Ako podporiť hojenie operačnej rany?
Ahojte. O dva týždne mi budú vyberať na chirurgii znamienko 2x6cm. Mám ho na priehlavku, čiže sa mi tam trie topánka, plus zasahuje aj cez jazvu. Potrebujem aby sa mi to čo najrýchlejšie zahojilo aby som mohla pracovať (pri práci som dosť aj v pohybe a hlavne musím byť obuta). Je na toto vhodný wobenzym? Ak áno kedy ho začať dávať ? Už pred výkonom ? Ako dlho a koľko ? A koľko potom ? Ešte som počula o vysokých dávkach C vitamínu. Je to tiež vhodné ?
A prosím poraďte mi.. ja mám príšerný stres z toho ako mi budú na to miesto pichať injekcie na znecitlivenie. Nieje niečo voľnopredajné čo si dám a nebudem cítiť ani injekcie ?
Po sekcii mi odporučili sprej cicatridina. Veľmi pomohol, je celkovo na rany, dobre sa to hojí.
Čo sa týka bolesti, neviem poradiť, ale toto nebude žiadna hrôza, neboj. Keby to bolo zapálené a pod, mohlo by to bolieť, ale aj je to normálne zdravé, len ti idú vyrezať, tak toho by som sa vôbec nebála 😊
@vanilkovazmrzka no už mi odtiaľ brali vzorku a tie injekcie do tej tenulinkej kože pri kosti boli naozaj veľmi bolestivé. Žiadnu tak bolestivú injekciu som nezažila. Len pri vzorke mi dali 4, takže teraz rátam viac.
@snehulak77 a ten sprej si si dávala priamo na ranu po sekcii ? Od kolkeho dňa sa to môže ? A ako často ? Najskôr si si to vyčistila napr liehom a potom nastriekala a zalepila ?
Po vybratí stehov môžeš štandardne robiť niečo s jazvou.
@sono2 no stehy povedali že budem mať dva týždne
Použi biolampu
Dovtedy to budeš mať zalepené a nič na to nedávať, nemáčať. Až po vybratí stehov. Skús ten sprej cicatridina. Poprípade ti lekári odporučia. Mne pomohla repíkova masť
Aha, tak to ma nenapadlo… nuz tak to musis uz len nejako vydrzat… a podla mna mas narok byt nejaky cas po tom zakroku pn, takze snad nechces ist rovno z nemocnice do prace?
@isis234 povedali že zalepene prvé dva dni a potom si to mám odlepiť, vyčistit a zas zalepiť a takto každý deň
@vulka ale až po vybratí stehov ? Vtedy už predpokladam že to bude ok zhojene ale ide mi o to obdobie dovtedy
Nie. Lampou zabezpečuješ hojenie rany. Nečakáš na výber stehov.
Nejde mi vôbec o to ako bude vyzerať rana, len nech nekrivam mesiac kvôli tomu
@vulka čiže si to mám pri čistení dávať pod tu lampu ? Na ako dlho a ako často ? Vieš aj poradiť ktorá je dobrá ?
@vanilkovazmrzka nie, nepôjdem hneď do práce ale ak by som mesiac nevedela dobre chodiť kvôli topánkam tak už to bude dosť škrt cez rozpočet. Plus máme aj malé deti a im vysvetľovať že mama nemôže ísť na ihrisko lebo nič neobuje..
Ty už teraz vieš ako si to budeš čistiť? A prečo čistiť? A lampa normálna od Zepter
@vulka áno viem, vysvetlili mi všetko okolo toho keď ma objednávali na zákrok. Respektíve odpovedali na čo som sa pýtala. Ja radšej viem dopredu čo ma čaká aj keď sú to drobnosti
@vulka a pozerám tu biolampa, to je teda naozaj extrémna suma, to si určite nemôžem dovoliť
Veď tak si požičaj alebo skús na rehabilitácii. Aj keď neviem, či sa také čosi dá po vybratí znamienka.
@vulka no nepoznám nikoho kto tu lampu má a na rehabilitáciu ma s týmto nebudú posielať a ani tam nechodím, že by som sa vedela dohodnúť
A čo sa tak bojíš? Sa ti zle rany hoja?
Ja by som nepoužívala vôbec nič.
@sono2 po pôrodoch som mala vždy komplikácie s ranou a hojenim. Tiež aj keď som mala nejaké menšie úrazy. A teraz pri deťoch a práci potrebujem čím skôr fungovať.
A áno aj som stresator v tomto, mám strach z lekárov, úkonov atď
Keď to budeš čistiť Betadine, bude sa ti lepšie hojiť rana
Chápem.
Normálne som dávala na ranu, ešte som mala stehy. Myslím na druhý deň som si to už dávala

Prosim ta injekcie nebolia, nebud paranoidna. Pozeraj sa opacnym smerom a ani si to nevsimnes.
Su aj take hydrogelove naplaste na rany, to by mohlo fungovat, ale zalezi cim ti to zabezpecia po zakroku. Neviem, ci to je vhodne hned po takom ukone.