Aké vitamíny pomôžu predísť rakovine?

15. jún 2023

Ahojte, v mojom okoli zomrelo uz nespocetne mnozstvo ludi na r. Momentalne aj tento tyzden 2. :(
Ako sa da predist? Ja sa strasne bojim.
Ake vitaminy odporucaju?
Uzivam uz roky vitamin E, D, C selen a zinok.
Existuje este nieco?

lusyf
15. jún 2023

Aj v mojom okoli (najma v rodine) zomrelo v poslednej dobe vela ludi. Moj nazor je taky, ze doplnat treba nielen vhodne vitaminy, stravu, pohyb a spanok, ale aj menej stresu a negativizmu mat v zivote. To tiez sposobuje zdravotne problemy ci ine neprijemnosti…

marca12
15. jún 2023

Bohuzial rakovina kosi aj ludi,ktori sa zdravo stravuju a zdravo ziju. Keby existovala nejaka ochrana proti rakovine,nebolo by tolko chorych.

martinmmartin
15. jún 2023

Nastuduj si nieco o vitamine K2 ktory sa tvori iba kvasenim vitaminu k1 . (K1 je vo vsetkom zelenom) Ale K2 sa ti robi iba v hrubom creve kvasenim a vzhladom na civilizacne pokroky a modernu stravu sajeho tvorba u moderneho cloveka zastavila.

Je to jedine vedecke vysvetlenie co vysvetluje tzv azijsky paradox kde aziati nemaju takmer ziaden prijem mlieka a netrpia vobec osteoporozov napriklad. A kde sa konzumuju kvasene veci denne ( Okinawa) mas najviac ludi co ziju cez 100 ku.
Takze naloz kapustu a denne chrumaj ako nabozenstvo

kacena4
15. jún 2023

vitaminy ti nepomozu. ale pravidelna preventivka

beata_k
15. jún 2023

Keby to bolo tak jednoduche, jest vitaminy....Zdravy zivotny styl a preventivne prehliadky. Viac pre to urobit nemozes.

stellarstar
15. jún 2023

Moja nebohá svokra sa zdravo stravovala aj športovala a zobrala nám ju rakovina

lelelienka
15. jún 2023

Nemyslim si, ze recept je v uzivani vitaminov alebo nejakych inych zarucenych “zazrakov”. Skor celkovy zivotny styl, strava, pohyb, urcite vylucit veci ako fajcenie a najma stres a dosledne absolvovat preventivne prehliadky, ktore mozu mnohe typy odhalit este v uplne pociatocnych stadiach resp. aj predstadiach a u nas na ne strasne vela ludi proste kasle. Urcitu rolu hra aj genetika, ale tam v pripade pozitivnej rodinnej anamnezy su uz ludia odoslani na potrebne vysetrenia.

zuzanka.zuzu
15. jún 2023

keď na to niekto niekedy príde, určite sa o ňom bude učiť v školách 😉

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
galioska
15. jún 2023

v mojej rodine zomrelo vela ludi na rakovinu hrubeho creva, aj ja som sa dala vysetrit a som ok, netreba sa zvytocne zatazovat ak sa bojis chodievaj pravidelne na preventivky a odbery krvi

samanta44
15. jún 2023

Určite vitAmin D pozri si video na YouTube od bukovskeho

darkswan
15. jún 2023

@galioska na preventivke sa len malo zisti

lilope
15. jún 2023

@kacena4 keby to tak bola pravda. Ani pravidelná preventívka nepomôže predísť ochoreniu rakoviny, len ho (relatívne) zavčasu odhaliť. Relatívne preto, lebo aj v čase medzi prehliadkami ju môže človek získať a do pár mesiacov zomrieť, takže ako u koho je to zavčasu.

luccija
15. jún 2023

@lilope mojej kamarátky mama chodila každý rok na cyto ku gynekologovi a do roka zomrela na rakovinu vaječníkov.A pritom sa hovorí, že bujnenie a celý proces môže trvať roky
Ja si myslím, že viac ako vitamíny pomáha nemať v sebe zlosť, že to robí psychika nespokojnosť negativizmus cloveka.Ked je zlá psychika nie je dobrá imunita a môžeš jesť vitamínov koľko chces.Stres, zlá strava, málo oddychu

lelelienka
15. jún 2023

@darkswan praveze sa da vela zistit, ak samozrejme nie su odflaknute

galioska
15. jún 2023

@darkswan ok a co daju cloveku neziaduce vitaminy? dzgat do seba nieco co mi moze v nadmernej miere uskodit tiez nieje riesenie a by si neverila, kolko ludi nechodi na preventivky a pride az ked je neskoro. Pisat ze preventivka je v podstate nic je skodlive, pekny den.

martul
15. jún 2023

@kacena4 ani vitamíny ani preventívka

fiafia
15. jún 2023

S vitamínom e je to sporné. Neodporúča sa užívanie ak je v tele nádor, no kto to vie,že ho má,však áno...veľa robia zanedbané prehliadky, ignorovanie zdravotných problémov. Poznám mladých, ktorí zdravo žili a predsa ich ta pliaga nasla. Keď som robila v nemocnici z 30 pacientov ju malo aj vyše polovica. Treba sa zdravo stravovať, kvalitný spánok, minimalizovať negativizmus a dúfať... dôležité je pripadne odhalenie včas.

lilope
15. jún 2023

@luccija nikto nevie,, na koho to padne" ako sa hovorí, keďže stále nevieme čo toto ochorenie spôsobuje a ako tu už bolo spomínané, ani zdravý životný štýl nie je záruka vyhnutiu sa rakovine. A preto je podľa mňa doslova strata života strachovať sa, že toto ochorenie získam. Práve ten strach spôsobuje stres, ktorý stojí za mnohými ochoreniami a vďaka obave ešte tú rakovinu akurát tak dostanem.

luccija
15. jún 2023

@lilope súhlasím strach a stres oslabuje

katenka2
15. jún 2023

Žiaľ, žiadne 😔

barborachors
15. jún 2023

@marca12 štatisticky najviac vsak kosi ludi ktorí su obezni alebo jednoducho uz starsieho veku.... jasne ze to môže postihnut aj sportovca, ale napríklad z mojho okolia maju raka bud alkoholici alebo obezni ludia.

barborachors
15. jún 2023

dalej, rakovina je z masa a spracovanych potravín cize všetky konzervy, mäso a je jedno.ake, vsetko napichane chémiu jedna radost. vsade kde idem vidim ludi pchat do seba hranolky a vyprážané alebo aj mekace alebo aj činu, malokto je surové alebo skutocne veganske veci... proste maso je jed a aj tak ho ludia budu jest, ja to mam od lekárky ze zápaly v tele cize buduce loziska pre vznik buducich nadorov su z potravin.

darkswan
15. jún 2023

@galioska ja nehovorim nic o vitaminoch, ale nebudme naivni, ze preventivka je spasa, jasne treba chodit, to je bez debaty ale tie krvne testy su obmedzene…ako zistis napr rakovinu pankreasu?

lelelienka
15. jún 2023

@barborachors nie len stari a obezni masozravci…u mna v okoli zase mladi, vystresovani, aj stihli a na “zdravej” strave - uvodzovky preto, ze s minimom masa, ale jednostranne zalozenej, co tiez nie je zrovna zdrave. Takze to sa naozaj neda zovseobecnit.

@darkswan ale preventivka rozhodne nie su len krvne testy! Sono, mamograf a cytologia u gyn, vysetrenie znamienok u koznej, zuby, kolonoskopia, test na okultne krvacanie, urolog u muzov, to len prve co mi napada, nevravim ze odhalia vsetko, ale mozu vela.

viera27
15. jún 2023

Kazdy clovek ma rakovinove bunky a vytvara dalsie. Imunita si s nimi obvykle dokaze poradit. Ale ked sa zbehne viacero faktorov a nestiha,tak sa proste prilis premnozia. Preto do nejakej urovne pomaha zivotny styl,strava atd a zase dalsie veci ti imunitu davaju dole. Je to o vahovani. Ja napriklad sa pravidelne hybem a mam skvelu vahu a kondiciu,ale zase fajcim. Niekto berie hormonalnu antikoncepciu a ma nadvahu,ale ziaden stres. A tak donekonecna. Samozrejme nehovorim o dedicnych typoch nadorov. Najdolezitejsia je aj tak prevencia.

mpg
15. jún 2023

Na túto dg. sa nedá brať žiadne vitamíny, vitamíny treba brať iba ak chýbajú napr. vitamín C,D v zime, v lete vitamín D doplňa slnečné počasie, vitamín C zelenina a ovocie.
Na rakovinu má veľký vplyv dedičnosť a tým aj zdedené povahové vlastnosti, čítala som, že je často u ľudí, ktorý sa snažia všetkým vyhovieť, zopžierajú sa pre veci, ktoré sa nedajú zmeniť a tým žijú vo väčšom strese ako tí, ktorí majú iné povahové vlastnosti. Alebo nedokážu odpúšťať, ak im niekto ublížil a hnevajú sa na to dlhý čas,
tým sa môže začať rakovina hrubého čreva.
Na preventívne prehliadky treba chodiť, lebo veľa záleží od včasného zistenia,
je veľa druhov rakovín, s niektorými žije dlho, ale sú aj rýchle, agresívne.
A tak ako píše aj vyššie u každého sa ešte nájdu iné faktory, ktoré tiež vplývajú.

marca12
15. jún 2023

@barborachors vidis a u nas v rodine su vsetci stihli,hybu sa,zdravo stravuju,nepiju,nefajcia a predsa dostali rakovinu. Moj oco napr.nepije,nefajci,zdravo sa stravuje a dostal rakovinu hrubeho creva. Neje údeniny,mastne,vyprazane,nezdrave.

laurikalalinka
15. jún 2023

Vraví sa, že každý sa narodí s rakovinou,no záleží od života ci imunity či sa to prejaví a kedy a či vôbec príde..ak vitamíny tak v prírodnej forme,čiže myslím tým jedlo všetko...tabletky nie sú vždy vhodné,môže sa stať že budeš mať v tele viac vitamínu ako je potrebné...

zenulkaaa
16. jún 2023

V prvom rade-nerozmyslaj nad vecami a chorobami, ktore nemas a vobec nikdy nemusis dostat. Je to zbytocne trapenie sa. Denne zomieraju miliony ludi, nielen na rakovinu. Je to sucast zivota.
A po druhe k tvojej otazke: je to fakt individualne. Su ludia ktori sa stravuju najzdravsie, beru vitaminy a aj tak ju dostanu. A potom su ti ktori zdravie neriesia a nic im nie je.
To si fakt nevyberies. Vitaminy je fajn uzivat, ale nic ti nezarucia.