Dobrý večer, bola mi zistená ťažká osteoporóza. Na denzitometrii mi vyšli také hodnoty, že sa to až bojím napísať, pretože nikde som sa ešte o nikom nedočítala, že by to mal horšie. Som zúfalá. Zlomené som ešte nemala nič. Mám strach z liečby, keďže som si už čo to prečítala, aj strach z tho, že sa mi rozsypú kosti. Ak mi napíšete, ako sa liečite, prípadne aj výsledky z denzitometrie, možno mi to trochu pomôže. Ďakujem pekne. Kľudne píšte aj do IP.
@viestta no to viem aj ja
Vznikla sama od seba? Alebo ti ju sposobili nejake lieky? Mam kamaratku, co ma tazku osteoporozu z liekov a uziva na to lieky a dokonca si aj injekcie kazdy vecer picha, to je nejaka liecba na par rokov a malo by to byt lepsie. Hlavne nemaj strach, lebo to vsetko este viacej komplikuje.
@kaki3 Ahoj, zatiaľ sa to ešte len vyšetruje, čo je príčinou
Ahoj. Aj môj priatel má tazkú osteoporózu. Prícinou bola choroba Cushing syndróm. Hej existuje na to aj taká liecba, kde kazdy den musís pichat injekciu. Túto liecbu má aj moj priatel. Liecba trvá 18 mesiacov. Ale to ti musí vypísat specialny lekár, a poistovna potom rozhoduje ci más na to nárok alebo nie.
@hermanoval dobrý deň, vhodné zaradiť do denného života pohyb, aktivitu, ak tomu tak nie je. Hlavne vám naozaj veľmi odporúčam, ak by vám mali aplikovať lieky typu bisfosfonaty, napr. kys. ibadronova, prolia, ossica, atď., dajte si prosím ešte predtým pozrieť zuby. Tieto lieky sa najviac koncentrujú v kostiach, čo sa najviac používajú, čiže sánka a čeľusť, keďže žijeme, hryzieme, rozprávame.... lieky tam ostávajú aj desať rokov od skončenia liečby. Vtedy je veľké riziko trhať zuby, hrozí tzv osteonekroza čeľuste, človek môže prísť aj o kus sánky. Preto naozaj naozaj odporúčam, aby zubár ešte pred nasadením liečby pozrel zuby a ktoré majú ísť von, nech idú teraz ako po nasadení liečby. Ortopédi a reumatologovia na to zabúdajú, ale už som pár takých nepríjemných osteonekroz videla, a nebolo to pekne. ..
V pondelok 1.8. som použila liek Ossika, ktorý mi naordinoval ortopéd. Na druhý deň mi ostalo zlé. Tras, závraty, slabosť. Čo mám robiť? Kedy mi to prejde. Poraďte prosím
@mavatko ahoj minulý týždeň v pondelok som zobrala 1 Ossicu. No to bolo hrozné, takmer na urgent. Vedľajšie účinky!Volala som do lekárne, že to je časté. Stavy na odpadnutie, trás... Sviňa lekár, arogantný , drzý, najdôležitejší na svete! Pôjdem k inému. Máte niekto skúsenosti s infuziou ?
@sorel a to ti bolo zle z tabletky? Správne chápem, že si si dala prvú a vedľajšie príznaky? Máš to uzivat 1×mesačne? Tak asi treba ísť za lekárom, ktorý ti to predpísal a povedať mu to. Ja sa pri týchto liekoch bojím hlavne tých vedľajších účinkov spojených s odumretim čeľuste, ak ich dlho berieš. Mňa štve , ze mne lekar nič nepovedal, aká ta liecba je dlhá,aké sú vedľajšie účinky, ktorých je dosť veľa a keď to čítaš, tak to nechceš ani brat. Daj vediet co ti povedal lekar, ktorý ti to predpísal.
@hermanoval Zistila sa príčina osteoporózy? U mňa to bol lepok a laktóza a táto pliaga (osteo) potvrdená už veku 26 rokov. Vtedy mi už úplne vynechal menzes a trpela som až donedávna ťažkou anémiou. Len vďaka jednému super gynekológovi som sa vtedy dostala na denzitometriu. Ale dostala som sa z toho liečbou a porodila 2 zdravé deti. Teraz mám už "len" osteopeniu, skoliozu a trvalo poškodené platničky v krízovej oblasti (herniu disku).
Ostatní lekari si ma dovtedy len tak prehadzovali medzi sebou a pichali zbytočne vyvolávacky na vyvolanie menzesu. Len škoda, že vinníka osteoporózy sa na základe príznakov podarilo zistiť a potvrdiť len nedávno, po ďalších skoro 20-tich rokoch. Mám silnú intoleranciu lepku a laktózy. Toto mi skoro zničilo telo a život.
@mavatko Áno, 2 roky som užívala 1x mesačne tabletky Bonviva. Len mám podozrenie, že práve B. mi následne potom spôsobila silný zápal žalúdka a pažeráka, keďže sa musela užívať nalačno a myslím, že 1hod. alebo až 2hod. po nej sa nesmelo piť a jesť. Predsa tieto tabletky nie sú ako lentilky, sú síce účinné, ale s množstvom nežiaducich účinkov. Pomôžu na konkrétny zdravotný problém, ale ďalší vyvolajú.
Dobrý deň aké sú príznaky osteoporózy.Mne začalo pukat chrbáte ale predtým mi nikdy nepukalo a zle sa mi chodí môže to naznačovať.
zdravim, mam to iste pukanie bolesti kosti , ziadna zlomenina len kriva chrbtica zapalene klby . Denzitometriia ukázala niekde riedke a niekde prave huste kosti. Pôvod v stitnej zlaze..mate skúsenosti?
@viera77 ahoj z calciovych doplnkov mam tiez bolesti žalúdka...pomohli aspon?
@hermanoval aké ste mala príznaky prosím ? A kolko rokov máte ak môžem vedieť ?
58 rokov a zistili mi to náhodne, keď ma lekár poslal na denzitometriu