Akné v dospelosti - vitamíny

sofinka156
14. dec 2022

Prosím vás už roky ma trápi akné na tvári len na lícach bolestivé veľké podkožné pupáky po ktorých mi zostavajú červené jazvy. Už som skúšala antibiotiká, vyhodiť laktózu na dlhé mesiCe, nejesť sladké, krémy, čistenia rôznych druhov či kefky a hubky. Dosť ma to už trápi. Chcela som si dať urobiť hormonálny profil, ale na gynde mi to vyhovorili vraj aj tak by ma mohli liečiť len antikoncepciou. To som nikdy ešte neskúšala. Akné mám celý mesiac nie len popri ms. Čítala som že dobré sú na akné vitamíny A, B5 a zinok. Máte prosím niektorá skúsenosti. Čo vám pomaha.

123369
14. dec 2022

@sofinka156 s vitamínmi skúsenosti nemám,ale skúsila by som chemický peeling u kozmetičky. Nájdeš aj rôzne foto pred a po,je to zázrak .

leniel
14. dec 2022

to čo je na koži, je prejav vnútorného problému. Ale s tým ti dr. asi nepomôžu. Skúšala si vyhodiť celkovo mliečnu bielkovinu? laktóza je málo. za skúšku by to podľa mňa stálo. A samozrejme výrazne obmedziť sacharidy - nie len v sladkom, ale aj v iných zložkách - v pečive, ryži, ovs.vločkách, zemiakoch... proste skúsiť low carb stravovanie.

petamich
14. dec 2022

presne ako pise @leniel mne napr. akne sposobovala kukurica a psenica, nie som alergicka ale intolerantna a prejavovalo sa to okrem ineho aj takto, odkedy to obmedzujem a poctivo sa staram o plet je to neporovnatelne

lula3108
15. dec 2022

Nasadit pribiotika, mne na toto zabral probiofix a beriem uz viac ako dva roky a taketo podkozne sa mi nevratili vobec. Dalsia vec je zbehni na gastro aj k alergologovi, prip si kup taky ten domaci test na intolerancie. Moze to kludne sposobovat jedlo. Ale najlacnejsie a najrychlejsie su tie probiotika

domiklik
15. dec 2022

@sofinka156 začala by som takou základnou vecou, prehliadka u všeobecného lekára, krvný obraz, moc, Stolica (tu ti môžu vyskočiť rôzne baktérie, čo tam byt nemajú a po ich pre liečení sa stav pleti môže zlepšiť) . Potom kožný lekár, ten ti tiež vie urobit rôzne testy, parazity, intolerancie... Co sa týka starostlivosti o pleť, vylúčila by som všetky kefy, akékoľvek mechanické peeling a čistenia, pokiaľ máš aktívne akné. Na aktívne akné, chemický peeling, alebo bha a aha kyseliny, pripadne iné aktívne látky na domáce použitie.