Ako dostať blízku osobu na protialkoholické liečenie?

lussytalulu
16. máj 2022

Ahojte, neviem či to sem môžem pridať, no potrebujem poradiť. Potrebujem blízku osobu dostať na proti alkoholické liečenie. Je to pre mňa veľmi náročné a deprimujuce. Neviem odkiaľ začať.... Táta osoba si myslí že to nepotrebuje no opak je pravdou... Čo povedať aby stým už konečne súhlasilo... Niekde som čítala že najprv treba psychologické vyšetrenie, ak by ste poznali niekohookres SK a BJ a aj kde na liečenie. Vopred ďakujem a a
Dúfam ze to akosi vijde.

belasy_motylik
16. máj 2022

Ak dotyčná osoba nie je na to nastavená, tak liečenie nedokončí, alebo sa k závislosti po liečení vráti, premýšľala si nad touto súvislosťou?

dzulli1980
16. máj 2022

No pokiaľ si "táto osoba" myslí, že to nepotrebuje, neurobíš nič ... sama seba zbytočne oberáš o energiu ... dotlačíš ju tam, chvíľku super, mega, giga ... a za pár týždňov, mesiacov, bude tam, kde bola ... kde je vôľa, tam je cesta, kde vôle niet, je cesta zarúbaná.

lussytalulu
autor
16. máj 2022

Je to ťažké... par krát odpadla, trpnu jej prsty, lieči sa aj na tlak, má stavy že sa stále opakuje, už nerozmýšľa ako dospelý človek. Apsolutne ju nič nezaujime len to kedy to do seba dá... Chodí do práce a vyhovára ze je to z toho únava, bolesti a pod. Má preventivnu spravenú výsledky ze všetko dobre čomu nechápem. Ako funguje pečeň a ostatné organy. No mam strach že snou hodí ešte raz a už to nebude ono. Co bože chraň. Ano, viem že ak ju tam dostanem a po návrate sa možno zasa do toho pusti. Ale aspoň som to nejako skúsila...

kittykat22
16. máj 2022

@lussytalulu dospeleho svojpravneho cloveka na liecenie nedostanes bez jeho vysloveneho suhlasu 😐 Aby clovek po lieceni zostal triezvy tak musi brat lieky, chodit na stretnutia AA aby sa udrzoval v kondicii a triezvosti. Aj tak su navraty na liecenie pomerne caste. To nie je tak, ze tam ten clovek pojde 1x a je to. Trva to roky a chce to hrozne sebazaprenie a hlavne musi ten clovek vazne chciet. Pozri si stranky od mudr. Karel Nespor - on je v CR vyhlaseny lekar na zavilosti - specializuje sa na zavislost na alkohole. Napisal velmi dobre knihy, prednasa a lieci najtazsich alkoholikov v Prahe. To, ako si ty predstavujes liecenie zavilosti, nema zial s realitou nic spolocne.

belasy_motylik
16. máj 2022

@lussytalulu pokiaľ nie je zbavená svojprávnosti, tak nie je právna cesta a pokiaľ by už bola v život ohrozujúcom zdravotnom stave, tak by ju zobrali len nevyhnutný čas hospitalizácie. Ja viem, že je to z ľudského, aj citového hľadiska strašné, ale pokiaľ nebude ona chcieť a bude odmietať uvedomiť si, že má problém, tak máš zviazané ruky.

jjanulienka
16. máj 2022

Je to pre teba blízka osoba? Skúšala si úprimný zozhovor? Zažila som niečo dosť podobne s mojim otcom, ktorému som po narodeni mojho syna a po jednej udalosti čo urobil, povedala, že ak neprestane neuvidí viac maleho. Prestal. Ten človek musí sam chcieť. To, že to chceš ty nepomôže, žiaľ...

adaam
17. máj 2022

skús najskôr ambulantnú liečbu u psychiatra

0silvia0
17. máj 2022

@lussytalulu keď odpadne, volať sanitku. Zachranárom povedať, že ide o alkoholika. Poprípade sa porad tu na tejto linke:
http://www.otvorene-srdce.sk/
Riešili sme to s kolegyňou, dnes funguje v pohode, pomohli.

lussytalulu
autor
17. máj 2022

@kittykat22 😢😢

lussytalulu
autor
17. máj 2022

@jjanulienka áno je, skúšala som sa a aj doteraz vdzy jej hovorim veci od srdca. Aj to ze ostane sama, že môže zomrieť, ako žila vtedy, co sa stalo? kde bol prelom? O problémov... Tu mi povie nerob si starosti všetko bude v poriadku, obzrie sa a už zahovara. Viem ze to bude ťažké, ale ak to nespravím tak potom kto? Nechám ju v takomto stave zomrieť? Aj keby na silu no, skúsiť to musím len kde začať? 🙁

maary11
17. máj 2022

@lussytalulu No presne ako píšu baby vyššie, toto je v podstate veľmi ťažko riešiteľny problém. A ak on nechce, tak tam nie je žiadne riešenie. Mame to isté v rodine a už sa to ťahá 20 rokov... Bez výsledku, a bol aj na psychiatrii po jednom výstupe, mohol ísť rovno na liečenie, ale on nemá problém.. Problém sú všetci ostatní a nie jeho závislosť.. Nedá sa pomôcť človeku, ktorý to nechce :( bohužiaľ je to tak..

luccija
17. máj 2022

@lussytalulu alkoholici vždy klamú a žiadny problém nemajú iba zničia všetkych okolo.
Ak sama nechce nijako ju nedonutis

marina447
17. máj 2022

Tak hlavne ti drzim palce aby sa ti to podarilo, ale uprimne, takyto clovek pokial si mysli ze problem nema, a pripadne obvinuje kazdeho na okolo, nedostanes ho na liecenie, a ak ano, aj tak bude pit. Zaklad je aby to clovek sam chcel.

jaskolka
17. máj 2022

@lussytalulu odpoveď je nijako. Nasilu nijako nedonutis nikoho sa liečiť
Ako to chceš urobiť? Tým myslím, že aj nasilu? Dotiahnes ju tam v putách? Alebo dovlecies v reťazi? Ambulantne môžeš skúsiť, ale keď tam dotyčný príde (ak ho nejako uprosis, alebo neviem co) a povie, že on nemá problém, tak ten terapeut ho nebude prehovárať a pošle ho preč.
Na liečenie tiež násilne nikoho neprijmu(pokiaľ neohrozuje okolie, či seba že by mu to nariadil súd). Príde, oznámi, že nemá záujem o to a ide preč.
Znie to asi kruto, ale taky človek je v podstate nezachranitelny. Ty môžeš sa aj na hlavu postaviť, ale nič z toho. Muselo by to vyjsť od neho.

karmen118
17. máj 2022

@lussytalulu ak sama nechce nepresvedčí ju nik. Zbytočne do toho vkladáš energiu a hľadáš riešenie, pretože alkoholik to má na háku, závislý človek si myslí, že to má stále pod kontrolou, a vysmeje ťa, keď mu poradíš liečenie, že on problém nemá, jedine ty...
Ver mi nemá to zmysel. Môj starý otec ako dospelý, prestal piť a fajčiť, až po infarktoch, keď mu lekár povedal, že ak mieni v tomto pokračovať, tak už dlho nebude žiť a keďže sa bál smrti, tak s tým sekol a síce dožil sa celkom pekného veku, ale už s chorým srdcom, ktoré si poškodil sám.
Ujo alkoholik zomrel náhle - praskli mu vredy v žalúdku a bol koniec, tiež si nedal pomôcť povedať od nikoho ani od lekárov...čo horšie naučil piť aj syna, od malička ho ťahal po krčmách. Človek by povedal, že keď ten jeho syn bol svedkom toho ako upadol do kómy a už sa neprebral, tak s pitím sekne, ale nie - teraz je z neho troska, zo statného chlapa, je už len tieň, nemusí ani otvoriť ústa a každý vie, že je napitý, tak smrdí už alkoholom, oči červené, do toho fajčí. Má už aj problémy s pamäťou, opakuje sa hučí, celá rodina sa zaňho hanbí, pomôcť nechce, lebo on problém nemá.

lussytalulu
autor
17. máj 2022

Neviem co som si myslela, mala som asi divne ilúzie ale naozaj to takto bude😢 vyskúšam všetko len aby sa to nejako podarilo... Aj tak Vám ďakujem