Ako dlho trvá bolesť po vytiahnutí zuba múdrosti?

8. feb 2024

Ahojte, v pondelok mi vytiahli zub múdrosti, mala som dve osmicky pri sebe, tak jedna musela von. Trhanie trvalo zopár sekúnd, možno 15, viac nie. Ale odkedy mi vyšli injekcie pociťujem velmi silnu bolest. Je normálne, že ma to stále dosť boli? Ako dlho trvajú bolesti po vytiahnutí zuba?
Doktor mi nič nešil, vytiahol zub a dal mi tam vatu a ze si to mam občas vyplachnut s Corsydolom. Nič viac mi k tomu nepovedal.
Bolest si tlmim s Cetalgenom, len už ho beriem 3 dní a dlhšie sa neodporúča. Čo by mi ešte mohlo pomôcť na zmiernenie bolesti, rýchlejšiu liečbu? Ako si môžem ešte pomôcť, aby sa to skôr vyliečilo a prestalo bolieť?. Ďakujem pekne za rady.

barbora0308
8. feb 2024

Je to velmi individualne, moze to boliet dni, ale aj tyzdne. Ja ti radsej ani nebudem pisat, ako dlho to trvalo u mna 😅, ale tak moja osmicka bola specificky pripad a zakrok trval 2 hodiny...
Nepises, ze by si brala antibiotika? Dufam, ze ti ich lekar predpisal? Na urychlenie hojenia mozes este skusit vyplachovat repikom, ale teda urcite nevynechaj Corsodyl. Nuz a pomoze cas, dovtedy tabletky od bolesti na zmiernenie a vydrzat. Drzim palce, nech to rychlo prejde!

autor
8. feb 2024

@barbora0308 antibiotika som nedostala žiadne

bibina32
8. feb 2024

Mňa to bolelo vyše dvoch týždňov, a nemala som žiadne ATB. Dávala som si iba na bolesť, aby som v práci vydržala.

barbora0308
8. feb 2024

Ja som mala za kazdym antibiotika na tyzden. Mozno zavisi od lekara alebo od narocnosti zakroku 🤷.

autor
8. feb 2024

@barbora0308 tak moje trhanie zuba trvalo fakt iba 15 sekúnd. Len ta aktuálna bolest je pre mňa dosť vycerpavajuca a stresujúce.
Skúšala som Nalgesin, ten mi vôbec nepomohol. Ale Cetalgen mi výrazne zmierni bolest. Len neviem, či je rozumné ho užívať dlhšie, keď sa neodporúča viac, ako 3 dní? Co myslite?

barbora0308
8. feb 2024

Cetalgen zial nepoznam, ja som uzivala asi 2 tyzdne Mig proti bolesti, ale teda vela to nepomohlo, skor tie antibiotika. Asi by som sa poradila s lekarom.

slovenka753
8. feb 2024

Mňa to veľmi bolelo týžden tak že to bolo v pohode mesiac. Mala som náročný 2 hodinový zákrok. Po vyprchani umrtvenia to bude bolieť, je to normálne. Kym to nie je intenzívna sklbava bolesť ktorá indikuje zápal je to ok

Mám však pomerne vysoký prah bolesti.

ibrunova
8. feb 2024

Mne vytrhla osmičku o 11.00,o 12 mi prestávala účinkovať injejcia, hneď som si dala ibalgin, zabral, a viac mi nebolo treba lieky.

ptvw
8. feb 2024

Mňa asi 10 dní ale bol tam už zápal...ATB som nebrala...

adrianap83
8. feb 2024

A nejaká kontrola? Nemohol tam zostať úlomok?
Je to asi veľmi individuálne, mne trhal hodinu, že sekal atď a bolelo len v ten deň. Mala som atb a okamžite som doma chladila

katesocka
8. feb 2024

Ja si teraz dávam trhať zuby, pri každom som mala zatiaľ bolesť týždeň. Prekvapivo, keď mi ťahali osmičku pred 5 rokmi (bola som tehotná) tak ma to vôbec nebolelo.

barboraamatejko
8. feb 2024

Mňa to bolelo tiež dlhšie, až kým som nepocítila, že mi odtiaľ voľačo tvrdé vyšlo. Dr povedala, že to určite kúsok zuba nebol, lebo si to kontrolujú, ale môže sa stať, že pri uvoľňovaní zuba/ťahaní, sa môže ulomiť kúsok kostného výbežku, v ktorom bol zub uložený. Pri inom zube mi vznikol zápal z anestézy po jej pichnutí, takže aj toto môže byť príčina. Ak by si mala teplotu, treba dať ATB, inak skús Ibalgin 3x denne, ktorý je aj proti zapalu, a vyplachovat repikom/salviou.

mane01
8. feb 2024

Ja som bola pri dolnych 2 tyzdne na tabletkach od bolesti…

tenerifka
9. feb 2024

Daj si zub znova skontrolovat, ci tam nieco nie je zle.
Mne nebolo treba po odzneni anestezie ziadny liek, nic ma nebolelo, aj som na dalsi deñ uz normalne jedla

vierkaa0
9. feb 2024

ak ta to boli stale a stale rovnako, tak treba ist zubarovi, aby ti predpisal antibiotika, mohol sa ti tam dostat nejaky zapal. po osmicke je to dost velka rana, co ostane. radsej takto, ako sa mas dopovat liekami od bolesti.

black_wolf
11. feb 2024

Tyzden ma to bolelo ze dost, tiez som mala komplikovany zakrok, kde mi chirurg musel zub "rozbit" na 2 casti, aby ho vobec vytiahol (mala som korene zakliesnene do celuste), po odozneni 3 injekcii to bol celkom masaker. Skus zvonka prikladat lad 🙂 horsie bolo, ked mi zubarka vrtala spodnu 7micku, podla mna narazila na nerv a od toho vrtania ma to pravidelne kazdych par dni bolelo asi rok... Ona sa samozrejme tvarila, ze po vacsom vrtani je dlhodoba bolest ok.