Ako dlho ste sa liečili z čierneho kašľa?

22. feb 2024

Prekonal niekto? Ako dlho ste sa liečili? Aj ste zvracali?

vroni
22. feb 2024

Dlho. Ja nejakých 8 týždňov, dieťa skoro 12 (nie naraz), jeho kamoška, ktorá tu pliagu doniesla ešte dlhšie. Nevracali sme nikto.

autor
22. feb 2024

@vroni myslím to zvracanie po kašli, kašeľ a zvracanie čo je typické pre CK.och až toľko my už máme mesiac po ale je to ešte hrôza,

vroni
22. feb 2024

My sme na to mali taký inhalator, že ten záchvat kašľa nebol taký dráždivý a stačilo vykasliavat. Ale teda v noci to bolo hnusne a nemalo to konca. Odporná choroba.

autor
22. feb 2024

@vroni veru,moj 3 ročný ho má tiež a v noci akoby prehltaval hlieny a dusinho a potom vracia

vroni
22. feb 2024

Daj mu klinový vankúš, aby menej zatekalo a nech vypluva, koľko sa dá. Nám doktorka (len decku, mne nie) dala aj kodeín pred spaním, aby to menej dráždilo na kašeľ.

dadis
22. feb 2024

@vroni ste neboli ockovani?

vroni
22. feb 2024

@dadis, ja a siritel nákazy áno. Moje dieťa nie.

matana2
22. feb 2024

Som to mala ako decko, ja si pamatam ze to trvalo 3 tyzdne ale mama tvrdi ze 6-7tyzdnov. Som kaslala a zvracala. Myslim ze teraz je to v povinnom ockovani.

autor
23. feb 2024

@matana2 áno je ale nie všetci môžu byť očkovaní a hlavne šíritelia sú hlavné očko

vroni
23. feb 2024

@matana2, áno, je, len občas to akosi....nefunguje. Ja som dostala čierny kašeľ asi rok a pol po očkovaní. Netuším kde a od koho. Fakt je, že ho odo mňa nedostal nikto, ani muž ani (staršie) dieťa (mladšie ešte nebolo ani v pláne). Mladšie dostalo (asi o osem rokov neskôr) v škôlke od očkovanej kamošky. U neho bola diagnóza hneď, takže síce kaslal, ale ten priebeh bol nie taký dramaticky (neprechádzalo to do vracania). U kamošky bol lekár ochotný zobrať ster až keď decko modralo (dovtedy trepal ako idiot, ze očkované dieťa proste nemôže, no jednoducho nemôže mať čierny kašeľ. No malo. Debil) Neviem, koľko detí to vždy chytilo v škôlke, ale táto malá nakazila aj svoju sestru, ktorej žiaľ zostali doživotne následky (tiež očkovana). Ale inak sa nenakazil ani u nás ani u nich nikto, len tie tri krpce. Ale bolo to ťahave a nepríjemné.

drahomirrra
23. feb 2024

@vroni Kamoškin malý očkovaný dostal. Následne mu dali merať protilátky a takto mu zistili ťažkú poruchu imunity, ani po očkovaniach proste nenabral protilátky, telo ich nevytvorilo. Takto na to prišli, preočkovali opätovne a až po druhom očkovaní mu nabehli kompletné protilátky, ľudské telo je nevyspytateľné. Dodnes sa chlapček z tej pliagy dáva dokopy a poškodila mu pľúca. Desivé.

vroni
23. feb 2024

@drahomirrra, veď aj toto dievčatko od niekoho ako očkované dostalo. To druhé po čiernom kašli ochluchlo, nastastie len na jednej strane, ale je to hnusná pliaga. Vôbec nechcem povedať, že očkovanie neúčinkuje. Len, že jeho účinnosť zďaleka nie je taká vysoká, ako sa všeobecne prezentuje. A že aj lekár sa vie pekne seknut v diagnóze. My sme profitovali z toho, že naša lekárka je moja kamarátka a nie je pediatricka. Tak sa v tom rypala a stále ju to vracalo na čierny kašeľ. Nehrala sa na očkovany, neockovany, proste riešila. Pediater mal pred očami krvavými písmenami "očkovany nemôže..." A ďalej neriešil (bývali sme kúsok od seba a patrili teoreticky pod jedného pediatra.)

drahomirrra
23. feb 2024

@vroni Tuto u nás okamžite na ČK pediatrička myslela, hoci vedela, že dieťa je očkované. Podchytila ho takmer okamžite, dala robiť testy, ihneď silné atb, ale teda, dieťa sa riadne natrápilo, zostala mu astma, ťažká.

drahomirrra
23. feb 2024

Autorka, inhalujte Yabro, treba výkonný inhalátor, čo ho potiahne, je také viskózne, ale tá kyselina hyalurónová potiahne tie dýchacie cesty a pomáha regenerovať. Plus, ak je to len trošku možné, bežať s dieťatkom k moru.

vroni
23. feb 2024

@drahomirrra, tuto má obrovská časť pediatrov vlciu tmu, keď to má niečo spoločné s očkovaním. Nosila som s kartičkou poistenca všade aj kontraindikáciu, potvdenu kardiologom, že decko nesmie byť očkované, i tak z desiatich pediatrov považovalo deväť za povinnosť ma zdrbat, ako sa opovazujem riskovať život decka neockovanim. Proste očkovanie je posvätná krava miestneho zdravotníctva. Aj keď nie je povinné.

dharmasanata
23. feb 2024

Ja som bola očkovana a aj tak som ho dostala po 30tke, mne doktorka povedala že sa mi nerobia veľmi protilátky, chodila som po prekonaní aj na odbery a sledovala hodnoty..
Inak trvalo to mesiac čo som mala kašeľ, topila som sa v hlienoch a zvracala som ich, a mala som každý deň zvýšenú teplotu dlhodobo tak až potom si spomenuli že mi spravia testy aj na ČĶ tak neviem možno aj pol roka som kašľala, vybrala som kopec antibiotík a následne ako bonus som touto chorobou získala žihľavku takže musím brať dodnes lieky už je to pár rokov..

drahomirrra
23. feb 2024

@dharmasanata AK si ho dostala po 30tke, tak posledné očkovanie býva v cca 13 rokoch, je jasné, že po cca 17 rokoch boli protilátky žalostné. Len nejako...na dospelých sa už pre preočkovávaní nemyslí, nechápem prečo. Jediné, na čo lekári ako tak striehnu je tetanovka, inak nič. Nerozumiem tomu.

vroni
23. feb 2024

@drahomirrra, nie. Čistú tetanovku dostaneš len v nemocnici po uraze. Ak maju.Tu ti lekári pichnú každý desať rokov trojkombinaciu, tetanus, čierny kasel a zaskrt. Už roky rokúce je zúfalý problém aj pre lekárov zohnať monovalentne vakciny.

autor
23. feb 2024

@vroni presne tak...len pre upresnenie nie je to tetanovka ako taka

drahomirrra
23. feb 2024

@vroni Fakt? Teda neviem ako v Rakusku, ja som pred rokom dostala mono vakcinu ako preockovanie. Ale viem, ze je k dispo aj trojvakcina.

vroni
23. feb 2024

@drahomirrra, ja som sa naposledy informovala ešte pred coronou, ale na oficiálnej stránke ministerstva stále ponúkajú len tu "lepšiu" vakcínu - teda tu trojkombinaciu. Nemci tiež.

kavicka12
19. apr 2024

Ahoj môžes napísať ako a či ste sa s toho dostali?moja 5 ročná kasle 2 mesiac dr.ju lieči na astmu a dostali sme aj klacid a dnes nám prišli výsledki vraj nejaké zvýšené hodnoty na čierny kašeľ a o dva týždne pôjdeme na ďalšie odbery

autor
20. apr 2024

@kavicka12 dostali ale je to na dlhooooo

kaciato
30. apr 2024

Ahojte ja mám z tohto hrôzu môj dvojročný nieje zaočkovany nakoľko má stále prebiehajúcu cmv infekciu a má to ako kontraindikaciu a ja sa toho bojím ako čert 😱dr povie nestretavajte sa ale tri deti v škole 13,13,15 to sa nedá🤦 ako ste to podchytili aby to nemalo ťažký priebeh u neočkovaných deti a dá sa to vôbec?

drahomirrra
30. apr 2024

@kaciato V 2 rokoch mal mať dávno ukončenú schému očkovania. To trpí CMV 2 roky? ČO je svetový unikát?

kaciato
1. máj 2024

@drahomirrra tak si predstavte že áno že má stále hodnoty v moči a minulý týždeň mu na infekčnom napísala aj do papierov že kontraindikácia k očkovaniu

kaciato
1. máj 2024

@drahomirrra inak...dosť úbohý koment

klip0
1. máj 2024

Ja 9 mesiacov, aj s hospitalizáciou

drahomirrra
1. máj 2024

@kaciato Tak potom ale musis ratat s tym, ze sa moze kedykolvek nakazit.

kaciato
1. máj 2024

@drahomirrra ja s tým rátam ja sa pýtam či má niekto taký skúsenosť čo bol nezaockovany ja neviem čítali ste vôbec ten koment predtým ako ste písali? Som tam písala niekde že s tým nerátam? Veď normálne som s a opýtala máte niekto skúsenosť a ako ste podchytili v začiatkoch a mal niekto nezaockovany a tubse nevyžiadanej rady typu musíte s tým rátať alebo je svetový unikát prosím vás komentuje takí čo máte skúsenosť k veci ja si ostatné rizika a veci uvedomujem to že mal mať ukončení schému očkovania aj to že to môže kedykoľvek chytiť viem mám tri deti a není som padnuta na hlavu