Akné v dospelosti

19. dec 2024

Ahojte,
Uz cca rok ma trapi akne. Mnozstvo vyskusanych produktov - nacinamid, cecko, retinol, hydratacia napr cicaplast, exfoliacia, chemicke peelingy, modre svetlo, dracia krv, maca peruanska na hormonalne zmeny cca 2 mesiace uzivania zatial, alergeologia a gastro nic zvlastne akurat histaminova intolerancia ktoru mam diagnostikovu roky a zazivacie problemy nemam. Mliecne vyrobny takmer vobec nejem vsetko vegan a cukru podla mna tiez nemam vela. Co by ste mi odporucili? U koznej som nebola, mam skusenost ze slor riesia problem zvonku (nasledok) ale nie vnutornu pricinu, ale tak mozem to skusit a zajst po novom roku.

autor
19. dec 2024

Este mi napadlo dodat - akne mam len na licach, skusala som aj kys salycilovu, azaleovu, belakne co mi este napadlo teda no..

luccija
19. dec 2024

Hormonálny profil u gynekológa bol robený?
Helykobakter?a išla by som ku kožnej veď to sa dá dobre liečiť plus každý mesiac kozmeticka.Vyskusala si toho veľa, keď máš veľa hormónov či zlé trávenie, gyn.problemy môžeš robiť čo chces.Mas to ako klasické akné vred a hnis ci len drobné vyrážky?

anonym0001
19. dec 2024

Mne pomaha solarko alebo taka cervena lampa na doma. A La Roche Cicapast krem na napravu mikroflory. Neviem si ho vynachvalit, vsade odorucam.

autor
19. dec 2024

@luccija helikobakera nemam, robili mi to na gastre. Hormonalny obraz zatial nemam, u gynekologicky ked som ho ziadala poslala ma za obvodnym po listok na neodkrinologiunkde su cakacky nenormalne. Je to ako klasicke alne povedala by som, male urcite nie, citim uz stale vopred ked sa mi robi velku “bozuľu” na tvari…

autor
19. dec 2024

@anonym0001 ten krem mam. Solarko zial mi nepride ako najzdravsia alternativa, ale chapem ak ti to pomaha 🙂 ja som v nom nebola este a zatial sa ani nechystam no

messalina
19. dec 2024

Nevysadila si náhodou hormonálnu antikoncepciu?
Mne sa tak cca po roku od vysadenia brutálne zhoršila pleť, veľké hnisavé akné na tvári, vypadala som fakt hrozne, vyskusala kadečo až som zašla za koznou a ta keď ma uvidela vo dverách hovorí: preboha, vy kde ste bola doteraz? Predpísala liek roaccutan a po pár mesiacoch užívania super pleť.
Pozor, je to veľmi silný liek, treba robiť odbery krvi počas liečby, nebyť tehotná- môže poškodiť plod.
Je to vlastne "predávkovanie" sa vitamínom A myslím, co spôsobí že sa ti totálne vysusia vsetky sliznice, t.z. pália ta oci, suché pery, supe sa ti koza ale "vysusi" to aj to akné.
Nikdy viac sa mi to potom nevratilo, iba bežné male pupaky sem tam.
Treba to liečiť zvnútra.

autor
19. dec 2024

@messalina dakujem, nie hormalnu antikoncepciu som nikdy nebrala a o tom lieku som pocula, bohuzial to by som si nedala ak sa nemylim, tak v niektorych krajinach je aj zakazany…

luccija
19. dec 2024

Keď by si mala zvýšený testosterón môžeš mať akné.Ale najlepšie je čistiť u kozmetičky nemusia to byť drahé procedúry len vyčistiť a lampu, masku

messalina
19. dec 2024

Je to možné. Každopádne chod za kožnou, možno odporučí niečo iné. Masticky, kremiky zvonku zjavne nezaberajú, treba niečo silnejšie, zvnútra preliecit. Držím palce 😉

vakatko
19. dec 2024

Podľa TČM vyrážky na lícach je problém so žalúdkom, môžeš mať málo enzýmov a zle ti trávi jedlo. Zázvor, Kurkuma, Klinčeky, Škorica znižujú zápal a zlepšujú trávenie + tymián, oregano, bazalka, mäta ... Pridaj Probiotiká, Omega3 tuky, mastné ryby, Zinok ..
Mlieč zelinný, lopúch, púpava sú výborné + chlorella, spirulina ... pozri ich účinky.
Pomôže Tea tree olej zmiešaný s kokos olejom potierať vyrážky, olej sa pridáva do kozmetiky na problémovú pleť s akné. Vylúč všetky polotovary a balené potraviny.
Obilniny pšenica, hlavne lepok môže byť problém, stres a zvýšené hladiny kortizolu ..

tramtada31
20. dec 2024

Podľa mna je to zo stravy. Skúmaj, čo ješ, zapisuj si to, pripadne si správ food detective test. Mne tento problem robia vajcia. V tehotenstve a počas kojenia tento problem mat nebudeš, len sa potom zas vrati, tak aj to je cesta😀