Ahojte.
Ktora z vas ma skusenosti s akne po vysadeni kortikoidov? Uzivala som prednisom, celkom vysoke davky max. 60 mg, nasledne po 3 tyzdnoch postupne znizovanie az vysadenie, tj.celkom to trvalo aj mesiac a pol.kym som to vysadila.
Uz pri zacati znizovania davok sa mi zacalo tvorit akne, ktoreho sa neviem zbavit a to som nikdy za zivot akne netrpela, naopak cely zivot mam suchu plet bez vyrazok. Teraz mastnu a s akne okolo ust, brady, najviac na sanke, na krku, dekolt a plecia.
Doktorka mi dala skinoren, po nom ma extremne pali pokozka, az svrbi, po pol hodine sa to ukludni. Ma to u mna len mierny liecivy ucinok, ale zazraky to nerobi. Uzivam to uz cca 2 mesiace a stale mi vyskakuju nove vyrazky.
Pijem dost cajov - na detox, precistenie, oblicky...tekutiny mam. Zdravo sa stravujem, varim si zdravo, jem bio veci, ak sa da. Sladke minimalizujem, a ak tak len bio.
Na tvar si do prace davam aknecolor a nasledne prekryjem makeupom. Inak kazde rano/vecer poriadne umyjem tvar s la roche effaclaire cistiaci mikropeeling. Mam aj pletovu vodu z tej rady. Co robit este?
Neviem
@taktotedanie kozna mi povedala, ze ked skinoren (najslabsia alternativa) ma stipe a svrbi, tak silnejsie mi nechce predpisat.
K tomu sladkemu - naozaj konzumujem minimalne raz za 2 dni si dam 1 bio ryzovy chlebik s medom. To nemoze mat vplyv na moju plet. Uplne bez sladkeho nemozem byt, lebo ked som unavena musi ma nieco prebrat, kavu nemozem. Robim maximum.
@janiely skor to je skrz tych kortikoidov
@taktotedanie ved ano, kortikoidy. Preto sa pytam, ci ma niekto skusenosti, ako sa toho akne rychlo zbavit...ak nie, neostane mi nic ine len cakat, ak to trva aj dlhsie
Ja beriem Prednison 4roky. Som po transplantacii obličky. Na začiatku som tiež mala vysoké dávky. Teraz beriem 5mg každé ráno. Mala som tiež akné. Ale postupne ako sa dávka znížila na 5mg tak akné tie mizli ale trvalo to dlho. Ja som makeup vôbec nepouživala a ani teraz nepouživam. Upcháva to zbytočne póry. Ak si nanaš makeup hubkou alebo štetcom tak si akné roznášaš po celej pleti ešte viac.
@kika541996 ja nanasam stetcom ale ten kazdy den umyvam poriadne. A vzdy zacinam na pleti ktoru mam cistu a nasledne koncim na miestach s akne. Do prace nemozem ist s takou cervenou pletou, musim si nieco davat, aj preto pouzivam aknecolor, ktory nici bakterie a ine patogeny z akne.
@janiely chce to čas. Mne trvalo rok, kým som sa "vyčistila" od kortikoidov. Verím, že ťa to trápi... ber to tak, že to je to najmenšie zlo, ktoré máš ako vedľajší účinok liečby. Skoré zlepšenie prajem!
PS: odporúčam nevytláčať, mne sa podarilo rypnúť do pár a ostali dlho-dlho fialové fľaky.
@janiely ci bio sladke ci nebio- stale sladke
Mala si silnu liecbu , ludia sa z kortikoidov dostavaju este dlho, akne moze byt..
riesila by som inu liecbu od koznej lekarky