Zamyslela si sa nad tým že ta druha môže zlyhať a potom si v ohrození života. Bola by to dialýza. Kto chce dobrovoľne podstupiť toto vyšetrenie ktore je ťažke a každý kto ma chore obličky by sa tomu rád vyhol.Stále mi s toho vychadza len finančna situácia a kedže to je trestne napísať darujem obličku za peniaze tak si to napísala že hoci komu daruješ.Nepoznám nikoho kto by sa tak dobrovoľne rozhodol.Každý človek chce byť zdraví zdravie je najviac v živote. Ja by som zvažovala aj keby trebalo rodinnemu prislušníkoví obličku a bola by som vhodný darca nedala by som asi ani keby mi nukali milion eur. Zadarmo niekomu dať obličku len tak a mať neskôr mať sama zdravotne problémy je hlúposť.Takže nič zato nechceš a len tak dáš ako tovar v obchode. Jasne. Zdravie je naj a aby sa niekomu polepšilo a ja mala zdravotne problémy to asi ťažko.Takže zrejme budu za tým peniaze a ťažka situácia finančna.

alickapusinka
10. nov 2024

za mna je to len pre peniaze pre nič ine zabalene akože je darovanie ak by niekto chcel už za peniaze.

alickapusinka
10. nov 2024

To je všetko len pre peniaze lenže inzerát predám obličku za toľko a toľko eur je trestný.

danyelia
10. nov 2024

Neblázni...🙄 Pomôcť iným vieš aj inak...

laurita285
10. nov 2024

Je čas navštíviť psychiatra.