Kto máte, ako dlho ste si na ne zvykali? Nejaké problémy pri chôdzi a tak. A koľko vás cca vyšli. Ďakujem.
manzel si dal teraz robit, jemu sadli hned, vobec si nezvykal, v optike povedali, ze mu vysvetlia ako cez to "pozerat", ale nebolo treba, okamzite mu sadli, ta cca prva hodina bola vraj taka ina, kym si oci zvykli a potom uz v pohode. Normalne boli v cene 780€, ale mali nejaku akciu tak vysli necelych 500€
@merlinja multifokaly sú výborná vec,ale určite nemá význam ísť do úplne najlacnejších variant. Na tie sa najťažšie zvyká a majú veľa obmedzení. Čiže práve ľudia,kto.si dali najlacnejší variant majú najväčší adaptáciu problém. Ale napr. pre ľudí s migrenami,či problémami s krčnou chrbticou multifokaly nie sú vhodné vôbec.
Len si ziadajte multifokaly na cele sklicko
Niektore optiky davaju multifokaly len do stredu a po
Obvode je sklo - na toto si potom
Nebudeme vediet zvyknut
Vyberte si kvalitnu optiku kde vas neodrbu na cinskych sklach
@taktotedanie multifokal je vždy celé sklo. Ale vy myslíte asi koridor,kt.je cca v prostriedku. Ten,čím je širší,tým je sklo kvalitnejšie a samozrejme aj pohľad cez neho. A aj cena zodpovedá kvalite.
@suzitok snáď by som si teda zvykla i ja, tiež mi podobnú cenu povedali, vraj majú nejakú akcii. Len teda tá suma je dosť ak mi budú stáť v skrinke ...
@terezka1947 bola som v optike, nejakú vyššiu radu mi odporučili, aj s nejakými filtrami a chcela som aj to stmavovanie - ako slnečné, len teraz rozmýšľam, či to v zime nebude smiešne?
@taktotedanie nie nie, mne ukazovala to rozloženie v rámci sklíčka a bolo to na celé, teda tie zóny
@merlinja dôležite je základné prevedenie toho multifokalu, aký siroky koridor má...určite vám ukážu viacero typov a keď ste si nie istá,obehnite viacero optik a nechajte si to vysvetlit...všetky vrstvy,filtre a kadejaké iné nadštandardné úpravy sú v tomto prípade iba bonus.
Ak je správna korekcia,správne centrovanie a aspoň stredná kategória multifokalu,neexistuje,že si niekto nezvykne.
@merlinja zvykala som si tak, že dĺĺĺho ležali v šuplíku, potom som ich vyvetrala na túre v lese, potom som zistila, že to s nimi vôbec nedám, potom som ich dala vybrať z rámu a potom som do rámu dala spraviť do diaľky.... zbytočne som vyhodila peniaze...koniec hlásenia 😂😂😂
@merlinja Ja asi hodku, najprv som videla do blizka rozmazane. Ale mam sosovky, nie okuliare. Uz som nevidela ani blizka ani do daleka predym, s klasickymi sosovkami som nevidela do blizka, bez nich do daleka. Teraz vidim do blizka aj do daleka nie 100%, ale tak 97% a staci mi to
Ja som si zvykalastraaaaaasne dlho...par mesiacov...
Bolievala ma hlava,bala so Sa,ze spadnem.
Striedala som s normalnymi...to bola chyba.
Zrazu,ani neviem kedy,somsi uvedomila,ze ved ich nosim a ani si to neuvedomujem....proste to nejako same preslo a dnes ani neviem,ze ich mam...
Vysli ma 900 eur-tenke skla,rozne Filter a toe najsirsie ,co Sa tu hore spomina.
To bolo cca pred 1,5 rokom v Rakusku.
Mama si davala pred 2 tyzdnami nove.
Najtensie mozne skla,rozne filtre,slnecne ....
Vysli ju 1400,tiez v Rakusku.
Cca pred 5 rokmi si davala na Slovensku,stali 1000 Euro a boli hrozne....
@terezka1947 ja ta obdivujem, ak vies , ake skla si kupujes. Naposledy som si chcela skla vybrat sama, tak mi pani vyhodila na pult 3-4 15 stranove katalogy bola som z toho mimo, ake skla tam podla roznych velicin boli zoradene. To som nepochopila. Tak sme sa nakoniec nejak dohodli. Vzdy ma nove okuliare stoja cca 350€, manzela dokonca 420. Nikoho ocneho optika nepoznam, aby mi problematiku o sklach vysvetlil. Rada by som sa v tom vyznala, okrem velkosti koridora, ktory chapem.
@daniela2202 no to si ma nepotešila, ja tiež s okuliarmi bojujem, snažím sa im všemožne vyhnúť ale niekedy je to už až komické ako nevidím 😂
@marca12 to mi je jasné, aj v optike mi povedali, že niekoľko percent si zvykne hneď po nasadení a že tuším 7 vravela si nezvykne vôbec. Ja bojujem aj s bežnými okuliarmi ale predstava, že si ich mám priebežne meniť podľa toho, čo potrebujem vidieť ma desí. Preto ma zaujíma čo najviac skúseností, aby som som mala akú-takú predstavu, čo čakať. Ešte vždy zvažujem, že len dám vymeniť sklá do pôvodných rámov - jedny to blízka, druhé na diaľku ale už som si tam skúšala aj nový rám a celkom som sa naň "napačmala" tak uvažujem, že do neho dám multifokály,
@osky súhlasím. Vždy je postupnosť:správna korekcia,správny rám,typ skla a presná centracia.
No a potom je už len na človeku,či si zvyknúť chce. Lebo mnohí to vzdajú po hodine.
Pokiaľ dpt,centracia ok,neexistuje,že si človek nevidí.
@osky
@terezka1947
vďaka, skúsim teda a budem dúfať, že to nebudú vyhodené peniaze.
@merlinja ahoj, ako ,dala si si ich spravit? Zvykla si si? Ja mam na sebe prave 1x multifokaly, hore -2,75 dole -1,25 a teda stred medzi tym a je to des...ako cez vodu...ked pozeram do dialky ok , ale ked vysavam, pozeram dole, vsetko je rozmazane a zas vysavat s bradou pritlacenou na hrudi , aby som na zem videla hornou castou okuliarov je dost haluz,vsak mi odide chrbtica. Mam skla premium s tym najsirsim priezorom,tie drahe....a neviem. .mozno vyhodenych skoro 600e + ram
@terezka1947 no neviem, dobra optika,, odporucali mi ich kopec ludi... a nevidim ostro...ked pozeram mierne dole pred seba,, je to rozmazane a stale mam pocit ako ked mas zaslzene oci a musis zmurknut aby sa rozjasnilo, take neostre... dobre vidim iba rovno pred seba do dialky...😭😭😭😭 stale ale verim ze si zvyknem, aj ked neviem ako si mam zvyknut,ze nevidim istro 70% zorneho pola,lebo ved ani boky, ani mierne dole
@katrin21 no zvykla, len ich nerada nosím. Necítim sa v nich dobre - pocitovo, estetický. Keď zabudnem, že ich mám je to v pohode. Vonku, keď je slnečno vidím a čítam bez najmenších problémov. Keď robím na PC potrebujem ho mať nižšie aby som dobre videla. Vraj 3% si na ne nezvyknú vôbec.
@merlinja ja asi tak pol dňa...vystiznejsie by bolo povedať pol dňa som sa cítila ako keby som plavala v akvariu 😂Ale mam ich na čítanie plus cylinder, na PC. Nemám odvahu na multifokalne do diaľky...ak si na ne nezvyknem tak kopa peňazí v lufte 🤦♀️ tie na čítanie ma vyšli 350 eur iba sklíčka.
@aandrea9 ja mám na nich všetky filtre, ešte aj "slnečný" - ten mi vadí najviac. Keď sa v nich náhodne uvidím niekde v zrkadle a ešte stmavené od slnka, idem do depresie. 🙂 Nosím ich tak 1/3 dňa, aj to hore dole dávam, stále ušmudlané, čo mi slúžia ako čelenka vo vlasoch a zo všetkých tých vecí na vlasy sú celé umachtané. Cena ma tiež nejak podobne vyšla a to ma ešte presviedčala, že mi dáva všetky možné akcie 🙂)) Chcela by som poznať skutočnú cenu, keď takto robia akcie a určite na tom ešte neprerobia.
@katrin21 už som vo veku,kedy som od písanej teórie prišla do praxe😊
A poviem to takto-okuliare,najmä,bifo,či multifokal sú vždy zdravotná pomôcka,nie druhé oči bez obmedzení.
Jednoducho je to fakt.
Určite to v optike povedali,že bude problém s pozeraním do stran-musime otáčať viac hlavu,aby sme pozerali vždy cez cca stred a vyhli sa mŕtvym miestam.
A rovnako je to s dialkou,blízkom.
Musí byť pohyb hlavy. A áno,diaľka ok,postupne dole "príde" istý bod,kde bude akoby neostre videnie. Jednoducho sa človek musí naučiť cez ne pozerať,no a akceptovať,že su to iba okuliare.
Tiež som si zvykala🥴jednoducho s tou hlavou musí byť pohyb. Ale fakt je ten,že je to výborná vec,keď človek chce vidieť Pc,čítať, diaľku a neprekladat ich.
Aj keď to má obmedzenia🤷
@merlinja no zvykala som si pol hodinu max. nemala som problemy, ale to mozno aj preto, lebo som tupozraka? neviem .....
vysli ma vela, 800€, ale novy ram + teda drahsie skla ..... a kvalitna optika. premerali mi tusim aj chodidla, aby mi okuliare sedeli 🙂 urcite su aj lacnejsie. len ja som k nim sla cielene s tym, ze sa mi oci pri cifre urcite pretocia a aj sa mi pretocili (ako mali to zaobalene nejakou akciou 1+1 .... tak s privretim oka vlastne stali 400)