Ako byť asertívnejšia u lekárov?

26. sep 2022

Ahojte, chcem sa s vami podeliť o osobné skúsenosti a opýtať si možno zopár rád ako a či tiež riešiť podobné situácie. Veľmi často sa mi stávalo, že keď som mala podváhu a chodila k lekárom na vyšetrenia (riešila sa hlavne reumatická artritída, migrény, možná endometrióza dodnes nedoriešená), vždy mi lekári vedeli povedať maximálne toľko, že podľa výsledkov som zdravá resp. že oni problém nevidia. Bavíme sa o xy vyšetreniach v rozmedzí vyše desiatky rokov (týmito problémami trpím cca od 12 rokov, mám 27). V momente ako mi začali kolísať hormóny pribrala som a mám teraz zopár kíl nadváhu (možno tých 10kg fakt nič strašné) a odvtedy je to u lekárov samé "musíte schudnúť, to máte všetko z váhy, chce to inú životosprávu" atď. Problém je v tom, že ani keď som nadváhu nemala mi lekári nevedeli pomôcť, teraz to všetko pripisujú váhe akoby sa len chceli zbaviť zodpovednosti liečiť. Chcem sa opýtať či sa s týmto prístupom stretávate aj iné ženy a či máte nejaké páky na lekárov ako slušne vyjadriť nesúhlas a dožadovať sa riadneho liečenia a pomoci. Ďakujem za normálne odpovede.

anjelicek26
26. sep 2022

Nechapem, ako sa mozes s podvahy +10kg dostat u lekara do kategorie nadvaha 🙄 Otazne je, ci ti skutocne nieco je, alebo si jeden s tych lekarov obliezajucich hypochondrov s pocitom, ze tu ma picha tu ma boli a nic za tym, len to, ze maju blbsi zivotny styl - sedave zamestnanie, malo sportu, zle zlozenie stravy - skutocne nie je... Ked obiehas roky lekarov, problem uz najst nejaky snad museli... ked ti robili tolko testov a podla vsetkych lekarov si zdrava...

panelacikova
26. sep 2022

predpokladám, že ti nechcú zle, tak asi vedia, prečo ti to hovoria. ono ani vychudnutá byť, ani mať nadváhu nie je pre zdravie OK. v čom chceš byť asertívna? brániť si svoju hmotnosť? tak to proste odignoruj (tie ich narážky) a ži si pekne svoj život. podľa nadpisu som očakávala, že máš ťažké zdravotné problémy a oni ťa všade odbíjajú. a ty riešiš hovadiny...

@anjelicek26 na jednu stranu súhlasím, na druhej strane si teraz mohla uraziť dosť veľa ľudí, ktorí naozaj trpia a lekári nevedia prísť na príčinu. ale jedno je nevedieť si rady a druhé ich samotný prístup k pacientovi. ja som z tých tvojich "hypochondrov" totiž, áno, mám reálne diagnózy, ale neznejú až tak strašne, no paradoxne, častokrát trpím ako hovado. keďže však mám prelezené už snáď všetko a mám šťastie na úžasných lekárov (ľudí), tak som sa zmierila s tým, že ide len o funkčné bolesti a že bohužiaľ, som ten typ človeka.

ale nejakých 10 kg nadváhy by som fakt neriešila....

anjelicek26
26. sep 2022

@panelacikova tak pise o 15 rokoch... 15 rokov obieha lekarov, uprimne si myslim, ze to uz u podvyzivenej pubertiacky (prakticky este dietata ) zacalo riesit svoje telo prehnane a pomohol by skor psycholog ako akykolvek iny odbornik... Nemyslim to vobec zle, ale toto moze byt pre nu prave ta spravna cesta...zacat svoje telo milovat, prestat riesit kazdu drobnost a sustredit sa napriklad na sport ci ine konicky...

panelacikova
26. sep 2022

@anjelicek26 akože môže byť, nevylučujem 😀 len podľa názvu by som fakt usúdila, že ju odbíjajú a nechcú ju poriadne vyšetriť a ona rieši smiešnych 10 kíl nadváhy... napokon, ak má všetko v poriadku, tak potom neviem, žeby zmena stravy?

autor
26. sep 2022

Ešte doplním že teda už ako u tej 12 ročnej "podvýživenej" pubertiačky moju mamu asi trištvrte roka lekári prehovárali že dieťaťu sa nechce do školy tak vymýšľa výhovorky, lekári sa neunúvali robiť žiadne špeciálne testy, až potom lekárka ktorej kompetencia to ani nebola spravila test na protilátky a vybehla tá reuma ako následok nepodchytenej boreliózy čo sa so mnou odvtedy ťahá. A nechcem znieť nevďačne lebo táto pani doktorka naozaj bola neskutočne ochotná skúšať hľadať pomáhať ale odporučenie na Ibalgin proti bolesti- nemyslím že je to riešenie. To isté s migrénami, riešim ich od 12tich rokov, každú jednu kontrolu mi bol odporúčaný Ibalgin, neskôr keď som sa zamestnala v práci kde som bola 9 hodín za počítačom mi bolo odporučené túto prácu zmeniť, to som teda pre svoje zdravie nemala problém urobiť aj keď sa mi finančne prihoršilo ale zdraviu to nepomohlo a ja mám ozaj pocit že si svoje zakaždým splním a u lekárov to týmto hasne, neviem či mám šťastie na zlých lekárov alebo čo ale toto aspoň mne nepríde ako adekvátne riešenie. Stravu mám mimochodom dobrú, prácu takú, že pohybu mám asi najviac za celý svoj pracovný život a aj tak váha nejde dole, bohužiaľ telo viac nepustí. Nastavila som si kvôli migrénam pravidelný spánkový režim každý deň o rovnakej hodine spať aj vstať.Takže naozaj to nie je mojou životosprávou.

bert22
26. sep 2022

tak ako nerozumiem, ze kde je vlastne problem, ci su lekari taki flegmatici a neriesia tvoj zdravotny problem alebo ti ozaj nic nie je, moze byt, ze zmena mohla nastat kvoli zmene stravy, ale zeby az taka radikalna?

majamat
26. sep 2022

co sa tyka stravy a chudnutia, skus Kaloricke tabulky, tusim az 40% pododnocuje prijem kalorii a nadhodnocuje pohyb. cize maju uplne skresleny nazor na svoj kaloricky prijem a vydaj. tabulky ti ukazu, ci sa naozaj stravujes tak,a by si chudla.

co sa tyka tazkosti, dr. maju take svoje skupinky problemov u pacientov, na ktore zvalia niektore tazkosti. takych dr je vela.
co sa s tvojim zdravim deje u teba, to fakt netuism, ak to dr, nevedia. a anvyse sa bavime dost vseobecne, takze je tazke na nieco prist.
bolesti hlavy, asi to ignoruju, lebo tie mava velka cast populacie a vobec to enmusi ybt migrena. si si ista, ze mas prave migrenu? ako cato mavas bolesti? ako dlho trvaju? ten Ibalgin ti zabera?
co sa tyka klbov, no aj to vela ludi mava. pri infekcnych ochoreniach typu Borelioza dochadza k tazkostiam s klbami. zial, niekedy sa tiez zazraky robit nedaju. mam kolegynu an dochodku, ktora mala roky problemy a stale zvysene protilatky. ono sa to jednoducho neda vyliecit.

niektore ochorenia su jednoducho chronicky stav a kedze nesposobuju vzdy zavazne poskodenia, ale vdaka bolesti znizuju kvalitu zivota, najcastejsie s apouzvaju leiky od bolesti. fakt je, ez ak by si mala brat Ibalgin casto, nie je to zdrave.

majamat
26. sep 2022

a teda tiez si myslim, ze 10kg nadvahy nemoze za tazkosti, je to nezmysel.

autor
26. sep 2022

@majamat ďakujem krásne za normálnu odpoveď bez osočovania. Tie tabuľky určite pozriem znie to zaujímavo. Na 110% som si istá že to nie sú bolesti hlavy ale migrény, mávam auru v ľavom oku, zvracanie citlivosť na svetlo, dokonca ani len vodu vtedy neviem vypiť trvá to cca 24 hodín a Ibalgin teda vôbec nezaberá. Ako malej mi pomohol na veľmi dlhú dobu sandomigran ale lekárke sa nezdá že by mi mal teraz pomôcť tak mi ho odmieta predpísať. Vo sa týka reumy ja som zmierená s tým že je to nevyliečiteľné ale ozaj by som aspoň čakala odporúčania že pred čím si dať pozor aby sa nevracali zápalové ložiská alebo čosi lebo takto sa bojím že si odpálim ešte aj pečeň tými ibalginmi. V každom prípade pointa diskusie nie je aby ma tu niekto vyšetril 😁 ale že ako na lekárov aby sa reálne venovali problému lebo v poslednej dobe všetko pripisujú váhe

nikky6
26. sep 2022

musis si proste stat za svojim a trvat na nejakych tych vysetreniach, neviem ako inak by sa to dalo. ked tak askus zmenit aj lekara. mozno iny clovek tak aj iny pristup

aceris
26. sep 2022

No a uz si si dala aj odpoved....mas autoimunitne ochorenie. Tam lekar vela nenarobi. Nastuduj si viac o diagnoze jej prejavoch a sposoboch ako to liecia. Mne pred 7 rokmi povedali "dajte si obcas ibalgin". Ani len mi nepovedali diagnozu! Ja som si ho nedavala, povedala som si, ze ved na co. Tu bolest predsa zvladnem aj bez vydrzat. Co ja som riesila ze ibalgin je aj protizapalovy? Teraz som to zacala riesit zas a az po 7 rokoch som sa dozvedela u ineho lekara, ze mam autoimunitne ochorenie! Liecba neexistuje. Len tlmenie ibalginom obcas...a zasadna vec ktoru mi 2 lekarky nezavisle od seba povedali - kedze neexistuje liecba, cakaju az prepukne rakovina, aby ma liecit vobec nejako vedeli. Dovtedy mozu len sledovat stav kontrolami.

aceris
26. sep 2022

Skus si dat vysetrit este alergie a histamin. Autoimunitne ochorenie moze sposobit aj histaminovu intoleranciu. Mne ju zistili a zrazu prestali migreny a bolesti klbov su pomenej

majamat
26. sep 2022

ako ti pisu, len trvat na svojom. a dat im padne argumenty, povedz, ze tazkosti si mala, aj ked si mala o xy kg menej.

a ako ti pisu, Ibalgin ma protizapalaove ucinky. co sa tyka vyhnutiu zapalu, obavam sa, ez dr o tom moc nevedia.
aj strava moze podporovat zaoalovu aktivitu organizmu. tu je nieco o strave. https://www.imunovital.sk/odborne-clanky/protiz... nepozerala som to dokladne, urcite najdes na nete viac, ale asi to bude vsetko podobne. mozes skusit.

a s tou migrenou, to je blbe. neskusala si ine lieky? neviem teraz ci je bezne dostupny napr Novalgin, alebo ALgifen, no ludia ho doma casto mavaju.

este by ma zaujimalo, bola si an neurologii a tam ti nechceli leiky predpisat? alebo obvodak?

autor
26. sep 2022

@aceris nad tým histaminom som už tiež rozmýšľala, v lete som dostala výmenný lístok ale samozrejme že alergie a intolerancie až po lete kvôli alergénom zo vzduchu takže čakám termín 😁

autor
26. sep 2022

@majamat no a presne toto, takýto prístup a odpovede by som čakala skôr v ambulancii od lekára, toto presne je to na čo poukazujem, tu cudzie ženy na koníku sú ochotnejšie pomôcť ako lekári, celé zle 🤦‍♀️ migrénu mám normálne diagnostikovanú u neurologičky a ona sa aj zdráhala mi predpísať tie lieky. Prepísala mi niečo iné z čoho som potom mala také kŕče že som myslela že mám infarkt. Potom mi predpísala presne novalgin, ten mi bohužiaľ ale nesadol na žalúdok. Ďalšia kontrola až po novom roku, dovtedy musím vydržať a budem si znova pýtať ten sandomigran. Tak to vyzerá že sa jednoducho budem musieť dožadovať svojho no ☹️

tmavovlaskakatka
26. sep 2022

Nemôžeš mať tetániu? Pri tej zvyknú byť migrény aj bolesti končatín. Pritom výsledky vyzerajú byť v poriadku. Mám vlastnú skúsenosť aj ja aj dcéra máme tetániu.

kubkovamama
26. sep 2022

Vieš aké máme zdravotníctvo.Takze na tvojom mieste by som sa až tak neviazala na lekárov,sama vidíš,že za tie roky to nikam neviedlo,iba čo máš nervy.Posilnit imunitu,zdravá strava,pohyb,robiť veci skrátka tak aby si sa cítila lepšie a to ty vieš sama najlepšie čo ti robí dobre.Je veľa iných smerov ako len ísť ku klasickému lekárovi.Pokial človek nemá ozaj vážne ochorenie ako rakovina,srdce,apod lekári majú postoj vieme aký.Ja som sa za celý život nestretla s naozaj empatickym lekárom čo robí svoju prácu so zápalom a tak naozaj.Jedine tak zubár spred 10r.🤷Reumu môžeš ovplyvniť veľmi stravovaním.Zapalove procesy v tele sú zväčša spôsobené práve tým.Nezbavis sa jej nikdy,ale môžeš ju mať celý život pod kontrolou.Takisto migréna reaguje na stravu.No a daj sa psychicky do pohody.

autor
26. sep 2022

@tmavovlaskakatka neviem či ju môžem mať keďže všetko sa podľa lekárov odvíja od mojej ultra vysokej nadváhy 😂 keď aj napríklad mám kramy o sile komplet pretečený tampón ak vložka do hodiny od aplikácie tak som pre istotu hysterická a tiež to nie je problém a o tom je založenie celej tejto diskusie. Že ako sa vôbec dostať k tomu aby ma poriadne vyšetrili. Na internete si toho človek naozaj vie nájsť veľa ale Google lekára nenahradí a človek si nechce ešte viac ublížiť sebadiagnostikou

loginexistuje
26. sep 2022

kludne to moze byt z psychiky boli si uz u psychiatra ? neodporucali ti ho ?

autor
26. sep 2022

@loginexistuje bola som, riešim aj ADHD, brala som magnézium ale to bolo počas veľmi stresujúceho zamestnania kde to absolútne nemalo zmysel lebo som bola pred prácou vyklepana že som bežne pred smenou zvracala. Potom na chvíľku bolo lepšie a potom to magnézium už nefungovalo vôbec. Psychiater je bohužiaľ chlap podľa ktorého sú všetci zdraví pokiaľ nie sú ohrozením pre spoločnosť a neviem si zatiaľ nájsť iného v okolí

janetinka27
26. sep 2022

ahoj, trochu ti rozumiem. ja som mala od 12 rokov rozhadzane hormony, brala som uz na zakladke 2 roky proveru, pribrala som, neskor silne bolesti hlavy, kolien, bolesti pri MS a bolesti pribudali a vsade len problem nadvaha a nic nezistene. teraz su uz ine metody,ini lekari, bolesti mi ostali,ale aj nasledky, mam 39 a v karte uz vselico. su aj dobri lekari, dnes ma nadvahu/obezitu kazdy druhy clovek alebo aj viaceri, to by potom zmizli choroby a ostal by len jeden problem, tuk:D
mne pomohlo,ked som si vela o svojich problemoch nastudovala a vedela som u dr. dat jasne otazky.a tak som sa potom dostala aj k vysetreniam (bo mi nevedeli odpovedat).
teraz mam dobru obvodnu, gyn,endo aj dia aj zubarku, vela vysvetluju a nehadzu vsetko na tuk.

luccija
26. sep 2022

10 kg nadvahy v mladom veku je dost aj z toho Ta mozu boliet klby.
Endometrioza je preco nedoriesena?tym zacni, pokym budes chciet mat deti a nepojde to.Pojdes na laparoskopiu mozno mas lozisk viac niektore ani na sone nenajdu az na laparoskopii.Z toho mozes mat to silne krvacanie.Bud pojdes na hormony a lozisko nebude vyzivovane, alebo nech to daju von.Hormony by som nechcela aj kvoli vahe a psychike a, ked s hormonmi skoncis zase sa moze lozisko zvacsit.
Migrena je casto od chrbtice, stresu...bola si u fyzioterapeuta?ked Ti s migrenou nie je dobre naco cakat do noveho roku?chod spat k neurologicke
Co znamena, ked mi zacali kolisat hormony pribrala som?Nie je bezne pred pracou zvraciat zo stresu neverim, ze Ti psychiater nenavrhol lieky na ukludnenie ci AD.
To, ze sa necitis dobre zvysuje aj tvoju uzkost a motas sa v kruhu.Bola si u imunologicky na testoch?liecila sa borelioza ATB?

soldi
26. sep 2022

skus oslovit pani dr Pechociakovu v Nitre. Je uzasna doktorka aj clovek, venuje sa prave reume. Aj moj syn ju ma, tiez najprv dostaval ibalgin, neskor nalgesin. Potom mu odporucili v nemocnici metatrexat = chemoterapeutikum, ale pani dr pechociakova mu nasadila miernejsie lieky - sulfasalazin, ktory sa pouziva pri zapaloch zaludka. Velmi mu to pomohlo, po styroch rokoch uzivania momentalne neberie nic.

Od reumy sa moze odvijat dalsie mnozstvo zdravotnych problemov, zacala by som tam.
Pripadne ak si mala boreliozu, tak mozes mat problemy aj z nej, ona sposobuje chronicke tazkosti, pokial nie je dobre preliecena v zaciatkoch.

nelca84
26. sep 2022

@autorka a kolko si teda pribrala, ked si sa z podvahy dostala na 10 kg nadvahy?

majamat
26. sep 2022

no tak to je veru tazke. zial je to len na tebe,a by si sa ozvala.

trosku este napisem k tomu Novalginu. niekedy tie nevolnosti mozu byt chvilkove/momentlane, vobec to nemusi byt tym, ze ti leik nesadol. stav cloveka sa meni zo dna na den, myslim tym taky bezny stav, fyziologicky stav. raz sme unaveni, inokedy vystresovani, raz nam chybaju mineraly a vitaminy, nieco nas obchadza, inokedy hormony, rocne obdobie a nedostatok slnka ma na nas tiez velky vplyv. inokedy mame obdobia, kedy sa citime ovela lepsie, pripadne mame travenie podrazdene nevhodnou stravou.

a zaludok je naozaj velmi citlivy na taketo veci, mne napr, pred ms byvalo na vracanie a to bolo len obdobie asi 1r. predtym som to nemavala, teraz to opat uz nemavam.
samozrejme nebudem tvrdit, ze tu nei ej moznost, ze ti naozaj nesedi. aj ta moznost ut je, ale aj ta, co som popisala.

mm tiez tak uzival Ibalgin, dlhsie obdobie - pri bolesti hlavy. jeho dr pre zmenu ani an tu neurologiu neposlal a mm to vyhovuje. raz sme isli do BA, 2 hod cesta tam, 2 hod potom naspat, cez leto. a jemu este tak blbo svieti pocas soferovania do auta slnko. a jemu prislo dost zle. uz v BA. najskor ho bolela hlava,. dal si Ibalgin a neskor vracal, bol bledy. esteze sme boli u kamarata, tam si trochu pospal.

denisa0504
26. sep 2022

Autorka, mňa tiež nechcel nikto riešiť, mala som problém s dýchaním, pocit, že sa neviem nadýchnuť. Počula som pri spaní ako mi píska v hrudi (nie v nose). Samozrejme pri vyšetrení nič zvláštne nepočuli , oxymeter na pohotovosti vo vysokom štádiu tehotenstva ukazoval že kyslíku je síce menej ale je to v norme, tak len dali sprej a hotovo... Bola som frustrovaná a nahnevaná a tak som si vyhľadala sama lekára na internete a napísala mail kde som mu opísala svoje problémy do podrobností s tým, že hľadám niekoho, kto ma skutočne začne vyšetrovať a bude mať snahu prísť na to čo mi je a nie len dávať lieky už na príznaky . Dohodli sme si termín, normálne ma vyšetril a zistil mi chorobu na ktorú sa u neho do dnes liečim. Aspoň viem konečne čo mi je a ako tomu stavu "bez dychu" predchádzať. Nájdi si lekára podľa hodnotení, keď aj z ďaleka a skús keď aj telefonicky mu vysvetliť o čo ide a či je ochotný ťa komplet vyšetriť keďže iný to odmietajú... Mne to pomohlo

mpg
26. sep 2022

Ak máš ADHD, tak táto dg. môže za veľa z týchto popísaných problémov. Treba nájsť psychiaričku (aj z iného mesta), tam treba iné lieky, nie magnezium. Aj gynekológa treba pohľadať takého, čo bude liečiť problémy z tejto oblasti.

barborachors
26. sep 2022

Takto, pozri si nieco o protizapalovej strave. Sme to, co jeme. Ja som to pozrela a nestacim sa cudovat, ako velmi nas ovplyvnuje strava a jej kombinacie a priprava stravy...
Dalej, endometrioza - ked ju uz raz mas, tak asi uz nezmizne. Vraj sa moze upravit tehotenstvom, ale nasledne ju zvyknu mavat aj baby po porodoch. Nikto nevie co s tym, na kazdeho inak vplyva liecba, u niekoho hormonalna u niekoho tehotnost, u niekoho nic. Informacie o tomto mam od primara z jednej kliniky.