Ako ďalej po karanténe?

lucia600
9. apr 2021

Ahojte baby, prosím chcem sa spýtať čo ste prekonali Covid za ako dlho ste išli spať do práce ? Keď ste mali mierne alebo slabé príznaky tak po tých 14 dňoch už ste išli ? Išli ste sa potom aj otestovať pcr alebo anti test ?
A keď ste mali doma člena pozitívneho ktorý musel byť dlhšie doma lebo mal horší priebeh vy ste išli skôr do práce v pohode ? Ďakujem veľmi pekne za každý komentár 🙂

pribinak
9. apr 2021

@lucia600 po covide sa nemusíš testovať 3 mes.

sirka9
9. apr 2021

@lucia600 povedala by som, že je to veľmi individuálne a podľa toho ako sa kto cíti. niekto môže byť úplne v pohode a niekto nebude vládať ani o mesiac. takže by som sa určite riadila tým, ako sa cítim.

lienocka128
9. apr 2021

ja som mala len mierny priebeh a neviem preco ma hygiena objednala na test aj na konci karanteny.... sms prisla vecer o 19tej a rano o 8mej som uz bola objednana tak som isla a uz som mala pcr test negativny.... isla som do prace po 14 dnoch....

majamat
9. apr 2021

ja som isla po 16dnoch., co sa tyka straty cuchu a zostatkoveho kasla - to ej take to miernejsie kaslanie, alebo tiez pokasliavanie este po chorobe, moze aj dlhsie pretrvavat. to sa netyka len covidu, ale vyskytuje sa aj po inych infekciach, no po covide asi castejsie. to sa nepoklada za akutny priznak a takyto kasel sa doliecuje fakt niekedy aj 1-3m.

testovat sa uz nemusis, lebo PCR ti mize pozitivitu vykazovat aj 3m - dychacie cesty sa cistia a PCR zachyti aj casti mrtveho virusu.

a ak pribuzny este musi byt doma,lebo sa mu zacala neskor karanteny, ty uz nemusis byt s nim. tebe skonci po 14dnoch,a le podmoenka je, ze musis byt 3 dni bez priznakov ( s vynimkou taych, co com napisala vyssie )

lucia600
autor
9. apr 2021

@pribinak áno ale odporúča sa aby si po prekonaní išla na pcr test aby si zistila či už si negatívna lebo niekto môže byť ešte pozitívny, dokonca som čítala že by človek mal byť ešte aj po negatívnom teste pár dní doma ked mal silné príznaky

majamat
9. apr 2021

@lienocka128 neviem kedy to bolo,a le kedysi sa robilitesty aj po prekonani,a le prave sa z toho upstilo koli tomu, ze pozitivita pretrvava dlhsie.
@lucia600 este Ag test ano, ale PCR nie. dovod som pisala vyssie, tebe mozu proste prizanaky skoncit po 2t, budes vyliecena a aj neinfekcna a koli PCR by si zbytocne sedela 3m doma. nie po prekonani sa na pcr nemusi chodit.

majamat
9. apr 2021

teda dokonca to ani nie je vhodne

pribinak
9. apr 2021

@lucia600 áno to súhlasím, doma máš byt kým máš príznaky. Niekto je doma aj mesiac, lebo je slabý a nevládze, to je long covid
Ale ísť na testy to som nepočula, sestra je zdravotník a toto nerobila
(Istý čas na striedačku robila testy, ale ľudí po covide netestovali)

lucia600
autor
9. apr 2021

@majamat dakujem za info, no ja som mala našťastie celý priebeh v pohode žiadne teploty, iba troška kašeľ prvé 3 dni ale to mohlo byť že ma víkend na to ofúklo a bolelo ma hrdlo, druhý člen domácnosti to dostal deň po mne ako som ostala doma, ale ona má ovela silnejší priebeh, silný kašeľ aj teploty, mne budúci utorok končí karanténa a mám ísť k doktorke ja kontrolu a tam sa dohodneme či ukončí karanténu

lienocka128
9. apr 2021

@majamat bolo to pred vianocami.... vtedy sa uz opatovne testy nerobili

lucia600
autor
9. apr 2021

@majamat ďakujem, lebo som sa pýtala známych a a neboli potom na testovaní ale ony boli sj mesiac doma, jedine jeden kamoš išiel po 14 dňoch na antigen mal negatívny, doktorka my ukončila karanténu a dala mu papier o prekonaní

lucia600
autor
9. apr 2021

@pribinak dobre ďakujem za info

lucia600
autor
9. apr 2021

@lienocka128 ďakujem a mala si aj nejaký papier od doktora o prekonaní ? lebo som čítala že teraz už stačí len pozitívny výsledok testu

hettinka
9. apr 2021

@lucia600 na PCR test by som už nesla. Radšej tak o mesiac na protilátky a o 3 mesiace ešte raz, ako sa to vyvíja.
Do prace môžeš, ak za posledné 3 dni nemáš už príznaky.

Doklad už lekár nevydáva, preukazujes sa SMS /mailom o pozitívnom výsledku testu. Pripadne, ak máš v mobile moje e-zdravie aplikáciu. Mal by sa zaviesť covid pass, kde to bude tiež, ale zatiaľ nie je.

waggi
9. apr 2021

Mám pocit, že v každom meste to je inak. Ja som mala covid ešte keď bola len 10 dňová karanténa, mala som len mierne príznaky a potom som nebola na žiadnom pretestovaní a hneď som išla do práce

majamat
9. apr 2021

ono sa ti epravidla dost menia, lebo vseetko sa zistuje za jazdy. najskor s ana kontrolne testy chodilo, potom vysvitlo, ze netreba, prave preto, ze nepoukazuju na to, ci je clovek infekcny, resp, mozu byt pozitivne, aj ked inf nie je. niekedy sa v sms z PCR testu uvadza nejake cislo, ktore o infekcnosti hovori, ale neviem ci to robia vsade.

kamaratka bola pozitivna Ag testom v praci a nasledne pretestovana aj PVR testom, ktory pozitivitu potvrdil asi o tyzden som mala priznaky aj ja - den pred plosnym testovanim ( testovalo sa u nas v praci ) a tak mi kolegyna/sefka povedala, ze nech sa teda pridem dat pretestovat. cize medzi nami bol tyzden.

kamoska tym, ze bola testovana PCR a teda este pred plosnym testovanim, jej volali z hygieny, naplanovali testy jej mame a jej dcere. jej mama uz mala priznaky a dcery nie. mladsiu netestovali, lebo nemala 10r. starsia dcera negativna a mam pozitivna. jej hovorili, ze uz na test nemusi, ale musi zostat este s dalsim pozit, clenom domacnosti doma, teda ak by niekto pozitivny bol. no testy mali naplanovane az o nejake 2t, coize jej mama bola testovana uz po prekonani covidu. medzitym prebehlo plosne testovanie a ja som bola teda tiez pozitivna a tiez doma. kedze mna testovali len Ag testom, nikto mi nevolal, len ja som volala koli PN svojej dr. mm si musel vsetko tiez vybavovat cez svojho dr a kedze bol pri plosnom negativny ( dcera tiez netestovana do 10r ), tak po objaveni sa priznakov virozy bol objednany na PCR, tiez skoro 2t po mne. no mezditym sa pravidla zmenili a z hygieny kamoske volali, ked jej mama vysla pozitivna a uz jej teraz povedali, ze uz doma po karantene s nou byt nemusi. teda nikto z nas sa nemusel testovat po karantene. a ozaj, mm vysie negativne. proste tie rpavidla sa menili a teda obzvlast tym plosnym testovanim

lucia600
autor
9. apr 2021

@hettinka ďakujem a prosím ta čo sú to tie protilátky ? Som len o tom čítala že to robí doktor a že sa za to platí

lucia600
autor
9. apr 2021

@majamat jasné však práve že sa to stále mení a na nete moc info čo po karanténe robiť nie je, samé info aké je to nebezpečné ako sa chrániť čo robiť keď to máte a podobne

hettinka
9. apr 2021

@lucia600 test z krvi, niekde sa platí (do 20€), niekomu urobi aj lekár zadarmo.

lucia600
autor
9. apr 2021

@hettinka a potom posiela niekam ? A čo ďalej ? Ďakujem

hettinka
9. apr 2021

@lucia600 robia to lekári niektori, alebo priamo laboratória. A vieš úroveň protilátok a ci si (ešte) chránená.

lucia600
autor
10. apr 2021

@hettinka aha, ďakujem za vysvetlenie, a keď sa zistí že už nie som chránená tak mi vedia niečo poskytnúť na to ?

hettinka
10. apr 2021

@lucia600 poskytovat sa bude ockovanie. Hádam do leta aj mladším. 3-6 mesiacov by ti mohli vydržať protilátky, ale opatrná byt treba, kvôli mutaciam. Ale aspoň nemusíš 3 mesiace chodiť na testy.

lucia600
autor
10. apr 2021

@hettinka ďakujem 🙂 a náhodou nevieš prosím ta že ako sa chrániť po prekonaní nejaké lieky ? Tak určite asi dostatok pohybu, vitamíny

hettinka
10. apr 2021

@lucia600 lieky nie sú v podstate. Možno pomôžu vitamíny C, D a minerály zinok, selen. Teraz už bude slniečko, tak veľa vonku byt na čerstvom vzduchu, to pomoze celkovo zotaveniu aj nálade. Do nosa si kúp nejaký sprej na báze morskej body, alebo vincentkou.

majamat
10. apr 2021

@lucia600 poznam mnozstvo ludi ( v DD ), ktori su po prekonani covidu odolni aj po 5m. zopar ludi malo malo covid 2x,a le aj predtym,a j teraz z lahkym priebehom. to su take vunimky, zrejme si ich telo nevytvorilo dostatocnu imunitu.
takze moznost opakovanej nakazy tu sice je,a le je malo pravdepodobny v blizkej buducnosti.

lucia600
autor
10. apr 2021

@hettinka super dakujem za info 🙂

lucia600
autor
10. apr 2021

@majamat dakujem 🙂