Keďže mi bola stanovená diagnóza tetania a úzkostná porucha s panickymi atakmi, som už z tých atakov v štádiu ,že mám problém už niekam ísť,čo u mňa nie je bežný stereotyp. Snažím sa to prekonať bez AD. Chcela by som od Vás radu ako nastaviť myseľ aby som to zvládla. Teraz som pozvaná na slávnostný obed a už mám myšlienky,čo ak má prepadne atak. Atak sa u mňa prejavuje nepravidelným búšenie srdca,keď to vytiahnem aj na 170, mdloby, triaška,sucho v ústach a keď to na mňa príde mám problém aj odpovedať na bežné otázky. Bojím sa strašne niekam ísť. Viem,že zväčša každý mi odpovie,že jednoznačne AD,no podľa mňa to môj problém nerieši,len to potlačí. Ďakujem za každú radu.
@janetinka27 ako volá má kamarátka s ňou som každý deň v kontakte. Oslavuje narodeniny
@janetinka27 donekonečna sa nemôžem strániť to viem. Musím to nejak prekonať
Je to slavnostny obed s rodinou, alebo teda s ludmi, co su ti blizki?
Ja ked som mavala tetanicke zachvaty, tak mi pomohlo, ked som mala na okoli ludi, ktori vedeli co mi je a v pripade zachvatu vedeli ako reagovat. Vedela som, ze sa na nich mozem obratit, ze mi pomozu, vyjdu so mnou von na vzduch a pod. Takze som sa citila ovela istejsie a tym padom som take veci zvladla bez problemov. Bola som na to pripravena.
Ale mala som stresy napr. u kadernicky, ze co ak v strede farbenia vlasov mi pride zle a budem tam sama, bez akejkolvek opory. ale aj tam som si povedala - poviem, ze mi prislo zle, musim na tolaetu, alebo von na vzduch a bude to ok.
Ale zas ja som mala len jemne zachvaty tetanicke, ked mi prislo naozaj fyzicky zle, nemalo to suvis so psychikou - moj strach bol uz len z toho, ze mi pride zle.
Riesenim nie je donekonena sa stretnutiam vyhybat. Skus psychoterapiu, rozanalyzuj preco by bol problem ak by si na tom obede dostala zachvat? Co by sa stalo? Co by si v tej chvili potrebovala aby urobila kamoska, alebo ludia okolo?
@nafka0483 včera som mala záchvat a to som mala ísť len po manžela do práce,no myslim,že som to lepšie zvládla ako zvyčajne. Nedošlo to až do takého štádia. Veľmi sa snažím to nejak predýchať. Kamarátka vie o mojich stavoch, no nie je mi to príjemné v žiadnej spoločnosti.
Prešla som si tým čo popisujes v roku 2018/2019
Neprajem ani najhoršiemu nepriateľovi. Ja som sa bála vyjsť aj z domu, že čo sa mi zas prihodí. Ja som mala vtedy aj také spúšťače, že som stála pri pokladni a zrazu sa mi začala hlava točiť, vnútorná triaška a nevedela sa ani pohnúť... Doteraz neviem co bol spúšťač ale trvalo to veľmi dlho kým som sa z toho dostala. Dokonca aj AD mi boli predpísané ale nikdy som do seba nedala ani tabletku a som teraz šťastná, že som nepodlahla AD!! Som rok po tom co som úplne bez tých hnusných stavov. Jedine co mi zostalo sú lieky na búšenie srdca ale už aj tie idem vysádzať. Len Dr mi neodporucil naraz vysadiť tak si dávam len ráno 1/4 tabletky. A co mi tak pomohlo? Hm, sama neviem... Asi prekonať samu seba, zmeniť myslenie... Ísť medzi ludi a vydržať to tam aj napriek atakom... Začala som sa venovať viac sebe, robiť to čo má baví... A dúfam, že nikdy v živote už nemusím prežiť to co som prežívala a chodiť po Dr od dverí k dverám...
@vikinka292 ďakujem,že ma chápeš. Ja s tým bojujem už tretí rok. Všetky vyšetrenia v poriadku. V noci sa strhával zo spánku,kedy mi tŕpnu ruky a busi 💓. Pokiaľ nám ísť niekam hneď ako je mi oznámené,nemám problém. No ak je to naplánované, normálne stres panika. To ,čo píšeš ohľadom pokladne,to dobre poznám. Ak je dlhší rád a ja mám čakať, normálne mám potrebu vybehnúť von a všetok nákup tam nechať.
Mne tiež pomáhalo ako píše príspevok vyššie keď bol so mnou niekto kto vedel odvrátiť pozornosť. Kamoška sa vždy so mnou začala baviť o úplne iných veciach a vedela ma vždy nejako ukľudniť. Sťažovala som sa aj neurologičke že mám strach lebo ľudia to často nechápu dokonca aj moji vlastný rodičia. Povedala mi že sa s tým musím naučiť žiť a preknusnúť to. Zabaviť si myseľ keď cítim že na mňa niečo ide. Ja som ale aj neskôr brala AD. Na začiatku mi to pomohlo. Potom som ich sama od seba vysasila. Pomáhalo mi aj dýchanie do sáčku keď išlo do tuhého
@kkovacovak ďakujem,že si sa podelila o svoju skúsenosť
Autorka a skusila si aj psychologa, intenzivnu pychoterapiu? Lebo je to v hlave a ak to nevies zvladat a prekonavat sama, tak ti mozu pomoct.
Keby si sa s kamoskou dohodla, ze v pripade, ze ti pride zle, tak ta vezme von, odvrati trosku tvoju pozornost, vyjdete na vzduch, nadychas sa a podobne? Nie je to prijemne, ale ani ti ostatni ludia si nemaju co mysliet, ved sa moze stat hocikedy a hocikomu, ze pride nevolno.
@nafka0483 bola som len u psychiatra,no hneď AD. Keďže mám problém chodiť dokonca po lekároch,tak pri psychológovi som nebola.
@nafka0483 ono ja nechcem veľmi zaťažovať ľudí s mojimi problémami. Ono ten kto takýto stav nezazil,nechápe to.
Áno ľudia to nechápu ale možno si sama pomôcť nevieš. Nie je hanba požiadať o pomoc. Skús jogu alebo nejaké dychové cvičenia. Meditáciu. Nech sa naučíš dostať sa do kľudu a vypnúť hlavu. To si myslím že by mohlo pomôcť
Urcite vyskusaj psychologa, terapeuta... a prekonat sa a ist tam bude najlepsi trening, ved pojdes za niekym kto ti pomoze 🙂 pripadne skus zavolat na nejake linky dovery, tam su psychologovia, poradia a podporia ta aj cez telefon.
Nechces zatazovat inych, ale clovek, ktory ma nejaky zdravotny problem predsa pomoc potrebuje. Sama vidis, ze to nemas pod kontrolou, tak preco nepoprosit o pomoc, ak tu pomoc je? Nebudes kamosku otravovat stale, len ju poprosis, ze kedze vie o tvojich problemoch, tak ci na tej jednej akcii ti moze byt k dispozicii, v pripade, ze by ti prislo zle.
Nie je hanba poprosit o pomoc ked ju potrebujes. Ved rodina, kamarati a aj odbrnici su tu na to ;)
Pripadne este vyskusaj jogu, meditaciu a podobne metody, kde sa naucis pekne dychat, predychat problem a das si mysel do pohody. Drzim ti palce.
@nafka0483 ďakujem pekne
ahoj, ako Ti to začalo? stala sa Ti nejaká trauma ktorá bola spúšťač? Lebo ja som tymto kedysi trpela ale bolo to čisto zo psychiky, zlé obdobie, neustále som mala vnutorny stres. telo reagovalo.
ale prestalo to 🙂 lebo som zmenila život, myslenie... a hlavne som ja začala byť paňou môjho mozgu nie mozog mojim pánom. všetko naozaj všetko je v hlave 🙂
A viem, ze mozno niektore veci nechces pocut, ale:
- lieky nechces (ok, chapem)
- blizkych ludi zatazovat nechces
- ku psychologovi mas problem ist
Cize ake riesenie vidis ty? My ta tu pochopime, aj virtualne podporime, ale na to aby sa tvoj stav zlepsil musis urobit dalsi krok ty. Tazky krok, prekonat sa, nieco, co sa moze zdat ako uplne nerealne a nedosiahnutelne. Ale ty to dokazes, svoj dalsi zivot mas vo svojich rukach 🙂 uvedomujes si, ze to nie je ok, takze len odvahu poziadat o pomoc a potom uvidis, ze kazdy uspech ta bude hnat dalej vpred.
@banderaska29 no mala som stresujúce obdobie takých desať rokov a myslím,že to bola príčina. Prišlo to jedného dňa z ničoho nič. Myslela som,že mám infarkt a umieram. Potom sa mi to párkrát ešte zopakovalo a do toho prišla psychika,že to očakávam. Začala som sa vyhýbať miestam,kde to na mňa prislo a bola som a aj som v bludnom kruhu.
@nafka0483 máš úplnú pravdu. Je to len na mne.
no vidíš, takže odpoveď je, že strach že to príde Ti to spúšťa. keď sa trošku naučíš pracovať so svojim telom a rozumieť svojej hlave a duši, prestane to.
to čo sprav je, že urob vo svojom vnútri pomyslenu hrubu čiaru za minulosťou. a začni na čistý papier písať nový príbeh šťastnej silnej ženy, ktorá zavrie demonov v skrini. Mne sa to podarilo a tiež som mala u seba sanitku ked to bolo prvý krat tiež som si myslela ze príde infarkt..
veľa magnézia, fakt veľa papaj. ja som sa naučila s tym žiť a vždy keď som cítila náznaky som začala pravidelne pomaly dychat a hovorit si, že to je iba moja hlava, že som zdrava a nič sa mi nestane.
Je to na tebe ale ty mas v sebe tu silu a zvladnes to 🙂 len si to musis stale hovorit a nastavit si tak myslenie.
To su procesy, ktore prebehnu v tele automaticky, skor ako si ich uvedomis. Cize si potrebujes vytrenovat hlavu tak, ze tieto veci ovladas TY! Ty das telu signal, ze je vsetko v poriadku a ze nema dovod spustat stresovu reakciu. terz to robi tvoja hlava bez toho aby si si to uvedomila. Ale neboj sa, zvladnes to 🙂
a ešte jedna vec - choď na miesta, ktorým sa vyhýbaš. tam kde ti to začalo. Sadni si a nadýchni sa a povedz si, že odpúštaš, dakuješ, prosíš a miluješ. premôž sa, aby si to v sebe uzavrela. Ja som sa takto bála ist na cesty autom ,že ma to chyti za volantom.. premohla som sa a šla som. verila som si že to ovplyvním a podarilo sa. a tak som svoj strach porazila a už sa nebojim 🙂
@nafka0483 ďakujem
@banderaska29 ďakujem pekne
Dievčatá pevne verím,že to zvládnem. Mám pocit,že je to už lepšie ako predtým. Nespanikarim až tak
ja som bola podobný prípad, je to hrozný pocit, chápem ťa. Mne pomohlo mindfulness, konkrétne kniha "Život samá pohroma"
Aj ja mám tetaniu,mne ju spustil iný zdravotný problém z ktorého som bola tak vystresovaná že som mala tetanicke stavy a aj to trvalo kým diagnostikovali že čo mi je,v priebehu týždňa som bola 3x na pohotovosti a som myslela už že umriem z tej nevedomosti,výsledky krvi a všetky vyšetrenia dopadli v poriadku len mne bolo zle.ja som mala nonstop triašku skoro 24hodin 7dni v týždni,tocaky,plytké dýchanie,začalo tŕpnutie končatín, tváre,zle sa mi pozeralo-akesi hmlisté videnie,pocit na vracanie.....predpísali mi xanax,dala som si len raz,a potom mi psychológ odporučil relaxačné cvičenia s nejaké čaje na upokojenie,inak mám doma aj ľahké AD od neuro ale zatiaľ som ich neotvorila.ked to na mňa ide. (teraz zvyčajne ako brnenie v tvári)tak sa snažím predýchať to,spraviť čaj a upokojiť sa a nezamýšľal sa nad tým (čiže sa začnem hrať napr s deťmi alebo pomôže zmeniť prostredie napr ísť hneď von).inak guaracujan môžeš vyskúšať -ten niekomu pomáha a samozrejme magnezko.a psychológ mi odporučil vždy mať pri sebe 1tabletku xanaxu len pre pocit istoty že ak ti náhodou príde zle tak ho máš po ruke.
@pelikan ďakujem za tip
@diuska86 a máš aj búšenie srdca ? Guaracujan je voľno predajné ?
Aj ja mám panicku poruchu úzkosti mávam otrasne záchvaty hlavne večer a keď vyjdem z domu tak hneď má to chytí hlavne keď idem do obchodu k lekarovi a tak. Naposledy som utiekla z čakárne od psychiatra lebo má chytil strašný záchvat 🙁 už som zúfalá som v 9tt tehotenstva bojím sa ako to celé zvládnem
Záchvaty keď idem niekam sa snažím len predýchať žiaľ nič iné mi nepomaha ja sa vždy strašne trasiem a neviem dýchať
ak nechces ist, mozes sa este mozno vyhovorit na covid. alebo ak mas moznost, chod tam s niekym, kto ti je blizky, mozno sa budes citit istejsie, budes mat oporu.