Ahojte, ako pocitujete palenie zahy? Mna uz niekolko mesiacov kazdy den pobolieva na hrudi ako ked je zapalene hrdlo, ale na tej trubici medzi prsiami. Niekedy ma to pobolieva aj na prsiach. Som na materskej s malou dcerou, ktoru obcas dviham a obcas ma bolieva aj chrbat. Dr ma poslal na gastro, ze je to palenie zahy, ale mne sa zda, ze je palenie zahy iny pocit. Vobec nemam nafuknute brucho, plny zaludok, negrga sa mi, len mam ako keby doskriabanu tu trubicu. Stravujem sa zdravo, nie som tucna (170cm a 63kg) Na gastre mi nasli helikobaktera, toho som preliecila, teraz este mam ist na kontrlny odber, ci je vylieceny.
ano, aj mna bolí na hrudi...a keby si vedela ako hnusne....mám pocit, že sa zadusím, tak mi sťahuje všetky svaly okolo hrude....od vrchu krku, až po spodok pŕs...
pálenie záhy ma občas potrápi tiež a keď je veľmi silné tak mám vážne pocit akoby mi tá trubica išla zhoriet 😀 minule ma dokonca aj pri pregĺganí bolelo až dole plmedzi rebrami, ale to sa mi stalo raz v živote, skús si kúpiť fatru alebo aspoň mlieko si daj, uvidíš či to povolí...ako dlho Ti to už trva?
@ladyaki uz dlho, zacalo mi to v juli tak 3x denne, po mesiaci som isla k dr, poslala ma na gastro, tam som bola na tej gastroskopii, nasli helikobaktera, mala som dvoje ATB a lieky proti paleniu, ktore na palenie neucinkovali. Po dobrati som cakala 4 tyzdne a znova idem na kontrolny odber, ktory bude v piatok. A cely cas ma to palieva, ale posledny tyzden sa to dost zhorsilo. Najhorsie je, ze na vysledky sa caka 2 tyzdne, ale som odhodlana pyrat nejake lieky hned v piatok. Skysala som fatru, mandle, trochu mi pomaha soda, tak cely den popijam vodu so sodou. Volala som na gastro, ze si nemam davat volnopredajne lieky, aby to v piatok neovplyvnilo vysledok.
@ladyaki ani neviem co mam jest, lebo mne je tak z akehokolvek jedla.
kúp si minerálku fatru, keď tak cmulacie tabletky rennie ale s jedlom Ti veľmi neporadím, mňa keď páli záha tak sa vyhýbam pečivu a hlavne aladkým koláčom, či už makovka, vianočka, donuty alebo moravské koláče, tie v žiadnom prípade
ach prepáč, až teraz som.si prečítala ten predchádzajúci komentár, tak to rennie si radaej nekupuj, skús banán a keď tak mlieko, to vraj pomaha, ale mne vždy len na chvíľočku
@ladyaki dakujem, no som zvedava kedy to prejde
@jessinocka potrebuješ trochu zdiétniť jedálniček a zistiť, čo ti škodí. Ja som vynechala kávu, sladké, kysnuté /chlieb/.....a beriem Famotidin a Ganaton. Po nich nemám to sťahovanie. Ja ale som zahlienená a oddrhujem, odkašliavam, akoby ma hrdlo začínalo bolieť a také hleny mám. Už roky a nič neprechádza.
@jessinocka skus sa pozriet aj do skupiny https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/gastroezofagealny-reflux-u-dospelych-2/
najdôlezitejsou vecou je zmena jedalnicka,
aj ja som mala helikobakter a mne bolo zle aj z cistej vody 😔 .. teraz to je, pokial sa stravujem rozumne pod kontrolou..
@gab a po prelieceni helikobaktera ti stale byvalo zle kym si nezmenila jedalnicek? ja sa praveze stravujem zdravo, vyprazane, sladke a ani pikantne nejem, kavu uz tiez nie, obcas si dam pecivo, to je jedine. Idem pozriet ten odkaz
Môže sa to kľudne aj takto prejaviť, treba sa snažiť jesť nekyslé potraviny, také neutrálne..
palenie zahy nemusi byt sposobene len kyslymi potravinami, mne tento problem sposobuje napriklad aj paprika, aj uhorka. Treba si dat pozor na to, co zjes. U kazdeho sa toto prejavuje inak. Mne byva tazko, zaludok mam naruby, grga sa mi, no cele zle
Mne zaberala bystrinka.
@jessinocka ano, aj po prelieceni helikobaktera mavam zahu, ale tie obrovske bolesti zaludka su prec...
pokial si ustrazim co jem, je to ok,
myslim, ze univerzalny tip co zabera nie je, kazdy si musi najst, co mu vyhovuje... v zaklade isto kava, cokolada, vyprazane veci, pecivo s drozdim (to je na baze kvasenia alkoholu, kvasok - na baze mliecneho kysnutia - ja si robim kvaskove veci)
takze odsledovat, co ti robi zle a aj niektora kombinacia jedal (napr dusena cibula + mleta cervena paprika je oujou... ale ked dusim cibulu na vode, pridam mäso a papriku mletu len na samom konci do hotoveho jedla, je to ok)
ale to uz vyse 2,5 roka testujem co s cim
este je celkom dobra pomoc zuvanie zuvacky, jednak si robis sliny, ktore maju dobre bakterie, co potrebujeme pre travenie a nema clovek sucho v ustach, a ochranuju sliznicu ....
@gab ja som tu prestudovala celu diskusiu. Dnes som od ran na malinkych porciach, nemozem si sadnut po jedle aspon hodinu, hodinu nepijem pojedle a je to lepsie, citim este tlak na prsiach, ale aspon ma uz ta trubica neskriabe. V piatok idme na tu hadicu, som zvedava co povie. Mna zaludok vobec nebolieva, len pazerak. Idem si kupit caje senovku, repik, mysi chvost, medovku a budem to striedat, medovka mi robi dobre. este som nasla, ze aj ovsene vlocky, aj to vyskusam, mohli by nasat kyselinu, ked je najhorsie, ze len take surove za lyzicku zjem. Dakujem za rady a za info, mne az vcera doslo, ze to je naozaj zaha a nie nejaky zapal dychacich ciest.
@jessinocka áno môže to byť záha ,ja som sa liečia s hrdlom asi tri mesiace už už , že mandle von a tak a nakoniec to bolo to , že sa mi v noci vracala kyselina do toho hrtanu ..... určite sa vyhýbaj pečivu, sladkostiam , kyslému , korenenému . môžeš si dať minerálku fatru napríklad alebo aj budiška bola dobrá , brusnianka .... treba to doriešiť jednoznačne na gastre určite , namala si stresové obdobie ?*???? v zelenine paprika napríklad mne robí zle, uhorka niekedy , keď jem ovocie alebo zeleninu šupky a jadierka sa snažím dávať preč ... napríklad brutál kyselinu mi robí ananás ... no a nejesť pred spaním,,,, ešte čo som odsledovala na sebe , lepšie mi robia mliečne výrobky bez laktózy
@gab
aj zazvor sa chystam vyskusat. A najviac mi pomaha soda, ale ta sa zevraj neodporuca, ani neviem kolko jej mozem denne zjest, vcera som si dala 2 lyzicky (2x po lyzicke). Len neviem ci si mama aj pytat nejake lieky v piatok, ked som sa docitala, ze vam skoro nikomu nepomohli.
@jessinocka kúp si aj yzop lekársky mne robili dobre kamilky, repík a tento yzop, je protizápalový a aj pankreasové čajové zmesy sú výborné
@jessinocka lieky , ono je to treba fakt užívať podľa predpisu , mne napríklad dal posledne ganaton a najprv mi bolo hrozne , ale potom sa mi výrazne uľavilo
@womankc mala som stresove obdobie a dlho, mne je uplne jasne, ze som si to sposobila sama. Stres, stale som nosila dceru 10kg na rukach, hocijako som jedla - nepravidelne a naraz vela. Len dufam, ze sa to da este vratitdo povodneho stavu.
@womankc
ja som mala pantoprazole pocas liecby helikobaktera, jedla som ho tyzden, ale nebolo mi lepsie. Mozno to bolo malo. Za kolko zvyknu zabrat taketo lieky?
@jessinocka uz je neskoro riesit to, ze si za to mozes sama. Hlavne treba sa snazit si pomoct co najviac. 🙂
@jessinocka ja som brala pantoprazol hooodne dlho... a ništ... ☹
repik je dobry, ale na vecer nie pit, na vecer ked je tazko tak radsej mysi chvostik a hlavne horciny pridat do jedla na travenie, aby zaludok dobre pracoval
ano, tukove veci robia svoje, ono je to tazko povedat, co presne je na vine, ci dvanastornik a jeho spracovanie tukov, ci zlcnik a spravne vylucovanie zlce, alebo aj pankreas ajeho zle vylucovanie stiav na travenie, pripadne slezina a detto travenie..
a uz to ide pospolu ruka v ruke...
@womankc - ja syry vôbec nemôzem a to som ich mala tak rada ani bezlaktozove nemôzem... 😔
ja mam vred na dvanastniku.. aj helikobakter. Bolel ma zaludok,aj na dotyk,mam vela kyseliny.. az tak,ze som sa aj v noci na to budila ako mi to ide do krku.. do ust..sla som na gastro a tam sa mi to potvrdilo..mala som antb..teraz len emaneru na kyselinu..
Skus si vypytat helicid ale kamoska to mavala tiez a zistili jej ze ma HIT
@jessinocka ahoj, znovu sa sem vraciam, dúfam, že už je Tvoj s plálením záhy vyriešený...no ak by náhodou nie, objavila som skvelú minerálnu vodu, aspoň mne osobne zabrala , volá sa to mlýnský pramen Karlovy Vary, ak si neskúšala, rozhodne si ju kúp 😉 v ČR som nenašla Fatru, tak som sa pýtala priateľa či majú niečo podobné a toto je ešte oveľa lepšie, okamžite po vypití asi deci a pol pálenie záhy ustalo 🙂
@ladyaki dakujem, pohladam ju aj tu. Ja mam ganaton a nolpazu a je to o polovicu lepsie.
tak super, som rada, že sa to lepší... snáď to už čoskoro prejde, už vedia z čoho to teda máš? @jessinocka
Keď ťa páli záha tak vôbec nemusíš byť nafuknutá a už vôbec sa ti negrgá, vtedy ti je skôr tak ťažko. Kľudne to môže byť záha, mohlo sa ti stať, že si zjedla veľa kyslého a vystúpalo ti to tak vysoko, že ti normálne spálilo tú trubicu, ktorá ťa bolí, mne sa to už tiež viackrát stalo