Ahojte,
planujem ist na operaciu oci laserom v Ba, este nie som rozhodnuta v akom centre, ci OFTUM, CMO, EXCIMER atd ..... Mam diptrie -9 a velmi sa bojim, ci uz straty zraku, alebo rozmazaneho videnia po operacii a moznych komplikacii. Velmi by mi pomohli Vase skusenosti, ci uz pozitivne alebo negativne, hlavne co sa tyka operacie pri vyssich dioptriach. Dakujem
@basky na operácii som bola pred 3 rokmi v Košiciach . Mala som dioptrie -6. Prvé dni som poriadne nevidela na blízko, ale časom sa to upravilo. Dokonca po zákroku vidíš, akoby si mala otvorené oči pod vodou. 🙂 Do očí som si musela pol roka kvapkať lieky a chodiť na kontroly. S operáciou som veľmi spokojná. Lepšie sa mi vstávalo v noci k deťom, nemusela som hľadať okuliare. Už konečne vidím čo a kto je okolo mňa, keď idem plávať. Pri športovaní sa mi kvôli potu nekĺžu okuliare z nosa a v zime sa mi pri vstupe do vykúrenej miestnosti nezahmlievajú. A konečne sa mi dobre lyžuje. 🙂 Oči mám teraz citlivejšie na prievan a dym. Tak asi toľko.
@basky ahoj, ja som túto operáciu absolvovala v mojich 18 r. na obe oči tiež v KE, brutal bolesť keď sa to hojilo, tri dni aspoň rátaj, potom musíš pravidelne kvapkať ale výsledok stojí za to 🙂 mne sťahovali 5 na jednom oku úplne na nulu a vydržalo mi to takmer doteraz (mám 32) pred rokom som si dala opäť okuliare ale iba jednotky, kvoli vodičáku.. a to som päť rokov -výšku preležala v knihách a od vtedy robím pri počítači.. takže záťaž na oči absolutna
@basky Ja som bola na tejto operacii minuly rok v aprili, mala som dioptrie -5 a -6..A som maximalne spokojna, aj napriek tym kritickym trom dnom po operacii by som nevahala a isla by som znovu, keby som sa mala rozhodnut..Je to krasny pocit potom pozerat okolo seba a vsetko krasne vidiet bez okuliar a sosoviek 🙂 aj ked ja som mala na jednom oku aj astigmatizmus a tam som mala este par tyzdnov trochu problem so zaostrovanim, najma pri praci s pocitacom, ale aj to sa upravilo..Takze moje zaver - jednoznacne ist do toho 😉 a odporucam kliniku Cornea - super pristup, super cena..
@nikuska4
@ivkapon
@zabka88
@ciusinka Dakujem Vam vsetkym za odpovede, asi to skusim, ale az o rok, ked budu deti troska starsie. No bojim sa, mam dioptrie dost silne, tiez mam astigmatiszmus, sosovky nosim skoro 20 rokov nonstop, a troska sa bojim toho zahmlenia a problemu so zaostrenim po operacii, ako by som fungovala pri dvoch malych detoch cele dni, skolka, ihrisko .... Manzel moze byt tyzden doma, ale viac nie ... Myslite ze to staci?
@basky Ja som ten problem so zaostrovanim kvoli tomu astigmatizmu pocitovala jedine pri praci na PC, ked som pozerala nejake tabulky a mala som problem tym jednym okom zaostrit, inac v beznom zivote som to vobec nepocitovala..Mna operovali v utorok a na dalsi tyzden v pondelok som isla v pohodicke do prace..kriticke to bolo tak do piatku, uz v sobotu ok, ale telku som mohla pozerat az v nedelu, aj na PC som mohla ist az v nedelu..Ale v ten pondelok uz bez problemov vsetko..
@basky v čase mojej operácie mali moje deti 6 a 3 roky, prvé tri dni boli deti presťahované k starým rodičom, ja som bola sama doma s manželom, treba veľa odpočívať (bolesti je najlepšie prespať - dajú ti lieky na spanie), byť v tme a tichu. Potom som bola doma ešte týždeň - ochoreli mi deti. Po týždni som už pozerala na TV, do PC a šla som na písomné skúšky do školy. 🙂 Len do PC sa mi v práci ešte asi cca 1 mesiac zle pozeralo.
ja som tiez absolvovala operaciu laserom v KE a vrelo ju vsetkym odporucam, vobec to nelutujem. Sice po operacii boli bolesti ale tie trvali iba 2 dni a teraz vidim aj to co nechcem 🙂
Ahoj @basky,
ja som bola na operacii v druhom rocniku na VS, uz je tomu 9 rokov. Som z TT, ale do skoly som chodila v Ziline, tak som bola tam a som spokojna, mala som astigmatizmus a tu v ZA mi preplatili cast jedneho oka, pretoze jedno som mala -7 a druhe -3 a uz ma bolela z toho rozdielu hlava...v BA som sa bola pytat v Excimer, ale tam to nepreplacali...Kupila som si kvalitne slnecne okuliare, dost som do nich investovala, ale nosim ich nonstop, v zime sneh je hadam este horzi ako slnko v lete....doktorka mi odporucila prve tyzdne sa doslova predavkovavat vitamimom C, vraj je to dobre na jazvy. Ked som nastupovala do prace a bola som na prehliadke v Prahe na klinike, kde vysetruju zelezniciarov (kedze robim pre firmu v zabezpecovacke) a tam doktor povedal, ze ani stopa po operacii, ziadne jazvy nevidel 🙂 tak asi to zabralo...Moj ujo mi odporucil nakupit si co najjemnejsi tolaetny papier, vraj mi budu slzit oci 🙂 (bol na oeracii este ked sa to len v Zlíne v CR rozbiehalo) Tak ja som si nakupila toaletny papier, zadebnila som izbu-okno dekou, zabezpecila som si "obsluhu" - kamosky pre pripad, ze sa budem v bolestiach zvijat na postely... No a v den "D" ma odoperovali a s kamosom sme isli do skolskej jedalne na obed (uzivala som si, ze nemam nic na nose a ani v ociach a ja normalne vidim 🙂 ) akokeby sa nechumelio a o dve hodinky jemne rezanie oci, ale nic hrozne, deku som z okna dala dole, lebo "zatmenie slnka" vobec nebolo treba a ja som v pohode fungovala...a najjemnejsi toaletny papier skoncil na zachode 🙂 lebo ani oci mi neslzili...uplna pohoda...a urcite nebolo treba ani ziadne lieky proti bolesti...Svagor bol nedavno v BB a tiez je spokojny...tam zevraj mu dali gratis slnecne okuliare 🙂
@gabikkas Dakujem za odpoved. Si zlata 🙂
Ja uz som bola na vysetreni v Ba Excimeri, zial na operaciu nemozem ist, lebo mi nedokazu stiahnut dioptrie ani na polovicu, a keby som aj ostala napr. na -4, moze sa stat, ze uz sosovky moje oko neznesie a koncim na okuliaroch, co si neviem ani nahodou predstavit, vadia mi a som stastna, ze aspon tie sosovky mozem nosit.
No skoda, nie kazdemu sa da operaciuo vrati zrak uplne, ale mozem Excimer len odporucit, 2h sa mi lekari venovali, vsetko vysetrili a aj sme sa porozpravali dobre, hlavna lekarka mi rovno poradila, ze ostat radsej na tom, co som.
@basky Tak to je naozaj skoda, zrejme mas tensiu rohovku. Ale skus este zistit, ci sa to neda aj nejakou inou metodou, napr. ten femtolaser, ktory pouzivaju v Neovizii (moja byvala kolegyna tam mala koncom minuleho roka operovane oci a cosi vravela, ze sa nezasahuje do rohovky, aj ked to sa mi osobne nezda). Ja mam oci operovane v Excimeri v 12/2011 a dioptrie som mala LO: - 9.00 a PO: - 7.00, takze podobne ako Ty. Operovali mi oci metodou Lasek. LO ma upozornili, ze mi mozu stiahnut kvoli rohovke "len" - 8.5 dioptrie, a PO, ze mi stiahnu komplet celych -7 dioptrii. Realne som bola dnes u inej lekarky na vysetreni a vysledok je taky, ze na tom lavom oku mam naozaj - 0,5 dioptrie zbytkove, na pravom mi ostalo - 0,.75, ale na tom pravom paradoxne aj ked bolo pred operaciou lepsie, tak som po operacii mala trosku problemy, dvojite videnie a tak. Ale ako celok som velmi spokojna, okuliare nepouzivam a je to ozaj uzasny pocit volnosti.
viem že stara téma, ale chcel by som sa spýtať Ja som bol na operácii metódou LASEK v KE pred 8mini dnami (LO -5, PO -6) a ešte stále mam na blízko dosť rozmazane videnie. Pri práci z PC mi to dosť vadí a chcem sa spýtať ako dlho to asi trvá kým sa to napraví. Ďakujem 🙂
ahoj, ja som bola na operacii laserom cca pred 6 rokmi, a moj zrak sa napravil cca do 2 tyzdnov, ze som videla normalne. mala som 3,5 dioptrie, mozno to ze si mal vacsie dioptrie asi to potreva trochu dlhsie, moj nazor. a lekara si sa nepytal????
pred 4mi dnami keď mi vyberali šošovky tak som vravel že vidím na blízko ešte rozmazane a povedal len že je to dobre, lenže odvtedy sa mi to ani trochu neupravilo tak mam obavy či je to v poriadku. V pondelok tam mam isť na čítanie tak potom asi budem múdrejší. Len som sa chcel spýtať či nemá niekto podobnú skúsenosť.
od nicoho neodhovaram, preniekoho je to ulava nemusiet nosit okuliare, ale mam niekolko ocnych lekarov, ktori sa nezavisle vyjadrili, ze na laser nejdu lebo nikto nevie, co to urobi s ocami o 15-20 rokov. vsetci stale nosia okuliare...to uz o niecom svedci. na druhej strane vacsina kamaratok v okoli boli na laseri a su velmi spokojne
@tana85 tak napr. ja operacia v roku 2001 v Ba- Cornea, dioptrie - 5 a -6....vsetko mi odstranili, videla som super az myslim do roku 2008, zacalo sa to kazit pomaly, dnes mam 1.75 a druhe oko 2.5....
Ja mam skoro 14 rokov lasik, isla som z -8dpt., dnes mam -0,25 na soferovanie.
Ja som bola v CMO v Bratislave pred 3 a pol rokom a som veľmi spokojná (dioptrie -5.5 a -7.5). Nemáš sa čoho báť, lekári sú tu v priebehu predoperačných vyšetrení veľmi opatrní. Napríklad mne doktorka zbadala na oku jazvičku, ktorej pôvod som nevedela vysvetliť (ale pamätala som si, že som ako dieťa pred 20 rokmi bola kvôli očiam v nemocnici), a preto mi povedala, že pokiaľ neprinesiem správu z toho pobytu v nemocnici, operáciu nevykoná, pretože sú tam riziká obnovenia choroby, z ktorej jazvička pochádzala. Mimochodom, v CMO bývajú aj pravidelne "akciové" ceny tejto operácie, tak sa dá odsldovať celkom zaujímavá ponuka 🙂
ja som bola teraz 12.3. 2015 na ilasik v Ba ocna klinika Vesely, mala som -7 a -7.5 dioptrie, operacia prebehla vporiadku, po som videla trochu zahmlene, oci trochu rezali, ako s pieskom asi 2-3 hodinky ale sla som spat a po prebrati uz takmer uplne bez bolesti, snazila som sa ich aj den po operacii co najviac setrit ale dnes 3. den po uz v pohode fungujem, vidim este trosku zahmlene (ako ked mas suche oci pri sosovkach), kvapkam 5x do dna, o tyzden kontrola, ale liecba je omnoho kratsia ako pri tych lasek a prk laseroch, cca 1-2 tyzdne, a na ociach mam este take casti zakrvacane-hematomy ale ze to je normalne a zmizne to, dufam, ze vsetko bude ok a drzim palce
Absolvovany Lasik u Dr. Juhasa v Kosiciach v auguste 2002 s dioptriami -5,25 a -6,38. Vysledok je 0 dioptrii na oboch ociach a vydrzalo mi to dodnes.
ja som bola pred 3 rokmi v Ziline, z 5,5 mi to urobili na 0,5. Mala som aj astigmatizmus. Primarka operovala super, takmer vobec ma to ani nebolelo, prvy vecer som si dala 1 brufen apotom uz nic, na druhy den pohoda. Cakala som brutal bolest prve tri dni ale bola som milo prekvapena. Lutujem len, ze som nesla skor.
Ja som bola v laserovom centre v Bratislave www.cornea.sk a som spokojná. Už dva roky bez každodenného nosenia okuliarov, ani neviem ako som mohla fungovať predtým.
Ahojte, ja som bola pred tyzdnom na opeacii v NR u dr. Mattovej. Videla som hned ako som vstala z operacneho stola, 3 hodiny mi slzili oci a mala som pocit ako ked mas silnu nadchu.. a potom NIČ. necitila som ziadnu bolest, ziadne stipanie, skrabanie .. krasny priebeh, do blizka osm videla ihned ostro, do dialky po 4 dnoch uplne ostro.. je to nieco vyse tyzdna, citim sa super, akurat si davam pozor na prievan zadymene prostredie ale fungujem normalne... Som spokojna nielen s vysledkom operacie ale aj pristupom pani doktorky, vobec som sa operacie nebala, naopak tesila som sa na nu. Bola som na LASEK-u a vrelo odporucam.. mam znamych co boli tiez v NR a uz su pol roka, dva roky od operacie, vidia ostro a nemaju ziadne problemy..
Mojho muza som na laser dotlacila pred dvoma rokmi,zienky,ja neviem ci to bolo typom operacie,lebo viem ze jedna je ovela bolestivejsia,on tyzden nemohol otvorit oci,od bolesti tri noci vobec nespal,mal oci strasne opuchnute,bol nanho hrozny pohlad a ja som vtedy olutovala ze som ho presvedcila,no ked ustupili bolesti,vysledok bol super,teraz ma lepsi zrak ako ja,co som nikdy nepotrebovala dioptrie,ja nevim ci ti chlopi menej znesu alebo je to naozaj taka bolest 😖 kazdopadne to pomoze 😉
Ja som bola na klinike www.oftal.cz a rozhodne to neľutujem. Mala som pomerne veľké problémy so zrakom a odvtedyuž je to všetko v poriadku. A verím, že problémy so zrakom sa nevrátia. Jediná nevýhoda boli dni po ale s tým som sa nejak zmierila 🙂 Dokonca som natrafila na nejakú akciu u nich tak som aj trocha ušetrila 🙂 určite by som nevahala
To ti verím, ale na stránke čítam, že sídlia v Čechách... oplatila sa ti operácia viac tam než na Slovensku???
Čítal som, že v Čechách (táto konkrétna klinika Oftal je v Brne) sa oplatia operácie očí viac. Každopádne, ak sa ti to oplatí po finančnej stránke a nemusíš cestovať ďaleko, tak prečo nie 🙂 A ak sú tam možné aj akcie, tak je to super.
Uhm, tie akcie som pozerala, znie to skvele 🙂 A dá sa to platiť na splátky, to som nevedela 😀
Ahoj. Ja som bola v Oftum. Nie je vsetko tak bezbolestne ako pisu. Do oci Ti daju kvapky na znecitlivenie a cakas kym prides na radu.. Mne ich kvapli a cakali sme strasne dlho na doktorku.. Kym prisla rada na mna pocas ooperacie prveho oka mi kvapky na druhom prestavali fungovat a palili mi doslova do ziveho oka. Myslela som ze zosaliem od bolesti.. hned po operacii som videla tak ostro,ze som myslela ze sa stal zazrak a tato zla skusenost stala za to. Do dnes vidim vyborne,hoci nie tak dobre ako na zaciatku..ale ja nelutujem a isla by som na ten zakrok znova. Prvy den brutalne bolesti, som myslela ze si vlasy vytrham..druhy den uz lepsie..na prvy den si nachystaj zopiclon...prespis ho fayn..najlepsie prespat..inak som boka aj s pristupom spokojna..nebyt toho priserneho zazitku..prajem vela stastia.
@basky Ahoj,ja osobne naštastie s tým skúsenost nemám,ale švagor bol asi pred rokom na takej operácii v žiline a on je s tým spokojný,vobec nebanuje......ani žiadne komplikácie po op.nemal,akože jasné že tie prvé dni sa liečil aj bolelo ževraj,ale to bolo normálne...