Ako ošetriť spáleniny od slnka?

4. jún 2023

Alebo ako im predísť? Akým opaľovacím krémom sa chrániť? Alebo čo ak sa už stane, čo použiť na ošetrenie-masť na spáleniny alebo ako rýchla pomoc kyslé mlieko? Treba to potom hneď zotrieť? Aký faktor krému treba tu na SK použiť? Vopred ďakujem

matus7030
4. jún 2023

Ja som naozaj tmavý typ - ale na začiatku leta (máj) pri opaľovaní používam faktor 30. Neskôr keď už som opálená si dávam iba 6-tku. Ale natriem sa vždy keď idem na slnko. Pokiaľ si svstlý typ a opaľuje ťa do červena, máš spálenú kožu, určitd by som zvolila aj vyššie faktory. Tvár si napríklad nevzyknem opaľovať vôbec. Po opaľovaní používaj krém po a keď už je zle a máš popálenú pokožku za mňa jednoznačne Panthenol - schladí a upokojí kožu.

svetlonos
4. jún 2023

@matus7030
presne to iste som chcela napisat 😅.

amelia89
4. jún 2023

nech si kdekolvek pouzivaj spf 50. nejde o opalovanie ale o chranenie koze pred slnkom(rakovinou) a aj starnutím pleti. neboj sa opalis sa aj pri spf50 to uz dneska hadam vie kazdy. a nevystavuj sa slnku pri najvacsom vypeku, potom by si sa nemala spalit. ale ked sa spalis tak idealne mat kupeny panthenol…

bloger
4. jún 2023

Kyslá smotana je dobrá na spálené telo. Najlepšie je predcházať tým, že sa človek natrie opaľovacím krémom. Podľa mňa čím väčší ochranný faktor tým lepšie.

domiklik
4. jún 2023

Faktor závisí od viacerých parametrov, hlavne uv index stanovený na daný deň a tvoj fototyp... Ja som tmavá, tmavé oči, tmavé vlasy, bez znamienok, pod 30 nejdem, plus čím vyššia nadmorská výška tým vyšší faktor. Nosím klobúky, slnečné okuliare....

domiklik
4. jún 2023

No a najlepšie je sa nespalit, ale keď už niečo také nastane, tak jednoznačne Panthenol 10% pena z lekárne. Nelepi, nestipe a rýchlo sa vstrebe,netreba so sebou robiť pokusy...

domiklik
4. jún 2023

@matus7030 ta 6, to si nemusíš dávať nič...

misinka0611
4. jún 2023

Najlepšie sa natierať faktorom minimálne 30. Dávať pozor na zradné počasie. Prvé slnko po zime býva kritické, alebo keď je cca 25, pofukuje a ty necítiš že by bolo nejaké veľké teplo. Omyl opaľuje ta a možno aj horšie ako keď je 30 a bezvetrie, len to necítiš, nenatreš sa. Spálenie je zle a teraz nemyslím červená koza, citlivosť, ale je to nebezpečné z hľadiska chorôb, porušenia kože a pekne ti starne pokožka. Ak už sa stane, Panthenol sprej mať doma. Spáleniu môžeš predchádzať aj tým, že sa budeš zdržovať v tieni, nosiť klobúky ktoré zakryjú čo najväčšiu plochu, hlavne ramena bývajú kritické.

autor
4. jún 2023

Ďakujem za všetky odpovede.