Ako dlho ste si zvykali na multifokálne okuliare?

merlinja
5. apr 2023

Kto máte, ako dlho ste si na ne zvykali? Nejaké problémy pri chôdzi a tak. A koľko vás cca vyšli. Ďakujem.

ukulela
5. apr 2023

@merlinja no zvykala som si pol hodinu max. nemala som problemy, ale to mozno aj preto, lebo som tupozraka? neviem .....
vysli ma vela, 800€, ale novy ram + teda drahsie skla ..... a kvalitna optika. premerali mi tusim aj chodidla, aby mi okuliare sedeli 🙂 urcite su aj lacnejsie. len ja som k nim sla cielene s tym, ze sa mi oci pri cifre urcite pretocia a aj sa mi pretocili (ako mali to zaobalene nejakou akciou 1+1 .... tak s privretim oka vlastne stali 400)

merlinja
autor
5. apr 2023

@ukulela vďaka, neviem, či do toho ísť, nechcem nosiť okuliare vôbec, ale už nevidím čítať. Vraj okolo 7 percent ľudí si na ne nezvykne vôbec. Preto som zvedavá na skúsenosti, lebo ak dám toľko peňazí a budú mi v skrinke stáť ...

suzitok
5. apr 2023

manzel si dal teraz robit, jemu sadli hned, vobec si nezvykal, v optike povedali, ze mu vysvetlia ako cez to "pozerat", ale nebolo treba, okamzite mu sadli, ta cca prva hodina bola vraj taka ina, kym si oci zvykli a potom uz v pohode. Normalne boli v cene 780€, ale mali nejaku akciu tak vysli necelych 500€

terezka1947
5. apr 2023

@merlinja multifokaly sú výborná vec,ale určite nemá význam ísť do úplne najlacnejších variant. Na tie sa najťažšie zvyká a majú veľa obmedzení. Čiže práve ľudia,kto.si dali najlacnejší variant majú najväčší adaptáciu problém. Ale napr. pre ľudí s migrenami,či problémami s krčnou chrbticou multifokaly nie sú vhodné vôbec.

taktotedanie
5. apr 2023

Len si ziadajte multifokaly na cele sklicko
Niektore optiky davaju multifokaly len do stredu a po
Obvode je sklo - na toto si potom
Nebudeme vediet zvyknut
Vyberte si kvalitnu optiku kde vas neodrbu na cinskych sklach

terezka1947
5. apr 2023

@taktotedanie multifokal je vždy celé sklo. Ale vy myslíte asi koridor,kt.je cca v prostriedku. Ten,čím je širší,tým je sklo kvalitnejšie a samozrejme aj pohľad cez neho. A aj cena zodpovedá kvalite.

merlinja
autor
5. apr 2023

@suzitok snáď by som si teda zvykla i ja, tiež mi podobnú cenu povedali, vraj majú nejakú akcii. Len teda tá suma je dosť ak mi budú stáť v skrinke ...
@terezka1947 bola som v optike, nejakú vyššiu radu mi odporučili, aj s nejakými filtrami a chcela som aj to stmavovanie - ako slnečné, len teraz rozmýšľam, či to v zime nebude smiešne?
@taktotedanie nie nie, mne ukazovala to rozloženie v rámci sklíčka a bolo to na celé, teda tie zóny

terezka1947
5. apr 2023

@merlinja dôležite je základné prevedenie toho multifokalu, aký siroky koridor má...určite vám ukážu viacero typov a keď ste si nie istá,obehnite viacero optik a nechajte si to vysvetlit...všetky vrstvy,filtre a kadejaké iné nadštandardné úpravy sú v tomto prípade iba bonus.
Ak je správna korekcia,správne centrovanie a aspoň stredná kategória multifokalu,neexistuje,že si niekto nezvykne.

daniela2202
5. apr 2023

@merlinja zvykala som si tak, že dĺĺĺho ležali v šuplíku, potom som ich vyvetrala na túre v lese, potom som zistila, že to s nimi vôbec nedám, potom som ich dala vybrať z rámu a potom som do rámu dala spraviť do diaľky.... zbytočne som vyhodila peniaze...koniec hlásenia 😂😂😂

mircalla
5. apr 2023

@merlinja Ja asi hodku, najprv som videla do blizka rozmazane. Ale mam sosovky, nie okuliare. Uz som nevidela ani blizka ani do daleka predym, s klasickymi sosovkami som nevidela do blizka, bez nich do daleka. Teraz vidim do blizka aj do daleka nie 100%, ale tak 97% a staci mi to

osky
6. apr 2023

Ja som si zvykalastraaaaaasne dlho...par mesiacov...
Bolievala ma hlava,bala so Sa,ze spadnem.
Striedala som s normalnymi...to bola chyba.
Zrazu,ani neviem kedy,somsi uvedomila,ze ved ich nosim a ani si to neuvedomujem....proste to nejako same preslo a dnes ani neviem,ze ich mam...
Vysli ma 900 eur-tenke skla,rozne Filter a toe najsirsie ,co Sa tu hore spomina.
To bolo cca pred 1,5 rokom v Rakusku.

Mama si davala pred 2 tyzdnami nove.
Najtensie mozne skla,rozne filtre,slnecne ....
Vysli ju 1400,tiez v Rakusku.
Cca pred 5 rokmi si davala na Slovensku,stali 1000 Euro a boli hrozne....

3009
6. apr 2023

@merlinja ja som si zvykla okamžite ako som si ich dala na oči. Stáli okolo 700 eur. Super.

oli18
6. apr 2023

@terezka1947 ja ta obdivujem, ak vies , ake skla si kupujes. Naposledy som si chcela skla vybrat sama, tak mi pani vyhodila na pult 3-4 15 stranove katalogy bola som z toho mimo, ake skla tam podla roznych velicin boli zoradene. To som nepochopila. Tak sme sa nakoniec nejak dohodli. Vzdy ma nove okuliare stoja cca 350€, manzela dokonca 420. Nikoho ocneho optika nepoznam, aby mi problematiku o sklach vysvetlil. Rada by som sa v tom vyznala, okrem velkosti koridora, ktory chapem.

oli18
6. apr 2023

@merlinja stmavovanie som mala a nevyhovovalo mi. V miestnosti dlho trvalo, kym sa sklo vycistilo. Teraz mam externy klip a je to super. Len nan treba davat pozor, lebo uz aj vietor mi ho odvial.

merlinja
autor
6. apr 2023

@daniela2202 no to si ma nepotešila, ja tiež s okuliarmi bojujem, snažím sa im všemožne vyhnúť ale niekedy je to už až komické ako nevidím 😂

merlinja
autor
6. apr 2023

@osky no tak budem dúfať, že sa kvalitou polepšili už aj u nás. I keď ešte stále nie som pevne rozhodnutá.

merlinja
autor
6. apr 2023

@oli18 mňa to najprv nadchlo, že super budem mať aj ako slnečné cez leto. Teraz ale uvažujem, či to nebude smiešne, keď budem v miestnosti pobehovať s tmavými sklami kým sa vyčíria.

merlinja
autor
6. apr 2023

@mircalla
@3009
vďaka za skúsenosť, budem dúfať, že na tom budem podobne 😉

marca12
6. apr 2023

@merlinja Moja teta si nezvykla ani po niekolkych mesiacoch. Okuliare neboli lacne,tak trpela. Nakoniec si dala spravit nove. Ale zase mnohi ludia si zvykli. Neda sa riadit podla ostatnych

merlinja
autor
6. apr 2023

@marca12 to mi je jasné, aj v optike mi povedali, že niekoľko percent si zvykne hneď po nasadení a že tuším 7 vravela si nezvykne vôbec. Ja bojujem aj s bežnými okuliarmi ale predstava, že si ich mám priebežne meniť podľa toho, čo potrebujem vidieť ma desí. Preto ma zaujíma čo najviac skúseností, aby som som mala akú-takú predstavu, čo čakať. Ešte vždy zvažujem, že len dám vymeniť sklá do pôvodných rámov - jedny to blízka, druhé na diaľku ale už som si tam skúšala aj nový rám a celkom som sa naň "napačmala" tak uvažujem, že do neho dám multifokály,

osky
7. apr 2023

@merlinja Mama mala prve robene na Sk.a boli to najlepsie,ake mala.
O zuboch by som tiez vedela rozpravat.
Na Sk super,tu ok,ale ....

Zalezi na lekarovi a optikovi/zubarovi

Momentalne ma Mama nove,ako vravim vyssie,ale teda hruza....neviem,ci ich nepojdeme reklamovat...

terezka1947
7. apr 2023

@osky súhlasím. Vždy je postupnosť:správna korekcia,správny rám,typ skla a presná centracia.
No a potom je už len na človeku,či si zvyknúť chce. Lebo mnohí to vzdajú po hodine.
Pokiaľ dpt,centracia ok,neexistuje,že si človek nevidí.

merlinja
autor
8. apr 2023

@osky
@terezka1947
vďaka, skúsim teda a budem dúfať, že to nebudú vyhodené peniaze.

katrin21
30. apr 2024

@merlinja ahoj, ako ,dala si si ich spravit? Zvykla si si? Ja mam na sebe prave 1x multifokaly, hore -2,75 dole -1,25 a teda stred medzi tym a je to des...ako cez vodu...ked pozeram do dialky ok , ale ked vysavam, pozeram dole, vsetko je rozmazane a zas vysavat s bradou pritlacenou na hrudi , aby som na zem videla hornou castou okuliarov je dost haluz,vsak mi odide chrbtica. Mam skla premium s tym najsirsim priezorom,tie drahe....a neviem. .mozno vyhodenych skoro 600e + ram

katrin21
30. apr 2024

@terezka1947 no neviem, dobra optika,, odporucali mi ich kopec ludi... a nevidim ostro...ked pozeram mierne dole pred seba,, je to rozmazane a stale mam pocit ako ked mas zaslzene oci a musis zmurknut aby sa rozjasnilo, take neostre... dobre vidim iba rovno pred seba do dialky...😭😭😭😭 stale ale verim ze si zvyknem, aj ked neviem ako si mam zvyknut,ze nevidim istro 70% zorneho pola,lebo ved ani boky, ani mierne dole

merlinja
autor
30. apr 2024

@katrin21 no zvykla, len ich nerada nosím. Necítim sa v nich dobre - pocitovo, estetický. Keď zabudnem, že ich mám je to v pohode. Vonku, keď je slnečno vidím a čítam bez najmenších problémov. Keď robím na PC potrebujem ho mať nižšie aby som dobre videla. Vraj 3% si na ne nezvyknú vôbec.

aandrea9
30. apr 2024

@merlinja ja asi tak pol dňa...vystiznejsie by bolo povedať pol dňa som sa cítila ako keby som plavala v akvariu 😂Ale mam ich na čítanie plus cylinder, na PC. Nemám odvahu na multifokalne do diaľky...ak si na ne nezvyknem tak kopa peňazí v lufte 🤦‍♀️ tie na čítanie ma vyšli 350 eur iba sklíčka.

merlinja
autor
30. apr 2024

@aandrea9 ja mám na nich všetky filtre, ešte aj "slnečný" - ten mi vadí najviac. Keď sa v nich náhodne uvidím niekde v zrkadle a ešte stmavené od slnka, idem do depresie. 🙂 Nosím ich tak 1/3 dňa, aj to hore dole dávam, stále ušmudlané, čo mi slúžia ako čelenka vo vlasoch a zo všetkých tých vecí na vlasy sú celé umachtané. Cena ma tiež nejak podobne vyšla a to ma ešte presviedčala, že mi dáva všetky možné akcie 🙂)) Chcela by som poznať skutočnú cenu, keď takto robia akcie a určite na tom ešte neprerobia.

terezka1947
1. máj 2024

@katrin21 už som vo veku,kedy som od písanej teórie prišla do praxe😊
A poviem to takto-okuliare,najmä,bifo,či multifokal sú vždy zdravotná pomôcka,nie druhé oči bez obmedzení.
Jednoducho je to fakt.
Určite to v optike povedali,že bude problém s pozeraním do stran-musime otáčať viac hlavu,aby sme pozerali vždy cez cca stred a vyhli sa mŕtvym miestam.
A rovnako je to s dialkou,blízkom.
Musí byť pohyb hlavy. A áno,diaľka ok,postupne dole "príde" istý bod,kde bude akoby neostre videnie. Jednoducho sa človek musí naučiť cez ne pozerať,no a akceptovať,že su to iba okuliare.
Tiež som si zvykala🥴jednoducho s tou hlavou musí byť pohyb. Ale fakt je ten,že je to výborná vec,keď človek chce vidieť Pc,čítať, diaľku a neprekladat ich.
Aj keď to má obmedzenia🤷

aandrea9
1. máj 2024

@merlinja ach nad slnečným ani neuvažujem, mne vadí ak ľuďom nevidím do očí a mozno nas je takych viac 🤷‍♀️😁 no toto bola cena bez akcií, ani žiadnu neponúkali. Ono pri tých cenách možno ľudí oblbnu že akcia a pozrite, koľko ste ušetrili 😁