Aké ste mali príznaky SIBO?

11. júl 2024

ahojte, pred par rokmi som mala SIBO, strasne ma nafukovalo a mala som zapachajuce vetry.
teraz uz asi mesiac bojujem so zlym travenim, do 20-30 minut po jedle mi zacne brucho pracovat tak, ze sa bojim niekde chodit medzi ludi, kde je ticho, lebo mam v bruchu uplne koncert, pocut vrzganie, plelievanie stiav, zblnkanie, ale fakt brutalne a niekolkohodove. obcas ma aj napina na zvracanie, ale nikdy som realne nezvracala. avsak ma nenafukuje, alebo aspon nie tak velmi.
moze byt aj toto SIBO? k lekarovi som zatial nesla, myslela som ze to odoznie, ale uz ma to zacina znepokojovat. ano, asi nakoniec pojdem k lekarovi, ale zaujimaju ma aj vase skusenosti.

autor
11. júl 2024

este dodam, ze sa mi to deje nikede v oblasti tenkeho creva v okoli pupku, nie hrubeho.

kacena4
11. júl 2024

tie, som po prelieceni a mam tieto priznaky stale tiez som to neriesila je to omnoho lepsie ako predtym ak sa to zhorsi pojdem znova na test snazim sa dodrziavat diétu

autor
11. júl 2024

@kacena4 to je hrozne, preco sa nam to vracia? teda ak je to ono, ale nic ine mi nenapada. este ma aj hlava vzdy zaroven rozboli a prejde to az ked nejakym zazrakom vytravim.
mne vtedy uplne zazracne zabral Normix.

simsalabim
11. júl 2024

Skvrkanie, prelievanie v bruchu a velka plynnatost, ale iba ked som si lahla. Po prelieceni OK, uz po prvej davke Normixu vyrazne zlepsenie.

vakatko
11. júl 2024

Môže sa ti tvoriť málo kyseliny v žalúdku, alebo nemáš dostatok tráviacich enzýmov.
Pomôže domáci kefír, obsahuje probiotiká aj enzýmy.
Pridávaj do varenia fenikel, rascu, tymián, oregano, kurkumu, škoricu .... čistia črevá.

autor
11. júl 2024

@simsalabim s tym sa tiez stotoznujem, niekedy aj ked to nahodou nemam kym sedim, tak po lahnuti mi to zacne.
@vakatko ano, to myslim, ze je tiez moj problem, obcas kvoli tomu uzivam po tazsom jedle aj svedske kvapky, ale toto je ine, velmi intenzivne.

barborachors
11. júl 2024

nejakú intoleranciu ti nezistili? každopádne mozes mat aj zlu mikroflóru. Zapisujes co jes?

autor
11. júl 2024

@barborachors nezistili, bola som aj na hadici, ale to uz je tiez par rokov sice, ale mala som to vtedy uplne bez protilatok, resp. na spodnej hranici. a nedavno mi to urobili preventivne opat iba z krvi, ale opat čisté.
no zapisujem si to do hlavy 🙂 a teda mam pocit, ze po obilninach sa mi to akosi zhorsi. bola som tyzden na strave bez obilnin a bolo mi super a potom ked som zacala opat jest chlieb tak sa mi to vratilo. ale sladkosti napr. nejdem vobec, podla mna mam celkovo peknu vyvazenu stravu, ziadne excesy.

autor
11. júl 2024

@kacena4 mozem sa este spytat akemu jedlu sa pri tejto diete vyhybas?

simsalabim
11. júl 2024

Je to zrejme FODMAP dieta, skus si ju vygooglit. Ja som ju dodrziavala 2 mesiace, viac sa neodporuca, pocas liecby a nejaky cas po nej.

vakatko
11. júl 2024

Nepi 30minút pred jedlom a hodinu až 1,5h po jedle, riedi to žalúdočné kyseliny, vtedy dobre netrávi, obilniny, ovocie, surová zelenina ... začnú kvasiť v žalúdku. Kefír ti vyčistí žalúdok. Skús aj bylinkové čaje na trávenie mätu, púpavu, fenikel ...

kacena4
11. júl 2024

vyhybam sa cibuly, cesnaku, mliecnym vyrobkom, sladenym, mucne minimalne jem najneskor o 15-16tej a potom uz len zelenina/ovocie

titla
11. júl 2024

Pri 40% pacientov je tendencia, ze SIBO sa u nich bude opakovat. Takze ano, moze ist o SIBO.