Aké sú to dioptrie?

6. júl 2024

Dievčatá už roky nenosím okuliare ktoré mám nosiť ale už cítim zhoršenie zraku do blízka aj do diaľky. Mám lístok na nové dioptrie a aké sú tieto čísla? 😁 Mám dosť zlý zrak či ako podľa vás 😂

10zabka
6. júl 2024

- sú do diaľky, pre krátkozrakých

januska12323
6. júl 2024

Máš to tam napísané dioptrie 2.5 a 1.25. To sú také, že ich aj treba nosiť. Keď si zvykneš nebudeš chápať ako si mohla vidieť bez nich.

rozculena
6. júl 2024

to je úplné minimum....ja mám mínus 17😒

autor
6. júl 2024

@rozculena tak to je asi dosť zlý zrak 😔 bez okuliarov vidíš veľmi zle rozmazane?

rozculena
6. júl 2024

už aj s okuliarami vidím zle,lebo mám slabé,iba mínus 13,teraz som si dala urobiť nové,ale len o 1 dioptriu viacej,lebo doktorka mi povedala,že keby si dám 17,tak mozog to nezvládne naraz taký skok....
bez okuliarov som prakticky slepá a vlastne mám len jedno oko,druhé je tupozraké,tak je iba na okrasu....
po byte môžem chodiť aj bez okuliarov,lebo to poznám,ale teda všetko vidím veľmi rozmazane

taktotedanie
6. júl 2024

@januska12323 to su cylindre

taktotedanie
6. júl 2024

Mas cylindricku korekciu nie klasicke dioptrie
Vyber si vhodnu optiku, kde ti to spravne zameraju
Dioptrie do dialky vpravo nemas ziadne- plan- ciste sklo
Vlavo -0.5 to je minimum
Mozes mat tocenie hlavy kym si zvykne clovek ak si teda vobec zvykne cylindre mas vyssie
Na topografiu rohovky ta lekar poslal?

mojemenonikto
6. júl 2024

@rozculena Fúha tak to je pecka. A to som si myslel že aký som slepý so svojimi -6. Vedel som ešte o jednom spolužiakovi, čo sa prepracoval na -10, ale -17 to je iný masaker. Viem si predstaviť, že to vôbec nie je ľahké s takým handicapom. Ja napríklad milujem plávanie, a pokiaľ som konečne nenašiel dioptrické plavecké okuliare, tak to bolo utrpenie.

cimage
6. júl 2024

Ja mam take iste dioptrie a mne sa za posledne roky menia len cylindre, ale nerozumiem tomu. Bez okuliarov je to dost biedne u mna. Este v dome kde to poznam a je to stiesnene je to ok, ale vonku by to bolo velmi neprijemne.

dulazh
6. júl 2024

cyliner sa predpisuje na korekciu astigmatizmu

dulazh
6. júl 2024

@rozculena
@mojemenonikto nerozmyslali ste nad operaciou?Ja nad nou uz rozmyslam roky a vzdy ma niekto odhovori,lebo moje dioptrie nie su ustalene.Nosim multifokaly -6.5 +5.5 spolu s cylindrom a teda bez okuliarov som total slepa.

rozculena
6. júl 2024

@dulazh bohužiaľ,neodporúčal mi to lekár,ja potrebujem vložiť umelé šošovky a mne sa nezmestia do oka

dulazh
6. júl 2024

@rozculena dakujem za odpoved a drzim palce,nech sa to nezhorsuje.

mojemenonikto
6. júl 2024

@dulazh Priznám sa, že mi to pár krát napadlo, že by to bolo skvelé zbaviť sa okuliarov. Nikdy som sa však k tomu neodhodlal. Navyše tam nikdy nemáš garanciu, že sa ti to nevráti a postupne ako starneš, tak sa ti mení aj zrak, tak som to tak nechal. Už som si zvykol, okuliare nosím od piatej triedy základnej školy. Mám jedného známeho, ktorý išiel do operácie, ale nie laserovej. Nechal si vymeniť šošovky, tak ako by potrebovala @rozčúlená. Túto by si asi potrebovala aj ty, keďže máš multifokálne šošovky. Problém s touto operáciou je, že je jednorazová. To znamená, že keď niečo nevyjde, nemáš druhý pokus a zostaneš slepá. Samozrejme, ak má niekto zákal, tak oslepne tak či tak, tak pre takého človeka môže byť táto operácia vykúpením. Mne sa to zdá ako veľké riziko a preto by som do toho nešiel.

taktotedanie
6. júl 2024

@rozculena vo vasom pripade by som laserovpu operaciou neuvazovala

rozculena
6. júl 2024

@taktotedanie ja som o nej neuvažovala a môj problém sa ani nedá odstrániť laserom

rozculena
6. júl 2024

@mojemenonikto kontaktné šošovky?
Ja som ich nosila vyše 30 rokov,ale v určitom vekumi začali vadiť,tak som sa musela vrátiť k okuliarom a od toho času sa mi začal znova zrak zhoršovať

letfenixa
6. júl 2024

@mojemenonikto kolegyňa bola už 2-x na laserovom zmenšovani dioptrii a už znova nosí okuliare.

1aduliatko1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
strevi
6. júl 2024

@cimage ak sa Vám mení "cylinder" t.j
hodnota astigmatizmu je potrebné žiadať oftalmológa o vyšetrenie topografie rohovky na vylúčenie ektatického ochorenia rohovky t.j. najčastejšie keratokónusu, ktorý sa dá dnes učinne liečbou stabilizovať

mojemenonikto
6. júl 2024

@letfenixa Áno, to je presne ten dôvod, prečo som nechcel ísť na laserovú operáciu.

mojemenonikto
6. júl 2024

@rozculena Vďaka mojej vrodenej lenivosti som sa nedostal ani ku kontaktným šošovkám 😀 S okuliarmi je síce oštara, ale vnímal som to tak, že stále menšia ako s kontaktnými šošovkami. Ja už veľmi veľa rokov nosím titánové bezrámikové okuliare s odľahčenými sklami a som nadmieru spokojný. Síce ma nové sklá stoja zakaždým malý majetok (cca 250 až 300 EUR kus), ale vyhovuje mi to tak.

zoe111
7. júl 2024

@dulazh Nie je to len pri Astigmatizme, aj ja mám cylindre a mám dioptrie len do diaľky, som krátkozraká.

dulazh
7. júl 2024

@zoe111 ja som bola tiez kratkozraka a mala som cylindre a mne to bolo vysvetlene tak,ze je to kvoli astigmatizmu.Takze si myslim,ze cylindrami mas aj ty vykorigovany astigmatizmus-ale mozno sa mylim.

dulazh
7. júl 2024

@mojemenonikto aku hrubku odlahcenych skliech si davas?Ja ked som chcela bezramovy ram a ukazali mi hrubku skliech mojich dioptrii tak mi to vzdy prislo ako,,popolniky,,.Okuliare nosim od 7 triedy a zrak sa mi zhorsuje stale,nikdy som nemala ustaleny.

mojemenonikto
7. júl 2024

@dulazh Ja si dávam vždy tie najviac odľahčené, plastové. Preto sú najdrahšie. Aktuálne mám -6,5 D a v najhrubšej časti v rohu na kraji majú hrúbku okolo 4,5mm