Ahojte, niekde som čítala, že podľa toho na akom mieste na tvári (na brade alebo na čele alebo líca) sa vytvorí akné, vyrážky ... tak podľa toho možno dedukovať aké ochorenie môže človeka trápiť. Už si presne nepamätám, ktoré ochorenie s čím súviselo,ale potrebovala by som poradiť. Niesom už pubertiačka ale zrelá žena a stále sa mi tvoria vyrážky v dolnej časti tváre, dole na sánke smerom k uchu alebo na lícach na ich spodnej strane. Ako na to? Čo použiť? Veď nejem ani sladké žeby som sa z čokolády vyhodila, tak nechápem. Je na to nejaký účinny prostriedok alebo ak niekto vie s čím tieto vyrážky môžu súvisieť, s akou chorobou?Bola som už aj na hlbkovom čistení pleti, pomohlo to na 3 týždne a zas sa to obnovilo. Vopred ďakujem.
neviem, ci je to tak uplne pravda, ze to signalizuje konkretnu chorobu. bez toho, aby som si precitala viac, tak som chcela napisat,, ze akne v nizsej casti na tvari mavaju ludia az vo vyssom veku. to by potom vsetci ludia nad 30 museli mat rovnake problemy.
Akne v castiach, kde maju muzi bradu je vraj cisto hormonalne, sposobene nerovnovahou muzskych a zenskych hormonov. Preto aj jedina relevantna terapia je vraj hormonalna. Bud antikoncepcia s antiandrogennym ucinkom alebo spironolakton. Alebo este izotretinoin
(Retin A, Roaccutane) Antibiotika ani lokalne pripravky dlhodobo nezaberaju.
Mam podobny problem a kedze zasadne odmietam uzivat hormony aj derivaty vitaminu A, bojujem s akne okolo sanky uz od puberty. Trochu mi pomohli tampony napustene kys. glykolovou, plet na zvysku tvare mam ukazkovu, ale kedze su to fakt rozhadzane hormony, na cast pod sankou je ucinok ovela mensi. So stravou som suvis nevypozorovala, jedine so salmi a rolakmi - v zime je to vzdy trochu horsie.
@martina374 ano mas pravdu, prave cez tvar sa detoxikuju vnutorne organy. a stav pokozky ukazuje stupen zakyslenia organizmu a ked je v neporiadku vnutro, tak je v neporiadku aj pokozka...a prave preto nepomahaju len kremiky, alebo hlbkove cistenie pleti...treba poriesit vnutorne prostredie a ked to bude ok, tak aj plet bude ziarit.
@demetria ahoj, tie nazvy, ktore si spomenula vo svojom prispevku: spironolakton, izotretinoin
(Retin A, Roaccutane) to su nazvy takpovediac vitaminov respektive latok, ktoré sú obsiahnute v nejakych antibiotikach?
@martina374 ja mavam akne v dolnej casti brady. Moja kozmeticka vravievala, ze to moze byt gynekologia. Prisla som na gyndu, len tak na prehliadku, pytam sa zo zaujimavosti gynekologicky a ta ma poslala gastroenerologovi, a naozaj - tam zistili helikobaktera
@martina374
Spironolakton je diuretikum s antiandrogennym ucinkom a neviem, ci sa u nas predpisuje na akne. V USA ano. izotretinoin je derivat vit.A.
RetinA a Roaccutane su lieky s obsahom izotretinoinu.
Vsetko je to u nas na predpis a pacient musi splnat kriteria a byt sledovany pocas liecby.
@demetria ahaa...vdaka
@yennn a co si dalej robila?..predpisali ti na to nieco alebo ako sa to lieci?..uz to mas v poriadku, ziadne akne v dolnej casti brady?
@martina374 bolo to par rokov dozadu, dali mi 3-kombinaciu silnych liekov, helikobakter mi vtedy zmizol. No vratil sa, a gastroenterolog povedal nedavno, ze ho ma velke % populacie a uz sa to ani takto nelieci
Zistit, ktora potravina t vadi, mne toto sposobuju paradajky, kecup a pretlak, tak isto musim teraz v zime striedat a casto prat satky, sale, robi sa mi to aj z toho