Ako často sa môže darovať krvná plazma?

simca115
6. jún 2024

Ahojte . Nájde sa tu niekto kto daruje krvnú plazmu? Ako často sa to môže darovať ? 🙂 popripade je to bolestivejšie ako klasický odber krvi ? Ďakujem za odpoveď ♥️

michellemary
6. jún 2024

Pozri www.mojakrvnaskupina.sk, tam nájdeš o darovaní všetky potrebné info.

zuzkavladko
6. jún 2024

Plazmu kazde dva tyzdne, bola som v maji prvy krat. Nie je to bolestivejsie ako darovanie krvi, ale trva to cez pol hodinu, tak nezabudni skocit na wecko pred odberom 😆

simca115
autor
6. jún 2024

@zuzkavladko a ráta sa to akoby si bola dva razy na krv či to tak neni?

zuzkavladko
6. jún 2024

@simca115 to si nemyslim, nikto mi nic take nespominal. Normalne mi dali potvrdenie do prace, stravny listok a obcerstvenie ako pri klasickom darovani krvi. Ale zabudla som dolezitu vec...tym, ze po odstredeni plazmy od ostatnej krvi sa pod tlakom krv vracia cez zilu naspat do tela, musia byt na to vhodne, pevne zily...cize treba si najprv dat preverit zily, ci si vobec vhodna darkyna plazmy. Ja som sla na plazmu neplanovane, len som sa objednala cez apku NTS a sla. A boli prekvapeni, ze som si este pri poslednom darovani krvi nedala pozriet zily, ci som vhodna darkyna plazmy...ja som ale nevedela, ze to treba, nikde som sa to nedocitala. Nastastie mam dobre zily a vzali ma na odber.

liliputka2131
6. jún 2024

@zuzkavladko a si musela splnat nejake zvlastne podmienky ?ci len zily dobre?lebo ja som dlhe roky darca krvy a pri poslednom odbere som sa bavila so sestrickou o tej plazme ale mi povedala ze ja radsej nie lebo som chuda a dlho to trva a ci neskolabujem

zuzkavladko
6. jún 2024

@liliputka2131 ziadne zvlastne podmienky okrem tych pevnych a dobre dostupnych zil. Tiez som dlhorocna darkyna krvi a na plazmu som sla prvy krat. Ide o to, aby ta zila zvladla tlak ked sa odstredena krv vracia do obehu a nepraskla. Zhodnotenie trvalo pol minuty...prisla zdravotacka, ktora ma potom aj napichla, stiahla ruku pozrela, preklepala a povedala, ze ok.

judit47
6. jún 2024

Ako spomenute vyssie, zili musia fakt drzat.

Ja som bola darovat 3x a vtedy ma ,,vyradili,, praskla mi zila,potom dalsia a potom uz nevedeli najst(ak mas odber krvi nesmies potom tusim 3-6m na plazmu)tak sme sa dohodli ze mi ju uz nedaju nazad😅a uz som nesla. Ale teda ja som chodila do AT ked s tym bol velky boom v 2007 za €😀

jana005
6. jún 2024

@zuzkavladko to ti prvýkrát len tak zobrali plazmu?
Nezdá sa mi, ja som sa tak tiež prvýkrát objednala cez apku na plazmu a keď som tam prišla, tak mi povedali, že nemôžem ísť, že najprv musím mať urobenú biochémiu.
Čiže som len darovala krv, zobrali navyše jednu skúmavku na biochémiu a až keď mi prišla sms s výsledkami, tak som mohla ísť darovať krv.
A biochémia sa opakuje raz ročne.

@simca115 keď budeš najbližšie darovať krv, tak povedz hneď na začiatku, že máš záujem darovať plazmu. Normálne daruješ krv, oni ti pritom odoberú krv aj na biochémiu a keď budú výsledky, tak môžeš ísť darovať.
Všade píšu, že po dvoch týždňoch môžeš ísť.
Ale na transfúzke to nemajú radi, máš si dať pauzu aspoň mesiac, dva.
Mne minule povedali, že mám prísť až o pol roka lebo boli nejaké problémy pri odbere

zuzkavladko
7. jún 2024

@jana005 nemam dovod si vymyslat 😉 bola som tam 16.5. takze to mam este celkom dobre v pamati 😁Skontrolovali zily, vzali klasicky odber na krvny rozbor + jeden na biochemiu a hned ma vzali na plazmu. Dodatocne som si potom nasla vysledky z biochemie v apke.

jana005
7. jún 2024

@zuzkavladko ja nehovorím, že si vymýšľaš, ale že je to divné.
Mne dokonca nechceli zobrať plazmu, keď som tam prišla od poslednej biochémie po roku a dvoch mesiacoch.
Že po roku treba opakovať.
Jedná sa o Košice

zuzkavladko
7. jún 2024

@jana005 ja chodim do Martina, mozno maju ine postupy

filipm85
19. sep 2024

Pokiaľ viem tak o tom rozhoduje lekárka so sestričkou ktoré posúdia kvalitu žíl. Ďalšia vec je že tlak resp rýchlosť vracania krvi sa dá nastaviť na prístroji. Mne ju chalan zvyšuje aby som to mal skôr za sebou. Skrátka že mám dobré žily. A ku tej plazme ešte jedna dôležitá vec. Treba piť veľa veľa vody pred ale aj po odbere. Ak ťa bude sušiť tak je to úplne normálne. O vyšetrení pred prvou plazmou nič neviem. Ale po x odberoch ti berú extra krv a sa robia testy navyše.