Ahojte. V podstate každý rok sa trápim s hlienmi/kašľom a nikdy neviem aké lieky si dávať v závislosti od druhu kašľa, kde to steká, nesteká a neviem rozoznať príznaky či ide o zapal hornych dýchacích ciest, nachladnutie, chrípku a vsetky tieto respiračné ochorenia. Bud sa trafim a nejako to len zhodou okolností odznie ale vacsinou aspon raz do roka to nezvladnem a tak sa mi to rozsiri az zajdem k lekarke a z vyteru je to vzdy na antibiotiká. Momentálne mám suchý kašeľ (to by som si najradšej dala antitusikum) avšak do toho mam upchaty nos, extrémne hnusné hlieny vykasliavam (ráno sú tvrdé a tmavozelene, postupom dňa sa menia na mäkšie a svetlo zelené) takže si mam dat co? Niečo na podporu vykasliavania? To sa potom bije s liekmi na tíšenie kašľa (antitusikum). Včera som inhalovala eukalyptus, dala som si dnes ráno Solmucol na tie hlieny nech vyjdu cim skor von (aj keď neviem teda ci dobre keď mam suchý kasel, ktory by sa mal tíšiť) a samozrejme čaje, vitamin C a Zinok. Snažím sa vyhýbať sprejom do nosa, dám si len na noc keď už naozaj nemôžem spať kvôli dýchaniu ústami alebo len morskú vodu ale teraz ma ten nos kvôli hlienom veľmi štípe. Najradšej mám lieky pretože zo sirupov/kvapiek ma napína. Väčšina ľudí má len priesvitny soplík, ja mam zelené kamene. Väčšina ľudí pokasliava, ja mam záchvaty .. ako si môžem pomôcť na tieto ochorenia dýchacích ciest? Kedy si mam dávať aké lieky? To som ešte nespomenula hrdlo. Niekedy pobolieva, stačí pastilka ale väčšinou je v jednom ohni q nepomáha vôbec nič.
@dadis lebo toľko ľudí je závislých na sprejoch do nosa (a keďže sa poznám) bojím sa, ze budem závislá aj ja. No Solmucol co som si dala je tiež Acetylcystein. Takže aj keď mam suchý dráždivý kasel tak mam ostať len na rozpustani hlienov? Lebo keď si dám do toho napr Tussin co je na tíšenie kašľa tak to zasa sa mi bije so Solmucolom. To nemôžem kombinovať. Ešte mi napadol majorankovy čaj a cibulovy sirup. To by som mohla skombinovať so Solmucolom? Je rozdiel vôbec medzi Solmucolom a ACC Long napríklad?
@malabrunetka ale kludne davaj solmucol rano a obed- cez den budes pekne vykasliavat a hlien ti pojde rychlejsie von aj z hornych aj z dolnych dychacich ciest, na vecer tussin napr nech nekasles aj v noci a vyspis sa, k tomu nejake antihistaminikum na odpuch sliznice alebo aescin, do nosa morsku vodu vyfukat a potom kvapky do nosa, dutiny musia byt ciste vzdy, inak hrozi infekcia ucha ci oci a nikdy v akutnom stadiu nekonvickuj
Vela tekutin a klasicke vitaminy
@malabrunetka nie, rozdiel medzi Solmucolom a Acc nie je, ako si písala oba majú tu istú liečivú zložku 🙂 ja mam ešte dobrú skúsenosť so Sinupretom, myslím ze ma viacero foriem vrátane tabletiek
@malabrunetka Zavislost vznika, ak ho uzivas viac ako 7 dni. Odpuchnutie sliznice je pri nadche klucovou prevenciou pred komplikaciami (zaoal stredneho ucha, zapal dutin).
Preco sa vyhybas kvapkam do nosa? Ak sa uzivaju maximalne 7dni, tak pomozu skorsiemu vylieceniu. Toto co opisujes, vyzera na zadnu nadchu/dutiny a drazdenie na kasel zo zatekajuich hlienov. Takze by som rano dala 600mg Acetylcystein, kvapky fo nosa, udrziavat nos cisty, naparovanie, morska sol do nosa (hypo alebo hypertonicka). Na hrdlo pomozu asi pastilky. Na noc ist spat s cistym nosom, kvapky, vysoku polohu a znizit kurenie. No a par dni treba vydrzat v posteli, kym sa vyliecis. A vitaminy (c,d, zinok), caje a veeela tekutin