Aké sú to výsledky krvi?

l_ubka
30. dec 2024

Ahojte. Je tu dr. Alebo niekto kto by mi vyložil tieto výsledky z krvi? Otec je alkoholik, RZP sme volali vzali ho na urgent, tam spravili nejaké vyšetrenie plus krv a on odmietol hospitalizáciu. Ako, je na tom hrozne z toho alkoholu, a nedostaneme z neho nič čo mu na tom urgente povedali lekári. Vedel by mi aspoň niekto priblížiť ako je na tom podľa týchto výsledkov? My vidíme že biedne, nevieme koľko ešte vydrží vôbec žiť..... Vďaka

l_ubka
autor
30. dec 2024

Možno bude lepšie vidieť takto

pinkgirl
30. dec 2024

Ahoj, pridaj ten obrázok ešte raz ako príspevok do tejto témy - teraz sa nedá zväčšiť, takže to nie je čitateľné.
Plus v správe z urgentu máš dg. - popis aj záver - tam je návrh liečby. Podľa toho by si mala vedieť čo s pacientom ďalej.

koniarova
30. dec 2024

Napíš do skupiny Zdravotníci na MK.

l_ubka
autor
30. dec 2024

@pinkgirl už som pridala. No v dg sú hemoroidy, žltačka neurčeneho typu a hernia. Ale to je nič čo sa týka naozaj jeho stavu. Absolútne nespolupracuje s nami ani s lekármi, do nemocnice sme ho dostali len vďaka tomu že dva dni len prespal nejedol nepil nebudil sa a pod ním bola krv. Inak nemáme ani toto. Lekár na urgente ani nemohol s ním nič iné riešiť 🫣

l_ubka
autor
30. dec 2024

@koniarova ďakujem, skusim

majky232
30. dec 2024

@l_ubka Čo znamenajú uvedené hodnoty:
Krvné výsledky, ktoré ste poskytli, obsahujú informácie o vašej krvi z dvoch hlavných oblastí:
* Biochémia: Analyzuje zloženie krvi, vrátane hladiny cukru, bielkovín, enzýmov a elektrolytov.
* Hematológia: Zameriava sa na krvné bunky a ich vlastnosti.
Stručný výklad niektorých hodnôt:
* Glukóza (GLU): Toto je hladina cukru v krvi. Uvedená hodnota je v norme.
* Urea a kreatinín: Tieto hodnoty sú dôležité pre hodnotenie funkcie obličiek. V tomto prípade sú v norme.
* Bilirubín (TBIL): Tento parameter súvisí s funkciou pečene. Aj tu sú hodnoty v norme.
* Transaminázy (ALT, AST): Sú to enzýmy, ktoré sa uvoľňujú pri poškodení pečene. V tomto prípade sú hodnoty v norme.
* Elektrolyty (Na, K, Cl): Sú to minerály dôležité pre správnu funkciu buniek a nervov. Všetky tri hodnoty sú v norme.
* CRP: Je to zápalový marker. Mierne zvýšená hodnota môže naznačovať nejaký nízkointenzívny zápalový proces v tele.
* Hematokrit (HCT): Ukazuje pomer červených krviniek v krvi. Hodnota je v norme.
* Hemoglobín (HGB): Je to bielkovina v červených krvinkách, ktorá prenáša kyslík. Hodnota je v norme.
* Leukocyty (WBC): Sú to biele krvinky, ktoré sú súčasťou imunitného systému. Hodnota je mierne zvýšená, čo môže naznačovať nejaký infekčný alebo zápalový proces.
* Trombocyty (PLT): Sú to krvné doštičky dôležité pre zrážanie krvi. Hodnota je v norme.
Čo to znamená pre vás:
Väčšina vašich výsledkov je v norme, čo je pozitívna správa. Mierne zvýšený CRP a leukocyty môžu naznačovať nejaký menší zdravotný problém, ktorý si však nevyžaduje okamžitú pozornosť.
Čo ďalej:
* Konzultácia s lekárom: Pre úplné vyhodnotenie výsledkov a získanie odpovedí na vaše otázky je nevyhnutné konzultovať sa s vaším ošetrujúcim lekárom. Ten zhodnotí všetky dostupné informácie o vašom zdravotnom stave a navrhne ďalšie vyšetrenia alebo liečbu, ak bude potrebná.
* Spýtajte sa na nejasnosti: Nebojte sa opýtať svojho lekára na čokoľvek, čo vám nie je jasné.
* Dodržujte odporúčania lekára: Ak vám lekár predpíše nejakú liečbu alebo odporučí ďalšie vyšetrenia, dôsledne dodržujte jeho pokyny.
Opäť zdôrazňujem, že tieto informácie slúžia len na všeobecné oboznámenie a nenahrádzajú odborné lekárske vyšetrenie.

tairyx
30. dec 2024

Má vysoký bilirubín čiže áno- žltačka
Ale čo sa týka pečeňových testov videla som už aj GMT 25 pred 3 rokmi a chlap stále žije a pije.
Tá krv asi mohla byť z hemeroidov

tairyx
30. dec 2024

@majky232 to si dala do chatgpt? Lebo teda pečeňové nie sú v norme... normálne hodnoty alp, ast a gmt sú nejak v rozmedzí do 0,9 (priblizne, kazdy parameter ma trosku odlisne normalne rozmedzie)

l_ubka
autor
30. dec 2024

@tairyx vďaka za odpoveď. No on nám už neje nepije (vodu myslím) a má dní že vôbec nevstane. Obvodná tvrdí že tam je začiatok cirhozy( to bolo pred pol rokom), ale keď on všetko odmieta ...nasilu nezmozeme nic, len nám doma by pomohlo vedieť, že koľko asi ešte vydrží...

pinkgirl
30. dec 2024

@l_ubka pri hodnote mimo "normu" máš šípku - to je keď je zvýšená smeruje hore a naopak. Jediné čo ja viem prečítať je ten HGB - to má v norme.
Všetko ostatné treba riešiť s jeho lekárom. Zamerala by som sa hlavne na žltačku a herniu - tam môžu byť komplikácie. Teraz by som mu nasadila diétu na žltačku + plus lieky proti bolesti ak ho tie hemoroidy trápia + masť.
Sama vieš či bude alebo nebude chcieť spolupracovať, žiaľ keď nie, nepomôžete si.

tairyx
30. dec 2024

@l_ubka je to vysoko individuálne, moze zit rok ale moze aj 5, ak by prestal pit tak aj viac.

mamina7070
30. dec 2024

joooj s tymto kludne dalsich 15-20 rokov si oozije nic hrozne tam neni zvysene pecenovky nie vsetky parametre dva tri mesiace lagosu a bude mat krv ako mladenec
a zltacka tam len lagosa a dieta a bez alkoholu

veselo_neveselo
30. dec 2024

Inak tu pozri, mozno si aj odloz nabuduce, tu su pekne popisane:

https://primar.sme.sk/c/22039437/vysetrenie-krv...

mamina7070
30. dec 2024

a urcite to nie je na volanie zachranky a ani urgent, hemeroidy ma plno ludi na to su lieky a maste volnopredajne
na tie pecenovky dieta a bez alkoholu a herniu ma tiez plno ludi ak tak nech si naplanuje operaciu ale teda ci ma zaplatene odvody a ci je ochotny prestat pit inak ho nebudu operovat

l_ubka
autor
30. dec 2024

@mamina7070 omg dúfam že vám to pomohlo... Pekný večer prajem ☺️

l_ubka
autor
30. dec 2024

@veselo_neveselo ďakujem ☺️ ono tam je popísané na tej správe že čo je zvýšené ale ako človek bez medicínskeho vzdelania neviem čo také zvýšené hodnoty znamenajú vôbec.

l_ubka
autor
30. dec 2024

@tairyx ďakujem krásne za váš čas a odpovede! ☺️

mamina7070
30. dec 2024

@l_ubka co mi malo pomoct ?
dostali ste relevantne rady:
lagosa predpise lekar alebo volnopredajne caje s ostropestrcom marianskym
pecenova dieta s absolutnym vylucenim alkoholu
na hemeroidy volnopredajny detralex a mast proctoglyvenol
hernia nie je akutny stav

krvne vysledky okrem pecene nema zle a pecenove su zvysene (nie katastroficke) kvoli alkoholu najlepsie by mu bolo keby isiel na protialkoholicke na prednu horu

l_ubka
autor
30. dec 2024

@mamina7070 Ja som neprišla pre rady ani pre určenie liečby ani pre sudenie prečo sa volala rzp. Chcela som len popísať vysledky. Ale nemusím vám nič vysvetľovať, netreba ☺️

mamina7070
30. dec 2024

@l_ubka v kazdom pripade je zvlastne pytat sa kolko este vydrzi pri hodnotach ktore su len zlahka zvysene a pri hemeroidoch ktorymi si prejde drviva vacsina ludi
ak mu chcete realne pomoct vezmite ho psychiatrovi tam patri liecba jeho primarneho ochorenia

l_ubka
autor
30. dec 2024

@mamina7070 ja Vám to rozpisem takto. Otec je alkac, tvrdý alkoholik, posledný mesiac mal výpadky také že spadol nevedel kto je čo je nič proste , reč nula. Mysleli sme že mrtvica ale nejako sa pozbieral. Toto sa opakovalo fu asi 5x za tyzden. Potom prestal jesť, piť vodu, vkuse spal nechodil na wc, potom sa zase prebudil nejako to rozchodil. On lekára vidieť nechce ani o ňom počuť. Pomoc sme mu ponúkali aj tu prednú horu aj všetko čo mu môžme ponúknut. Nasilu nemôžeme nič. Konkrétne 26.12, 27.12. a 28.12. prespal nevedeli sme ho zobudiť, bez jedla vody takto ležal, keď sme ho zdvihli pod ním mlaka krvi. My ako jeho deti sme museli zavolať rzp my sme netušili čo s ním je, nie sme lekári. Nedajbože by umrel a bolo by že sme mu nevolali tu rzp. Nejako ho doktorka zobudila vzali ho na vyšetrenie, aspoň toto máme my ako rodina aby sme vedeli čo vlastne s ním môže byť. My sme nevideli jeho zadok že tá krv je prasknutý hemoroid. Ako sme to mali vedieť? No a preto sa pýtam na výklad týchto výsledkov lebo on sám nám nepovie nič, lekári hovoriť o jeho stave nemôžu, lebo je svojpravny. My vieme že zomrie, len už by sme po tých situáciách že nám padá kade tade chceli vedieť že čo to vlastne je a v akom štádiu... Vieme že je to z pálenky...nepýtam sa tu kvôli nemu ale kvôli nám ako rodine čo s ním žijeme pod jednou strechou...ťažko sa vysvetľuje keď si tým človek neprejde sám. Preto mi prišli vaše odpovede trošku ustipacne.

kollarovci
30. dec 2024

@l_ubka ahoj toto sme my mali zo svokrom😒pil a pil az sa prepil na druhy svet mal 56 rokov.Tiez sme nevedeli dostat k dr a co stvaral doma ani nehovorim hovoril ze ked nepije tak ma bolesti tak pil kazdy den a robil zle😒Uz ked bol velmi zle tak ozltol a nafuklo sa mu brucho a odpadaval vtedy sa konecne zavolala rzp a uz sa mu nedalo pomoct.Zobrali ho na urgent isli mu odsat tekutinu z brucha a vtedy koniec😒Bolo takto po novom roku a je to 13 rokov a trvalo to dlho roky.

mamina7070
30. dec 2024

@l_ubka ja ta chapem ja viem co to je alkoholik mame v blizkej rodine ale toto nie je taky stav ze to bude v dohladnej dobe, ja chapem ze je to doma hrozne zit s takym clovekom
a nanestastie to moze byt aj horsie a dlhodobo tie vysledky nema take zle
osobne ti radim odstrihni sa od neho ak si mlada bez zavazkov chod do zahranicia zariad si svoj zivot

l_ubka
autor
30. dec 2024

@kollarovci my už toto máme tretí rok. V apríli bude tri roky čo išiel na dôchodok a odvtedy len pije a pije. A tieto stavy takéto vážnejšie má posledný pol rok, no a tento mesiac už extrém. Je to hrozne... najhoršie že to bol super človek ktorý sa takto spustil za tri roky 🥲 a nedá sa mu pomôcť.

l_ubka
autor
30. dec 2024

@mamina7070 och no to je ťažko, žijeme v rodičovskom dome s manželom dvoma deťmi . Dom nám daroval a to ešte vôbec nebol nejako na alkohole závislý, ako črty mal vypil si rád, ale nikto by bol nepovedal že z tak skvelého otca sa toto stane ...deti ho zbožňujú aj keď je z neho už len troska...nám nikto neverí že toto sa nám doma deje, takú mal povesť v dedine že dobracisko a teraz fu... Sme dúfali že si dá povedať keď už bol v nemocnici ale odmietol všetko ...

kollarovci
30. dec 2024

@l_ubka ved to ze vy mu nepomozete musi on chciet .On ked je naliaty nevie co robi taky clovek si neuvedomuje co robi alkohol dokaze cloveka zmenit.Nuz ostava vam len vydrzat a pevne nervy😒

mamina7070
30. dec 2024

@l_ubka uff tak pevne nervy potom, take radikalnejsie riesenie je vratit mu dar (ten dom ) a odstahovat sa a fungovat samostatne alebo ostat a postarat sa ale toto je na dlho (nema tie vysledky take zle a teda ak pije takto tri roky to je kratka doba )