Dobry vecer. Neviem ako moju otazku formulovat citlivo. Asi sa to ani neda. Preto sa pytam, na vase skusenosti monzo so starkymi, s rodicmi.
Ako dlho zili po mozgovej porazke? Moj otec je po jednej, je to coraz horsie, uz nechodi, je coraz neprijemnejsii, hadavy, zlepsenie sa uz neda predpokladat, dokonca mamu vyhana z domu, jednoducho mu zu svitori v hlave. Ma aj parkinsona. Ja viem, ze dlzka zivota je individualna ale predsa.
Moja mama ma 63 r,je po ťažkej poražke už 14 rokov.Našťastie nieje problémová,je sice veľmi malo mobilná a som jej opatrovateľka ale dúfam že tu bude ešte veľmi dlho,jej veľmi pomohli v Piešťanoch tam doslova naučila znovu aspon akotak o dvoch barlach chodiť,lebo domov z nemocnice prišla ležiaca.
Moj dedus prekonal dve a takisto sa po nejakom case vratil relativne do normalu..ale mam kamaratku ktorej ocino ma parkisona a ma priznaky ktore spominas..tak ci to nebude skor tymto ochorenim..zelam vela sil..
Moj svokor prekonal 2x mozgovu prihodu a zije po nej uz 15rokov od poslednej k tomu 2x infarkt.Okrem toho.ze uz nevladze nic robit je v pohode.teraz zacina zabudat.ale uz ma na to vek84rokov.Jeho sestra tiez prekonala pkrazku.asi pred polrokom.ochrnula jej prava strana.Avsak nas svagor .svokrov zat mozgovu nal sko45-rocny zil len 3dni a zomrel.Mal zrazeninu na mieste.kde sa to nedalo oprovat.Je to individuslne.Mojho svagra zase otec msl pkrazku ako 25-rocny.potom zil este do 60 -tky.ale mal psychicke probleny obcas.kedze nelracoval a bol na dochodku.Je to individuslne.kazdy to zvlada inak a tiez zalezi.ako velmi je lkskodeny mozog a ako k yomu chiry pristupuje.
moja starka zila 15rokov po porazke
@selecta22 Náš sused prekonal 4 porážky, je mobilný, chodí, no s tažkostami, od prvej uplynulo už asi 15 rokov, je zhrbený, taký celý spomalený, ale normálne aj rozpráva, len mu horšie je rozumiet. Takisto sa niekedy dost rozčúli, tak chlapi to asi tažko znášajú, ked nemožu pracovat a fungovat normálne. Si myslím, že ten Parkinson u tvojho otca asi k tomu tiež prispieva, že je taký. Prajem ti vela sily a trpezlivosti aj mamine.
moja babka ju mala pred 25 rokmi, naučila sa postupne rozprávať, aj keď troška s problémami ale funguje dodnes.
Moja starká zomrela v ten deň ako ju dostala.
Otcova sestra - moja teta žila po porážke 8 rokov. Len po porážke ochrnula na celú jednu stranu a tak ležala na posteli. Otec to veľmi ťažko znášal.
Dakujem vam dievcata za odpovede.
Moj zanamy je lekar dostal ju ako 32 rocny teraz ma 62 , stale pracuje a veru nechysta sa umierat 😀
@selecta22 Moj otec prekonal 3 mozgove prihody, po tej tretej to bolo s nim naozaj zle, tiez bol neprijemny, vyhrazal sa mame, miestami mu doslova "prepinalo". Ked sa jeden den bez topanok vybral hladat kluce od bytu /ktore mal mimochodom doma/ k susede pod nimi, tak mama zavolala zachranku, zobrali ho na neurologiu, odtial poputoval na psychiatriu. Po vysetreniach mu zhodnotili, ze mozog ma po tych porazkach doslova deravy ako sito - co vyvrcholilo do diagnozy stredne tazka demencia, okrem toho ma "x" dalsich chorob /srdce, cukrovka ....../, bolo to s nim dost zle, uz ani nechodil a doslova nas pripravovali na to najhorsie. Po pobyte v nemocnici sa nejak pozbieral. Teraz je tomu uz tristvrte roka a celkom sa drzi. Sice uz nie je ako byval, vidiet, ze je mimo niekedy /mama sa o neho stara/, ale na to, ze sme uz takmer chystali pohreb, tak sa pozbieral. Takze myslim, ze je to individualne....
@selecta22 jeden znamy zil 27 rokov.dostal ju velmi mlady a ostal uplne priputany na lozko,nevedel ani hovorit.postupne robil pokroky,ktore trvali 5 rokov,ostala mu ochrnuta ruka a ciastocne aj noha,ale prejst dokazal.a tiez bol velmi neprijemny.treba byt trpezlivy,vela,vela cvicit a psychicky podporovat.nezaskodil by ani psycholog.nech mama zajde a poradi sa ako mu pomoct a ostat pri zdravom rozume,aby sa aj ona nezblaznila z tejto tazkej situacie
Môj ocino žije 15 rokov a jeho brat žil po porážke 1 rok 😒
Môj otec približne 8. Medzitým prekonal asi štyri ďalšie. Po poslednej piatej t o išlo rapídne dole a žil už len mesiac.
@selecta22 nie jeriešením"čakaťna koniec",ale treba riešiť to,čo je teraz---s pomocou lekárov aj s poradením sa s rodinou /mama,súrodenci/ sa rozhodnite ako s otcom ďalej....či opatrovateľka či nejaký denný stacionár či niečo iné...lebo predpokladám,že mama je s ním 24 hodín denne a to sa ozaj nedá takto žiť....
Ahojte, ak chcete vedieť viac o mozgovej príhode tak čítajte tu:
https://www.zdravie.sk/clanok/56590/vratte-sa-po-cievnej-mozgovej-prihode-co-najskor-spat-k-beznemu-zivotu
Ahoj, ja si myslím, že podľa toho ako silná bola mozgová príhoda a ktorú časť mozgu zasiahla. Od nás jeden chlap žije po mozgovej príhode už 10 rokov. Najskôr ho vozili na vozíku, potom chodil s barlami a teraz už chodí sám. Moja babička mala pred pol rokom slabšiu príhodu a normálne funguje ďalej. Veľa zdravia celej rodine prajem a silné nervy.